Yolcu360 Blog
pera-palas-oteli-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Pera Palas Oteli: Beyoğlu’nun Sırlarla Dolu Oteli

Pera Palas Oteli: Beyoğlu’nun Sırlarla Dolu Oteli

Pera Palas Oteli, tarihe bizzat tanıklık etmiş geçmişten gelen misafir. Her ayrıntısı yaşanmışlık dolu oteli sizler için inceledik. Görünenin arkasındaki büyük hikayeyi gelin birlikte keşfedelim.

pera-palas-oteli-1

Pera Palas Oteli

Pera Palas Oteli, kapıdan girdiğiniz ilk andan itibaren eşsiz ruhuyla sizi sarıp sarmalar. Tarihin o yaşanmışlık hissi ve deneyimlerinin etkisiyle sizi alır götürür. Beyoğlu’nun sırlarla dolu otelidir kendisi. Keşfedilmemiş gerçekler, gün yüzüne çıkmayı bekleyen esrarengiz olaylar ve birdenbire ortaya çıkan gizemli anahtarıyla macera doludur Pera Palas Oteli.

Her odada ayrı bir anı, her köşede ayrı bir hikaye vardır. “Kimler geldi, kimler geçti.” denir ya işte öyle bir oteldir. Agatha Christie’den, Atatürk’e; Ernest Hamingway’den, Josephine Baker’a pek çok ünlü ismi ağırlamıştır.

Agatha Christie, Ernest Hamingway ve daha birçok değerli yazarın kitaplarını dinleyebileceğiniz

en iyi sesli kitap uygulamalarını ele aldığımız yazımızı okumak için tıklayın.

Pera Palas Oteli Hikayesi

pera-palas-oteli

Pera Palas Oteli günümüzde bile halen gizemini koruyan sırlar, kapısı henüz aralanmamış yaşantılarla doludur. Uzun soluklu bir hikayenin baş kahramanı gibidir. Aslında her şey 1888 yılında Paris’ten İstanbul’a doğru yola çıkan bir trenle başladı. Şaşırdınız öyle değil mi? Bu meşhur trenin adı Orient Express yani namı diğer “Şark Ekspresi”nden başkası değildi.

Şark Ekspresi öyle lüks öyle gösterişliydi ki yıllar sonra bile zarafetinden hala söz ettiriyor. Bu tren seçkin misafirleri İstanbul’a getiriyordu. Aralarında yüksek tabaka bürokratlar, dünyaca ünlü yazarlar ve pek çok zengin iş adamı vardı. İşte Pera Palas Oteli 80 saatlik yolculuğun ardından böylesine değerli misafirlerin ufak bir mola vermeleri için tasarlanmıştır. Kısacası Pera Palas, şarka giden yolda garbın son fısıltısıydı.

Gün Doğumu: 101 Numaralı Oda

101 Numaralı oda Pera Palas Oteli’nin en kıymetli odalarından biridir. Ulu Önder Atatürk’ün konakladığı oda. 1917 yılından itibaren Mustafa Kemal, İstanbul’da konaklamak için Pera Palas’ı tercih ediyordu. Çünkü o dönemlerde burası İstanbul’un kalbiydi. Halkın nabzını tutmak gibiydi adeta.

Kurtuluş Mücadelesi’nin kararları bu odada alındı. Cumhutiyet’i kurma ve ülkeyi bağımsızlığına kavuşturma fikrinin temelleri bu odada atıldı. Ulu Önderimizin doğumunun 100. yılına özel 101 numaralı oda müzeye dönüştürüldü. Atatürk’e ait dergiler, imzalı fotoğraflar burada özenle korunuyor. Ayrıca 101 numaralı oda, Atatürk’ün sevdiği şafak pembesi ve gün doğumu renklerine boyanarak yeni bir görünüm kazandı.

