Yolcu360 Blog
A

Alman Araba Markaları

Alman araba markaları konusunu araştırdık. Alman marka otomobiller neden bu kadar iyi? Detaylar için okumaya devam edin…

2023 itibarıyla dünyanın en büyük 4. ekonomisi olan Almanya, yenilenebilir enerjiden elektroniğe perakendeden askeri teknolojilere kadar birçok alanda devasa markalara sahip. Ancak Alman markaları dendiğinde birçok insanın ilk olarak aklına Mercedes, BMW veya Volkswagen gibi otomotiv devleri geliyor. Bu nedenle sizin için Alman marka arabaları ve Alman otomotiv endüstrisi hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

Yazı boyunca Alman otomobil markalarının tarihine de göreceğinizi şimdiden söyleyebiliriz. İlk olarak anlamı halkın arabası olan Volskwagen ile başlayalım.

Alman araba markaları, volkswagen

Volkswagen AG

Volkswagen’in tarihi, bir noktada Almanya’nın tarihiyle de paralel ilerliyor. 1937 yılında Nazilerin halk için otomobil üretmek amacıyla kurdukları şirket, savaştan Almanlar yenilgi ile ayrılınca adeta çöküyor. Ancak hızla toparlanan Alman endüstrisi ile beraber tekrar ayağa kalkıyor ve günümüzde dünyanın en büyük gruplarından birini kurmayı başarıyor.

Volkswagen, 1960’lı yıllardan bu yana büyük bir ivmeyle büyürken Beatle veya Türkiye’de daha sık kullanılan adıyla kaplumbağa ve Hippie Bus (VW T2) gibi birçok ikonik araç üretti. Günümüzde Golf, Polo, Passat ve Tiguan gibi farklı birçok modele ev sahipliği yapan Volkswagen, kendi ile aynı adı taşıyan otomotiv grubu açısından da oldukça büyük bir öneme sahip.

Volkswagen AG olarak adlandırılan Volkswagen Grubu, amiral gemisi olarak Volkswagen markasını kullanıyor. Bunun dışında AUDI ve Porsche gibi bazı Alman veya Bugatti ve Ducati gibi bazı İtalyan markaları ya da Seat ve Skoda gibi Avrupalı markalar, Volkswagen AG çatısı altında yer alıyor.

Volkswagen AG’nin başka bir özelliği ise kendine ait teknolojiler ile otomotiv dünyasına yön vermesi. Volkswagen AG özellikle motor ve şanzıman teknolojileri ile kendinden söz ettiriyor. TDI, TFSI ve TSI gibi turbo motor çeşitleri; Volkswagen, Audi ve Seat gibi markalarda kullanılıyor.

En az motor çeşitleri kadar ünlü bir diğer teknoloji ise DSG. Şanzıman çeşitleri arasında en bilinenlerden biri olan DSG, otomatikleştirilmiş bir manuel şanzıman. Patenti Volkswagen AG’de olan DSG, şu an için en yaygın şanzıman çeşitlerinden biri olarak gösteriliyor.

Mercedes-Benz

2022 itibarıyla dünyanın en büyük 2. otomotiv şirketi olan Mercedes-Benz’in tarihi 1800’lü yılların sonlarına kadar uzanıyor. Karl Benz ve Gottlieb Daimler’in şirketlerinin birleşmesi sonucunda ortaya çıkan Mercedes-Benz, hafif ticari taşıtlardan binek otomobillere kadar birçok farklı segmentte üretim yapıyor.

Mercedes’in şu an için en bilinen binek araçları ise A Serisi, C Serisi, E Serisi ve S Serisi olarak sıralanıyor. Vito ve Sprinter gibi ticari araçları ise VIP yolcu taşımacılığından taşımacılık hizmetlerine kadar birçok alanda kullanılıyor.

Stuttgart merkezli olan Mercedes, tıpkı Volkswagen’de de görebileceğiniz gibi bir üst kuruluşa sahip. Daimler AG adını taşıyan üst kuruluşun altında çeşitli alanlarda hizmet veren markalar bulunuyor. Bunlar arasında öne çıkanlardan bazıları ise Maybach, Mercedes-AMG ve Smart.

