Yolcu360 Blog
2018 TESLA Satış Rakamları Açıklandı
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Türkiye’ye Tesla ne zaman gelecek?

Türkiye’ye Tesla ne zaman gelecek?

Tesla Motors Inc. hakkında bilgi arayanlar buraya: Türkiye’ye Tesla ne zaman gelecek sorusuna yanıt aradık ve şirket hakkında önemli bilgiler edindik. Türkiye’den Tesla marka araba alınabiliyor mu ve Tesla araç aldıktan sonra ne oluyor gibi soruların yanıtları burada…

Türkiye’ye Tesla ne zaman gelecek?

Son yılların en çok konuşulan şirketlerinden Tesla elektrikli otomobil konusunda çığır açtı. Uzaya gönderdiği araçla da rekor üzerine rekor kıran Tesla’nın Türkiye’ye ne zaman geleceği konusu otomobil severler tarafından en çok merak edilen konu olmaya devam ediyor. Bu yazıda Tesla ne zaman Türkiye’ye gelecek, alınan bir karar var mı, gelirse Tesla nerede showroom açacak, dünyada hangi ülkelerde tesla ofisi var okuyabilirsiniz. Tesla’nın merkezi nerede, ne zaman kuruldu. şuan güncel tesla modelleri hangileri cevaplarının sorusunu bulabilirsiniz. Şirket hangi modellerini Türkiye pazarına sunacak bilgi edinebilir, supercharger nasıl çalışır öğrenebilirsiniz.

Tesla Motors Inc.

Tesla Şirketi 2003 yılında Martin Eberhard tarafından kuruldu. Şirket merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Kaliforniya’daki büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan Silikon Vadisi’ndedir. Elektrikli araç ve elektrikli araç motor parçaları tasarlayan bir şirket olarak doğdu. Tarihinde ilk defa 2013te hissedarlarına kar payı dağıttı. Tamamen elektrikli ilk spor modeli Tesla Roadster’i piyasaya sürer sürmez dikkatleri üzerinde topladı.

Tesla’nın yönetim kurulu başkanı, CEO ve baş tasarımcısı Elon Musk dünyada çok tanınan hatrı sayılır bir hayran kitlesine sahip olan bir iş insanıdır. Paypal’in kurucusu ve eski yönetim kurulu başkanıdır. Tesla’nın bugünlere gelmesinde Elon Musk’ın etkisinin önemli olduğu bilinmektedir. Şirket bugün Daimler ve Toyota gibi otomotiv devlerine motor parçaları ve lityum-iyon pil pazarlamaktadır. Tesla, ortalama tüketiciye uygun fiyatlı elektrikli araçlar sunmayı hedeflemektedir.

Dünyada hangi ülkelerde tesla ofisi var diye bakacak olursak toplam 11 tane ofisi var; Palo Alto (ABD), Sparks Nevada (ABD), Hong Kong, Prüm (Almanya), Minato-ku (Japonya), Yeongdong-daero (Kore), Neihu Distric (Çin), St. Leonards (Avustralya), Tilburg (Hollanda), Chaoyang Qu (Çin).

Tesla Türkiye’ye gelecek mi?

En merak edilen konulardan biri; Tesla ne zaman Türkiye’ye gelecek? Tesla Motors kasım 2015’te Türkiye pazarına giriş yapmıştı. Şirket kurulmuş ve ekip tamamlanmıştı. Tesla ABD ve Türkiye arasında yaşanan krizin ardından Amerika’dan ithal edilen otomobillere yüzde 120 gümrük vergisi gelmişti. Bu nedenle Tesla İstanbul’da showroomunu kapatmış ve yatırımlarını durdurmuştu. Fakat geçtiğimiz günlerde Elon Musk twitter hesabından Türkiye’nin de aralarında olduğu Otomol Yönetim Kurulu Başkanı Osman Baykan da 2019 yılının ikinci çeyreğinde Tesla’nın beklenen yatırımla  Türkiye’ye dönmesini beklediklerini vurguladı.Tesla araçlarının olmazsa olmazı, şirketin hızlı şarj ünitesi “supercharger” istasyonlarının 2019 yılı içinde Türkiye’ye kurulacağı bilinmektedir.

