Yolcu360 Blog
yasam-kelimesinin-en-iyi-oldugu-ulke-8
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Yaşam Kalitesinin En İyi Olduğu 10 Ülke

Yaşam Kalitesinin En İyi Olduğu 10 Ülke

Sizce yaşam kalitesinin en iyi olduğu ülke hangisi? Yaşam kalitesini belirleyen etkenler sizce nelerdir? Temel ihtiyaçlarını karşılarken zorlanmayan ülkeler için yaşam kalitesinin yüksek olduğunu söyleyebilir miyiz? Tüm bu soruların cevabını arıyoruz.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Dünya Yaşam Kalitesi

Dünya yaşam kalitesi sıralaması geçtiğimiz aylarda açıklandı. Peki yaşam kalitesi nedir? Belirli bir coğrafi bölgede erişilebilen zenginlik, rahatlık, temel ihtiyaçlar ve maddi şeylerin düzeyine yaşam kalitesi denmektedir. Bu bir ülkenin veya bir bölgenin maddi refahı için bir ölçü sayılmaktadır. Bir ülkenin yaşam standardına ilişkin tahminler, onu kimin ve nasıl değerlendirildiğine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Numbeo’nun dünya yaşam kalitesine baktığımızda sekiz endeks ele alınmaktadır. Bu kapsamda gerçekleşen analizler ile en kapsamlı sistem kullanılarak, dünya yaşam kalitesi sıralaması yapılmaktadır. Bu sekiz kriter ise şöyledir: 

  1. Satın alma gücü
  2. Güvenlik
  3. Sağlık
  4. Yaşam maliyeti
  5. Emlak fiyatının gelire oranı
  6. Trafikte gidiş süresi
  7. Kirlilik
  8. İklim

Satın alma gücü, yaşam maliyeti ve mülk fiyatının gelire oranı diye belirtilen kriterler bir ülkedeki ortalama bir vatandaşın finansal refahının somut göstergeleridir. Bunların hepsi yaşam standardı ile yakından ilişkilidir.

Yaşam Kalitesinin En İyi Olduğu 10 Ülke

Numbeo’nun kriterleri ele alınarak yapılan araştırma sonucu yaşam kalitesinin en iyi olduğu 10 ülke listesine bakalım.

  • İsviçre

yasam-kelimesinin-en-iyi-oldugu-ulke.jpg

Alp Dağları ile meşhur olan İsviçre, yaşam kalitesinin en iyi olduğu 10 ülke listesinin ilk sırasında bulunuyor. Buzulların oluşturduğu gölleri ve vadileri ile birlikte küçük bir Avrupa ülkesidir. 1499 yılında Kutsal Roma İmparatorluğu’ndan ayrıldı. Daha sonra 1848 yılında yeni bir anayasa kabul ederek, konfederasyon merkezi bir federal hükümete dönüştü. O yıllardan günümüze İsviçre barışın temsilcisi oldu. Nitekim dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre’nin tarafsızlığı yıllardır biliniyor. Bunun yanı sıra İsviçre’de işsizlik oranı da oldukça düşük. Yüksek eğitimli bir nüfusa sahip olmanın yanında kişi başına düşen dünyanın en yüksek gayri safi yurtiçi hasılalarından birine de sahiptir. Düşük kurumlar vergisi, finansal hizmetlerin hakim olduğu iyi gelişmiş bir hizmet sektörü hakimdir. Yüksek teknolojili imalat endüstrisi, ülkenin ekonomik gücüne büyük katkıda bulunmaktadır.

  • Danimarka

yasam-kelimesinin-en-iyi-oldugu-ulke-.jpg

Danimarka Krallığı’nın tarihi 10. YY’a kadar uzanmaktadır. Danimarka, iki Kuzey Atlantik ada krallığı olan Faroe Adaları ve Grönland’dan meydana geliyor. İskandinavya olarak adlandırdığımız kültürel bölgenin bir parçasıdır. İçerisinde İsveç ve Norveç de yer almaktadır. Danimarka, artan oranlı vergilendirme uygulaması ile pratikte ücretsiz tıbbi tedavi sağlayan ulusal bir sağlık sistemine sahiptir. Bunun yanı sıra ülkede ücretsiz yüksek öğrenim de mevcuttur. En büyük kazanç sağladıkları endüstri alanları ise gıda işleme, turizm ve demir-çelik imalatıdır. Danimarka’nın çok ilerici hükümeti ve sosyoekonomik sistemi, sosyal hareketliliği teşvik eden bir yapıya sahip. Nitekim bu yüzden Danimarkalılar için iş ve yaşam dengesi çok önemli bir unsur. Ülkenin dünya çapındaki mutluluk anketlerinde ilk sıralarda yer alması da sürpriz değil. 

  • Hollanda

yasam-kelimesinin-en-iyi-oldugu-ulke-1.jpg

Batı Avrupa’nın eteklerine kurulan Hollanda, yaşam kalitesinin en iyi olduğu 10 ülke listesinde yerini alıyor. Su çevresinde gelişim kat ettiğini gösteren yel değirmenleriyle süslü bir kıyı ovasıdır. Hollanda güçlü bir ekonomiye sahiptir. Nitekim dünyanın 18. en büyük ekonomisidir. Toplam nüfusu 17 milyon olmasına rağmen bu başarı takdire şayandır. 1959 yılında tedariklerinin keşfedilmesinden sonra Hollanda, Avrupa Birliği’nin doğal gaz talebinin %25’inden fazla miktarını sağladı. Bu sayede endüstri ülkenin en güçlü ekonomisi oldu. Kişi başına düşen yüksek gayri safi yurtiçi hasıla epey yüksektir. Minimum işsizlik seviyesi ile ön plana çıkmaktadır. Kaliteli dış politikasıyla da diğer ülkelere örnek olmaktadır. 2019 yılında yapılan bir ankete göre Hollanda halkının % 87,3’ü hayatlarından memnundur. Sağlam eğitim ve sağlık kurumları ile yüksek yaşam standartlarına sahip bir ülkedir. Turistlerin de beğeniyle ayrıldığı bir ülke olmaya devam ediyor. 

  • Finlandiya

yasam-kelimesinin-en-iyi-oldugu-ulke-2.jpg

Finlandiya bu yıl da yaşam kalitesi sıralamasında en üst sıralarda yer alan bir ülke. Sebebi ise ülkenin sürekli olarak mutluluk ve eğitim önlemlerine öncülük etmesi olarak gösterilebilir. Finlandiya pek çok kültürel değer bakımından diğer ülkelere öncülük etmektedir. Babaların okul çağındaki çocukları ile zaman geçirmesi, cinsiyet eşitliğine verdiği önemle gurur duymaktadır. Bu durumu göz önünde bulundurarak, denizaşırı ülkelere taşınmak isteyen genç ailelerin, Finlandiya’yı tercih etmeleri sürpriz bir karar olmasa gerek.

  • Avustralya

yasam-kelimesinin-en-iyi-oldugu-ulke-3.jpg

Avustralya, güçlü bir ekonomiye sahiptir. Hal böyle olunca kişi başına düşen gelir de epey yüksektir. Hizmet sektörü ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlamaktadır. Hem erkekler hem de kadınlar diğer ülkelere oranla nispeten uzun bir yaşam beklentisine sahiptir. Avustralya’nın en büyük şehirleri, dünya çapında yaşanabilirlik değerlendirmelerinde daima üst sıralarda yer almaktadır. Yaklaşık 3.000 saatlik güneş ışığı, yıl boyunca  rahat bir yaşam tarzı sunmaktadır. Yaşam kalitesi endekslerini göz önünde bulundurduğumuzda yüksek kaliteli bir ülke diyebiliriz. Yaşam maliyetinin fazla olması Avustralya’nın yüksek ortalama kazançları sayesinde halkın tüm  endişelerini gidermeye yardımcı olmaktadır.

  • İzlanda

yasam-kelimesinin-en-iyi-oldugu-ulke-4.jpg

Volkanlar, gayzerler, kaplıcalar ve lav alanları ile dolu bir İskandinav ülkesi daha. Burası ada ülkesi olarak bilinen İzlanda. İzlanda’nın başkenti Reykjavik’tir. Bir tarafta canlı metropol alanları bir tarafta ise yavaş bir yaşam temposu ile kaynaşmış sade bir başkenttir. Yaşamış oldukları 2008 ekonomik krizinden günümüze İzlanda, ekonomik anlamda kendisini önemli ölçüde iyileştirmeyi başarmıştır. Yaşam kalitesinin en iyi olduğu 10 ülke sıralamasındaki yerini bu yılda korumaktadır. Son derece güvenli bir ülke olması da İzlanda’ya artı puan kazandıran bir etmendir. Ayrıca yüksek kaliteli bir eğitim sistemine, çağdaş altyapıya ve istikrarlı bir yönetime sahiptir.

