Usulsüz çakar ve siren kullanımı cezası 2024 tutarı belli oldu! Çakar kullanımı geçtiğimiz yıllarda oldukça yaygınlaştı. Çakarı genel olarak özel görev araçları ya da yetkili personel araçlarında görüyoruz. Bunu suistimal eden kişi sayısı da artıyor. Hatta çakar ve siren takarak emniyet şeridini kullanan kişiler de var. Bu nedenle yetkisiz araçların çakar kullanması yasak. Geçen yıl ülke genelinde polisin yaptığı denetimlerde, yetkisiz olarak çakar kullanan yaklaşık 7 bin sürücüye para cezası uygulandı. Usulsüz çakar kullanmanın cezası 2024 yılında güncellendi.
İçindekiler
- 1 Çakar Lamba ve Siren Nedir?
- 2 Çakar ve Siren Takma Cezası Neye Göre Belirlenir?
- 3 Çakar Lamba Takma Cezası Sorgulaması
- 4 Çakar Lamba Cezası Ne Kadar? 2024
- 5 Çakar Lambalı Araba Cezası Sadece Para ile Kalmıyor!
- 6 Çakar Lamba ve Siren Takma Sonucunda Araç Bağlanır mı?
- 7 Çakar ve Siren Takma Cezası Neye Göre Belirlenir?
- 8 Kiralık Araçlarda Trafik Cezalarını Kim Öder?
- 9 Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
- 10 Trafik Cezalarında Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar ?
Çakar Lamba ve Siren Nedir?
Kırmızı ve mavi ışıkların yanıp söndüğü çakar lamba, araçların tavanına veya ön kısmına takılan cihazlardır. Siren, elektrikle çalışır ve yüksek ses çıkaran aygıtlardır.
Çakar ve Siren Takma Cezası Neye Göre Belirlenir?
Karayolları Trafiğin 2918 sayılı kanununun 26.maddesi ve Trafik yönetmeliğinin 60. maddesinde ilgili yasalar belirlenmiştir. Buna göre trafik ekiplerince usulsüz kullananlara ceza kesiliyor. Trafik ekipleri trafikte usulsüz çakar lamba kullananları tespit ederek ceza işlemi uygulayabilir.
Çakar Lamba Takma Cezası Sorgulaması
Çakar lamba takma cezası aldıysanız, e-Devlet üzerinden kullanıcı şifrenizle sorgulayabilirsiniz.
Giriş yaptıktan sonra sonra sistem üzerinde bulunan e-hizmetler bölümünden EGM menüsüne girin. ’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ bağlantısına tıklayın. Böylece sorgulama yapabilirsiniz.
Bu yöntemin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de sorgulayabilirsiniz. Bunun için gib.gov.tr internet sitesine girin. Ardından ’Borç Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısı üzerinden ‘Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısına tıklayın. Böylece çakar lamba ve siren takma cezasını sorgulayabilirsiniz.
Çakar Lamba Cezası Ne Kadar? 2024
Çakar lamba gibi ışıklı veya siren gibi sesli cihazların otomobillere usulsüzce takılması ve kullanımı cezası 2024 yeni trafik zamları ile beraber yeniden belirlendi. 26/2 kanun madde numarasına göre sesli veya ışıklı cihazların araçlara takılıp trafiğe çıkmak durumunda araç sürücülerine ceza uygulanmaya devam edilecek. 2024 yılında güncellenen trafik ceza bilgilerine göre, çakar veya siren gibi izinsiz araç ekipmanlarını kullanmanın cezası 6.440 TL olarak belirlendi. İlk 15 gün içerisinde ödenirse %25 oranında indirim uygulanarak ceza tahsil ediliyor.
Çakar Lambalı Araba Cezası Sadece Para ile Kalmıyor!
Çakar lamba takma cezası 2024 ücretlerinin yanı sıra aynı zamanda kullananları başka cezalar da bekliyor. Hatalı bir şekilde çakar kullanan kişi araç sahibi değil ise ceza büyüyor. Ayrıca bu kişinin ehliyete el konulması da söz konusu olacak.
Çakar Lamba ve Siren Takma Sonucunda Araç Bağlanır mı?
