Yolcu360 Blog
zonguldakli-unluler-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Zonguldaklı Ünlüler Kimler?

Zonguldaklı Ünlüler Kimler?

Zonguldak ünlüler kimler? Ünlü isimlerin nereli oldukları her zaman merak edilen bir konu olmuştur. Zonguldak’tan çıkan ünlüler iş, sanat, siyaset gibi alanlarda oldukça önemli bir yere sahip. Televizyon, sanat, spor ve siyaset dünyasından Zonguldak ilinde doğmuş Zonguldaklı sanatçı, oyuncu ve siyasetçileri merak ediyorsanız bu içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Zonguldaklı Ünlü İsimler ve Zonguldaklı Sanatçılar

Karadeniz’in kıyısında bulunan Zonguldak ülkemizin küçük şehirlerinden biri olsa da deniz ticareti ve zengin taşkömürü madenleri ile ülkemizde önemli bir yere sahip. Bu deniz kıyısı şehirde doğmuş ve ülkemiz için önemli işler yapmış Zonguldaklı ünlü isimleri sizler için derledik. Bakalım Zonguldaklı ünlüler kimlermiş.

  • Murat Boz

zonguldakli-unluler.jpg

Şarkıcı ve oyuncu olan Murat Boz 7 Mart 1980 yılında Zonguldak’ta dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini doğum yeri olan Karadeniz Ereğli, Zonguldak’ta tamamladıktan sonra İstanbul’a geldi ve buraya yerleşti. 1999’da İstanbul Bilgi Üniversitesine başladı. Mezun olduktan sonra eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesinde devam etti. Aynı yıllarda başta Tarkan olmak üzere birçok şarkıcıya vokalistlik yaptı.

Solo kariyerine 2006 yılında çıkardığı “Aşkı Bulamam Ben” single’ı ile adım atan Boz, bir yıl sonra ilk stüdyo albümü Maximum’u satışa sundu. Bu çıkışla pek çok ödüle sahip olan sanatçı akabinde Şans (2009), Aşklarım Büyük Benden (2011) ve Janti (2016) albümleriyle kariyerine devam etti. Bu albümlerde yer alan “Maximum”, “Uçurum”, “Para Yok”, “Özledim”, “Sallana Sallana” ve “Adını Bilen Yazsın” şarkıları Türkiye Resmî Listesi’nde ilk beş başarısı gösterirken “Geri Dönüş Olsa”, “Kalamam Arkadaş” ve “Janti” ile zirveye yerleşti. Şarkıcı 2014 yılında müzik kariyerine oyunculuğu da ekleyerek Hadi İnşallah (2014), Kardeşim Benim (2016), Dönerse Senindir (2016) ve Öldür Beni Sevgilim (2019) filmlerinde başrol oynadı.

Murat Boz, piyano, keman, davul ve ney çalmasının yanı sıra çeşitli firmaların reklam yüzü olmaktadır. Ödülleri arasında dört Altın Kelebek Ödülü ve iki Kral Müzik Ödülü bulunmaktadır.

  • Mümtaz Soysal

zonguldakli-unluler-

Osman Mümtaz Soysal hukukçu, akademisyen ve siyaset insanıdır. 15 Eylül 1929 yılında Zonguldak’ta doğan Soysal 1960 Anayasası’na imza atan isimlerden biridir. 1949 yılında Galatasaray Lisesini, 1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde asistan olarak görevliyken fark dersi sınavlarını vererek 1954 yılından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden de mezun oldu 1956’da Siyasal Bilgiler Fakültesinde asistan olarak çalışmaya başladı; 1958’de siyasal bilimler alanında doktora çalışmasını tamamladı. SBF’de Anayasa Hukuku profesörü olarak uzun yıllar ders verdi.

11 Kasım 2019 tarihinde İstanbul Beşiktaş’taki evinde vefat eden Soysal, evli ve 2 çocuk babasıydı. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

  • Gürgen Öz

zonguldakli-unluler-1.jpg

10 Mayıs 1978’de Zonguldak doğumlu olan oyuncu Gürgen Öz, ortaokul ile liseyi TED Zonguldak Koleji’nde tamamladı. Üniversite için İstanbul’a geldi. İstanbul Üniversitesi’nde Sanat Tarihi ve Arkeoloji bölümünde okurken Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü oyunculuk ana sanat dalı giriş sınavlarına girdi ve kazandı.

Konservatuvarda okurken yazdığı “Alman Satrancı” adlı oyunu kısa filme çekildi. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli ödüller aldı. Öz, okul yıllarında birçok oyunda da oynadı. Okurken ve sonrasında Bakırköy Belediye Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları’nda çeşitli görevler aldı. Yaşar Kemal’in yazdığı, Müşfik Kenter’in yönettiği “Teneke” oyununda başrolü üstlendi.

2001 yılında mezuniyetinin ardından aynı bölümde tiyatro rejisi konusunda master eğitimine başladı. Konservatuvarda iki yıl asistan hocalık yaptı. Bu sırada okul arkadaşlarının tiyatro grubuyla yurt dışında birçok festivale katıldı.

Çeşitli dizilerde ufak roller aldıktan sonra televizyon kariyerine başladı. Televizyon kariyerine Okan Bayülgen ile başladı. “Makina” programında da Murat Akkoyunlu ile birçok tipleme yaptı. Türk televizyonlarında ilk kez Canlı yayın Doğaçlama Performanslarını gerçekleştirdi. “Avrupa Yakası” adlı dizide ‘Cesur’ karakterini canlandırarak büyük beğeni topladı.

Gürgen Öz, çarpık kentleşmenin üstünde durduğu “Neden Böyle” isimli bir kısa belgeseli ile birçok konsept kitapta öyküleriyle yer aldı. Öz sonrasında ilk kitabı Nevrotik’i okuyucusuyla buluşturdu.

Rol aldığı projeler ise ”Muhteşem Bir Film” adlı sinema filmi ve ”Nolur Ayrılalım” adlı dizide oldu.

  • Hikmet Bila

zonguldakli-unluler-2

Gazeteci ve köşe yazarı Hikmet Bila 1954 yılında Zonguldak’ta doğdu. 1975 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirmiştir. Kariyeri boyunca çalıştığı gazeteler Yeni Ulus, Anka Ajansı, Türk Haberler Ajansı ve Hürriyet Gazetesi olmuştur. Milliyet Gazetesinde Yayın koordinatörlüğü yapmış ardından Cumhuriyet Gazetesinde çalışmıştır. NTV’de yayın koordinatörlüğü ve danışmanlık görevleri de yürütmüş olan Bila en son Vatan Gazetesinde görev almıştır.

Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila’nın ağabeyi olan Hikmet Bila 21 Ekim 2011’de akciğer kanseri nedeniyle hayata gözlerini yumdu. Hikmet Bila’nın cenazesi Ulus Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.

  • Işık Yenersu

zonguldakli-unluler-3

Işık Yenersu 19 Mart 1942 tarihinde Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesinde doğmuştur. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünden mezun olan sanatçı öğrencilik yıllarında Cüneyt Gökçer’in yönettiği “Anna Frank’ın Hatıra Defteri”nde Anna’yı, Mahir Canova’nın yönettiği Antigone’da Antigone’u oynayarak başarılı oyunculuklar sergilemiştir. Tiyatro bölümünü bitirince Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kadrosuna girerek mesleğine devam etmiştir.

Metin Erksan’ın “Suçlular Aramızda” filminde yönetmen asistanlığı yapan Yenersu daha sonra Ali Poyrazoğlu tiyatrosuna geçti, Bu dönemde Yılmaz Güney’in oyunculuk önerisini reddedip kendisinin asistanlığını yaptı. 1983- 1984 yıllarında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda Rutkay Aziz ile “Güneyli Bayan” da oynadı. Dostlar Tiyatrosunda çalıştı.

Çok sayıda seslendirmede yapan Işık Yenersu her yıl verilen Yaşamı Boyunca Tiyatro Dalında Başarılı Çizgisini Sürdürmüş Tiyatro Sanatçısı 2004 Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülünü layık görüldü.

Işık Yenersu için sanat yaşamının anlatıldığı “Tiyatronun Narin, Çetin Divası” adlı bir belgesel yapılmıştır.

  • Barış Akdeniz

zonguldakli-unluler-4

Barış Akdeniz 16 Şubat 2000 yılında Zonguldak’ta dünyaya gelmiştir. Üsküdar Üniversitesinden mezun olduktan sonra rol aldığı diziler ile dikkat çekmeyi başarmıştır. Özay Özgüler ve Çağatay Çatal’dan üst düzey oyunculuk eğitimi almıştır. Ayrıca dans eğitimi, binicilik ve kılıç eğitimi de alan Akdeniz, günümüze kadar birçok reklam ve dizi de rol almıştır.

En son Yalı Çapkını isimli dizi de Halis Ağa’nın (Çetin Tekindor’un) gençlik yıllarını genç Halis karakteri ile canlandırmıştır. Günümüz itibarıyla da yeni projelerde oyunculuk çalışmalarına devam etmektedir.

  • Tuğba Dural

zonguldakli-unluler-5

Televizyon sunucusu Tuğba Dural 1981 yılında Zonguldak’ta doğdu. TED Koleji’nin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dokümantasyon Enformasyon Bölümü’nde eğitimine devam etti. 2004-2005 yılları arasından Serap Ezgü’den özel sunuculuk ve spikerlik eğitimi aldı. Şubat 2004 – Ağustos 2004 döneminde CNN TÜRK haber merkezinde Şirin Payzın’ın sunduğu “Şirin Payzın’la Yeni Gün Hafta Sonu” programında çalıştı. Bu dönemde Radyo Foreks’te ekonomi bültenlerininin sunuculuğunu yaptı. 2004 yılında CNN Türk spor servisinde Barış Kuyucu ve Burcu Esmersoy’un sunduğu Spor Ekspres programının yapım aşamasında görev aldı. Futbol Ekstra programının yapım ekibindeyken spor haberlerini ve Futboliga programını sundu. Ocak 2010’dan beri Ntv Spor servisinde görev almakta olan Dural, 2011 Aralık ayında Euro D’nin eski genel müdürü Burak Koca ile evlendi ancak 2012 yılında boşanmıştır.

Tiyatro, sanat, siyaset gibi birçok alanla adını duyurmuş Zonguldaklı ünlü isimlere içeriğimizde yer vermeye çalıştık. Zonguldak doğumlu ünlü isimleri okurken keyif almanızı dileriz.

Zonguldak’tan çıkan ünlü isimler ile tanınmış hemşerilerinizin kimler olduğunu keşfedebilirsiniz. Hemşeri kültürünün çok kıymetli olduğunu da unutmayalım. Bu arada Zonguldak ziyaretinizde şehri, kasaba ve köyleri hatta çevre illeri keyifle gezmek üzere araç kiralama yapabilirsiniz. Uygun fiyatlı kiralık araçları Yolcu360.com ile hemen görüntüleyebilirsiniz. 

 

Yorum ekle