Tarih’in ve doğal zenginliklerin şehri Uşak, Ege Bölgesi’ni Anadolu‘ya bağlayan rota üzerinde yer aldığı için her dönem stratejik bir öneme sahip olmuş. Uşak’ın geniş bir bitki örtüsüne ve sıcak-soğuk su kaynaklarına da sahip olması, tarih boyunca onu cezbedici kılan etkenler arasında yer etmiş. Uşak gezilecek yerler listesinin başında yer alan ve Banaz Çayı‘na yapılan Clandras Köprüsü, Uşak’ın kültürel zenginlerinin en somut örneği. Uşak gezi rehberi için Clandras Köprüsü gezi rehberi, sizler için Yolcu360 ekibi tarafından yazıldı.
Clandras Köprüsü tarihi / Cılandıras Köprüsü tarihi
Resmi kaynaklarda Cılandıras olarak adlandırılan Clandras Köprüsü, Uşak’ın Karahallı ilçesinde yer almakta. Banaz Çayı üzerine 2500 yıl önce Frigyalılar tarafından yaptırılan Tarihi Clandras Köprüsü, aslında bir su kemeri. Köprünün ilginç özelliklerinden biri, iki tarafınında dağ kayalığına dayandırılmış olması. Clandras Köprüsüne ait taşların yüzleri kalemle işlenmiş. Köprünün kemeri ise kasnak şeklinde. Gitmeden önce Clandras köprüsü kaç km diye düşündüyseniz, sandığınız kadar uzun olmadığını belirtelim. Köprünün uzunluğu 24 metre ve derinliği ise 17 metre. Köprünün hangi amaçla yapıldığına dair bilgi günümüze ulaşmamış. Bu zengin kültürel ve tarihi şehri keşfetmek için Bursa’dan Uşak turu içi yola çıkmak isteyenler Bursa araç kiralama olanaklarını inceleyebilirler.
Clandras Köprüsü gezi rehberi
Clandras köprüsü piknik alanı olarak da yöre halkı tarafından kullanılmakta. Köprünün piknik yapmak için etkileyici olmasının nedeni çevresindeki ağaçların yoğunluğu ve Clandras Köprüsü Şelalesi‘nin eşsiz manzarası olabilir. Aslında gerçek bir şelale değil ama köprünün yakınında yer alan Elektrik Santralinden dökülen su, bir kanal sayesinde köprüden aşağı dökülmekte ve şelale görüntüsü yaratmakta. Eğer Temmuz ayında Uşak’a doğru yola çıktıysanız, Clandras köprüsü mesire alanı‘nda bir ağacın altında oturup piknik yapmanızı öneririz. Clandras Köprüsü nerede diye merak ediyorsanız, Karayakuplu köyü/Karahallı/Uşak‘ta yer almakta. Eğer Clandras Köprüsü ulaşım veya Clandras Köprüsü nasıl gidilir gibi aklınızda sorular varsa size önerebileceğimiz en kısa yol, Uşak merkez üzerinden D300/E96 yolunu kullaranarak Arabayla Yoncalı Köyü yolunu takip etmeniz, böylece Karayakuplu köyüne rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Uşak aylık araç kiralama fiyatları hakkında bilgi alıp köprü dışında Uşak tarihi yerler ve Uşak’ın doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz. İstanbul‘dan Uşak’a gidecek olanlar, İstanbul araç kiralama olanaklarına göz atarak, 5 saat 41 dakika içerisinde Bursa ve Eskişehir üzerinden geze geze Uşak’a ulaşabilirler.
Uşak hakkında bilinmesi gerekenler
- Uşak tarihi
Uşak’ta M.Ö. 4000 yılından itibaren yerleşik hayata geçilmeye başlanmış. Bu dönemde Uşak, İon kültürünün etkisi altında kalmıştır. MÖ. 620’de Uşak tamamen Lidya hakimiyeti altına girmiş. Lidya egemenliği süresince Efes’ten başlayarak Uşak ili sınırları içerisinde Güre köyü ve devamında Keromon-Agora kentlerini kapsayacak şekilde kral yolu yapılmış. Daha sonra şehir Persler’in, Büyük İskender’in, Antigon’un, Bergama krallığının, Roma İmparatorluğu ve Bizans egemenliğinde kalmış. 1176 yılında Selçuklu Sultanı II.Kılıçarslan ile Bizans İmparatoru arasında yapılan Miryakefalon Savaşı sonucunda Selçuklulara geçmiş. 1429 yılında ise Uşak, Osmanlı Devleti sınırlarına dahil olmuş.
- Uşak yöresel mutfağı
Uşak yemekleri‘nin tadına bakmadan Uşak’tan geri dönmeyin. Uşak yöresel yemekleri arasında Gümlü Kebabı, Zini Hamursuzu, Tarhana Çorbası ve Demir Tatlısı ön plana çıkıyor. Uşak yöresel yemekleri nerede yenir diye merak ediyorsanız Uşak Konağı, İlyas Usta Lokantası ve Tarhanababa‘yı öneririz. Eskişehir’den yolculuğa başlayarak Uşak ilini keşfetmek isteyen seyehat severler, Eskişehir Havalimanı araç kiralama veya Eskişehir araç kiralama fırsatlarına bakabilirler.
Uşak’ta gezilecek yerler
Uşak Ulubey kanyonu dünyanın en büyük ikinci kanyonu.
- Uşak Arkeoloji Müzesi
Müzede 5000 yıl öncesinden başlayarak toplanmış 19.086 adet arkeolojik eser bulunmakta.
- Atatürk ve Etnografya Müzesi
Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi hakkında bilgi vermek gerekirse, müze 1978 yılından beri halka hizmet vermekte. Müzenin bir diğer adı ise Atatürk Evi olarak geçmekte. Bunun nedeni ise Kurtuluş Savaşının ilk dönemlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün bir süre bu evde kalmış olması.
Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri: Müze haftanın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında açık.
Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi Giriş Ücreti: Ücretsiz.
- Paşa Hanı
- Ulubey Çayı
- Hamamboğazı Kaplıcaları
- Uşak Halı Kilim Müzesi
Türkiye’nin ilk halı ve kilim müzesi. Dünyaca ünlü Uşak Halısı, değişik ve gizemli motifleri ile ön plana çıkıyor.
- Huzur Park
- Atapark
- Taşyaran Vadisi
Taşyaran Vadisi giriş ücreti: Ücretsiz.
Taşyaran Vadisi ulaşım / Taşyaran Vadisine nasıl gidilir? : Uşak-İzmir karayolu üzerinde Yenişehir yönünde yer almakta.
Halk dilinde Sülümenli Harabeler olarak da bilinen Blaundus Antik Kenti hikayesi oldukça ilginç. Büyük İskender’in Anadolu Seferleri sonucunda Makedonya’dan gelenler tarafından kurulan şehire yerleşen halk, kendilerine Makedonyalı Blaundus adını vermiş. Büyük İskender’in ölümünden sonra ise kent, 8 generalin imparatorluğu aralarında paylaşma çekişmelerine şahit olmuş. Kent 8 generalden Antigonos’un eline geçmiş. Kentin günümüzdeki kalıntıları: tek taraflı oturma kademeleri olan stadyum, kuzey surlarının giriş kapısı kemeri, sur duvarlarının bazı bölümleri, darphane ve Roma İmparatoru Claudius’un mabedi. Antik şehir, Uşak gezi rehberi dahilinde mutlaka gezilmesi gereken bir yer.
Add comment