Günümüzde artık birçok kişi yurt dışında vatandaşlık almayı istiyor. Bu durumun sebepleri elbette kişiden kişiye değişiyor. Kimisi yaşadığı ülkeden ayrılmak için, kimisi ise sadece başka bir ülkenin vatandaşlığının sağlayacağı haklar için bu tercihi yapıyor. Gelişmiş ülkeler özellikle son yıllarda yatırımcı çekmek için oldukça cazip fırsatlar sunuyor. Verdikleri teşviklerle yabacı yatırımcıyı çekmeye çalışan ülkeler birçok avantaj sunmakla birlikte vergi muafiyeti, vatandaşlık hakkı gibi fırsatlar sunuyor. Yatırımla yurtdışında vatandaşlık almak için de bu ülkeler tercih ediliyor.
İçindekiler [Gizle]
Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Alma İmkanları Yaygınlaşıyor
Yatırımla vatandaşlık veren ülkeler, özellikle yurtdışına yerleşmeyi düşünen kişiler tarafından oldukça merak edilen konulardandır. Başka ülkeleri gezip gören kişiler gittikleri ülkelerden zaman zaman öyle etkilenirler ki orada bir yaşam kurmak nasıl olur diye düşünmeden edemezler. Gittikleri ülkelerin yaşam tarzlarından etkilenmeleri bu düşüncelere sahip olmada baş etkendir. Bu nedenler eğer maddi açıdan durumları da elverişli ise yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkelerin araştırması içine girerler.
Yaşadıkları ülkelerinde kalmayı düşünmeyen, yurt dışında bir hayat kurmayı düşünen kişileri istedikleri ülkelere yerleşebilmeleri için bazı şartları karşılamaları gerekir. Bu şartlardan biri de yatırımla yoluyla vatandaşlık alınmasıdır. İstenilen miktarda mal varlığınız veya geliriniz varsa aşağıda bahsedeceğimiz ülkelerden vatandaşlık alabilirsiniz. Başka bir ülkeden yaşama sebebiniz ne olursa olsun bu yazımıza göz gezdirerek uygun olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden bahsetmeden önce vatandaşlık türleri hakkında bilgi sahibi olmak doğru olacaktır. Aşağıda bahsettiğimiz ve alabileceğiniz vatandaşlık türlerine gelin hep birlikte bakalım:
-
Yatırım Yoluyla Vatandaşlık
Bazı ülkeler belli bir meblağda yatırım yapmanız taktirde vatandaşlık verebilmektedir. Bu miktar yatırımın cinsi, başvuru sayısı gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir.
-
Doğum Yerine Göre Vatandaşlık
Eğer yurt dışında doğduysanız doğrudan o ülkenin vatandaşı sayılırsınız. Örneğin, Kanada’da doğduysanız, doğrudan Kanada vatandaşı sayılırsınız.
-
Soydan Gelen Vatandaşlık
Ebeveynlerden en az biri o ülkenin vatandaşıysa ya da o ülkenin vatandaşının yurt dışında doğan bir çocuğu varsa o zaman soydan gelen bir vatandaşlık elde etmek hakkı söz konusu olabilir. Soy yoluyla vatandaşlık durumu geçmiş kuşaklar için de geçerli olabilmektedir.
-
Vatandaşlığa Kabul Yoluyla Vatandaşlık
Bazı ülkelerin vatandaşlığını hak etmek için belli şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartları veya nitelikleri yerine getirdiyseniz ve o ülkede mümkünse vatandaşlığa kabul için başvurabilirsiniz. Bu durum bazı yasal koşulları yerine getirdikten sonra kendi isteğinizle vatandaşlık başvurusunda bulunmanız anlamına gelir.
-
Şirket Kurarak Vatandaşlık
Bazı ülkeler, kendi vergi sistemlerine tabi şirket sayısını artırmak üzer ebu seçeneği de kullanıyor. Bir şirket açmak isteyen ve bir yandan da başka bir ülkenin vatandaşlığını elde etmek isteyenler bu seçeneği değerlendiriyor. Örneğin Karadağ, bu bakımdan son yıllarda Türklerin şirket kurarak vatandaşlık almak üzere çok tercih ettiği bir ülke.
En Kolay veya En Ucuz Vatandaşlık Veren Ülkeler
Yurt dışına taşınmayı istiyorsanız aklınızda binlerce sorunun olması çok normaldir. Aklınıza gelen sorular arasında gayrimenkul yatırımı ile vatandaşlık veren ülkeler, hangi ülkeler parayla vatandaşlık veriyor, en ucuz vatandaşlık veren ülkeler olabilir. Bu gibi soruların cevaplarını merak etmeniz oldukça normaldir. Birçok ülke, vatandaşlık alabilmeniz için bazı fırsatlar sunar. İngiltere, Yunanistan, Dominika, Kanada, Malta, ABD, Bulgaristan, Tayland, Güney Kıbrıs gibi birçok ülke yatırım yoluyla vatandaşlık vermektedir.
İşte en çok tercih edilen, yatırımla vatandaşlık veren ülkeler:
-
İngiltere Yatırımla Vatandaşlık
İngiltere’de bazı şartları karşılarsanız vatandaşlık alabilirsiniz. Ülke ayrıca İngiliz şirketlerine ya da İngiliz hazine bonosuna yatırım yoluyla da vatandaşlık veriyor.
