Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Türkiye’nin Kaleleri: Keçi Kalesi

Türkiye’nin Kaleleri: Keçi Kalesi

Keçi Kalesi hakkında bilgi arayanlar için araştırdık: Gümüşhane Keçi Kalesinin tarihçesi ve özellikleri üzerine keyifli bir yazı hazırladık. Gümüşhane Keçi Kalesi Hakkında…

Keçi Kalesi Hakkında Bilgiler

Gümüşhane Keçi Kalesi, etkileyici ve farklı bir yapıdır. Kale mimarisi içinde genellikle özel bir eser olarak geçer. Türkiye’deki Kaleler yazı dizisinde Gümüşhane’deki ikinci kaleyi Keçi Kalesini konuk aldık. 

“Doğal burçlarla enteresan bir mimarlık eseri…”

Keçi Kalesinin Tarihçesi

Gümüşhane il sınırları içinde bulunan 35 kaleden biridir. Evet, yanlış duymadınız; Gümüşhane’de tam 35 tane tarihi kale var. 

Kale, manzaraya hakim ve sarp bir kayalık üzerinde kurulmuştur. Halk arasında Kokanes ve Koans olarak da adlandırılan kale etkileyici bir görünüşe sahiptir. Sırf, o manzara için kaleye çıkmaya değer. Hele de fotoğraf çekmeye meraklıysanız…

Ünlü Alman harita uzmanı Heinrinch Kiepert 1841-88 arasına Anadolu’da yaptığı çalışmalarda bölgenin haritasını da çıkarmıştır. Kiepert’in bölgeyle ilgili haritasında kale, Konas olarak adlandırılmıştır.

Kaleye giriş yönü doğu cephesindedir, fakat batı yönünde de kolay bir giriş yolu vardır. Kale çevresinde bazı bölgelerde konutlara ait olduğu düşünülen kalıntılara rastlanır.

Keçi Kalesinin Mimari Özellikleri

Keçi Kalesi, düzenli bir plan şemasına sahip değildir. Duvarları mümkün olduğu kadar coğrafi şartlara uygun şekillendirilmiştir. Burçların görevini surlarda hafifçe yuvarlatılan çıkıntılar yerine getirmektedir. Kale doğu ve batı yönlerinde yüksek kulelerle çevrelenmiştir.

Sur ve kuleler moloz taş ve çoğu yerde gelişigüzel yerleştirilen taş örgü sistemiyle yapılmıştır. Kalede üstü birer büyük beşik tonozla örtülü yuvarlak kemerli ve dikdörtgen planlı iki yapı kalıntısı vardır.

Bu yapı örneklerinin benzerleri Bayburt Kalesi’nde de  bulunmaktadır ve yaygın kanaat bu yapıların asker barınağı ve malzeme deposu olarak kullanıldığı şeklindedir. Keçi kalesi içinde su sarnıçları ve vadiye inen gizli su yolları da bulunmaktadır.

 

Yolcu360 Blog

Add comment