Yolcu360 Blog
orman-yanginlarini-onleme-1.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Yaşam > Orman Yangınlarını Önleme Yöntemleri

Orman Yangınlarını Önleme Yöntemleri

Orman yangınlarına karşı toplumun bilinçlenmesi ve eğitim oldukça önemli. Yangınların büyük bir kısmının önlenebileceğini ve kontrol altına alınabileceğini unutmayalım. Peki orman yangınlarına karşı neler yapabiliriz? Orman yangınlarını önleme yöntemleri neler? Yangın için hangi numarayı aramalıyız? Yaz sıcakları iyice bastırmadan tüm bunları öğrenmemiz de fayda var. 

orman-yanginlarini-onleme-2.jpg

Orman Yangını

Dikkatsizlik, ihmalkarlık derken her yıl yüzlerce hektar ormanımız küle dönüyor. Özellikle sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu illerimizde orman yangını tehlikesi daha da yüksek. Geçtiğimiz yaz büyük kayıplar verdiğimiz ormanlarımızın ise acısı hala taze. Doğal yaşamı derinden sarsan, ekosistemi büyük zarara uğratan orman yangınları köyleri bile yaşanmaz hale getirdi. Tırtılından, baykuşuna çeşit çeşit canlının habitatını elinden aldı. 

Elbette sadece dikkatsizlik değil orman yangınlarının sebebi. Tarlaların genişletilmesi, yabani hayvanların uzaklaştırılması için ateş yakılması da orman yangınlarının sebebidir. Hatta geceleri yolu aydınlatmak amacıyla yakılan ateş bile orman yangınına sebep olabilir. Bu yüzden ormanların varlığını sürdürebilmesi aslında bizim elimizde. 

Düşünün. Koskoca ormanın geleceği sizin avcunuzun içinde. Tavşanların mutlulukla zıplayabilmesi, sincapların ağaçlardan yemişler toplayabilmesi sizin elinizde. Geyiklerin özgürce dolaşabilmesi, ayıların yavrularına yiyecek götürebilmesi size bağlı. Ne muazzam bir güç öyle değil mi? 

Ekoturizm Nedir? Türkiye’nin Ekoturizm Rotaları yazımız için tıklayın.

 

Orman Yangınlarını Önleme Yöntemleri

Resmi rakamlara göre orman ywangınlarının %89’unun insan kaynaklı ortaya çıktığı biliniyor. Ülkemizde ve dünyada yüzlerce hektar alan ormanı; ciğerlerimizi her yıl kaybediyoruz. Doğal afetlerin en can yakıcısı yangını ortadan kaldırmak elbette mümkün değil, biliyoruz. Fakat biz insanlar olarak yangınları önlemek adına yapabileceğimiz pek çok yöntem bulunuyor. Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde orman yangını konusunda oldukça dikkatli olmalıyız. Gelin orman yangınlarını önleme yöntemlerini birlikte öğrenelim. 

  • Dikkat! Ateş Yakmayın!

Hafta sonu etkinliklerimizin vazgeçilmezidir piknik. Aileyle birlikte olunan sofranın mutluluğundan çevremizde olup bitenlerin farkında olmayız. Haliyle mangal için yaktığımız ateşi söndürmeyi unuturuz. İşte bu yüzden ormanlık alanlarda mangal yapmak bir yana sigara izmaritlerinizi bile yere atmamalısınız. İster mangal kömürü ister sigara izmariti olsun yanmıyor olsalar bile potansiyel yangın tehlikesi taşırlar. 

  • Alo 177

Bir ağaç kolay yetişmiyor öyle değil mi? Yıllar hatta yüzyıllar boyunca yavaş yavaş ağacın kök salışına şahit oluyoruz. Binbir zahmetle, emekle yeşerip büyümesini bekliyoruz. Dünyada can bulması böylesine değerli ağaçlarımıza sıkı sıkıya sarılmalıyız. Orman yangınına müdahale etmek demek illa kovalarla su taşımak anlamına gelmez. Çalılık alandan geçerken fark ettiğiniz küçük bir kıvılcımı bile yetkililere haber vermeniz bir müdahale yöntemidir. Sizler ne kadar çabuk “177” numaralı hattı ararsanız o kadar çabuk felaketin önüne geçmiş olursunuz. 

  • Halk Bilinçlendirilmeli

Ülkemizde meydana gelen son yangınlarda fark ettik ki köylerdeki yerleşik halk, ormanlık alanların çevresinde yaşıyor. Bu durum ormandaki en ufak bir kıvılcımın yerleşim alanlarını da tehdit etmesine sebep oluyor. Özellikle ormanlık alanların şehrin dışında, dağlık ve ulaşım imkanlarının zor olduğu yerlerde olmasından dolayı yangına müdahalede geç kalınabiliyor. Bu yüzden yangına ilk müdahaleyi yöre halkı gerçekleştiriyor. Özetle yangın tehlikesi olan bölgelerde yaşayan halkın bilinçlendirilmesi, orman yangınlarının büyümesini önlemek için en iyi yöntemlerden biridir.

  • Çöplerinizi Geride Bırakmayın

İlkokul Hayat Bilgisi derslerimizde öğreniyoruz aslında yangını önlemek için neler yapabileceğimizi. Öğretmenimiz özellikle: “Cam kırıkları yangınlara sebep oluyor.” diye belirtiyor. Evet, cam kırıkları başta olmak üzere ardımızda bırakacağımız çöpler binlerce hektar ormanın yanmasına neden oluyor. Bu yüzden eğer ormanlık alanlara yakın yerlerde piknik ya da kamp yaptıysak mutlaka çöplerimizi, cam şişelerimizi toplamalıyız. 

  • Orman İzlenmeli 

Orman yangını eğer başladıysa geri dönüşü mümkün olmayan bir felakettir. Rüzgarın da etkisiyle yangın şiddetini her geçen dakika arttırır. Orman yangını büyümeden önlem almanın en iyi yönteminden biri ise gözetleme kuleleridir. Peki nedir gözetleme kuleleri? Orman yangınını önceden fark etmemizi sağlayan ve erken müdahale imkanımızı artıran bir nevi orman izleme kuleleridir. 

  • Bazı Mevsimlerde Girişler Yasaklanmalı

Özellikle artan sıcaklıklarla birlikte orman yangınları sayısında da artış görüyoruz. Yaz mevsimleri gibi orman yangınlarının sık görüldüğü aylarda ormanlara giriş çıkışlar yasak olmalı. Hatta bu yasağı ihlal edenlere karşı cezai yaptırımlar şart. 

  • 7/24 Denetleme

Orman yangınlarının sadece dikkatsizlik sonucu olmadığını söylemiştik. Kundaklama sonucu çıkan yangınlar da ülkemizde sıkça görülüyor. Dolayısıyla bu yüzden İnsansız Hava Araçları (İHA) ile ormanlık alanlarımız 7/24 denetim altında olmalı. Bu sayede yangına müdahale süresi kısalıyor hatta 10 dakikanın bile altına indiği durumlar oluyor. Ülkemiz İHA teknolojileri konusunda öncü bir konuma sahip. Ayrıca gelişmiş İHA sistemimiz sayesinde orman yangınlarını önleme imkanına sahibiz.

Orman yangınları ile neredeyse her yıl mücadele ediyor. Ciğerlerimiz yanıyor, günlerce yas tutuyoruz. Bu yıl farklı bir yıl olsun. Artık gökyüzünü simsiyah bulutlar kaplamasın, kaplumbağaların evleri yok olmasın. Yeşili ile bizlere nefes olan ormanlarımızı birlikte koruyalım.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle