Yolcu360 Blog
aktif-volkanlar-0

Dünyadaki 10 Aktif Volkan

Dünyadaki aktif volkanlar adeta kükremeye hazır bir aslan gibi. Güçlü ve bir o kadar da acımasız. Önüne gelen her şeyi yakıp, kül ediyor. Peki Türkiye’de aktif volkan var mı? Dünyadaki aktif volkanlar nerede yer alıyor? İşte dünyadaki 10 aktif volkan!

Dünyanın dört bir yanında keşfedilecek yerler sizi bekliyor! Gittiğiniz her yerde, yurt içinde ve yurt dışında 110 ülkede Yolcu360 araç kiralama seçeneklerini inceleyebilir ve ideal aracınızı kolaylıkla kiralayabilirsiniz!

Aktif Volkanlar

Ne yalan söyleyelim “volkan” kelimesi bizleri biraz ürkütüyor. Ateş-lav-kül üçlemesinin ürkütmediği kimse yoktur herhalde. Volkanlar, koca bir şehri kül edip, yokluğa mahkum bırakan güçlü bir etkiye sahip. Nitekim tarihe gömülen İtalya’nın Pompei şehrinin hikayesine hepimiz aşinayız. Sessiz ama güçlü potansiyelleri ile önüne çıkan her şeyi yakıp, geçiyor. 

Çağlar boyunca gücüne akıl sır erdirilemeyen volkan patlamaları pek çok efsaneye, mite konu olmuştur. Nerede, ne zaman harekete geçeceği belli olmayan bu sihirli gücün kaynağı Tanrı olarak görülmüş. “Tanrı bizi cezalandırıyor.” diyen de olmuş, “Tanrı bize haber gönderiyor.” diyen de. Yüzyıllardır cevaplanamayan sorular teknolojik gelişmeler sayesinde açıklığa kavuşmuş. 

Yerkürenin tektonik hareketleri sonucu açığa çıkan aktif volkanlar uzun yıllardır insanlığı etkisi altına alıyor. Yaklaşık 2.000 yılından günümüze kadar 300.000’den fazla canlının volkanik patlamalar sonucu hayatını kaybettiği biliniyor. Yılda ortalama 60 volkan patlaması gerçekleştiği kayıtlarda belirtiliyor. Aktif volkan haritasına bakınca dünyada mevcut 1.500 olmak üzere 81 ülkede aktif volkan var. Rakamlar korkutucu gerçeği bir kez daha gözler önüne seriyor. 

aktif-volkanlar.jpg

Türkiye’de Aktif Volkan Var Mı?

Aktif volkan olarak nitelendirme yapabilmemiz için mutlaka püskürtme hareketleri olması gerekmiyor. Son 10.000 yıl içerisinde tektonik faaliyete geçmiş tüm patlamış volkanlar, aktif volkan olarak nitelendiriliyor. Nitekim Türkiye’de aktif volkandan söz etmek mümkün. Doğu Anadolu’da yer alan Ağrı Dağı ve Hasan Dağı yıllar öncesinde tektonik hareketler gerçekleştirmiştir. Her ne kadar sessiz duruşları ile zarasız gözükseler de belki günün birinde lavlar püskürmeye başlayabilir. 

Volkanlar bulunduğu bölgelerde aynı zamanda krater gölleri, kaplıcalar ve depremler de gerçekleşmektedir. Yer kabuğunda gerçekleşen hareketlilik fay hatlarını da tetiklediği için beraberinde depremler, tsunamiler de getirmektedir. Volkanik faaliyetlerin eksileri kadar artıları da mevcut. Volkanik faaliyetlerin gerçekleştiği yerler coğrafi özellikler açısından gelişmiş oluyor. Toprağın verimi artırıyor ve nitelikli tarım yapılabiliyor. Mineral açısından zengin topraklar haliyle doğayı da canlandırıyor. Bu bakımdan dünyadaki aktif volkanlar coğrafi önem açısından değerli konumda. 

Dünyadaki 10 Aktif Volkan

Dünyadaki aktif volkan sayısı yaklaşık 600. Bunlardan 20-25 tanesi ise hemen hemen her yıl aktif hale geliyor. Bazısı kül püskürtürken bazısı gaz çıkarıyor. Nitekim aktif olmaları için lav akışına ihtiyaç yok. İşte dünyadaki 10 aktif volkana dair büyüleyici bilgiler.

  • Kilimanjaro Dağı

aktif-volkanlar-

Afrika kıtasının en yüksek zirvesi Kilimanjaro. Bunun yanı sıra dünyanın da en büyük yanardağı olarak da biliniyor. Tanzanya’nın kuzeydoğusunda yer alan Kilimanjaro Dağı, dünyanın 10 aktif volkanından en tehlikelisi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kilimanjaro Dağı sönmüş kompozit volkan olarak nitelendiriliyor. Kenya sınırına yakın konumlanan dağın yüksekliği yaklaşık 6.000 metre. 3 adet volkan konisine sahip olan dağın Mawenzi ve Shira konileri artık sönmüş halde. Fakat en yüksekte bulunan Kibo konisi ise uyuyan volkan olup, her an canlanmayı bekliyor. 

