Yolcu360 Blog
salda gölü, burdur
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Burdur Salda Gölü Gezisi: Salda Gölü Hakkında Her Şey

Burdur Salda Gölü Gezisi: Salda Gölü Hakkında Her Şey

Burdur Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivler’i! Ülkemizin bu eşsiz güzelliğini daha yakından tanımaya ne dersiniz? Karşınızda Salda Gölü gezisi ve Salda Gölü hakkındaki her şey!

Burdur Salda Gölü

salda-golu-hakkinda-her-seySalda’yı görüp de ona aşık olmamanız mümkün değil! Turkuaz rengi suyuyla aklınızı başınızdan alır. 

Buradayken kendini özgür hissedersiniz. Sadece siz ve derin turkuaz rengi… Dünyadan uzaklaşmış masmavi bir sonsuzlukta süzülür gidersiniz. 

“Ayakları yerden kesilmek” deyimi vardır ya hani. İşte Burdur Salda Gölü size bu deneyimi yaşatır. Yere inmek istemeyeceğiniz yerlere götürür. Hayaller kurdurur size ve rahatlamış hissettirir.

Manzaraya uzun uzun bakıp düşünebilirsiniz. Önemli kararlar alabilir, kendine yeni bir yol çizersiniz. Ya da sevdiğinizle birlikte huzurlu birkaç saat geçirirsiniz.

Şarkıda da dediği gibi: “Bir yer bulalım dünyadan uzak!” Bize sorarsanız. Bu özel yer Salda Gölü!

Burdur Salda Gölü Hakkında Kısa Bilgiler

salda-golu-hakkinda-her-sey-3

Salda Gölü’nü eşsiz kılan nedir? Manzarasıyla kendine aşık eden Salda Gölü’nü ne kadar tanıyorsunuz? Yoksa sadece resimlerde gördüğünüz kadar mı biliyorsunuz? Kendinizi test etmeye var mısınız? 

  • Türkiye’nin en berrak ve en temiz gölü olmasıyla biliniyor. 
  • 184 metre derinliğiyle Türkiye’nin en derin üçüncü gölüdür.
  • Sadece burada yaşayan kendine özgü balık çeşidine sahiptir. “Salda yosunbalığı” gölün endemik balığıdır.
  • Burdur Salda Gölü ve çevresi “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edildi.
  • Gölün suyu sodalıdır. Kumu ise killi bir yapıya sahiptir. Bu bakımdan bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Örneğin: Kilin sivilceleri kurutma özelliği mucizevidir.
  • Kapalı havza olması, gölün sularının sodalı ve acı olmasına  sebep olmuştur. 

Salda Gölü’ne Neden Girilmemeli? 

          Salda Gölü görenleri büyüleyen bir güzellikte. Hal böyle olunca bu doğa harikasına sahip çıkmak hepimizin görevi. 

          Salda Gölü’nün korunmasına yönelik çalışmalar yapan TTKD’nın Göller Yöresi sorumlusu da şöyle ifade ediyor: “Salda ile ilgili Pamukkale’den çok iyi dersler çıkarmamız gerekiyor. Salda ve Pamukkale’deki yapılara bakıldığında biyokimyasal olaylar sonucu oluşan bir yapı. Ama biz ayakkabılarımızla basarsak, oraya araçları sokarsak, piknik yapılmasına ve ateş yakılmasına izin verirsek, orada aslında canlı yatıyor, ‘biyominerilizasyon’ sonucu oluşan canlılar. Dolayısıyla bu canlıların üzerine basılıyor. Biz onları yok ederiz”

        Tüm dünyada adından söz ettiren Salda’yı yaşatmak istiyorsak onu korumalıyız. 

Burdur Salda Gölü Çevresi Gezilecek Yerler

salda-golu-hakkinda-her-sey-5

Burdur, küçük bir şehirdir. Fakat eski yerleşim yeri olması sebebiyle gelişmiş bir kültüre sahiptir. Bu bölgeye Türklerin gelişi Malazgirt Savaşı kadar eskidir. Burdur’un yerli halkı genellikle tarım ve hayvancılıkla geçinirler. Yaz aylarında, yaylalara göç etmeleriylemeşhurdur. 

