Yurt dışından araba almayı düşündünüz mü? Ya da başka bir ülkeden araç getirtmeyi denediniz mi? Yabancı plakalı araç almayı planlayanlar için detaylı bir araştırma ile karşınızdayız.
Yurt Dışından Araba Getirtmek
Yurt dışından araç almak, fiyatları itibariyle her zaman için ülkemizden daha avantajlıdır. Hemen hemen ülkemizdeki tüm otomobil markaları yurt dışı üretimdir. Bu durumda ithal ettiğimiz tüm markaların yurt dışı fiyatları ile ülkemizdeki fiyatları epey değişkenlik gösterir.
Tabi ki yabancı plakalı araç almanın birtakım koşulları vardır. Öncelikle yurt dışında satın alınan aracın Türkiye sınırlarından geçebilmesi için faturalandırılması; resmi prosedürün izlenmesi gerekir. Böylece gümrüğe gelen aracın ÖTV ve KDV gibi vergileri ödendikten sonra teslim alınabilir. Aksi takdirde resmiyette görünmeyen araçlar kullanıma uygun değildir.
Yurt dışından getirdiğiniz aracın ÖTV ücreti vergi hariç olarak belirlenir. KDV ücreti ise aracın tüm ücreti üzerinden hesaplanır ve %18 oranındadır. Her araç tipi kasasına göre değişik fiyatlandırmaya tabi tutulur.
Yurt dışından araç getirmeye karar verdiyseniz aracın kayıtlı olduğu ülkede ikamet etmek zorunda olduğunuzu unutmayınız.
Yurt Dışından Araba Getirmenin Şartları
Araba satın almak için öncelikle satın alma işlemini yapacağınız ülkede ikamet ediyor olmalısınız. Örneğin Almanya’da üretilmiş bir aracı Türkiye’ye getirmek istiyorsanız Almanya’da ikametinizin olması gereklidir. Gelin diğer koşulları birlikte inceleyelim.
- Toplam 185 gün araba satın alacağınız ülkede olmalısınız. Oturma belgesi ve ikamet belgesi ile gün sayısını kolaylıkla ispatlayabilirsiniz. Eğer yurt dışından emekli iseniz 185 gün sınırından muaf tutuluyorsunuz.
- Yurt dışından getirtilen yabancı plakalı aracı sadece yurt dışından getiren kişi kullanabilir. Birinci derece akrabaları dahil hiç kimse bu aracı kullanamaz. Aksi takdirde cezai yaptırımla karşılaşır.
- Yurt dışından geçici süre ile getirtilen araçlar hiçbir şekilde başka bir şahsa devredilemez; araçların satışı yapılamaz.
Hangi Ülkelerden Ülkemize Araç Getirilebiliyor?
Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği’ne üye olan Avrupa ülkelerinden araç alabilirsiniz. Bunun haricinde Amerika, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden Türkiye’ye araç getirmek için ülkenizdeki oturma izniniz ve vatandaşlık belgeniz yeterlidir.
Kimler Yurt Dışından Vergisiz Araç Getirebiliyor?
Yurt dışından satın almak istediğimiz araçlara ÖTV ve KDV gibi vergilerin uygulandığını biliyoruz. Peki kimler yurt dışından vergisiz araç getirebiliyor?
- Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışına çalışma şartı ile görevlendirilerek gönderilen kişiler
- Yurt dışında yaşayan bir kişinin vefat etmesi durumunda, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan ve vatandaşlık sahibi olan yasal mirasçıları
- Türkiye harici başka bir ülkede 2 yıl ikamet etmiş ve yeniden Türkiye’ye yerleşmeyi isteyen kişiler
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçip, ikametgah adresini resmi olarak Türkiye’ye taşıyan kişiler
Yurt Dışından Getirilen Arabaya Uygulanan Vergiler
Yurt dışında araba getirtmek çoğu zaman karlı gibi gözükse de aslında durum biraz farklıdır. Gümrük aşamasına gelen araçların gerekli vergi işlemleri yapılmazsa Türkiye sınırları içerisine giriş yapamaz. Yurt dışından getirilen arabaya uygulanan vergiler hesaplanırken birtakım etmenler var. Ödenen tüm vergilere kısacası “Gümrük Vergisi” denir. Gümrük vergisi, ÖTV, KDV ve aracın silindir hacminden oluşan bir vergi çeşididir.
Yurt dışından ülkemize getirmek istediğiniz araca karar verdiyseniz ne kadar bir fiyatlandırma çıkacağını kendiniz de hesaplayabilirsiniz.
Yurt Dışından Getirilen Araç Satılır Mı?
Eğer son 1 yılın 185 günü yurt dışında ikamet etmişseniz Türkiye’ye getirdiğiniz aracı en fazla 730 gün süre ile kullanabilirsiniz. Size önerilen süre bitiminde aracınızı Türkiye sınırlarından çıkarmakla yükümlüsünüz. Bu sebeple yurt dışından geçici süre ile Türkiye’ye getirilen araçların, ülkemiz sınırlarında satılması ve devredilmesi yasaktır. Aksi takdirde cezai yaptırımla karşılaşacağınızı unutmayın.
Yurt Dışından Araba Getirtmek Mantıklı Mı?
Türkiye’de değişen ekonomik koşullar gereği pek çok sürücü yabancı plaka araç almayı daha mantıklı buluyor. Elbette yurt dışından uygun fiyatla gelen araçlar gümrük vergisi ile yukarı yönlü artış gösteriyor. Bu yüzden yabancı plaka araç getirmeden önce detaylı düşünmeniz gerekiyor.
Gümrük vergisinden muaf tutulan kişiler arasındaysanız sizin için en uygun seçenek aracınızı yurt dışından getirtmektir. Yoksa vergiler yabancı plakalı araca dahil edildikten sonra Türkiye’de satılan ikinci el araç fiyatlarından pek bir farkı kalmıyor. Kısacası yurt dışından araba getirtmeyi hem eksileriyle hem artılarıyla ele almanızda fayda var.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Merhaba. Kardeşim yabancı ülke vatandaşı. Araba onun ama bana vekaletle kendi arabasını verse Türkiyede onu kullanabilir miyim?
Merhabalar ben KKTC den mezun oldum bizler orda öğrenci oturma izni alıyoruz şimdi Türkiyeye geleli 180 günü gecti tekrardan oturma izni alsam 180 gün şartı yine olurmu oturma izni olanlar turkiyeye araç getirebilirmi.