“UK Investor Visa” adı verilen yatırımcı vizesi olan ve en az 2 milyon sterlin değerinde sermaye girişi sağlayan kişiler, kısa sürede İngiltere vatandaşlığı alabilmektedir. Eğer 2 milyon sterlinden daha fazla bir sermaye girişi sağlanırsa vatandaşlık alma süreçleri de aynı oranda kısalıyor. Ayrıca bu değerde yatırım yapan kişilerin sermayelerinin en az 5 yıl süreyle korunmaları şartı var. Miktar arttıkça bu süre 2 yıla kadar düşebiliyor. Vazgeçme durumunda ise vatandaşlık hakkı kaybediliyor.
İngiltere’de vatandaşlık almak, hepimizin aşağı yukarı fikir sahibi olduğu 1963 tarihli Ankara Antlaşması ile Türk vatandaşlarına mümkün. İngiltere’de vatandaşlık alabilmek için kişilerin ülkede iş kurmuş olma şartı aranıyor. İngiltere sınırlarında tek kişilik dahi olsa bir iş kurmanız durumunda vatandaşlık alabilirsiniz. Bunun yanında mutlaka günlük hayatı yürütebilecek düzeyde İngilizce bilmeniz şartı aranıyor.
-
Yunanistan Yatırımla Vatandaşlık
Gayrimenkul yatırımı ile vatandaşlık veren ülkelerden olan Yunanistan’da en az 250 Euro değerinde mülk alarak ya da yatırım yaparak bu ülkeden vatandaşlık alabilirsiniz. Golden Visa kapsamında yapılan bu yatırım sonucunda en az 5 yıllık oturma izni verilir. Oturma iznini aldıktan sonra diğer Avrupa ülkelerine seyahat edebilme hakkınız da mevcut. Ayrıca varsa diğer aile fertlerinin de vatandaşlık hakkından yararlanabiliyor. Bu olanaklarından dolayı Yunanistan, yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler arasında en gözde olanlarından biri olarak görülüyor.
-
Malta Yatırımla Vatandaşlık
Yatırım yoluyla vatandaşlık veren diğer bir ülke ise Malta. Malta aynı zamanda bağış yoluyla da vatandaşlık sağlıyor. Malta vatandaşlığı için Yerel Kalkınma ve Sosyal Fonu’na 650 bin Euro civarında bağış yapabilir, ülkede 150 bin Euro’luk yatırım yapabilir veya 350 bin Euro değerinde gayrimenkul satın alabilirsiniz. Böylece herhangi bir bekleme yaşamadan Malta’dan kolaylıkla vatandaşlık alabilirsiniz.
-
Portekiz Yatırımla Vatandaşlık
Eğer bu ülkede 1 milyon Euro değerinde bir sermaye yatırımı yaparsanız veya 500 bin Euro değerinde ev alırsanız vatandaşlık alma hakkına sahip olabilirsiniz. Tek şart ise ülkenin başvuru sonrası 35 gün ikamet şartı aramasıdır.
-
ABD Yatırımla Vatandaşlık
Parayla vatandaşlık veren ülkeler arasında yer alan ABD özellikle zengin iş insanlarının tercihi haline gelmiştir. Bu ülkede kalabilmek için 500 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında bir yatırım yapılması gerekir. Yatırımın sonunda yeşil kart ve pasaport alınabilmektedir.
-
Kanada Yatırımla Vatandaşlık
Start-up tercih eden girişimcilerin tercih ettiği Kanada’dan yatırım yoluyla vatandaşlık alabilirsiniz. Bunun için 400 bin Kanada doları değerinde bir yatırım şartı aranmakta. “Self-Employed Program” kapsamında, vatandaşlık için başvuracak kişilerin kendi işlerinin sahibi olması ve kendi ülkelerinde de geçimlerini o işten sağlıyor olmasını gerekiyor. Tüm bu şartlar karşılanıyorsa kişiye oturum izni veriliyor. Diğer yatırım şekilleriyle Kanada’dan vatandaşlık almak 2014 yılından beri mümkün değil. Yani gayrimenkul sahibi olmanız maalesef bir şey ifade etmiyor.
-
Bulgaristan Yatırımla Vatandaşlık
Yatırım Destekleme Birimi tarafından yürütülen program kapsamında Bulgaristan vatandaşlığı alınabilmektedir. Yaklaşık 1 milyon leva değerinde devlet tahvili alarak Bulgaristan’dan vatandaşlık alabilirsiniz. Vatandaşlık talep eden kişiler 5 yıl içinde Bulgaristan vatandaşlığı alabilmekte. Fakat oturma şart aranmıyor. Yatırım miktarınız ne kadar yüksek olursa bu süre de doğrudan kısalıyor.
-
Dominika Yatırımla Vatandaşlık
Yatırım yoluyla vatandaşlık veren ülkeler arasında en uygun seçeneğin Dominika olduğunu söyleyebiliriz. En ucuz vatandaşlık veren ülkeler hakkında bilgi almak istiyorsanız Dominika’yı araştırabilirsiniz. Birkaç ay içinde vatandaşlık alınabilen Dominika ülkesi vatandaşlığı için devlete 100 bin dolar bağış yapabilir veya 200 bin dolar değere sahip bir mülk satın alabilirsiniz. Vizesiz bir şekilde çok sayıda ülkeye de seyahat etme hakkınızın olduğu Dominika vatandaşlığından diğer aile bireyleri de oturma izni alabilmektedir.
Yatırım yoluyla vatandaşlık almak son yıllarda oldukça önemli bir hal almaya başladı. Yeterli yatırımları yapmanız ve istenen diğer kriterleri karşılamanız koşuluyla siz de birçok ülkenin kolayca vatandaşı olabilirsiniz. Bu fırsatın önünü açan kriterleri yerine getirerek kendinize yeni bir hayat sunabilirsiniz.
Add comment