Versay Sarayı yani Versailles Sarayı Paris’in en çok turist çeken noktalarından biri. Peki Versay Sarayı’na gitmişken görmeden dönmemeniz gereken şeyler ve saray hakkında az bilinenler neler?
İçindekiler
- 1 Versay Sarayı nerede ve nasıl gidilir?
- 2 Versay Sarayına En Kolay Ulaşım Nedir?
- 3 Versailles Sarayı Bilet Sırası
- 4 Versay Sarayı’na Giriş
- 5 Versay’da Görmeniz Gerekenler
- 6 Versailles Sarayı’nın Meşhur Bahçeleri
- 7 Versay Sarayı Mimarisi: Barok Mimari Örneği
- 8 Versay Sarayı Tuvaletleri: 2300 Odası Var Ama Tuvalet Yok!
- 9 Versay Sarayı Opera Binası: Fransanın En Büyük Sahnesi
- 10 Versay’da Ne Yenir?
- 11 Versailles Sarayı’na Ne Zaman Gidilir? Kapalı Olan Günler Hangileri?
Versay Sarayı nerede ve nasıl gidilir?
Versay Sarayı Paris’te. Size daha önce Paris Gezi Rehberi içerisinde bu güzel şehirde ziyaret etmeniz gereken noktaları yazmıştık. Tarihi yapılar arasında Eyfel Kulesi‘nin ardından Versay Sarayı kesinlikle ikinci sırada.
Versay Sarayına En Kolay Ulaşım Nedir?
Versay Sarayına diğer ulaşım alternatiflerini değerlendirmek isterseniz trenle ya da otobüsle ulaşabilirsiniz. Arkadaş grubu ya da aileniz ile ziyaret ediyorsanız taksi ile ulaşımı da tercih edebilirsiniz. Bir diğer alternatif de bisiklet noktalarından bisiklet kiralamak olabilir. Paris’e 20 km uzaklıktaki Versay için en popüler ulaşım yolunun tren olduğu belirtilmektedir. Saray tren istasyonuna 10 dakikalık bir yürüme mesafesindedir. Trenle ulaşım planlıyorsanız zaman kaybı yaşamamak ve kuyrukta beklememek için gidiş ve dönüş biletini birlikte almanız önerilmektedir.
Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!
Versailles Sarayı Bilet Sırası
Versailles Sarayı Paris’e gelenler için görülmesi gereken yerlerden olduğu için kaçta gelirseniz gelin kapıda dehşet bir kalabalıkla karşılaşıyorsunuz. Onca ülkede onca önemli ve gözde yapı gezdik ama biz böyle bir sıra görmedik.
O yüzden size tavsiyemiz erken saatte gitmeniz… Ancak ne kadar erken giderseniz gidin Asyalı ablalar ve abiler tur otobüsleriyle sizden önce orayı doldurmuş oluyor bilginize ☹.
Versailles Sarayı’na giriş yapabilmeniz için öncelikle ilk avluya girip bilet almanız gerekiyor. Yalnız dikkatli olmanız gereken nokta bilet alma sırasıyla içeriye giriş sırası birbirinden ayrı. Bilet alma sırasının çok yavaş ilerlediğini görünce modunuz düşmesin. Elit Fukara’dan müthiş bir tavsiye geliyor☺. O upuzun kuyruğun sonunda bilet otomatları var. Çok ilginç bir şekilde insanlar biletini buradan almayı tercih etmeyip, çalışanlardan alıyorlar. O yüzden siz sırada bekleyenlerin yanından geçerek, ön tarafa doğru yürüyüp bilet otomatlarından biletinizi alabilirsiniz ☺. Tabii ben hiç bunlarla uğraşmayayım derseniz bir diğer seçenekte biletinizi önceden internetten almak… Biletinizi halletlikten sonra ise saraya giriş sırasına geçebilirsiniz.
Versay Sarayı’na Giriş
Sarayı gezmek istemezseniz sadece bahçeyi gezebilirsiniz. Onun için ise yine ayrı bir giriş var ve yapmanız gereken tabelaları takip etmek☺. Bahçeye giriş normalde ücretsiz… Ancak bazı günlerde müzik ve havuzlarda görsel şölenler yapıldığından ücretli olabiliyor. Ücretli güne denk geldiyseniz bahçeye giriş kapısından biletinizi alabilirsiniz.
Versailles Sarayı’na girecekler için yazımıza devam edelim. Bilet sırası bitip saraya girdikten sonra içerde muhteşem odalar sizi bekliyor olacak. Bir yandan kraliçe odası, bir yandan kral daireleri, bir yandan sarayın bitmeyen güzellikteki diğer odaları derken, o görkem sizi direkt içine çekecek. Bu muhteşem atmosferde kaç oda gezdiğinizi bile anlayamayacaksınız ☺.
Odalar, uzun koridorlar, duvarlardaki tablolar, heykeller derken bu gezinin sonunda sizi meşhur Aynalı Salon bekliyor olacak. Burası oldukça şatafatlı bir salon… Ayrıca tarihi açıdan bakıldığında 1. Dünya Savaşı’nı sonlandıran Versailles Barış Anlaşması’nın (1919) burada imzalanmasından dolayı önemli bir yer tutuyor.
Versay’da Görmeniz Gerekenler
Versay Sarayını görmeye gittiğinizde gezmeye nereden başlayacağınızı merak edebilirsiniz. Saray, oldukça büyük ve komplike bir yapıdır. Ayrıca maalesef öyle her yeri de gezintiye açık değil. İlk bilmeniz gereken konu; sarayın 4 aşamalı bir yapısı olduğudur. Taştan küçük bir av köşkü olarak yaptırılan yapı daha sonra genişletilmiştir. Ünlü mimar Jules Hardoin-Mansart tarafından tekrar büyütülmüştür. Saraya avlu kanatların ilave edilmesiyle son halini almıştır. Aynalar salonu, şapel ve bahçeleri köşkün oldukça alımlı ve ilgi çekici özellikleridir. Versay’da mutlaka fotoğraf çektirmeniz gereken yer ise görkemli bahçeler olabilir.
Versailles Sarayı’nın Meşhur Bahçeleri
Odalar sonrası sizi aklınızın alamayacağı kadar büyüklükte bir bahçe bekliyor olacak. Size bahçeyi rahat gezebilmeniz için bir harita verecekler. Takip etmesi oldukça kolay… Huzura merhaba dediğiniz, çimlerinde sere serpe yatıp yorgunluğunuzu attığınız bu bölüm sizi fazlasıyla mutlu edecek. Bahçede sizi aynı zamanda havuzlar, ağaçlar arasında labirent yollar, çiçek ve su bahçeleri bekliyor olacak.
Geometrik şekillere sahip olan formel bahçeler ise en göz alıcı yerlerden biri… Peyzajı ile dikkat çeken bahçenin içerisinde oldukça büyük bir de gölet bulunmaktadır. Burada kayık kiralayıp keyfinize keyif katabilir ya da bisiklet kiralayıp göletin çevresinde gezebilirsiniz ☺. Aynı zamanda burada kiralayabileceğiniz golf arabaları da buluyor. Ben rahatıma düşkünüm diyenler için oldukça ideal… Bu kiralamalar için sizden kimlik isteniyor. Eğer pasaportunuzu vermek istemezseniz yanınızda muhakkak kimlik ve ya ehliyetinizi bulundurmanız gerekiyor.
Versay Sarayı Mimarisi: Barok Mimari Örneği
Versailles Sarayı olarak bilinen yapı kompleksi, Fransa’nın Versay şehrinin en önemli turistik yapısıdır. Aslında gerçek bir şatodur. Dünyanın dört bir yanından gelen turistler de bu şatonun detaylarını merak eder. Pek çok turist, bir şatoda yaşamanın nasıl bir şey olduğunu merak ettiğini söylemiş. Yapımına 1661 yılında başlanmış olan yapı kompleksi, Barok mimarinin eşsiz bir örneği olması bakımından da önemli. Peki, Barok mimari ne demek?