Afrika kıtasının bulunduğu bölge itibari ile verimini artıran Kilimanjaro, turizm açısından da sıkça rağbet görüyor. Her yıl 40.000’den fazla turistin gezi planında yer alan volkanik dağ, vazgeçilmez bir destinasyon olma yolunda ilerliyor. Yüksek rakımlarda bile sık ormanlarla kaplı olması, yemyeşil doğanın getirdiği mucizevi temiz havası ile yürüyüş yapmak için de oldukça elverişli. Fakat Kilimanjaro Dağı’na tırmanabilmek için sağlam bir kondisyona ve dağcılık tecrübesine ihtiyaç var. 

  • Vezüv (Vesuvius) Yanardağı

aktif-volkanlar-1

Dünyadaki 10 aktif volkan listesinde elbette akıllara ilk gelen Vezüv Yanardağı oluyor. İtalya’nın Napoli şehrinde bulunan Vezüv dünya çapından epey ünlü. Avrupa kıtasının son 100 yıl içerisinde harekete geçen volkanlarından biri olan Vezüv Yanardağı ürpertici duruşu ile göz dolduruyor. Nitekim bu güçlü duruşu Pompei faciasından geliyor. Kendisi, İtalya’nın Pompei kentinin yeryüzünden silinmesinde rol oynayan baş kahraman.

Yaklaşık 1280 metre yüksekliğe sahip yanardağ yüzyıllardan bu yana tarih sahnesinde de önemli yer bulmuş. M.Ö. 73 yılında geçtiği düşünülen dillere destan  Spartacus efsanesinin geçtiği bölgelerden biri. 

1631 yılında meydana gelen patlamada 4.000’den fazla kişinin yaşamını yitirdiği Vezüv’de son püskürme 1944 yılında kaydedilmiş. Günümüzde volkanik dağın çevresinde hala yaşayan milyonlarca insan mevcut. 

  • Mayon Yanardağı

aktif-volkanlar-2.jpg

Görünüş itibari ile göz kamaştırsa da en nihayetinde Mayon bir yanardağ. Kusursuz konik şekli ile tüm ilgileri üzerine çeken volkanik dağ Filipinler’in Luzon Adası’nda yer alıyor. 400 yıldan 50’den fazla volkanik hareketliliğin gerçekleştiği Mayon Dağı adeta uslu durmayan, yaramaz bir çocuk gibi. En ufak yer kabuğu faaliyetinde kıpırdamaya başlıyor. Son olarak 2018 yılında aktif volkan patlamasına şahit olan bölge halkı tahliye edilerek hayatta kalmayı başardı. Bunun yanı sıra 1814 yılında Cagsawa kasabasında yaşayan 1.200 kişinin hayatına mal olan, 1987 yılında 100, 1993 yılında ise 79 kişinin yaşamını yitirdiği korku dolu Mayon Dağı.

Tüm bu felaketlere rağmen yerli halk bu bölgeden ayrılmak istemiyor. Volkanik faaliyetler etkisi ile toprağın artan verimi buraları vazgeçilmez kılıyor. 

  • Fuji Dağı

aktif-volkanlar-3

“Japonya’nın çatısı” olarak bilinen Fuji Dağı Chubu bölgesinin en yüksek noktası. 3774 metre yüksekliğe sahip olan Fuji Dağı, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başarıyor. Yüzyıllar boyunca çeşitli mitlere, efsanelere ev sahipliği yapan Fuji Dağı aynı zamanda Japonya’nın en yüksek dağı unvanına da sahip. Dünyadaki 10 aktif volkandan en görkemlisi diyebileceğimiz Fuji, her yıl 200.000’den fazla turisti ağırlıyor. 

Pasifik ateş çemberi olarak bilinen bölgede yer alan volkanik dağ, Tokyo’dan bile görünebiliyor. Son patlama 1707 yılında gerçekleşmiş olsa da görünüşü hala korkutmaya yetiyor. 

  • Hekla Yanardağı

aktif-volkanlar-4

“Cehennemin Kapısı” ve “İzlanda Volkanlarının Kraliçesi” olarak da bilinen Hekla tüylerimizi ürpertmeye devam ediyor. Nitekim 2000 yılında gerçekleşen volkanik patlama ile varlığını hatırlatıyor. 1.488 metre yüksekliğe sahip olan yanardağ görüntü itibari ile mütevazi sayılabilecek türden. Dışı buzla kaplı Hekla’nın içi ise adeta alev topu. Böylesine büyüleyici bir doğa oluşumu akıl alır gibi değil. Hatta geçmiş dönemlerde kilisenin insanlara, cehennemi betimlemek için Hekla’yı kullandığı biliniyor. Rahiplere göre cehennemin yanında Hekla adeta küçük bir fırından ibaretmiş. 