Maybach, üst düzey müşteriler için bazı Mercedes modellerini özelleştiriyor ve daha premium hale getiriyor. Mercedes-AMG’de de benzer bir durum söz konusu. C Serisi veya A Serisi gibi araçlar, Mercedes-AMG ile daha performanslı sürüş dinamiklerine kavuşuyor.

İsviçreli saat üreticisi Swatch ve Mercedes tarafından kurulan Smart ise daha çok Avrupa metropollerinde yaşayıp trafik veya park sorunu gibi sorunlarla karşılaşanları hedefliyor. Oldukça küçük ve şirin araçlar üreten Smart, 2020’ler itibarıyla da elektrikli otomobil piyasasına hızlı bir giriş yaptı.

Mercedes’in son yıllarda ürettiği araçlar kadar öne çıktığı başka bir nokta ise Formula 1. Lewis Hamilton ve Nico Rosberg gibi pilotlarla üst üste şampiyonluklar yaşayan marka, adeta 2010’lara damga vurdu.

Son olarak Mercedes’in reklam konusunda da iddialı bir marka olduğunu söyleyebiliriz. Hatta Jaguar ile tatlı sert atışmaya sahne olan “Chicken” reklamı, 2010-2020 arasında geçen 10 yıllık dönemde en iyilerden biri olarak gösteriliyor. Reklamı aşağıdan hemen izleyebilirsiniz.

BMW

2021 sonunda açıklanan verilere göre şu an için dünyanın en büyük 3. otomotiv markası olan BMW, arkadan itişli güçlü araçları ile tanınıyor. Yılların eskitemediği orijinal bir böbrek ızgara tasarımına sahip olan marka, 3 Serisi ve 5 Serisi gibi yılların eskitemediği modellere sahip.

Açılımı, Bayerische Motoren Werke veya Türkçesi ile Bavyera Motor Fabrikaları olan BMW’nin logosunda da Bavyera’yı görmeniz mümkün. Federal bir cumhuriyet olan Almanya’nın en büyük eyaletlerinden olan Bavyera’nın kendine ait bir bayrağı var. Mavi ve beyaz geometrik bir dizaynı olan bayrak, BMW logosunda da yer alıyor.

Bavyera’nın en büyük kenti olan Münih’te yer alan BMW merkezinin çatısında da logoyu görebilmeniz mümkün.

Mercedes ve Volkswagen gibi devasa bir marka olan BMW, BMW Grubu çatısı altında yer alıyor. Uzun yıllardır BMW Grubu çatısı altında; BMW, BMW Motorrad, Husqvarna, Mini ve Rolls Royce gibi markalar yer alıyor.

BMW Motorrad ve Husqvarna, motosiklet üretimi konusunda uzman. Özellikle BMW Motorad, uzun menziller kat etmek isteyenlerin tercih ettiği Enduro tarzı motosikletler üretiyor. Husqvarna ise özellikle arazi motorları olarak tabir edilen türde önemli bir üretici konumunda.

Mini ise aslında İngiliz kökenli bir şirket. Ancak 1998 yılında Rolls Royce ile beraber BMW’nin kontrolüne geçti. Sportif araçlar üretmesi ile ilk günden bu yana tanınan Mini, özellikle 5 kapılı modeliyle tanınıyor.

Rolls Royce’da tıpkı Mini gibi İngiliz kökenli bir şirket. Ancak diğer tüm markalardan ayrışan önemli bir özelliği var. Bir Rolls Royce, baştan aşağıya sahibinin isteklerine göre özelleştirilip fabrikadan çıkabiliyor. Yani fabrika çıkışlı özelleştirilmiş bir araç üretilebiliyor.

alman araba markaları, smart

Smart

Swatch ve Mercedes’in kurduğu Smart, belirli bir segmentasyon için araç üreten markalardan. Sadece küçük hacimli ve şehir içerisinde kullanıma uygun olarak geliştirilen araçları ile öne çıkan markanın ismi hayli eğlenceli bir hikayeye sahip.

Swatch’un S’si, Mercedes’in M’si ve İngilizce sanat anlamına gelen “art” sözcüğünün birleştirilmesi ile elde edilen Smart, aynı zamanda da yine İngilizce’de akıllı anlamına geliyor.

Son yıllarda Mercedes grubunun elektrifikasyon ya da daha anlaşılabilir bir tabir ile elektrikli hale gelme çabasıyla da gündemde. Mercedes bir yandan kendi araçlarını elektrikli hale getirirken bir yanda da Smart modellerini güncelledi.