Çözülemeyen Büyük Sır: Agatha Christie

Dünyaca ünlü roman yazarı Agatha Christie’yi bilmeyeniniz yoktur. “Cinayet Alfabesi”, “Ölüm Sessiz Geldi” ve “Gizli Düşman” gibi pek çok polisiye türündeki eser onun imzasını taşır. Şark Ekspresi yolculuğu, “Doğu Ekspresinde Cinayet” adlı eserinin ilham kaynağı oldu ve oldukça ses getirdi. 1926 ile 1932 yılları arasında pek çok kez Pera Palas Oteli’nde konaklamayı tercih etti. Hatta 411 numaralı oda misafirliği boyunca ona tahsis edilirdi.

Peki çözülemeyen Agatha Christie sırrı neydi? 1926 yılında Agatha Christie günün birinde esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolur. Tam 11 gün boyunca hiçbir yerde izine rastlanmaz. Gizemli 11 günün ardından İngiltere’de bir otelde görülen Christie, başından geçenleri hatırlamadığını söyledi. Fakat bu gizemli kayboluş yapım şirketleri arasında büyük sükse uyandırdı.

Yazarın ölümünün ardından ünlü medyum Tamara Rand aracılığıyla Agatha Christie’nin ruhuyla iletişime geçildi. Medyumun söylediklerine göre 11 günlük gizem Pera Palas Oteli’nde gizliydi. Rand, 411 numaralı odadaki döşemelerin altında bir anahtar olduğunu duyurdu. Söylediği gibi de çıktı: Anahtar 411 numaralı odadaydı! Fakat otelin sahibi anahtarı vermediği gibi yapımcıların otele girmelerine de izin vermedi. Bu yüzden Agatha’nın 11 günlük efsanevi macerası, hala gizemini koruyor.

Gizemli Bir Hediye: Hint Halısı

Bir hediye düşünün: Sizin ölüm saatinizi bilen. Tüyler ürpertici öyle değil mi? İşte size Atatürk için hazırlanan gizemli hediyeden bahsedeceğiz. Hint mihracesi 1929 yılında Atatürk’e ipek dokuma bir halı hediye eder. Bu sıradan halı yıllarca Pera Palas Oteli’nde 101 numaralı odada durur. Ta ki 1938 yılında; Atatürk ölünce ipek halı gizemli hale dönüşür.

Halının üzerinde yer alan kasımpatı çiçekleri hüznü temsil eder. Genellikle cenaze törenlerinde kullanıldığı için de ölüm çiçeği olarak adlandırılır. Ayrıca halıda kasımpatı çiçeği ile ilişkilendirilen şamdanlar yer alıyor. 10 adet şamdan bulunması ise 10 Kasım’ı simgelediği düşünülüyor. En ürpertici ayrıntı ise saat işlemesi. Halıya bakınca ilk dikkat çeken saat işlemesinde akrep 9’u, yelkovan ise 7’yi işaret ediyor. Bütün ülkeyi derin bir yasa boğan o korkunç saat. 9’u 5 geçe…

Hint halısı, Pera Palas Oteli’nin gizemi çözülememiş hikayeleri arasında. İpek halıyı dokuyan Hint kahini geleceği hissetmiş mi henüz bilinmese de meşhur halı tarihi önem taşıyor. Günümüzde Atatürk’ün odası; 101 numarada siz değerli ziyaretçilerini bekliyor.

İlklerin Oteli: Pera Palas

Pera Palas’ta konaklamanız için onlarca sebep sıralayabiliriz. Tarihi dokusu, geçmişten gelen ruhuyla: “Şu duvarların dili olsa da konuşsa.” dedirtir insana. 19.YY’dan bu yana pek çok ilke tanıklık etmiştir.

Şeker Ahmet Paşa’nın resim sergisi, 1925 yılında kutlanan yılbaşı gecesi ev sahipliği yaptığı ilklerden sadece bazılarıdır. Pera Palas Oteli mutfağı da ilkleri yaşamıştır. Osmanlı’da köri baharatını kullanan ve kaplumbağa çorbasını pişiren ilk mutfak olarak tarihte iz bırakmıştır.

En önemlisi de Osmanlı’nın ilk elektrikli asansörü Pera Palas Oteli’nde bulunmaktadır.

Pera Palas Oteli’ne ilk gelişiniz mi? O halde Pera Palas’a şimdiden hoş geldiniz. 🤩

İstanbul’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

 

Batuhan

Add comment