Burdur, pek çok şehre yakın konumdadır. Isparta, Denizli ve Antalya ile arasında sadece birkaç saat bulunuyor. Bu durum ulaşımı epey kolaylaştırıyor. Hazır Burdur Salda Gölü’ne kadar gelmişken ziyaret edebileceğiniz birkaç tavsiye verelim.

Lavanta Kokulu Köy

Gazetelere çıkmış, dergilere kapak olmuş bu muhteşem köyü bilmeyenimiz yoktur. Lavanta kokusunun ferahlığıyla sizi çok uzaklara götürür. Uçsuz bucaksız, alabildiğine mor lavantalar arasında kaybolursunuz.

Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde yer alan bu meşhur köyü ziyaret etmelisiniz. Burdur Salda Gölü ile Lavanta Kokulu Köy arasında sadece 100 kilometre. 

Özellikle yaz aylarında ziyarete gelirseniz güzel fotoğraf kareleri yakalama şansı bulursunuz. Yerli ve yabancıların ilgi odağı haline gelen Lavanta Kokulu Köy, Salda Gölü çevresinde gezilecek yerler arasında sizleri bekliyor.

Sagalassos Antik Kenti

“Aşkların ve İmparatorların Şehri” olarak bilinen Sagalassos’un geçmişi M.Ö. 3.000’li yıllara kadar uzanıyor. 

Pisidya bölgesinin en önemli şehri olan Burdur’da yer alıyor. 

Aynı zamanda Sagalassos Antik Kenti, 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir. Tarihte kısa bir yolculuk yapmak isterseniz, buraya uğramanızı tavsiye ediyoruz. 

Kibyra Antik Kenti

Kibyra, “Gladyatörler Şehri” olarak anılıyor. Burdur’un Gölhisar ilçesinde yer alıyor. Burası son zamanlarda adından sıkça söz ettirmeyi başarıyor. Romalılardan kalan tiyatrosu, yer altı mezarları ve agorasıyla ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. 

Yılan saçlı, mitolojik kadın “Medusa”yı duymuşsunuzdur. Aşıklarını taşa çeviren keskin bakışlara sahiptir. İşte Kibyra’da yapılan kazılar sonucu ünlü Medusa mozaiği keşfedildi. 3.000 yıllık bu mozaik, geçmişte olduğu gibi hala bakışlarıyla bizi büyülemeye devam ediyor. 

Kibyra, 2016 yılında UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’ne girmesiyle tüm dünyada tanınır hale geldi.

Hierapolis/Pamukkale

Adını Bergama’nın kurucusu Telephos’un eşinden alan Hierapolis! Bu görkemli yapı ülkemizin eşsiz güzelliklerinden biri. Roma döneminden bu yana hamamlarıyla, kaplıcalarıyla şifa dağıtmış. 

Denizli’de yer alan Pamukkale 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Hem kültürel hem doğal miras olan Pamukkale, ülkemizdeki önemli yapılardan biridir. 

Burdur Salda Gölü ile Denizli arası yaklaşık 1 saatlik mesafededir. Kendinizi, masal diyarında gibi hissedeceğiniz bu karlar ülkesini mutlaka görmelisiniz. 

Termessos Antik Kenti 

             Antalya’da yer alan Termessos, bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Pisidya bölgesine ait olan antik kentin geçmişi M.Ö. 7.YY’a kadar uzanmaktadır. 

             İlk bakışta devasa tiyatrosuyla göz kamaştıran Termessos’ta; tapınaklar, lahit mezarlar ve oldukça büyük sütunlar yer almaktadır. 

             Aynı zamanda Milli Park olma özelliğine sahip Termessos, el değmemiş çam ormanlarıyla eşsiz bir manzaraya sahiptir. Kendini Antik Çağ’dan bu yana yıllardır korumayı başarmış bir doğa harikasıdır.

            Antalya-Korkuteli yolu mevki üzerinde  bulunuyor. Antalya ile Burdur arası sadece 3 saattir. Bu yüzden Salda Gölü’ne giderken mutlaka uğramanız gereken enfes noktalardan birisidir.

