Yolcu360 Blog
dunyanin-en-kirli-sehirleri
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Dünyanın En Kirli Şehirleri: Gezginlerde Hijyen Kaygısı Yaratan Şehirler

Dünyanın En Kirli Şehirleri: Gezginlerde Hijyen Kaygısı Yaratan Şehirler

Gezginlerin hijyenik olmaması sebebiyle tercih etmediği şehirler olduğunu biliyor muydunuz? Evet, biz de duyunca çok şaşırdık. Hava kirliliği, bulaşıcı hastalıklar, yoğun trafik derken şehrin negatif yönleri onlara daha ağır basıyor. Peki gezginlerde hijyen kaygısı yaratan dünyanın en kirli şehirleri hangileri? Gelin birlikte öğrenelim.

Kirli Şehirler

Bir şehri cazip kılan özellikler nelerdir? Bu şehri tarihi yerleri için mi yoksa meşhur yemekleri için mi gezmek istersiniz? Aslında gezmek için kendinize pek çok sebep bulabilirsiniz. İster eşsiz doğal güzellikleri ister nefes kesici deniz manzarası olsun içinizde gezgin bir ruh varsa hiç kimse sizi alıkoyamaz.

Fakat bazı şehirler, ülkeler var ki buraya seyahate çıkmadan önce epey düşünmelisiniz. Nüfusun yoğun olması ve sosyo-ekonomik kalkınma hızının geride kalmasından dolayı bu ülkeler kirli şehirler olarak bilinir. Kirli şehirlerde yaşayanlar, hava kirliliği başta olmak üzere pek çok çevre sorunuyla karşı karşıya kalır. 

Elbette hava kirliliği deyip geçmemeliyiz. Uzun yıllar maruz kalınan kirli hava, astım gibi çeşitli akciğer hastalıklarına sebep oluyor. Maalesef her yıl milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanıyor. 

Dünyanın En Kirli Şehirleri

dunyanin-en-kirli-sehirleri-1.jpg

Ülkelere Göre Karbon Ayak İzi Seviyeleri yazımız için tıklayın.

İsviçre merkezli yapılan araştırmada 117 ülkeden 6.476 şehir hava kalitesi açısından mercek altına alındı. IqAir’in hazırladığı hava kalitesi izleme raporunda şehirlerin metreküp başına düşen ince parçacıklı madde yoğunluğu(PM) ölçümleri yer aldı. Buna göre 2021 Dünya Hava Kirliliği raporu açıklandı. 

Raporda yer alan şehirlerin %97’sinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen hava kalitesi standartlarını karşılamadığı tespit edildi. Havası en kirli olan ülkeler arasında ilk sırada Bangladeş yer alırken onu Çad ve Pakistan takip ediyor. Hatta hazırlanan listede Türkiye’den de iki şehir yer alıyor. Bakalım en pis şehirler hangileri imiş birlikte inceleyelim. 

  • Bangladeş’ten Dakka

Bangladeş’in başkenti olan Dakka aynı zamanda ülkenin en kalabalık şehridir. Dolayısıyla kirlilik seviyesi yüksek ve hava kalitesi oldukça düşüktür. 2021 Dünya Hava Kirliliği raporunda birinci sırada yer alan Dakka, bölgenin en çok turist çeken şehri olmasına rağmen geri kalmış yapılaşmasıyla adeta ters köşe yapıyor. Özellikle Bangladeş, ucuz iş gücü deyince akıllara ilk gelen adres olma özelliği taşıyor. 

  • Dünyanın En Kirli Şehirleri: Çad-N’Djamena

Orta Afrika ülkesi olan Çad, belgesellerde görmeye alışık olduğumuz safari bölgeleri gibi. Nijer ve Sudan arasında yer alan Çad’ın N’Djamena şehri en pis şehirler arasında ikinci sırada yer alıyor. Hava kalitesi standardı düşük olmasına rağmen yine de gezip görülecek akıl almaz güzelliklere sahip. 

  • Tacikistan’ın Başkenti Duşanbe

Sovyet Rus mimarisinin izlerini taşıyan Duşanbe şehri Tacikistan’ın hem başkenti hem de en büyük şehri olma özelliğine sahip. Her geçen gün gelişen sosyo-ekonomik durumu ve artan hareketliliği ile şehir turistlerin ilgisini epey çekiyor. Nerede hareket, canlılık varsa bilin ki orada mutlaka hava kirliliği vardır. İşte havası en pis şehirler arasında Duşanbe dördüncü sırada yer alıyor. 

  • Hindistan Şehri Yeni Delhi

Yeni Delhi aynı anda pek çok kültüre, dine ve ırka ev sahipliği yapıyor. Artan nüfus beraberinde altyapı sorunlarını da getiriyor. Çevre kirliliği, trafik, ses kirliliği derken Hindistan-Yeni Delhi havası en kirli şehirlerden biri oluyor. Hatta son dört yıl boyunca en kirli başkentler listesinde de Yeni Delhi bulunuyor. Zıtlıkları, kalabalığı ve şamatasıyla kaotik bir şehir görüntüsü kazanıyor. Ayrıca Hindistan’ın kalabalık olması ekonomik dağılımda eşitsizliğe sebep oluyor. Bu sebeple kast sistemi hala varlığını sürdürüyor. 

  • Dünyanın En Kirli Şehirleri: Umman’ın Başkenti Maskat

Umman’ın başkenti Maskat, Arap yarımadasının güneydoğu kısmında yer alıyor. Liman ülkesi olan Umman’ın temel geçim kaynağı petroldür. Haliyle ticaret faaliyetleri epey gelişmiştir. Aktif petrol rezervleri sayesinde ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. 

Dünya Kirliliği Raporu’na Göre

Raporda yer alan bilgiler aslında gezegenimizin geleceğine ışık tutuyor. Bazı şehirler geçmiş yıllara göre daha temizken bazı şehirler de durum daha korkutucu. Yayınlanan rapor sayesinde dünyamız için neler yapabileceğimizi görüyoruz. 

  • Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği parçacıklı madde yoğunluğu standardı 2.5’tir. Ek olarak raporda yer alan 6.476 şehirden sadece 222’sinin uygun PM standartlarını karşıladığını biliyoruz.
  • Afrika şehirlerinde hava kirliliği diğer kıtalara oranla daha fazla. Rapora göre 65 Afrika şehrinden sadece 1 tanesi Dünya Sağlık Örgütü’nün 2.5 PM standardını karşılıyor. 
  • Amerika’nın en büyük şehirlerinden biri olan Los Angeles aynı zamanda en kirli şehirler arasında da yer alıyor. Bir önceki yıla göre hava kirliliği oranı daha düşük olsa da yine de Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği standarttan uzakta. 
  • Orta ve Güney Asya’da ise durum oldukça kötü. Dünyanın en kirli 50 şehrinden tam tamına 46’sı bu kıtada yer alıyor. Belirlenen Dünya Sağlık Örgütü standartlarını karşılayan şehirler ise Kazakistan’ın Chu ve Zhezqazghan oluyor.
  • Raporda en kirli ülkeler arasında Türkiye 46. sırada yer alırken, Ankara dünyanın en kirli başkentleri arasında 54. sırada yer alıyor. Ayrıca listede şaşırtıcı bir bilgi ile karşılaşıyoruz. Iğdır ve Düzce Avrupa’nın havası en kirli şehirleri arasında bulunuyor. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle