Yolcu360 Blog
dikey araç park etme
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Park Asistanı Nedir? / Park Asistanı Olan Arabalar

Park Asistanı Nedir? / Park Asistanı Olan Arabalar

Araba kullanmayı yeni öğrenenlerin özellikle zorlandığı araba nasıl park edilir konusu park asistanı olan arabalar sayesinde sorun olmaktan çıkıyor. Otomatik park asistanı sayesinde araba park etmek çok daha kolay bir hale geliyor. Peki park asistanı olan arabalar hangileri ve park asistanı fiyatı nedir? Bu soruların cevaplarını bu yazımızda sizler için derledik.

Otomatik park asistanı nedir?

Araba kullanmak herkes tarafından sevilen ve keyif alınan bir eylemdir. Aklımız ermeye başladığından itibaren şöyle sürücü koltuğuna oturup araba sürmeyi hepimiz düşleriz. Çocukluktan başlayan bu araba sürme heyecanı hiçbir zaman azalmaz. Gerekli yaşa gelinip ehliyet alındıktan sonra artık araba sürmek için önünüzde hiçbir engel kalmaz. Günümüzde hemen her arabada bulunan park asistanı, aracı park etmek istenen noktaya sorunsuz bir şekilde getirmeye yarıyor. Otomatik sensörlerle çalışan park asistanı, park yapmak istenen bölgenin etrafını tarayan bir yapay zeka ile çalışıyor. Aracın etrafı bu yapay zeka ile hesaplanarak nasıl yerleştirileceği ile ilgili işaretler veriyor. Eğer isterseniz ise özelliği otomatik yapıp aracın kendisinin park yapmasını da sağlayabilirsiniz. 

park-asistani

Araba kullanmak ne kadar güzel bir duygu ise arabayı park etmek ise  bir o kadar korkutucu ve can sıkıcı bir durum olabiliyor. Özellikle büyük ve geniş araca sahipseniz büyük şehirlerde yaşıyor iseniz aracınızı park etmek her zaman canınızı sıkacak bir durumdur. Fakat teknoloji her geçen gün inanılmaz hızda ilerlemektedir. Araç üreticileri de sürücülerin bu can sıkıcı park etme sorunundan kurtulmaları için otomatik park sistemini keşfetmişlerdir. 

Gelelim otomatik park sistemi nasıl çalıştığına. İşte tüm detayları ile araçlarda bulunan araç park asistanı veya otomatik park sisteminin çalışma prensipleri.

Park asistanı nasıl çalışır?

Araçların yola paralel veya dikey biçimde park edilmesini sağlayan park asistanı, sürücülerin arzu ettiği şekilde görevini yerine getirir. Park asistanı düğmesine basarak aktif hale getirilir. Aracın park edilmesi adına uygun bir yer bulunması, aracın park asistanı tarafından park edilmesi için yeterlidir.

Park yeri bulup, ardından da park asistanı tuşuna basıldığında araç park etme işlemini otomatik şekilde yapacaktır. Park asistanı, 36 km’ye kadar hareket halindeyken uygun park yeri bulmaya çalışır. Bahsi geçen işlemi yaparken ön ve arka tamponlarda yer alan özel mesafe algılayıcı sensörlerden destek alır. Araçta yer alan park asistanının yararlandığı toplamda 10 adet sensör vardır ve bu sensörlerden 6 tanesi ön tamponda yer alırken, 4 tanesi arka tamponda yer almaktadır.

 Sürücü geri vitese geçtiğinde sistem devreye girer. Park asistanı düğmesine bir defa basıldığında araç paralel park edilir, iki kere basıldığında ise araç dik olarak park edilmektedir. Park edilirken sistem direksiyon dönme açılarının belirlenmesini sağlar ve manevraları otomatik şekilde yerine getirir.

park-asistani-

Bir engel durumunda park asistanı nasıl çalışır?

Park manevraları esnasında yaya gibi ani bir engelle karşılaşıldığında sürücünün direksiyona yapacağı manuel bir müdahale, asistan tarafından gerçekleştirilen direksiyon desteğini hemen kapatır. Bu da demek oluyor ki, park asistanı sayesinde arabamızı park ederken yine de tüm aracın sorumluluğu biz sürücüye aittir.

Otomatik park sistemi sonradan takılır mı?

Park asistanı sistemi, arabalara sonradan eklenilebilse de bu durum araçlar için verimli olmayabiliyor ve buna bağlı problemler yaşanabiliyor. Ayrıca sistemin takılması ve olası bir sorunda yapılacak tamirin süresi uzun ve maliyetli oluyor. Bu sebeple, özellikle parkla ilgili sorun yaşayan sürücülerin araba alırken park asistanına sahip modelleri tercih etmesi öneriliyor. Günümüzde neredeyse tüm yeni otomobil modellerinde kullanıcılara standart olarak sunulan mühendislik harikası bu teknoloji, tercih sebebi olmaya kesinlikle değer.

Park asistanı hangi araçlarda bulunur?

Otomatik park sistemini ülkemizde ilk kullanan araç Ford C-max olmakla birlikte Yeni Ford Focus titanyum paketlerinde bulunmakta. Ayrıca Şuan ülkemizde Volkswagen grubunda Passat, Jetta, Golf7 de Mercedes grubunda Mercedes C180, Mercedes A80de, Toyota Corolla, Opel Insignia modellerinde otomatik park sistemi opsiyonel olarak en üst donanım paketlerinde bulunmaktadır.

Aşağıdaki içeriklere de göz atmak isteyebilirsiniz:

Yorum ekle