Uşak’ta gezilecek yerler nereleri, Uşak gezisi nasıl yapılır, Uşak’ta ne yenir ve daha fazlası için yazının devamını mutlaka okuyun. Uşak gezisine çok detaylı ve farklı bir bakış sunuyoruz. İşte Uşak gezi rehberi.
İçindekiler
Uşak’ta Gezilecek Yerler
Öncelikle Uşak, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir il. Dolayısıyla, doğal güzelliklerle ilgilenen, doğa sever ziyaretçilerin Ulubey ilçesindeki, yakın zamana değin varlığı bilinmeyen Ulubey Kanyonu’nu ziyaret etmelerini tavsiye ederiz. Bunun yanında, yine doğa ile arası iyi olanlara Taşyaran Vadisi’ni bir görmelerini ve temiz havanın tadını çıkarmalarını öneririz.
Daha sonra, şehrin tarihi noktalarından olan ve 2500 yıl öncesinden günümüze kalan Banaz Çayı üzerine kurulu Clandras Köprüsü’nü, tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen Burma Camii’ni, Blaundus Antik Kenti’ni gezmeyi, Uşak’ı ziyaret eden herkese tavsiye eder, bunların yanında Atatürk Etnografya Müzesi ile Uşak Arkeoloji Müzesi’ni de Uşak’ta görülmesi gereken yerler listesine ekleyin.
Size 2 günlük Uşak ziyaretimi anlatayım, üniversite de sınıf arkadaşım olan Pınar Özdemir aynı zaman da fanatik bir uşaklı kendisine bu seyahatte vesile olduğu için tekrar teşekkür ediyorum. Nasıl anlatsam bilemedim böyle ufak ama sımsıcacık bir şehir bir günde bütün ilçelerini gezersiniz. Adından ötürü kime söyleseniz Karadeniz’de olduğunu düşünüp yanılabilirler iç Ege bölgesinde bir Yörük diyarıdır. Batısında Manisa, doğusunda Afyon, güneyinde Denizli, kuzeyinde Kütahya bulunmakta böylece sizin de anlayacağınız üzere tam olarak bir kilit nokta olmaktadır.
Uşak Hakkında Bilgiler
Uşak tarihinin çok eskiye dayandığını biliyoruz. Öyle ki, gerçekten de insanlık “şehirler” kurmaya başladığı günlerden bu yana Uşak bir şehir olagelmiştir. Uşak şehrinin ismi hakkında iki tane rivayet vardır; birincisi, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde belirttiği üzere Aşıklar Diyarı manasına gelen “Uşşak” kelimesinden geldiği, diğeri ise çok önceleri burada bulunan Obsekion adlı şehrin isminden günümüze tevarüs ettiği şeklindedir.
Uşak’ın Nesi Meşhur?
Uşak en çok dokumacılığı ve doğal güzellikleri ile ünlüdür denebilir. Uşak dokumacılığı yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Bunun yanı sıra binyıllar öncesine dayanan tarihçesiyle Uşak, antik kentleri, kalıntıları, harabeleriyle de ünlü olup, kendine has yöresel yemeklerle de bilinmektedir.
Uşak Yörük kilimleri
Yörüklerin olduğu yerde ne olur tabi ki de dokumacılık, o enfes kilimleri anlatmakla bitiremeyiz ayrıca her ne kadar seramikte Kütahya nam salsa da bence Uşak da en az onlar kadar iyi. Sizi bu güzelim şehre gelmeniz için onlarca neden söyleyebilirim ama ben en büyük nedenden başlamak istiyorum zaten tek başına yetecek bir neden aynı zamanda.
Uşak Gezilecek Yerler
Öncelikle Uşak, doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir il. Dolayısıyla, doğal güzelliklerle ilgilenen, doğa sever ziyaretçilerin Ulubey ilçesindeki, yakın zamana değin varlığı bilinmeyen Ulubey Kanyonu’nu ziyaret etmelerini tavsiye ederiz. Bunun yanında, yine doğa ile arası iyi olanlara Taşyaran Vadisi’ni bir görmelerini ve temiz havanın tadını çıkarmalarını öneririz.
Daha sonra, şehrin tarihi noktalarından olan ve 2500 yıl öncesinden günümüze kalan Banaz Çayı üzerine kurulu Clandras Köprüsü’nü, tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen Burma Camii’ni, Blaundus Antik Kenti’ni gezmeyi, Uşak’I ziyaret eden herkese tavsiye eder, bunların yanında Atatürk Etnografya Müzesi ile Uşak Arkeoloji Müzesi’ni de Uşak’ta görülmesi gereken yerler listesine ekleyin.
Ulubey Kanyonu
Ulubey Kanyonu 45 kilometre uzunluğuyla dünyanın en büyük 2. Kanyonu Uşak’ta 1. Hangisi diye merak ederseniz Arizona’da bulunan Grand Canyon. Ulubey kanyonuna inşa edilmiş cam seyir terasından bakabilirsiniz bu sizi heyecanlandırır.
