Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Aizanoi Antik Kenti / Kütahya gezi rehberi

Aizanoi Antik Kenti / Kütahya gezi rehberi

Kütahya‘nın Çavdarhisar ilçe merkezinde yer alan Aizanoi Antik Kenti, kültür turizmi açısından mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Kütahya gezilecek yerler açısından Kütahya evleri, Germiyan Konağı ve Kütahya Çinisi ile ünlü olsa da en ilgi çekici yeri kesinlikle Aizanoi Antik Kenti. Kütahya gezi rehberi kapsamında ön plana çıkan Aizanoi Antik Kenti için gezi rehberiniz Yolcu360 tarafından hazırlandı.

Aizanoi Antik Kenti gezi rehberi

Kütahya gezi listesi kapsamında mutlaka ilk durağınız Aizanoi Antik Kenti olmalı. Kent üzerindeki ilk yerleşim izlerinin M.Ö. 3 bin yıllarına dayandığı tespit edilmiştir. Antik kent, Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin yerleşim merkeziydi. Aizanoi Antik Kenti hikayesi de oldukça ilginç. Aizanoi Antik Kenti efsanesine göre, Frigyalılar tarafından öncül olarak kabul edilen Azan adlı mitoloji kahramanının su perisi Erato ile efsanevi kral Arkas’ın birleşmesi sonucunda Aizanoi şehrinin ortaya çıkmış. Sırasıyla, Bergama, Bithynia ve Roma hakimiyetine giren Antik şehir, Roma döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi yapmış. Bu sayede antik şehir zenginleşmiş ve M.Ö. 1. yüzyılda kentleşmeye başlamış.

Erken Bizans döneminde piskoposluk merkezi olarak ön plana çıkan şehir, Orta Çağ’da hisar olarak kullanılmış. Selçuklu döneminde Çavdar tatarlarının egemenliğinde olan bölgenin ismi, bu iki dönemin birleşmesinden ortaya çıkmış.

Aizanoi şehrinin içerisinde Zeus Tapınağı, gymnasium, dünyanın ilk borsa binası, 15.000 kişi kapasiteli tiyatro ve stadyum, nekropoller, sütunlu cadde, iki hamam, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, Meter Steunene kutsal alanı, antik bir bent, su yolları yer almakta.

Aizonai gezilecek yerler

  • Aizonai Antik Kenti macellum

Borsa binası, dünyanın en eski ticaret borsası olma özelliğini taşımakta. Macellum duvarlarında hala imparatorluk pazarlarında satılan malların fiyat listeleri yazmakta. İyi bir kölenin 2 eşek fiyatına, bir atın üç köleye ve şu kadar dinara eşit olduğunu yazan fiyat listelerini duvarlarda görebiliyorsunuz. Kütahya araç kiralama olanaklarına göz atıp, antik kenti kolaylıkla keşfedebilirsiniz.

  • Aizonai Antik Kenti Zeus Tapınağı

Irmağın batı kıyısına kurulmuş olan ve şehrin önemli dinsel yapıları arasında olan Zeus Tapınağı dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınaklarından biri. Etrafındaki sütunla çevrili mekanın üstünün mermer kirişlerle kaplı olması nedeniyle Zeus Tapınağı pseudodipteros plandaki tek örnek. Tapınağın Frig tanrıçası Meter Steunene’ye adanmış yer altı cellasına inen ve çatıya ulaşan bir merdiveni bulunmakta.

Aizonai Antik Kenti nerede?

Aizonai Antik Kenti harita bilgisi olarak, Kütahya ilinin Çavdarhisar ilesinde yer almakta. Araba yolculuğu ile yaklaşık 44 dakika sürmekte. Aizonai Antik Kenti giriş ücreti 7 TL.  Müzekart satış ve Geçici müzekart imkanları mevcut. Antik şehri 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler ücretsiz gezebilirler. Aizonai Antik Kenti giriş saati yazın ve kışın farklılık göstermekte. Yaz dönemi giriş saati 08:45 – 19:00 arasında. Kış döneminde ise kenti 08:45 – 17:30 arasında gezebiliirsiniz.

  • Kütahya’da gezilecek yerler

Kütahya Kalesi, Ulu Cami, Çinili Cami, 1000 yıllık kestane ağacı, Mızık Çamı, Hayme Ana Türbesi, Frigya VadisiSeyitömer Höyük Arkeolojik Kazıları, Kütahya gezilecek&görülecek yerler arasında.

Kütahya ile ilgili şu içeriklerimiz de dikkatinizi çekebilir:

Yorum ekle