Tesla nerede showroom açacak konusu da otomobil severler tarafından çok merak edilen bir konudur. Bİlindiği üzere 2018’de Amerika ile ilişkiler gerilmeden önce İstanbul Zorlu Center’da showroom açacağını bildiren şirket gerilim ardından planını iptal etmişti. Şimdi yeniden gündeme aldıkları biliniyor fakat henüz bilinmiyor. Fakat planlanan 10 şarj noktasından ilkinin İstanbul’da kurulduğu göz önünde bulundurulursa yine İstanbul’da açılacağı düşünülebilir.

Supercharger nedir?

Tesla’nın diğer elektrikli otomobil firmalarından ayrıldığı en önemli özelliği şarj istasyonlarının da markalaşmasıdır. Supercharger iyi bir imaj yaratmıştır. Supercharger nasıl çalışır sorularına değinecek olursak; supercharger Tesla şirketinin kendi kuracağı, kendi otomobillerinin şarj edilmesine yarayan şarj istasyonlarıdır. Kullanımı bir akıllı telefonu şarj etmek kadar kolaydır. Bir Tesla otomobil istasyona yanaşır ve araç üzerindeki supercharger konnektörü sokete takılır. 30 dakika içinde yüzde 80 şarj olabilen araçlar Tesla’nın diğer şirketlere göre, günümüz teknolojisi için konuşulduğunda oldukça iyi bir durumda olduğunun göstergesidir. 2019 yılında tamamlanacak ilk supercharger noktaları şöyle; Edirne, İstanbul, Sakarya, Bursa, Ankara, Balıkesir, İzmir, Aydın, Konya ve Antalya. Tabi ki Tesla tam olarak pazara girmek için ülkenin her yerine ve daha sık supercharger noktaları koyacaktır ama henüz bunu ne vadede düşündükleriyle ilgili bir açıklama yok.

Tesla’nın hangi modelleri Türkiye’ye gelebilir?

Şirket hangi modellerini Türkiye pazarına sunacak sorusu henüz kesinleşmedi. Fakat olası modeller, Tesla Model 3, Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model X SUV, Tesla Roadster. Aslında bu modeller Tesla’nın üretmiş olduğu ve otomobil severlerle buluşturduğu modeller. Türkiye’ye hangilerinin sunulacağı ise hala merak konusu. Son günlerde şirket kendi kamyonunu da tanıttı. Tesla Semi adlı elektrikli kamyonun türkiye’ye gelip gelmeyeceği merak konusu. Lojistik dünyasına yeni bir soluk getirecek Tesla tır ise ne zaman tüketiciyle buluşur bilinmez.

Türkiye’de Tesla kullanan var mı?

Tesla Motors Türkiye henüz resmi faaliyet göstermese de Türkiye’de Tesla araç sahibi olabilirsiniz. Resmi olmasa da tahminen 100’e yakın Türkiye’de Tesla marka aracın olduğu düşünülmektedir. Tesla henüz faal olmadığı için aracı alırken ithal etmeniz gerekiyor. Bu da bazı riskleri göze almanızı gerektiriyor. Tesla servis noktası olmadığı için Avrupa’da tamir ettirip getirmeniz gerekiyor.

“Şarj istasyonu nasıl halledilir” diye düşünüyorsanız Tesla Şirketi’nin şu an için İstanbul’da supercharger noktası bulunuyor diğer şehirlerde henüz bulunamasa da Türkiye’de birçok şehirde şarj istasyonu bulmak mümkün. Şarj istasyonu olmayan yerlerde ne olacak diye düşünüyorsanız elektrikli araçların her yerde şarj olabileceğini söylemeliyiz. Sadece şarj istasyonuna göre daha maliyetli ve daha az verimli olabilir. Tesla araçların şarj istasyonlarında sadece kendi araçları şarj edilebiliyor.

 

Yorum ekle