Salda Gölü Otel

Dünyanın sayılı güzelliklerinden birini ziyarete gelip de konaklamadan olmaz. Salda’nın mis gibi havasını içinize çekmelisiniz. Baştan aşağı yenilendiğinizi ruhunuzda hissetmelisiniz. 

Burdur’da nerede kalınır? Salda Gölü otelleri hangileridir? Biz, sizin için ufak bir araştırma yaptık. Şimdi Salda Gölü konaklama imkanlarından bahsedelim. 

Hotel Lago Di Salda (Google Puanı: 4.3)

Burdur Salda Gölü’nün hemen karşısında yer alıyor. Konum itibariyle en çok tercih edilen oteldir. Göle yürüyüş mesafesinde olan bu oteli konaklama için değerlendirebilirsiniz. Detaylı bilgiye Hotel Lago Di Salda’dan ulaşabilirsiniz. 

Tefenni Villas (Google Puanı: 4.8)

           Buradayken kendinizi başka bir dünyaya ait hissedebilirsiniz. Misafirlerinin rahatını, konforunu ön planda tutan bir anlayışa sahip. Salda Gölü konaklama seçeneklerinden en göz alıcısı. Kendinizi kısa süreliğine de olsa rahatlatmak istiyorsanız Tefenni Villas ‘ı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda burası bölgenin en iyi aile otelleri arasındadır. 

Aromatic Hotel (Google Puanı: 4.8)

Küçük köy evleri şeklinde dizayn edilmiştir. Oldukça doğal ve sade görüşü vardır. Aromatic Hotel’de yabancılık çekmeyeceğinize eminiz. Ortamın sıcaklığıyla kendinizi babaannenizin evinde gibi hissedeceksiniz. 🙂 

Salda Lake Hotel Cafe & Bistro (Google Puanı: 4.1)

Burdur Salda Gölü manzarasına karşı kurulmuştur. Konaklama imkanının yanı sıra bir kafedir. Dilerseniz Burdur Salda Gölü manzarasına karşı sıcak bir çay içebilirsiniz. Müsaitlik durumu için Salda Lake Hotel Cafe & Bistro iletişime geçebilirsiniz. 

Kaplan Apart & Pansiyon (Google Puanı: 4.7)

Yeşillikler içerisinde uyanmak istiyorsanız Kaplan Apart & Pansiyon’a göz atmalısınız. Göle yakın mevkide yer aldığı için Salda Gölü konaklama seçenekleri arasında puanı yüksektir.

Salda Gölü’nde Kamp Yapmak

salda-golu-hakkinda-her-sey-6

Aslında kamp yapmayı bir yaşam biçimi olarak düşünebiliriz. Evinizi yanınızda taşıyorsunuz. Sonra da seçtiğiniz en güzel manzaraya karşı güzelce yerleşiyorsunuz. Harika öyle değil mi? 

Eğer doğayla baş başa kalmayı seviyorsanız Salda Gölü sizin için bir fırsat. Dünyanın en güzel manzarasına karşı uyanmak paha biçilemez! Burası güneşi selamladığınız en güzel yer olarak anılarınızda kalacak.

Çadırınızı kurabileceğiniz pek çok yer mevcut. Halk plajı ve belediyenin kamp alanları dışında da seçeneğiniz var. Kamp alanları uzaktan rahatlıkla görülüyor. Eğer kalabalık sizi rahatsız ettiyse küçük bir koy bulup değerlendirebilirsiniz. 

Antalya-Burdur Salda Gölü Arası Kaç Km?

Turizmin başkenti Antalya ile Burdur arası oldukça yakındır. Her iki il de Akdeniz Bölgesi sınırlarında yer alıyor. Böylece ulaşım oldukça kolaydır. İster kendi aracınızla ister otobüsle Antalya-Burdur arası seyahat edebilirsiniz. 

Antalya-Burdur Salda Gölü arası kaç km? Aralarında 154,7 km; yaklaşık 2 saat 25 dakikalık mesafe vardır. Salda Gölü, Antalya-Denizli yolu üzerinde yer alıyor.