Çakar lamba takma cezası eğer 1 yıl içinde 3 kez alındıysa tehlike büyük. Bu tür durumlarda araç 15 günlüğüne trafikte men ediliyor.
Çakar Lambayı Kimler Kullanır?
Çakar lamba protokolü, güncellendi. Buna protokole göre, Karayolları Trafik Kanunu’nun 71. ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 141. maddesinde belirtilen araçlar, çakar lamba ve tepe lambası kullanabilir. Bunun dışında kullanan araçlar cezai işleme tabi tutulur. Kamu hizmeti sağlayan resmi görevli araçlar çakar lamba kullanabilir. Ancak bu araçlar görev dışında kullanamaz. Çakar lamba kullanacak araçlar arasında geçiş üstünlüğü olan araçlar; ambulans, yaralı ve acil hasta taşıyan araçlar, organ ve doku nakil araçları, itfaiye araçları, orman yangınlarıyla mücadele araçları, güvenlik, asayiş ve trafik hizmetlerinde kullanılan zabıta araçları, yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar, hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar olarak protokolde belirlendi. Bu araçlar dışında çakar ve siren kullanmak yasak.
Çakar ve Siren Takma Cezası Neye Göre Belirlenir?
Karayolları trafiğin 2918 sayılı kanununun 26. maddesi ve Trafik yönetmeliğinin 60. maddesi uyarınca çakar lamba uygulaması belirlenmiştir. Buna göre yetkili kişiler dışında usulsüz çakar kullanan kişilere ceza kesiliyor. Trafik ekipleri trafikte usulsüz çakar lamba kullanan sürücüleri tespit ettiklerinde o yılın ceza tutarı ne ise cezai işlem uygulanır. Bu nedenle kanunda belirtilen araçlar dışında çakar ve siren kullanmak yasaktır.
Kiralık Araçlarda Trafik Cezalarını Kim Öder?
Araç kiralandığında trafik cezalarını kimin ödediği sürücüler tarafından sıkça merak edilen bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezalar sürücüye yansıtılır. Kesilen trafik cezasının günü ve saati belirlenmiştir. Bu nedenle o gün ve saatte araç hangi sürücüye kiralanmış ise araç o kişinin kontrolü altındadır. Bu sebepten dolayı cezalar aracı kiralayan sürücü tarafından ödenir. Araba kiralayan sürücüler aracı kullanırken trafik görevlilerinin kestiği, sürücü kaynaklı ihlallerin cezalarını da ödemek zorundadır. Araç arızasına bağlı olarak kesilen cezalar ise sizin aracı kiralama sözleşmesi ile ilgilidir. Bu nedenle aracı kiralarken hangi şartlar altında kiraladığınıza dikkat etmelisiniz.
Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Trafik cezaları tarafınıza genellikle tebligat yolu ile iletiliyor. Fakat bazı durumlarda trafik cezaları size ulaşmayabiliyor. Aldığınız trafik cezasını bilmediğiniz için de ödeyeceğin tutara faiz işleyerek daha fazla bir miktar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu aksiliklerle karşılaşmamak için düzenli olarak trafik cezanızı sorgulamanız gerekiyor. Trafik cezası sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama hizmetinden faydalanarak yapabilirsiniz. Bu sayede size yazılan bir ceza var mı öğrenebilirsiniz. Bu uygulama ile cezaları erkenden ödeyerek %25 indirim oranından faydalanabilirsiniz.
Trafik Cezalarında Erken Ödeme İndirimi Ne Kadar ?
Cezalarınızı erken ödemeniz durumunda belirli indirim oranı ile karşılaşırsınız. Trafik cezalarını erken ödemelerde 2024 yılı için belirlenen indirim oranı %25 olarak belirlenmiştir. Cezayı erken ödediğiniz takdirde 1000 TL olan ceza tutarını %25 indirimle 750 TL olarak ödeyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey trafik cezası size ulaştıktan 15 gün sonra ödemenizi yapmaktır. Bu sayede cezadan daha az bir ödeme ile kurtulabilirsiniz.
Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.
Yorum ekle