16. yüzyılda Leonardo da Vinci’nin öne çıktığı bir Rönesans sanat akımı başlamıştı. Mükemmel oranlar, müthiş bir simetri takıntısı, dingin ve temiz bir görsel anlatıma odaklanan Rönesans sanatı, mimaride de aynı dengeyi koruyordu. Mimar Sinan’ın eserleri de Rönesans etkisindedir. Çünkü Mimar Sinan’ın da Bulgaristan’da inşa ettiği Kara Cami dışında tüm eserleri; dingin, sade, dengeli ve simetriktir. Ancak 17. yüzyılda işler değişir. Daha fazla girinti çıkıntı, daha fazla ışık – gölge etkisi ve daha az simetri ile yeni bir sanat akımı doğar. Bu yeni sanat ekolüne de Barok sanat denir. Versay Sarayı, Barok sanat akımından etkilenen mimarinin en güçlü örneklerinden biridir. Fıskiyeli havuzlar, çok görkemli heykeller ile bezenmiş bu yeni mimaride çok havalı bahçeler de kullanıldı. Ayrıca tamamlanmış öğeler bırakmak da bu akımın bir sonucudur. Sarkıtları olan tavan yapısı da yine bu stilin belirleyici nitelikleri arasındadır. Paris’e gidip de Versay Sarayını görme şansınız olursa bu detayları gözlerinizle arayın. Geziniz, çok daha keyifli ve anlamlı olacaktır.
Versay Sarayı Tuvaletleri: 2300 Odası Var Ama Tuvalet Yok!
Dünyanın en büyük 10 sarayı arasında yer alan Versay, duvar resimleri, mimarisi, bahçeleri ve aynalı koridoru kadar büyüklüğüyle de çok etkileyici. Versay Sarayı hakkında az bilinenlerden biri de oda sayısı. Elbette bu kadar büyük bir yapı kompleksinde 2 oda 1 salon beklemiyoruz ama 2300 oda da biraz fazla değil mi 🙂 Üstelik tam 2300 odası var ama hiç tuvalet yok! Evet, yanlış duymadınız, orjinal sarayda hiç tuvalet bulunmuyor. 1768 yılına kadar sarayda işleyen tuvalet yoktur. Bunun nedeni o dönemde soyluların istediği yeri tuvalet olarak kullanabilme hakkı olmasıdır. 1789 yılından sonra saray yakınları için tuvalet yapılmıştır.
Versay Sarayı Opera Binası: Fransanın En Büyük Sahnesi
Saray içindeki opera binası çok önemlidir. Bu yapı, bugün de Paris’in en büyük sahnelerinden biridir. Ancak geçmişte Avrupa’nın en büyük sahnesi olduğu söyleniyor. Mimar Ange Jaqeues Gabriel tarafından inşa edilen bina, ses yalıtımı ve akustik ile başlı başına bir yapıt.
Versay’da Ne Yenir?
“Koca bir günden bahsediyorsun, biz acıkırız” diyenler için sarayın çevresinde ve içinde bir şeyler yiyip içebileceğiniz restoranlar bulunmaktadır. Ancak bu restoranlar oldukça pahalı… Her konuda olduğu gibi bu konu içinde size Elit Fukara tavsiyelerimiz var efendim ☺. Başka yerde bulamayacağınız ilk tavsiyemiz, sıcak havalarda gidecekler için oldukça kurtarıcı olacak ☺. Hem Euro’nun artması, hem de saatler süren bekleyişe karşılık, Versay Sarayı’nın girişinde ücretsiz su içilebileceğiniz bir çeşmenin olması hem sizi, hem içinizi ferahlatacak cinsten ☺. En az 2 kişi olsanız 6 Euro cebinizde kaldı demektir ☺. Bir diğer tavsiyemiz ise, çantanıza muhakkak yiyecek ve içecek bir şeyler atmanız gerektiği… Ara ara yoruldukça bir ağaç gölgesinde keyif yapabilirsiniz. Bu size hem 50 Euro kazandıracak, hem de o huzurda birçok insan piknik yaparken iç geçirmek yerine, onlara eşlik edeceksiniz demektir ☺.
Versailles Sarayı’na Ne Zaman Gidilir? Kapalı Olan Günler Hangileri?
Versailles Sarayı’na gelecekler için bir diğer uyarımız ise tarihler… Saray, 1 Ocak, 1 Mayıs, 5 Mayıs, 25 Aralık tarihlerinde ve Pazartesi günleri kapalıdır. Bunun dışında her gün ziyaret edebilirsiniz. Aynı zaman da Paris’e ziyaretiniz Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarına denk geliyorsa bir güzel haberimiz daha var. Bu ayların her ilk Pazar günü sarayı ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz.
Add comment