Yolcu360 Blog
muayenesiz-arac-cezasi- (1)
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Muayenesiz Araç Kullanma Cezası 2024

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası 2024

Muayenesiz araç kullanma cezası da tıpkı diğer trafik cezaları gibi 2024 yılı itibari ile artış gösterdi. Sürücüleri yakından ilgilendiren araç muayenesi hakkında araştırma yaptık. İşte en güncel 2024 rakamları!

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ve en ucuz uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 18o ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı en uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

muayenesiz-arac-cezasi-1

Trafik Kurallarının İhlalinde Uygulanan Yaptırımlar

Her ne kadar trafik cezası dediğimiz zaman aklımıza ilk olarak para cezası gelse de aslına bakarsanız trafik kurallarının ihlalinde pek çok çeşit yaptırım uygulanır. Gelin trafik kurallarının ihlalinde uygulanan yaptırımları yakından inceleyelim. 

  • İdari Para Cezası: Sürücülerin trafik kurallarına uymadığı takdirde karşılaştığı ilk yaptırımlardan biri olan idari para cezasıdır. Hatalı sürücüye ilgili ceza, tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde ceza tutarında %25 oranında indirim gerçekleşir.
  • Ceza Puanı: Çoğu trafik ihlali, kanunen geçerli belli bir ceza puanına sahiptir. Örneğin kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20’dir. Ceza puanı ise 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün alınan ceza puanı, üzerinden bir yıl geçene kadar puan hanenizde kalır ve 1 yıl boyunca almış olduğunuz tüm ceza puanları birikir.
  • Sürücüye Ait Belgelerin Geri Alınması: Trafikte yapılan hataların pek çoğu idari para cezası olsa da daha da ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu ağır yaptırımlardan biri de sürücünün ehliyetine geçici süre ile el koymaktır. Bu süre zarfı değişkenlik göstermektedir. Kural ihlaline göre 30 ile gün ya da 3 ile 6 ay arasında ehliyete el konulmaktadır. Hatta kural ihlalinin yüksek olduğu hatalarda 2 yıla kadar sürücünün ehliyeti geri alınmaktadır. 
  • Belgelerin İptali: Trafik ihlalinin yaptırımlarından bir diğeri de ihlali yapan sürücünün ehliyetinin iptal edilmesidir. Böyle bir durumla karşılaşan sürücü yeniden ehliyet almaya hak kazanması gerekmektedir. 
  • Aracın Trafikten Men Edilmesi: Bazı trafik kuralı ihlallerinde araç trafikten men edilebilmektedir. Bu durumla karşılaşan sürücünün aracını geri alması için gerekli şartları istenilen süre içerisinde sağlaması gerekmektedir. Örneğin araç muayenesinin yaptırılmaması, zorunlu trafik sigortasının olmaması gibi trafik ihlallerinde ilgili sürücüye ait araç trafikten men edilmektedir. 
  • Sürücünün Araç Kullanmaktan Men Edilmesi: Trafik kurallarının ihlal edilmesi sonucu sürücüye uygulanan en ağır yaptırımlardan biri ise sürücünün araç kullanmaktan men edilmesidir.

muayenesiz-arac-cezasi-2

Trafik Cezaları Ne Kadar Zamlandı?

2024 yılında idari trafik para cezaları için belirlenen zam oranı %112,9. Geçen yıla oranla %100’ü geçen bir zam artışı ile trafik cezaları güncellenmiştir. 

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? 2024

Muayenesiz araç kullanmak her şeyden önce araçta mevcut olan bir problemi önceden öğrenip, soruna çözüm bulmayı engellemektedir. Sorunlu bir araçla trafiğe çıkmak ise hem sürücünün hem de trafikteki diğer insanların hayatını tehlikeye atmaktır. Peki muayenesiz araç kullanma cezası ne kadar?

Araç muayenesini yaptırmama durumunda sürücünün aracı trafikten men edilir. Ayrıca sürücüye de 1.507 TL tutarında trafik para cezası verilmektedir.

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi

Trafik cezasının sürücüye tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde peşin ödeme yapılması halinde %25 indirimden faydalanabilmektedir. İndirimli ceza tutarı ise her yıl güncellenen ceza tutarlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle trafik para cezası hesaplama işlemini güncel fiyatlar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

muayenesiz-arac-cezasi

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası ödemesi anlaşmalı devlet bankalarından yapılabilmektedir. Söz konusu banka şubelerinin veznelerinden, mobil bankacılık uygulamalarından ya da internet bankacılığından gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de muayenesiz araç kullanma cezası ödeme işleminizi yapabilirsiniz. 

Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılıyor?

Trafik cezaları her ne kadar sürücülere yasal olarak iletilse de bazı durumlarda sorun yaşanabilmektedir. Hal böyle olunca bazen sürücüler ceza aldığından haberdar olamamaktadır. Alınan trafik cezası bilinmediği için de ödenecek ceza tutarına faiz işlenmekte ve ceza, zaman içerisinde %50 oranına kadar yükselebilmektedir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için ise düzenli olarak trafik cezası alıp almadığınızı kontrol etmeniz de fayda vardır. Yapmanız gereken tek şey araç plakanızdan araç trafik cezası sorgulatmaktır. Trafik cezası sorgulama işlemini ister e-Devlet üzerinden ister Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama hizmetinden faydalanarak kolayca yapabilirsiniz.

Yorum ekle