Yolcu360 Blog
1-nisan
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > 1 Nisan Şakası Hikayesi Nedir?

1 Nisan Şakası Hikayesi Nedir?

Gülmeye, eğlenmeye, şakalaşmaya doyduğumuz 1 Nisan şakası hikayesi nedir yakından inceliyoruz. Siz yine de dikkatli olun. Şakalara karşı gözünüzü dört açın. 

1-nisan-1

1 Nisan Nedir?

Çocukluğumuzun en keyifli günlerinden biri 1 Nisan. Haftalar hatta aylar öncesinden yapacağımız şakaları tasarlarız. Arkadaşlarımıza yapacağımız sürprizleri düşünürüz. Kusursuz bir planla hazırlanırız 1 Nisan tarihine.

Kimimiz arkadaşımızın üzerine boyalı su döker kimimiz çantasına örümcek koyar. Hatta bugünü abartıp öğretmenlerimize de çeşitli şakalar planlarız. Yan sınıfın öğrencileriyle derslikleri değişmek ise en bilindik şakadır. 😀 Her şaka da ince zekanın birer ürünüdür.

1 Nisan gülmek, eğlenmek, hayatın stresinden biraz olsun uzaklaşmak için fırsattır. 1 Nisan’a sadece birkaç gün kaldı. Ne duruyorsunuz? Şakalarınızı hazırlamak için acele edin!

1 Nisan Şakası Hikayesi

Pek çok geleneğe sahibiz öyle değil mi? Bayramlarda el öpülür; harçlık verilir. Özel günlerde yiyecekler yapılır; komşulara dağıtılır. İşte 1 Nisan da İnsanların birbirlerine şaka yapmalarının gelenekselleştiği gündür. 

“Şakanın da geleneği mi olur yahu?” dediğiniz duyar gibiyiz. Evet oluyor. Sadece bizim ülkemiz de değil hemen hemen her ülkede 1 Nisan Şaka Günü olarak kabul ediliyor. Peki, 1 Nisan tarihi nasıl ortaya çıktı? 1 Nisan hikayesi nedir? gelin, kısaca göz atalım. 

1 Nisan: Kralın Emri Hükümsüzdür!

Avrupa yüzyıllar öncesinde yeni yıla 25 Mart tarihi ile başlarmış. Dönemin Fransa kralı IX.Charles, takvimlerde değişiklik yapmayı düşünmüş. Kral Charles günlerce düşünmüş ve sonunda bir karar vermiş. Kararına halka şöyle duyurmuş: ”Yılın başlangıcı bundan sonra Ocak ayının ilk günü olacak.” 

Ne de olsa kral. Emrine karşı çıkmaya kimsenin gücü yetmez. Fakat bir sorun varmış. 1500’lü yılların iletişim imkanları oldukça kısıtlıymış. Bu yüzden de IX.Charles’ın emrini pek fazla işiten olmamış. Zaten duyanlar da eski geleneklerinden vazgeçmeye pek de niyetli değillermiş. Kralın bu değişikliğine karşı çıkıp onu protesto etmişler.

Ama o bildiğimiz protestolardan değil. Eğlenceli, bol kahkahalı; şen şakrak bir protestoymuş. 1 Nisan’ı “Aptallar Günü” olarak ilan etmişler ve gönüllerince eğlenmişler. Halkı neşelendirmişler, sürpriz hediyeler dağıtmışlar. Ayrıca sıra dışı eğlenceler düzenleyip insanlara asparagas haberler anlatmışlar.

Bu hikaye Fransız kültürüne ait bir hikaye olsa da dünyanın farklı bölgelerinde de 1 Nisan tarihine dair benzer hikayeler anlatılıyor. Örneğin: Pagan kültüründe 1 Nisan’a “Fous Bayramı” denirken, Antik Roma’da “Hilarya Bayramı” denmektedir. Hindistan’da da bu bayram “Holi” adıyla 31 Mart tarihinde kutlanmaktadır. 1 Nisan İngiltere’de “April Fools’ Day” ve İskoçya’da ise “Cuckoo Günü” adıyla anılıyor.

Yüzyıllardan beri Hollanda, Belçika, Kanada, İsviçre, Japonya ve daha pek çok ülkede 1 Nisan Şaka Günü olarak kutlanmaya halen devam ediyor.

Oltadaki “Nisan Balığı”

Balık tutmak dinlendirici bir aktivitedir. Huzurla geçireceğiniz keyifli bir zaman dilimidir. Hele bir de oltanıza güzel bir talih takılırsa değmeyin keyfinize. 

Bir zamanlar Fransa’da 1 Nisan dönemlerinde balık yasağı varmış. Balıkların üreme mevsimine denk geldiği için av yasağı başlarmış. 

Yılın bu dönemlerinde bazı şaka severler işe biraz muziplik katarmış. Balıkçıları kandırmak için ırmaklara çiroz, ringa balıkları atarlarmış. Ardından: “Nisan Balığı! Nisan Balığı!” diye bağırırlarmış. İşte “Nisan Balığı” kavramı da buradan orta çıkmıştır. 

Günümüzde de bu geleneği hala devam ettirenler vardır. Fakat bu sefer balık yerine çeşitli şekillerde çikolatalar ve şekerlemeler kullanılıyor. Ya da insanların sırtlarına kağıttan balık figürleri asarak eğleniyorlar.

İşte 1 Nisan’ın ortaya çıkış hikayesi böyle. Özetle dilimiz, inancımız, dünyaya bakışımız ne kadar farklı olsa da mizah hepimizin ortak ihtiyacı.  Dolayısıyla 1 Nisan insanlığın gülme bayramıdır. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle