Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Şirince Gezilecek Yerler | Şirince Nerede?

Şirince Gezilecek Yerler | Şirince Nerede?

2015’ e girerken kıyamet alametleriyle tüm dünyada tanınan ve böylece müthiş bir marka algısı yaratıp bunun meyvesini de epey uzun bir süre yiyen Şirince, aslında çok keyifli bir köy. Peki, Şirince’de ne yapılır, Şirince nerede, Şirince hakkında bilinmesi gereken gerçekler neler ve Şirince’ye nasıl gidilir… Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Şirince gezilecek yerler için yola çıkmaya ne dersiniz?

Şirince Nerede?

Şirince, Aydın iline bağlı Selçuk ilçesinin bir dağ köyüdür. Selçuk’tan arabayla yaklaşık 15 dakikada varacağınız Şirince yolu epey virajlı ve diktir. Ancak yol boyunca enfes bir zeytin ağaçları ve meyve bahçeleri manzarası izlersiniz ki, bu virajı da dik yokuşu da fark ettirmez.

Şirince’ye nasıl gidilir; sorunun yanıtı ise şöyle: Eğer İzmir’den gidecekseniz, araba ile Selçuk- Kuşadası yönüne sapıp Selçuk şehir merkezine gelmeden de soldaki Şirince tabelasından girmeniz önerilir. Arabanız yoksa İzmir araç kiralama seçenekleriyle Şirince’ye geçebilirsiniz. Zira, toplu taşıma ile köye ulaşmak biraz zahmetli.

Şirince Gezilecek Yerler

Şirince’de ne yapılır, sorusunun yanıtını şöyle özetleyebiliriz: dalından meyve yenir, ev şarabı ve butik şaraplar tadılır, köy kahvaltısı yapılır, zeytinyağının hasından alınır, otlu ve patatesli gözleme yenir, köy manzarasına karşı kahve keyfi yapılır, köy kahvesinde çok güzel bir kaç saat geçirilir, köydeki sanat galerileri gezilir, Meryem Ana evi ve kilisesi görülür.

Şirince’de nerede kalınır, diyorsanız; o, en basit soru. Çünkü çok sayıda hatta evden fazla pansiyon var. Şirince çok popüler olunca, köylüler evlerinin bir kısmını ya da tamamını pansiyon haline getirmiş çünkü.

Şirinceliler kimdir diye de düşünebilirsiniz. Şirin baba ve şirinler değil elbette. Şirince halkı, Osmanlı öncesinde bölgede yaşayan ve zamanla Müslüman olan asimile olmuş bir Rum ahalisidir. 1990’lara kadar meyvecilik, bağcılık, şarapçılık ve zeytinyağı üretimi köyün başlıca gelir kaynağıdır. Üstelik köyde yetişen tüm ürünler birinci kalitedir. Ancak 1990’lardan sonra köyde üretilen şarapları İtalyan köyleri tarzında yerel şarap evlerinde satma projesi geliştirilmiş, bu projenin turizmle pazarlaması yapılarak köyün önemli bir turistik gelir merkezi haline gelmesi sağlanmıştır. İyi şarap+iyi pazarlama.

Detaylı Şirince Gezi Rehberi için tıklayınız.

Şirince Hakkında…

Şirince adı nereden geliyor, sorusu da köye her gelenin aklına takılıyor. İnanmayacaksınız ama, köyün eski adı “Çirkince” imiş. Sırf Rum köyü olduğu için böyle denirmiş. Ancak zamanla köylüler bu duruma itiraz etmiş ve yeni adları olan “Şirince” ismini almışlar.

Şirince’nin haç merkezi olduğu doğru mu? Evet, doğru, hem de Hıristiyan alemi için dünyadaki en değerli haç noktalarından biri. Çünkü Hz. İsa’nın annesi Meryem, oğlunun ölümünün ardından Kudüs’ten kaçarak buraya gelmiş. Yaptığı uzun yolculuğun sonu da Şirince köyündeki bazı kalıntılara göre burası olmuş. Şirince’de vefat eden Meryem’in anısına daha sonra köyde iki kilise inşa edilmiş. Her yıl ağustos ayında hacılar akın akın bu kiliselere geliyor, dua ediyorlar.

 

Yolcu360 Blog

Add comment