Trafik cezası kişilerin kurallara uymadığında yazılan maddi olarak ödenen cezalardır. Kusura göre trafik cezalarının değeri değişebiliyor. Trafik cezası ödeme konusunda hassas davranılması gerekiyor. Bunun için kullanıcıların trafik ceza sorgulamalarını düzenli olarak yapması gerek. Sürücülerin trafik cezalarını ödememesinden dolayı bu borçlar ağır yük oluşturabiliyor. Bazı durumlarda trafik cezaları kullanıcılara geç ulaşabiliyor. Yine benzer şekilde farklı sebeplerden hiç teslim edilmediği de oluyor. Özellikle izinsiz geçiş ve aşırı hız gibi cezalar sürücülere ulaşmayabiliyor.
İçindekiler
- 1 Trafik Cezası Yapılandırma Ne Demek?
- 2 Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Sitesinden Trafik Cezası Borcu Sorgulamak
- 3 E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulamak
- 4 Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Aracılığı ile Trafik Cezası Borcu Sorgulamak
- 5 SMS ile Trafik Cezası Sorgulamak
- 6 İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Sorgulamak
- 7 Trafik Ceza Yapılandırması
- 8 Trafik Cezalarında Yapılandırma İle Taksitlendirme Seçeneği Mümkün
- 9 Trafik Cezası Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?
- 10 Trafik Cezası Nereye Ödenir?
Aracınıza ya da isminize kayıtlı bir trafik cezası varsa, emniyet müdürlüğüne giderek öğrenmeniz cezalarınızı öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra e-Devlet trafik cezası sorgulama uygulaması ile de cezalarınızı online olarak görüntüleyebilirsiniz. E Devlet üzerinden online işlem yaparken, TC kimlik ya da vergi numaranız ile plakanıza ceza yazılmış mı kontrol edebilirsiniz. Bunu yanı sıra herhangi bir trafik cezanız var mı öğrenebilir, zamanında ödemeyebilirsiniz. Hatta ilk 15 gün içerisinde öderseniz, %25’lik indirim oranından da faydalanabilirsiniz.
Trafik Cezası Yapılandırma Ne Demek?
2020 senesinin Kasım ayında açıklanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği”ne göre, 2021 senesindeki trafik cezalarının en düşüğü 113 lira iken, en yükseği de 35 bin 699 lira oldu. Bu zamlı cezaların yanı sıra pandemi şartları da eklendiğinde, borçların ödenmesinde gecikmeler meydana geldi. Ödemesi geciken borçların başında yer alan trafik cezaları, işleyen faiz sebebi ile gün geçtikçe artıyordu.
Bu noktada halkın imdadına, 9 Haziran 2021 senesinde TBMM tarafından çıkarılan yasa yetişti. Vergi yapılandırılması kanunu sebebi ile vergi borçları yapılandırılabiliyor. Bu durum trafik cezaları yapılandırılıyor mu sorusunu akla getirdi. Trafik cezası borçları da bu kapsamda ele alındı ve dolayısı ile onlar da yapılandırılabiliyor. Resmi gazete üzerinden kanunda yer alan tüm maddeleri görüntüleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra trafik cezaları ile ilgili olan maddede; “Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi.” ifadesi kullanılıyor.
Trafik cezası ödemek için farklı seçenekler mevcut. Buna e-Devlet, interaktif vergi dairesi internet sitesi, vergi daireleri, PTT ya da bankalar örnek verilebilir. Tüm bu araçlar sayesinde, trafik cezasını ödemek için sadece TC kimlik numaranız ve araç plakanız yeterlidir. Hatta ceza tarihine göre erken ödeyerek indirimden faydalanmanız da mümkün olabiliyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Sitesinden Trafik Cezası Borcu Sorgulamak
Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden trafik cezasını sorgulamak için izlemeniz gerekenleri şu şekilde yapabilirsiniz.
İlk önce EGM online internet sitesine giriş yapabilirsiniz. Sitede bulunan Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi) butonuna tıklayın.Daha sonra e-Devlet sayfasının üzerinde bulunan Kimliğimi şimdi doğrula ifadesine tıklayabilirsiniz. Gelen tabloda T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Ulaşılan sayfadan E-Hizmetler ve Tüzel Kişi Hizmeti sekmelerine sırası ile tıklayarak araç plakasına yazılan ceza sorgulama başlığını seçebilirsiniz. Daha sonra çıkan ekranda plaka numaranızı girerek yazılan trafik cezası varsa öğrenebilir ve ödeme yapabilirsiniz.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulamak
Araç plakasına yazılan trafik cezası sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme girebilirsiniz. Daha sonra Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine giderek trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Böylece aracınıza ceza yazılmış mı öğrenebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Aracılığı ile Trafik Cezası Borcu Sorgulamak
GİB internet sitesinden trafik cezası borcunu sorgulama işlemi oldukça kolay. İnternetten GİB’in İnteraktif Vergi Dairesi web sayfasına giriş yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinde bulunan MTV ve Trafik Para Cezası başlığına tıklayabilirsiniz. Açılan sekmeye T.C. kimlik numaranızı, plaka numaranızı ve ekranda verilen güvenlik kodunu girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu işlem sayesinde aracınıza ceza yazılmış mı öğrenebilirsiniz. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden trafik cezası varsa bunu kolaylıkla da ödeyebilirsiniz.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulamak
Online uygulamalar haricinde kısa mesaj ile trafik cezası sorgulamak mümkün. Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranızı yazıp 1189’a mesaj atarak aracınızın plakasına yazılmış olan cezaları öğrenebilirsiniz. Eğer trafik cezasına ilişkin son ödeme tarihi gibi ayrıntılara erişmek istiyorsanız ise şu yolu izleyebilirsiniz. Mesajda TCP AYRINTI yazarak mesaj atabilirsiniz. Bu işlem için kesilecek olan ücret GSM operatörüne bağlı olarak değiştiğini belirtelim. Daha sonra eğer ceza varsa ödeme kanalları ile bunu ödeyebilirsiniz.
İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Sorgulamak
Trafik cezası sorgulama işlemini internet bankacılığı uygulamaları ile yapmak da mümkün. Kullandığınız bankanın internet sitesine veya mobil uygulamasına girerek ödeme sekmesi üzerinden trafik cezanızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Araç plakasına yazılan ceza ve vergi gibi borçları öğrenmek için online kanalları kullanabilirsiniz. Bu sayede cezanızın günü geçmeden ödeme işlemini yapabilirsiniz.
Trafik Ceza Yapılandırması
Geçtiğimiz yıllarda artan trafik cezaları ile insanların trafik cezalarını ödemeleri aksamaya başladı. Bu nedenden dolayı trafik cezalarına ve vergi ödemelerine yapılandırma seçeneği getirildi. Resmi gazete üzerinden kanunda yer alan tüm maddeleri okuyarak bu çıkan düzenleme hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra trafik cezaları ile ilgili olan maddede şu ifade yer alıyor: Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi ifadesine yer verilmiş. Bu sayede trafik cezanızı daha fazla faiz yükü binmeden ödeme kolaylığına ulaşabilirsiniz.
Trafik Cezalarında Yapılandırma İle Taksitlendirme Seçeneği Mümkün
Trafik cezası yapılandırma ne demek sorusunun yanıtı şu şekilde veriliyor. Kullanıcılara ödeme imkanının kolaylaştırılması için ödeme planının çıkarılması şeklinde özetlenebilir. Bu kapsam içerisinde trafik cezalarını taksitlendirme seçeneği de bulunuyor. Trafik cezalarının taksitle ödenebiliyor olması, birçok kişinin borcunu daha rahat ödeyebilmesine olanak sağlıyor.
Trafik Cezası Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?
Borç yapılandırması ile cezalarınızı daha kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz. Bu yapılandırma seçeneği için farklı yöntemler bulunuyor. Bu seçenekler arasında vergi dairesine giderek yapılandırma yapabileceğiniz gibi interaktif vergi dairesi ya da e-Devlet üzerinden de yapılandırma başvurusu yapabilirsiniz. İnternet üzerinden yapılabilen başvuru, oldukça pratik kolay. Cep telefonunuz üzerinden bile trafik cezası yapılandırması başvurusunda bulunarak, cezanıza daha fazla faiz eklemeden ödeyebilirsiniz.
Trafik cezası için yapılandırma başvurusu yaparken şu kanalları kullanabilirsiniz:
- İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvurular için ilgili siteye gidebilir,
- Trafik cezası e-Devlet üzerinden yapılandırma başvurusunda bulunabilirsiniz.
Trafik cezası ödeme koşulları, yapılandırma başvurusu sonrasında planlanıyor. Çıkarılan ödeme planı sayesinde trafik ceza borcunuzu taksitler halinde ödeyebiliyorsunuz.
Trafik Cezası Nereye Ödenir?
Trafik cezalarını ödemek için farklı seçenekler bulunuyor. Bunlardan ilki, PTT aracılığı ile cezayı ödemek. Aracınıza yazılan trafik cezasının genellikle tebligatı size gönderilir. Bu tebligatı alarak PTT şubelerine gidebilirsiniz. Bu sayede cezanızı nakit olarak şubeye yatırabilirsiniz. Diğer bir ödeme şekli ise online bankacılık yöntemlerini kullanmak. Çalıştığınız banka ile mobil ya da online internet bankacılığını kullanarak trafik cezasını ödeyebilirsiniz. Ödemeler kısmına giderek araç plakanız ve TC kimlik numaranız ile cezanızı ödeyebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ya da mobil uygulamasını kullanarak ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezalarında erken ödeme indirimi mevcut. Trafik cezaları size iletildikten ilk 15 gün içerisinde ödeme yapmanız durumunda %25 gibi bir indirim oranından yararlanma imkanı sunuluyor. Yani 1000 Tl seviyesinde bulunan bir trafik cezası erken ödeme avantajı sayesinde ilk 15 günde 750 Tl olarak ödenebiliyor. Bu nedenle trafik cezalarınızı düzenli olarak kontrol etmek ve varsa cezanızı erkenden ödeme yaparak indirimli fiyattan yararlanabilirsiniz. Eğer trafik cezalarınız oldukça fazla ise o günün koşullarına göre yapılandırma seçeneklerini de kontrol edebilirsiniz.
Otomotiv Dünyasının Her Alanında Yolcu360 Yanınızda!
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 otomotiv dünyasıyla ilgili merak ettiğiniz her konuda içerik üretiyor. En son model araç inceleme yazılarını ve daha fazlası için blog’umuzu takip edebilirsiniz.
Yorum ekle