Yolcu360 Blog
avrupada-calisma-vizesi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Avrupa’da Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Avrupa’da Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Avrupa’da çalışma vizesi son zamanlarda oldukça gündemde. Birçok kişi dünyanın farklı yerlerinde çalışarak iş deneyimi kazanmak ister. Bu deneyimlerin kişiye sağladığı iş tecrübesinin yanında birçok kazanımı da vardır. Farklı kültüre sahip insanlarla çalışmak, farklı ülkeler görmek kişinin vizyonunu genişletmesine, ufkunu açmasına imkân sağlar. Dünyanın her yerinde çeşitli fırsatları bulunur. Ancak yabancı bir ülkede çalışmak istiyorsanız vize almanız gerekmektedir. Özellikle Avrupa’da çalışma vizesi almak istiyorsanız öncelikle ülkeye gitmeden önce vize işlemlerini halletmeniz gerekir. Vize işlemlerinizi halledip Avrupa’ya gittiğinizi düşünelim. Ülkeler arası seyahatte istenen vize gibi çalışmak için de çalışma vizesi almanız gerekir. Bu vizeyi alan kişiler başvurduğu ülkede çalışma hakkına sahip olur.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Her Ülkenin Çalışma Vizesi Prosedürleri Farklıdır

avrupada-calisma-vizesi

Dünyadaki her ülkenin kendine ait kuralları, bürokratik işlemleri ve vize prosedürü bulunur. Kendilerine has olan bu kurallar Avrupa’da çalışma koşulları ve vize prosedürlerinde de değişkenlik gösterebilmektedir. Dolayısıyla çalışacağınız ülkeye göre istenen Avrupa’da çalışma sürecinde istenen belgeler farklılık gösterebilir. Bunlara hazırlıklı olarak başvurularınızı tamamlamanız oldukça önem taşımaktadır.

Çalışma Vizesi Nedir?

avrupada-calisma-vizesi

Yurt dışında faaliyet gösteren bir firmada çalışma imkanına sahip olmak ve çalışılan ülkeden oturum iznine sahip olmak için başvurulan vize türüne çalışma vizesi denir. D tipi vize kategorisinde yer alan bu vize türü oturma iznine de sahip olunmasını sağlar. Yurt dışında bir firma ile anlaşıp iş sözleşmenizin başlamasının ardından çalışma vizesine başvurabilirsiniz.

Çalışma vizesine sahip olmak için öncelikle sözleşme yaptığınız firmadan tarafınıza resmi bir davet mektubu ve iş sözleşmesi göndermesi gerekiyor. İş sözleşmesinin yapılmış olması çalışma izni başvurusu sırasında size kolaylık sağlar. Firmanızdan bu belgeleri aldıktan sonra yapmanız gereken bazı adımlar bulunur. Gelin bu adımlara birlikte bakalım.

Öncelikle vizenizi alabilmeniz için mesleki yeterliliğinizi kanıtlamanız büyük önem taşır. İlgili makamlar söz konusu işte çalışabilmeniz için profesyonelliğinizi ve yeterli eğitim seviyesine sahip olup olmadığınızı görmek isteyecektir. Bu nedenle öz geçmişinizi ve sahip olduğunuz sertifikaları özenli ve eksiksiz bir şekilde ilgili makama teslim etmelisiniz.

Doğru yerden randevunuzu almak sürecin sağlıklı ve sorunsuz işlemesi için çok önemlidir. Yanlış vize kategorisi ya da yanlış yerden alacağınız randevu başvurunuzun değerlendirilmemesine sebep olabilir. Çünkü vize başvurusunda bulunduğunuz makam belgelerinizi titizlikle incelemektedir.

Çalışma Vizesi Alırken Dil Şartı Uygulanır mı?

Yurt dışında çalışma vizesi başvurusunda bulunurken akla gelen ilk soru dil şartı konusudur. Her ülke dil şartı koymamakla birlikte elbette gideceğiniz ülkede kendinizi ifade etmek ve konuşulanları anlamak ülkeye çabuk uyum sağlamanız açısında önemlidir. Ancak çoğu ülke çalışma vizesi başvurusunda bulunan kişilerden an az A1 seviyesinde dil bilgisi istemektedir.

Ülkelere Göre Çalışma Vizesi Alma Prosedürleri

avrupada-calisma-vizesi

Türk vatandaşları pek çok ülkeden çalışma vizesi başvurusunda bulunabilmektedir. Çalışma vizesini hangi ülkeden alacağınızı belirlemenizin ardından o ülkeden vize alma hakkında araştırma yapabilirsiniz. Çoğu ülkenin benzer vize alma süreci olmasına rağmen sık başvurulan ülkelerin şartları hakkında bilgi sahibi olmak sizin lehinize olacaktır. Çalışma vizesi almak için gerekli olan şartları aşağıda sizin için derledik.

Öncelikle çalışma vizesi almak için iş sözleşmenizin mutlaka yapılması gerekmektedir. Uzun süreli bir vize olan ve oturma izni sağlayan çalışma vizesini almak için iş sözleşmesinin yapılmış olması aranan ilk şartlardandır.

Çalışma vizesi, Schengen Vizesinin D kategorisinde yer almaktadır. Dolayısıyla Schengen vizesi alabilmek için istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamanız büyük öneme sahiptir. Ayrıca Schengen vizesine sahip olarak Avrupa Birliği üyesi olan ülkelere seyahat edebilirsiniz.

Burada altını çizmemiz gereken önemli bir detay bulunuyor. Schengen vizesine hangi ülkeden başvurduysanız ilk seyahatinizin o ülkeye olması gerekiyor. Örneğin Almanya vizesiyle seyahat edecekseniz bu vizeyle giriş yapacağınız ilk ülke Almanya olmalıdır. Ya da Fransadan Schengen vizesi aldıysanız önce Fransa’ya giriş yapıp sonrasında diğer ülkelere geçiş yapmalısınız. Çekya, Macaristan, Belçika, Hollanda, İspanya, İtalya gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği üyeliği bulunmayan Norveç, İzlanda ve İsviçre’ye de seyahat imkânı sağlayan bu vizeyi alarak pek çok imkâna sahip olabilirsiniz. Ayrıca ülkeler arası seyahat ederek yeni deneyimler yaşayabilir, farklı kültürleri tanıyabilirsiniz. 

Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Çalışma vizesi için istenen belgeler başvuracağınız ülkeye bağlı olmakla birlikte genellikle çoğu ülkeden benzerlik gösterir. İstenen belgeleri sıralayacak olursak;

  • Vize başvuru formu
  • Pasaport: Pasaportunuz 10 yıldan eski olmamalı ve çalışma vizesi için başvuru yaptığınız tarihten en az 12 ay daha geçerliliğinin bulunmuş olması gerekmektedir.
  • İki adet biyometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Nüfus kayıt örneği
  • Yapılan evlilikler ve boşanmaları gösteren belge
  • Varsa çocuklara ait bilgiler, ebeveynlere ait bilgiler
  • Başvuruda bulunan kişinin ikametgâh belgesi
  • Sağlık sigortası
  • Mesleki geçmişi ve eğitim hayatını gösteren güncel özgeçmiş, diplomalar ve kurs belgeleri, sertifikalar,
  • Çalışılmak istenilen işyeri ile yapılan iş sözleşmesi
  • Çalışma şeklini (tam ya da yarı zamanlı olarak) gösteren belge
  • Kişinin kazancını gösteren yıllık brüt maaş belgesi
  • Yurt dışından alınmış belgeler (varsa)
  • Ticaret sicil kaydı
  • Denklik belgesi: Bu belge mesleğinizle gideceğiniz ülkede yapacağınız mesleğin denk olup olmadığını belirleyen belgedir.

Avrupa’da Çalışma Vizesi Başvuru Süreci

Yukarıda istenen belgeleri tamamlamanız ve gerekli belgeleri tamamlamanızın ardından ilgili konsolosluktan randevu alarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuz ilgili ülke tarafından detaylı bir şekilde incelenerek size olumlu ya da olumsuz dönüş sağlanacaktır. Evraklarınızda eksik olması durumunda başvurunuz değerlendirilmez. Böyle bir durum yaşamamak için tüm evrakların doğru ve eksiksiz olduğundan emin olmalısınız.

Daha önceden de belirttiğimiz gibi çalışma vizesi başvurusu için en önemli kriter bir iş sözleşmesine sahip olmanızdır. İş sözleşmenizi yapmanızın ardından diğer belgeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz. İş sözleşmesinin yapılması ve ilgili belgeleri titizlikle toplamanızın ardından konsolosluktan başvuru yapabilirsiniz. Tüm işlemlerinizin olumlu sonuçlanması ardından ülkeye gidişle alakalı uçak bileti gibi diğer işlemlerinizi halledebilirsiniz.

Çalışma vizeniz başvuru tarihinizi takiben 3 ay içinde sonuçlanır. Bu nedenle başvurunuz için geç kalmamanız çalışacağınız ülkeye gidiş süreciniz için daha iyi olacaktır

Çalışma vizesi başvurunuzun olumlu sonuçlanması durumunda yeni bir deneyim sizi bekliyor olacak. Gittiğiniz ülkede kendinize yeni şeyler katabilir, çeşitli uluslardan kişilerle tanışma ve çalışma şansına erişebilirsiniz. Bunun yanı sıra yeni bir yabancı dil öğrenebilir, kendinizi geliştirecek birçok fırsattan yararlanabilirsiniz.

Başvurunuzun olumlu sonuçlanmasının yanında elbette olumsuz sonuçlanma durumu da vardır. Eğer başvurunuz olumsuz sonuçlanırsa itiraz etme hakkına sahipsiniz. Dilekçe yoluyla edeceğiniz itiraz, süreci uzatabileceğinden çoğu kişi yeniden başvuru yolunu seçmektedir.

Çalışma Vizesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

avrupada-calisma-vizesi

3 ay ile 6 yıl arası geçerlilikteki bu vize türü size başvurduğunuz ülkede çalışmanın yanı sıra oturma hakkı sağlar.

Bu sürenin ardından hala aynı işte çalışmaya devam ediyorsanız vizenizi uzatmak için yetkili makamlara başvuruda bulunabilirsiniz. Ya da süresiz vize için başvuru yapabilirsiniz.

Vizenin size sağladığı süre boyunca gittiğiniz ülkede özgürce çalışabilir, yaşayabilir ve gezebilirsiniz.

İşinizi kaybederseniz genellikle oturum izniniz de geçerliliğini kaybeder. Bu durumda hemen yeni bir iş bulmalısınız, yeni çalışma ve oturum izni başvurusu yapmalısınız.

Yurt dışında çalışma tecrübesi yaşamayı pek çok kişi ister.  Bu tecrübeye sahip olmak için yapmanız gereken adımları sizler için hazırladık. 3 ay ile 6 yıl arasında geçerliliği bulunan çalışma vizesi başvurduğunuz ülkede oturma hakkı da sağlar.  Bu süre içerisinde hala aynı işte çalışmaya devam ediyorsanız vizenizin süresini uzatma talebinde bulunabilir ya da süresiz vize için de başvuruda bulunabilirsiniz. Vizenin size sağladığı avantajlarda gittiğiniz ülkede rahatça çalışabilir, yaşayabilir ve bulunduğunuz ülkeyi keyifle keşfedebilirsiniz. 

 

Batuhan

Add comment