Salda Gölü’ne Nasıl Gidilir? 

           Burdur’da yer alan Salda Gölü’ne ulaşım oldukça kolaydır. Pek çok şehre komşu olan Burdur’a rahatlıkla gelebilirsiniz. 

          İster Antalya Havalimanı’nı kullanıp ardından kendi aracınızla Salda Gölü’ne doğru yol alabilirsiniz. 3 saatlik mesafede yer alan Antalya en kolay ulaşım güzergahıdır.

          İsterseniz de Denizli’den yola çıkarak otobüs yolculuğu yapabilirsiniz. 

Jezero ve Salda Gölü Benzerliği

salda-golu-hakkinda-her-sey-4

             NASA’nın uzay aracı Perseverance, geçtiğimiz yıl yolculuğunu tamamladı. Mars’a başarıyla inen Perseverance araştırmaları epey başarılı devam etti. 

            Perseverence, Mars’ta geçmiş dönemlere ait yaşam bulgularını saptamak üzere çalışmalara başladı. Keşif yapması için Jezero adlı kurumuş krater gölüne yerleştirildi. 45 km çapındaki krater gölünde, kil ve karbonat başta olmak üzere pek çok kayaç bulunuyor. Kayaçların içerisindeki moleküller bize geçmişe dair kanıtlar toplayacak. 

            Fakat şimdilik Jezero bize sunduğu bilgilerle epey şaşırttı. Yapısındaki tortul kayaçlar ve mineral özellikleri Burdur Salda Gölü ile benzerlikte olduğu tespit edildi. Bu benzerlik Mars’ta geçmişe ait yaşam izlerinin olduğunun büyük habercisi. 

           Şaşırtıcı haberin ardından NASA bu konuyla ilgili makale yayınladı. “Jezero kraterine seyahat edemeyebilirsiniz ama ona en yakın yeri görmeye gidebilirsiniz: Salda Gölü-Türkiye” cümlesi bizzat makalede yerini aldı.NASA tarafından da fark edilen Salda Gölü’nün ünü uzayı aştı desek abartmış olmayız 😊 

           Peki merak edenler için Jezero ismi ne anlama geliyor? Jezero, Slav dillerinde yaygın kullanılan bir kelime olmakla birlikte “göl” anlamına geliyor. Hatta aynı adla Bosna-Hersek’teki bir şehirde mevcuttur. 

Salda Gölü’nden Tavsiyeler

  • Salda Gölü özellikle bahar aylarında değerlendirilmesi gereken bir tatil rotası. 
  • Bayram ve hafta sonu gibi yoğunluğun arttığı dönemlerde istediğiniz sakinliği bulamayabilirsiniz. O yüzden bu önemli tarihleri göz önünde bulundurmalısınız. 
  • Eğer kamp yapmayı düşünüyorsanız yanınızda kalın battaniyeler almalısınız. Çünkü yaz aylarında bile akşam saatleri epey serin geçiyor. 
  • Yağmur yağdıktan sonra Salda Gölü’nün suları bulanıklaşabiliyor. Fotoğraflarda görmeye alışık olduğumuz o turkuaz rengi bir süre dağılabiliyor. Bu ayrıntıyı da dikkate alırsanız sizin için güzel olur.
  • Gezi sırasında çoğu zaman en merak ettiğimiz konu yemek yerleridir. Salda Gölü manzaralı otel ve kafeler mevcut. Acıktığınız an buraları değerlendirebilirsiniz. 
  • Eğer açık havada piknik yapmak isterseniz de küçük bir sepet hazırlamanızı tavsiye ederiz. 
  • Rotanız farklı bir şehre doğru ise burada güzel bir mola verebilirsiniz. Antalya, Denizli ya da Isparta’ya gidecekseniz Salda Gölü’nde keyifli birkaç saat geçirebilirsiniz

Belki Maldivlerimiz yok ama Salda Gölümüz var 🙂 O halde bu eşsiz turkuaz renginin tadını çıkarmaya ne dersiniz? 

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size desteğe hazır. Merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Ayrıca tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum ekle