Bu manzaradan sonra kanyonun içine içiyoruz Ulubey ve Banaz çayı kanyona can veriyor. Pınar’ın annesinin anlattığına göre eskiden kanyon içerisinde oldukça bol meyve ağaçları olurmuş; ayva, elma, incir ve nar özellikle bunlar oldukça bereketliymiş. Kanyon içerisinde tarım faaliyetleri tekrar aktif hala getirilmeye çalışılıyormuş elbette.
Clandras Köprüsü
Uşak’ta 6 ilçe bulunmakta bu da gezinizi oldukça sakin yapma şansı veriyor. Çok eski tarihlerde bile oldukça gözde bir şehir olmuş nedeni ise İç Anadolu’yu ve Ege’yi bağlaması. Eski ticaret yolu olan Kral yolu buradan geçiyor.
Fotoğrafına bakıp burası da neresiymiş dedirtecek bir yerden bahsetmek istiyorum; Clandras Köprüsü tam 2500 yıl önce Frigyalılar tarafından Banaz çayı üzerine inşa edilmiş bir sanat eseri. Uşak Karahallı ilçesinde bulunan Clandras Köprüsü il merkezine 42 kilometre mesafededir, bu şehre gelip burayı görmeden sakın dönmeyin derim.
Pepuza Antik Kenti
Herkes gider Blaundus Antik kentine ben giderim Pepuza Antik kente; sıkı durun ikinci bir Efes doğuyor desem yeridir. Pepuza antik kenti çok yeni keşfedilmiş Karahallı sınırları içinde bulunuyor umarım hakkettiği değeri yakın zamanda görmeye başlar.
Uşak’ta ne yenir?
Tabi ki bu şehir de yemezsiniz şehri terk etmeyin dediğim tescillenmiş Tarhana çorbası ben evde yeme lüksüne sahip oldum. Pınar’ın annesi çok lezzetli kendi yapımı tarhana ve ceviz reçeli yedirdi sonra bükme (gözleme) yedik diğer ege illerinde karşılaşmadığım bir tat olarak ilk defa kabaklı yedim o da mükemmeldi. Anlatmakla bitmeyecek kadar güzeldi yakın olduğu için Denizli’nin Çivril ilçesine gittik onu ayrıntılı gezemedim ama bir kez daha ziyaret edeceğimden eminim en son kendimi elma bahçesinde kaybettim.
Allah’ım bu kadar mı güzel olur bir bahçe hafiften de yağmur tabi bilmeyenler için Çivril’in elması meşhur hatta Elma Festivali olur onu da bir ara anlatırım. Bu küçük Uşak turunda kalbi güzel Hüseyin Canbaz abime verdiği bilgiler ve yardımlar için teşekkür ediyorum. Hadi bakalım tabuları yıkın bir kaçamak da Uşak’a yapın çünkü o da sizi bekliyor tüm sevecenliği ile.
Civar yörelerden de etkilenmiş olan bu şehirde öncelikle tarhana çorbasını tatmalısınız. Tarhana çorbası Uşak denince ilk akla gelenlerdendir çünkü. Ardından yine Uşak’ın ünlü lezzetlerinden olan alacatene çorbası, mercimek ve bulgur ile yapılmakta olup bizce tadılması elzemdir. Sonrasında, yine Uşak’a özgü olan gül peksimetini yanında tavşan kanı çay ile yemelisiniz. Son olarak çömlek eti ve cendere tatlısını da önerelim.
Uşak’a Nasıl Gidilir?
Şehre ülkenin her yerinden karayolu ile ulaşılabileceği gibi, Afyon-Uşak-İzmir demiryolu ile veya dilerseniz İzmir-Ankara arası hızlı tren hattı sayesinde demiryolu aracılığıyla da ulaşabilirsiniz.
Uşak’ta havalimanı var mı sorusunun yanıtı; evet. Ancak havalimanın seferleri çok az olduğundan kısa bir süre kapatıldığı biliniyor. Şehre havalimanı ile ulaşmak isteyenlerin civar şehirlerden birine, genellikle Kütahya’ya, uçak ile gidip oradan Uşak’a geçmeleri gerekmektedir.
Uşak Araç Kiralama Seçenekleri Nasıl?
Uşak gezisi için araca ihtiyacınız varsa Uşak Havalimanından, Kütahya Havalimanından ya da Uşak merkezden araç kiralama yapabilirsiniz. Uşak kiralık araç fiyatları aracın marka ve modeline göre değişebildiği gibi bir rent a car şirketinden diğerine de değişiklik gösterebilir. Yolcu360 ile Uşak’ta en ucuz kiralık araba seçeneğini ya da aradığınız özel modeli hızlıca bulabilirsiniz.
Yorum ekle