Kayseri, Aksaray, Konya ve Nevşehir gibi kentler ile komşu olan Niğde, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer almakta. Araç kiralama yapılarak konforla gezilecek Niğde şehri, zengin tarihsel ve kültürel yapısı, dağ ve kış turizmine elverişliliği, doğal güzellikleri ve termal kaynakları ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmakta. Özellikle inanç turizmine ilgi duyanlar için en ilginç yerlerden biri olan Gümüşler Manastırı da bu ilimizde bulunmakta. Niğde gezilecek yerler kapsamında Gümüşler Manastırı yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.
Gümüşler Manastırı Niğde
Gümüşler Kasabası‘nda yer alan Gümüşler Manastırı tarihi hakkında dönem kaynağı bulunmamaktadır. Esrarengiz bir yapı olan kaya içine oyulan Gümüşler Manastırı hakkında kısa bilgi olarak pek bir bilgi yok. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen manastırın 8. ve 12. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmekte. Gümüşler Manastırı’nın en gözde yapıları arasında kilise yer almakta. Kilise planı kapalı Yunan haçı şeklinde. Kilisenin duvar resimleri ise adeta bir sanatçının emeğini yansıtmakta. Kilisenin ana apsisinde üç şeritli bir resim yer almakta. Resim içerisinde tahtta İsa, sağında iki melek, İncil yazarlarının sembolleri ile Desis sahnesinde yer alan Meryem ve havariler, en alttaki şeritte ise Kayserili Büyük Basileios, Nysa’lı Gregorios, Nazians’lı Gregorios gibi kilise babaları betimlenmiş. Manastırda bulunan avlunun yüksekliği ise 14 metre. Yine orta avluda erzak depoları ve mezarlar göze çarpmakta. Gümüşler Manastırı’nın girişinde yeraltı şehri de bulunmakta. Yeraltı şehrinin en ilginç özelliklerinden biri toprak yüzeyine ulaşan havalandırma ve megafon şeklinde haberleşme sisteminin olması. Gümüşler Manastırı yeraltı şehrinin bir diğer şaşırtıcı özelliği ise odalarının içerisinde bulunan değirmen taşı büyüklüğünde taş kapılar. Bu taş kapıların yapılış amacı ise dışarıdan gelebilecek bir saldırıyı önlemek için. O dönemlerde bunların nasıl yapıldığı insanın kafasını kurcalayan bir soru işareti. Gerçekten Gümüşler Manastırı’nı gezerken içinizde hayranlık ve şaşkınlık duyguları oluşuyor.
Niğde Gümüşler Manastırı gezi rehberi
Gümüşler Manastırı Meryem ananın betimlendiği resimlerden biri olan Tebessüm Eden Meryem Ana ve Çocuk İsa Freski birçok tartışmaya konu olsa da gerçekten Niğde görülmesi gereken yerler arasında. Gümüşler Manastırı tarihçesi hakkında bilgi almak isterseniz, Osmanlı imparatorluğu dönemi içerisinde Gayrimüslimler tarafından ibadet amaçlı kullanılmış. Daha sonrasında, işlevini kaybeden manastır, 1962 yılında turizm ve kültür amaçlı çalışmalar için tekrar önem kazanmış. Manastırın ve köyün ismi ise bölgede önemli bir yer altı kaynağı olan Gümüş’ten alınmış. Osmanlı devleti döneminde köyün ismi Eski Gümüşler Kasabası olarak anılmış. Konya üzerinden Niğde turu için şehri ziyaret etmek isteyenler, Konya araç kiralama fiyatlarını inceleyebilirler.
Gümüşler Manastırı Nerede?
Gümüşler manastırına nasıl gidilir diye düşünüyorsanız, manastır Niğde kent merkezine bağlı Gümüşler kasabasının içerisinde yer almakta. Niğde Gümüşler Manastırı kaç km sorusunun cevabı ise manastır Niğde il merkezine yaklaşık 9 km uzaklıkta. Kayseri’den Niğde’ye Niğde turistik yerleri gezmek için yola çıkmak isteyen seyahat severler, Kayseri araç kiralama olanaklarına bakabilirler.
- Gümüşler Manastırı giriş ücreti 2019
Gümüşler Manastırı giriş ücreti 7 TL. Gümüşler Manastırı müzekart ile ücretsiz gezilebilir.
Niğde gezilecek yerler
Niğde gezi rehberi kapsamında sizin için birkaç turistik yer önerisi hazırladık:
- Niğde Kalesi
Niğde Kalesi’nin tarihi hakkında kesin bir bilgi yok. Kalenin eski burçlarından birinin üzerine yapılmış bulunan Saat kulesi, Niğde’nin sembolü niteliğinde.
Niğde kalesi nerede: Kale, İstasyon Cd. No:36, 51100 Niğde Merkez/Niğde
- Niğde Müzesi
Niğde müzesi hakkında bilgiler almak istiyorsanız, müzeyi mutlaka gezerek keşfetmenizi öneririz. Niğde’nin geçmişten günümüze kronolojik şekilde gösteren müze, birçok türde esere ev sahipliği yapmakta. Niğde Müzesi’ndeki eserler arasında bebek ve yetişkin mumyalar da yer almakta.
Müzekart ile ücretsiz müzeye giriş yapabilirsiniz.
Niğde müzesi giriş saati, kış dönemi 08:00 ve 17:00 arasında, yaz dönemi ise 8:00 ve 19:00 arası gezilebilir.
- Tyana Ören Yeri-Su Kemerleri
M.S. 2. ve 3. yüzyıllara ait olan su kemerleri, Roma antik havuzuna hayat veren kaynak suyunu taşımış. Kasabaya Kemerhisar adını da bu kemerler vermiş.
Niğde’de ne yenir?
Niğde mutfağı denilince akla ilk gelen ördek, tavuk ya da hindi eti ile hazırlanıp, diğer yörelerden farklı olarak yanında özel bir hamurla servis edilen Arabaşı Çorbası. Koyun ya da kuzu etini kuşbaşı doğrayarak yapılan Niğde tava’nın ise tadı bambaşka.
Niğde nerede ne yenir diye araştırıyorsanız, size birkaç ipucu:
- Ev yapımı dondurmaları ile Oba Dondurma
- Adanalı İsmail Usta
- Gümüş Et Restoran
- Beykoz Ocakbaşı
- Damak Lahmacun
- Yahsi Batı
Add comment