Türkiye’de de satılan Smart ForTwo ve Smart ForFour gibi araçlar, artık ForTwo EQ ve ForFour EQ versiyonlarına da sahip. Yani tamamen elektrikliler ve rakiplerine göre oldukça uygun fiyatlarla satılıyorlar.

Opel

Alman marka arabalar arasında en büyüklerden biri olan Opel’in tarihi 1800’lerin ortasına kadar uzanıyor. İlk etapta dikiş makineleri üreten marka, zamanla otomobil sektörüne de girmeye karar veriyor. Güçlü ve bir o kadar da başarılı otomobiller üreten marka, 1920’ler de Amerikan otomotiv devi General Motors’un dikkatini çekiyor.

Tam olarak bu tarihten itibaren Opel’in sahipliğinde bazı karışıklıklar yaşanabiliyor. Marka Almanya’da üretim yapan ve Almanya merkezli olmasına rağmen Amerikalılar, Fransızlar ve İtalyanlar gibi farklı farklı birçok milletle de yakın ilişkiler içerisine giriyor.

1929 yılında General Motors tarafından satın alınan Opel, 2017 yılına kadar Amerikalıların elindeydi. 2017 yılında ise şirketi Peugeot ve Citroen’in de sahibi olan PSA Grubu satın aldı. PSA Grubu ile Fiat Chrysler Grubu’nun birleşmesi neticesinde ortaya çıkan Stellantis Grubu ise 2021’den bu yana Opel’in sahibi.

Opel ile ilgili bir diğer ilginç bilgi ise araçlarının Birleşik Krallık’ta kendi adıyla satılmaması. Vauxhall adlı Opel’in bir alt markası, Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteriyor. Araçlar bu marka çatısı altında satılıyor.

Yani Türkiye veya Almanya’da Opel Astra adıyla kullanılan otomobil, Birleşik Krallık’a gidildiğinde Vauxhall Astra olarak değişiyor. Opel’in en beğenilen modellerinden bazıları ise Insignia, Astra ve Corsa şeklinde sıralanıyor.

Audi

Audi, Volkswagen AG çatısı altında yer alan markalardan biri. Şık ve premium araçları ile öne çıkıyor. 1909 yılından bu yana otomobil üretiyor. Aslında Audi, Horch, DKW ve Wanderer markalarının birleşiminden oluşuyor. Bu nedenle de Audi Union yani Audi Birliği adını alıyor. Hatta markanın logosunda yer alan 4 tane iç içe geçmiş halkanın hikayesi de buradan geliyor.

Audi daha sonra Volkswagen AG’nin kontrolüne giriyor ve günümüzdeki halini alıyor. Marka, Volkswagen’in bazı teknolojilerinin yanı sıra kendi devasa Ar-Ge ekibiyle de özel teknolojilerden yararlanıyor. Bu sayede de Alman otomobil markaları arasından kolayca sıyrılabiliyor.

Özellikle A1, A3 ve A5 gibi modelleriyle öne çıkan marka, tasarım konusunda oldukça başarılı görülüyor. Defalarca Avrupa’da Yılın Otomobili ödülünü de kazandı. Marka, premium bir araçta beklenen birçok özelliği kullanıcılara sunuyor.

Porsche

Spor otomobil ve Almanya denildiğinde akla ilk gelen markalardan biri olan Porsche. Ünlü Alman mühendis Ferdinand Porsche’nin oğlu Ferry Porsche tarafından kuruldu. LeMans’ın en başarılı markalarından biri olmayı başardı. Sportif sürüş kadar müşterileri ilişkileriyle de oldukça öne çıkan markalardan biri.

Hatta bu konu hakkında çektikleri reklam filmi, yıllardır kendinden söz ettiriyor.

Taycan, 911 ve Cayenne gibi modeller ile tanıdığımız marka, Volkswagen AG bünyesinde yer alıyor. Tıpkı Audi gibi kendine ait devasa bir araştırma departmanı var. Volkswagen Grubu içerisinde yer alan birçok markaya da danışmanlık hizmeti veriyor.

Son olarak, Alman markalarından araba kiralamak için Yolcu360’ı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca zevkinize veya tarzınıza uygun bir modele kolayca ulaşabilirsiniz.

Yorum ekle