  • Piton De La Fournaise

aktif-volkanlar-5

Fransa’nın Reunion Adası içerisinde yer alan Piton De La Fournaise dünyadaki 10 aktif volkan listemizde en vahşi olanı. 2010 yılında ise yanardağ, Dünya Doğa Mirası Listesi’ne ekleniyor. 2.632 metre yüksekliği ile şaşırtan görüntüsü Piton De La Fournaise sessiz ama kibirli duruyor. 500.000 yıllık geçmişe sahip Piton De La Fournaise’de nerdeyse 9 ayda bir patlama gerçekleşiyor. Şimdilik bölge halkına zarar vermese de zaman zaman uzmanların denetimi altında gözlemler yapılıyor. Reunion Adası’nı çekim merkezi haline getiren Piton De La Fournaise her yıl binlerce turisti ağırlıyor. 

  • Kilauea Dağı 

aktif-volkanlar-6-1.jpg

Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşen patlama ile dünyanın gündemine oturan Kilauea Dağı epey uzun süre adından söz ettirdi. Bunun yanı sıra patlamaların gerçekleştiği tarihlerde irili ufaklı pek çok deprem de kaydedildi. Yerel halkın tahliyesi sayesinde patlamada daha büyük hasarların önüne geçildi. Yine de yollar, binalar hayalet şehir gibi harabeye döndü. 

ABD’nin Hawaii Adaları’nda yer alan beş volkanik dağdan en hareketli olanı. Hawaii’nin benzersiz doğasına rağmen içerisinden böyle bir canavarın çıktığına inanamayacaksınız. Nitekim yanardağın kızgın duruşundan korkan bölge halkı, Kilauea Dağı’nda yaşayan bir Ateş Tanrıçası olduğu efsanesine inanmış. 

  • Etna Yanardağı

aktif-volkanlar-7.jpg

Etna Yanardağı’ndan bahsetmeden dünyadaki 10 aktif volkan listemizi tamamlayamazdık elbette. İtalya’nın Sicilya Adası’nda yer alan Etna, dünyanın en ünlü volkanik dağı. Keşfedildiği ilk günden bu zamana kadar binlerce patlamanın gerçekleştiği Etna Yanardağı formundan hiçbir şey kaybetmiyor. En ufak yer kabuğu hareketinde kıpırdanmaya başlayan Etna, önüne gelen her şeyi yakıp, kül ediyor. Acımasız güç Etna Yanardağı’nın en büyük patlaması 1662 yılında gerçekleşiyor. 1.500’den fazla insanın canına mal olan bu doğa olayı gerçekliği tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. 

Hep korkunç değil elbette. Bölge halkının en kaliteli zeytin hasadını yaptığı, kış aylarında turistlerin kayak yaptığı verimli bir dağ aynı zamanda. Söylediğimiz gibi. Yanardağlar her ne kadar insanları korkutsa da tıpkı bir mıknatıs gibi herkesi eteğine toplamayı başarıyor. 

  • Osorno Volkanı

aktif-volkanlar-8

2.600 metreyi aşan yüksekliği ile Osorno Volkanı, Şili’de. 1572 yılından günümüze kadar aktif olduğu bilinen volkanik dağda yaklaşık 12 patlamanın gerçekleştiği kayıtlar altında. Llanquihue Gölü manzarası ile içimizi ısıtsa da Osorno’nun bir alev topu olduğunu unutmamalıyız. Şili’nin en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri olan yanardağ, doğanın mucizelerini gözler önüne seriyor. Görünüşü ile Japonya’daki Fuji Dağı’nı hatırlatsa da onun kadar ürkütücü olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle karla kaplı olduğu aylarda kartpostallık görüntülere ev sahipliği yapıyor. 

  •  Santa Maria Dağı

aktif-volkanlar-9.jpg

Her ne kadar ilk patlamasının üzerinden 30.000 yıl geçse de hala Orta Amerika’nın en görkemli volkanik dağlarından biri Santa Maria. 1902 yılında suskunluğunu bozan volkanik dağ, 5.000 kişinin hayatına kaybetmesine sebep oldu. Verdiği zararlar, yarattığı tahribat sadece bununla da kalmadı. Pek çok tarım alanı zarar görürken, bölgede sıtma hastalığı baş göstermeye başladı. Böylece 500 yıllık sessizliğini bozarak, tarihe adını ürkütücü harflerle yazdırdı. 

 

Yorum ekle