Samsun gezilecek yerler ve doğal güzellikleri ile hepimizi kendine hayran bırakan bir şehir. Eğer daha önce Samsun’u gezme fırsatınız olmadıysa, Samsun araç kiralama fırsatlarından yararlanarak, burayı karış karış gezmenizi öneiririz. 🙂 Araç kiralama seçeneklerinden faydalandıktan sonra Samsun gezi rehberi kapsamında ilk gideceğiniz yer ise mutlaka Amisos Tepesi olmalı. İnanılmaz bir manzara var ve bu manzara tarihle buluşuyor. Gerçekten büyüleyici bir yer. Amisos Tepesi / Amisos Tepesi nerede yazısı Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.
Amisos Tepesi Nerede?
Amisos Tepesi adres: Baruthane Mahallesi, 55100 İlkadım/Samsun.
Amisos Tepesi, Samsun Çarşamba Havaalanı’na 28 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Samsun rent a car kapsamında Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, D010/E70 üzerinden 31 dakika içerisinde buraya ulaşabilirsiniz. Samsun merkez üzerinden Samsun oto kiralama ve Samsun merkez araç kiralama opsiyonlarından bütçenize uygun olanı seçerek, 100. Yıl Bulvarı üzerinden 14 dakikada Amisos Tepesi’ne ulaşabilirsiniz.
Amisos Tepesi
Baturhane Tepesi olarak da bilinen Amisos Tepesi, M.Ö. 3. yüzyıla ait. Amisos Tepesi, günümüzde ise ilk kez 28 Kasım 1995 yılında keşfedilmiş. Tümülüslerde yapılan kazı çalışmalarında Helenistik döneme ait izler bulunmuş. Yine sit alanı içerisinde yapılan kazı çalışmalarında Amisos Hazinesi olarak adlandırılan bazı gömütler bulunmuş.
Aminos Hazinesi’ni daha yakından görmek isterseniz, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Amisos Tepesi sit alanı incelenirken birçok mezarla da karşılaşılmış. Bu mezarlardan bazılarının Pontus Krallığı’nın üst düzey konumundaki insanlara ve onların ailelerine ait olduğu tespit edilmiş. 2008 yılında buradaki çalışmalar tamamlanarak halkın hizmetine açılan Amisos Tepesi, Samsun gezilecek yerler kapsamında önemli bir turistik lokasyon haline gelmiş. Amisos Tepesi’nin tarihine bakarsak 4 aşamadan geçtiğini görürüz. Bu aşamalar:
- 1.Dönem / M.Ö. 6. yüzyılın başı: Miletosluların, Amisos’a egemen olup Karadeniz ile Anadolu’nu bağlayan ticaret yolunun başlangıcını oluşturmaları.
- 2.Dönem / M.Ö. 6. yüzyılın ilk yarısı: Kapadokyalıların Amisos’u yerleşim yeri olarak tercih etmeleri.
- 3.Dönem / M.Ö. 6. yüzyılın ortası: Kentin adı Peiraieos olarak değiştirilmiş.
- 4.Dönem / M.Ö. 437: Atinalıların Amisos’a yerleşmiş ve kentin adı değiştirilmiş.
Amisos Tepesi gezisi
Amisos Tepesi’nde ilk yerleşim yeri kurulduğunda yerel halk tarafından caddeler, meydanlar, dini yapılar ve evler inşa edilmiş. Amisos Tepesi’nin doğu tarafında liman yer alıyormuş. Liman çevresinde de yine Aşağı Kent olarak adlandırılan bir yerleşim yeri mevcutmuş. Kazı çalışmaları esnasında burada mozaik, heykeller ve fresko bulunmuş. Aşağı kent içerisinde büyük ihtimalle denizciler, köleler ve liman çalışanları yaşıyordu. Amisos Tepesi 2 adet Tümülüse ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bir tanesi Kuzey, diğeri ise Güney Tümülüsü olarak isimlendirilmiş.
Kuzey Tümülüsü, 8 metre yüksekliğe ve 3 metre genişliğe sahip. Amisos tepesi altında bulunan bu Tümülüs içerisinde 3 tane mezar odası yer alıyor. Tümülüsün oda duvarlarının uzunluğu 18 metre ve genişliği 2.25 metre boyutunda. Odanın duvarlarında yalancı sütunlara rastlıyorsunuz.
Güney Tümülüsü ise lacivert ve kırmızı renklerle boyanmış yalancı taş örgü görüntüsüne sahip. Burada iki odalı bir mezar yapısı var.
Amisos Tepesi’ndeki sit alanını gezdikten sonra Amisos Cafe ve Restaurant’ında soluklanabilir. Tepenin hakim olduğu manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda, Amisos Tepesi’ne gelirken Batıpark’tan hareket eden teleferiği kullanarak şehri kuş bakışı görme fırsatını da yakalayabilirsiniz.
Samsun gezi rehberi için tıklayınız.
Samsun Otelleri
Samsun konaklama açısından her bütçeye hitap eden seçeneklere sahip. Bu yüzden bu şehre geldiğinizde konaklama konusunda birçok opsiyona sahip olduğunuzu unutmayın. Samsun otelleri için en çok tercih edilenler:
- Sheraton Samsun
- Anemon Samsun
- Serra Otel Samsun
- Hampton By Hilton Samsun
- Marin Otel Samsun
- North Point Hotel Samsun
- Park Inn By Radisson Samsun
Samsun Yemekleri
Samsun’a ilk kez geliyorsanız ve nerede ne yemeniz gerektiğini merak ediyorsanız, panik yok. 😊 Sizler için Samsun yöresel yemekleri ve Samsun’da en çok tercih edilen restoranları araştırdık ve bulduk.
Samsun’un meşhur yemekleri:
- Oymaağaç Kebabı
- Katık Böreği
- Katıklı Ekmek
- Katık Sündürmesi
- Keşkek
- Kıvratma
- Büryan
- Bazlama
- Karmaç
Samsun restoranlar:
- Pamuk Kardeşler
- Batıpark Karadeniz Balık
- Et Atölyesi
- Canikli Restaurant
- Samsun Pidecisi
- Lezzet Döner 1925
Samsun’da Ne Yenir için Tıklayınız.
Samsun’a Nasıl Gidilir?
İstanbul Samsun kaç km? İki şehir arası mesafe 737,3 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4 ve E80 üzerinden 7 saat 57 dakika içerisinde Amisos Tepesi ve Samsun şehrine varılabilir.
Ankara Samsun arası kaç km? Ankara ve Samsun arasındaki mesafe 409,2 kilometre. Ankara’dan Samsun gezilecek yerler için yola çıkanlar, kiralık araç kapsamında Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D200 üzerinden 4 saat 40 dakika içerisinde şehre ulaşıp, Amisos Tepesi için gezilerine başlayabilirler.
Kayseri Samsun arası kaç km? Kayseri’den Samsun gezi rehberi için yola çıkanlar, kiralık araba kapsamında Kayseri merkez araç kiralama olanaklarını inceleyerek, D795 üzerinden 446,8 kilometre mesafeyi 5 saat 21 dakika içerisinde tamamlayabilirler.
Add comment