  • Avusturya 

yasam-kelimesinin-en-iyi-oldugu-ulke-5.jpg

Avusturya, birçok önemli uluslararası kuruluşa ev sahipliği yapan bir ülke konumundadır. Bu sebepten kültürel açıdan oldukça zenginleşmiştir. Demokrasisi güçlü, parlamentosu sağlamdır. Durum böyle olunca halk kendini rahatça ifade edebilmektedir. Orta Avrupa’nın kalbinde yer alan Avusturya devleti, 20.YY’da iki dünya savaşı yaşamasına rağmen gücünü toparlamayı başarmıştır. Nitekim yaşanan bu iki dünya savaşı ile birlikte Avusturya’nın ekonomisi şekillenmiştir. Kişi başına düşen yüksek gayri safi yurtiçi hasıla ile dünyanın en iyi yaşam standartlarından birine sahiptir. Ekonomik olarak en önemli ticaret ortağı Almanya ile aralarında sektörel bir yakınlık da bulunmaktadır. Hizmet, sanayi ve tarım sektörleri her iki ülke için de üç ana ekonomik sektördür. Bunun yanı sıra Avusturya, batı ve güneydeki Alp dağları sayesinde ünlü bir turizm merkezi haline gelerek, turizmden de ciddi gelir sağlamaktadır. 

  • Almanya

yasam-kelimesinin-en-iyi-oldugu-ulke-6.jpg

Almanya’nın güçlü ekonomisini ve sağlam hükümet sistemini bilmeyenimiz yoktur. Sahip oldukları verimli bürokrasi sayesinde Almanya’nın yaşam kalitesi de her geçen gün yükselmektedir. Almanya’daki zengin işgücü, ülkenin güçlü ekonomisine doğru orantılıdır. Büyük ve gelişmiş bir ülke olma avantajı, halkın daha az para harcayarak kaliteli bir yaşam sürmesini sağlıyor. Her ne kadar II.Dünya Savaşı’nda korkunç zorluklarla karşılaşmış olsalar da küllerinden doğarak adından söz ettiren bir ülke olmaya devam etmiştir. “Alman disiplini” olarak nitelendirdiğimiz çalışma tarzları ve hizmet ile sanayi sektöründen aldığı büyük bir güç ile Almanya kendini toparlamayı başarmıştır. Geçmiş dönemlerde yapılan işçi göçü ile ülkeye ciddi bir göç hareketi yaşanmıştır. Nitekim Almanya, Türk nüfusu fazla olan ülkeler arasında yerini korumaktadır. Bu bakımdan Türk-Alman dostluğu yıllar boyu devam eden bir işbirliğine dönüşmüştür. 

  • Yeni Zelanda

yasam-kelimesinin-en-iyi-oldugu-ulke-7.jpg

Yeni Zelanda, muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan harika bir ülke. Rahat tavırlı toplumu, yüksek kaliteli sağlık hizmetleri ve ılık iklimi sayesinde Numbeo’nun yaşam kalitesi endeksinde hep üst sıralarda bulunuyor. Bağımsızlığını kazandıktan sonra Yeni Zelanda önemli bir genişleme ve dönüşüm yaşadı. Süt ürünleri, sığır eti ve kümes hayvanları kısacası hayvancılık konusunda istikrarlı bir ivme yakaladı. Bunun yanı sıra meyve, sebze ve şarap ihracat pazarı alanlarında da gelişmeler yaşadı. Turizm gelirlerini artıran ülke, dünya çapında adından söz ettirir oldu. En önemlisi ise eğitim harcamalarında gayri safi yurtiçi hasıla oranı dünyadaki en yüksek ülkelerden biri.

  • Lüksemburg

Yaşam kalitesinin en iyi olduğu 10 ülke listemizin son sırasında Lüksemburg yer alıyor. Burası Belçika, Fransa ve Almanya ile sınır komşusu olan küçük bir Batı Avrupa ülkesidir. Ülkenin nüfusu yaklaşık 615.729 olduğu tahmin ediliyor. Lüksemburg, çeşitli refah göstergelerinde diğer ülkelerin çoğundan daha iyi performans sergiliyor. Özetle gelir, sivil katılım, kişisel güvenlik, öznel refah, sağlık durumu ve barınma açısından üst sıralardaki yerini koruyor.

Yorum ekle