Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Side Antik Kenti Rehberi / Side Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Side Antik Kenti Rehberi / Side Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Her yıl binlerce turistin akınına uğrayan Antalya, doğal güzellikler açısından olduğu kadar tarihi geçmişinde en güzel örneklerine sahip. Antalya’ya yaz tatili için gitmeyi tercih ediyorsanız, hem denizin ve güneşin keyfini çıkartıp hem de birçok tarihi yeri keşfedebilirsiniz. Antalya gezilecek yerler arasında mutlaka keşfetmeniz gereken tarihi yerlerden biri de Side Antik Kenti.

Side Antik Kenti

Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Bizanslıların etkisi altında kalan şehir dönemin izlerini hala taşımakta. Bu dönemlerde yer alsa da tarihinin M.Ö. 7. yy dayandığı bilinmekte. Batı Anadolu’da yaşayan Kymerlilerin Side’yi kurdukları ve burada yaşam gösterdikleri söylenmekte. Side’nin isminin anlamı bereket olarak bildiğimiz nar anlamını taşımış, Side sikkelerinde de yer almış. Antik şehir dönemde Pamfilya’nın en önemli liman kentiymiş.

Antalya Side

Antik tiyatro, Apollon tapınağı, şehir kapısı, hamam, surlar, liman, nekropol, agora ve Vespasianus çesmesi Antik şehrin önemli tarihi yapılarıdır. Öyle ki bu kadar tarihi yapının çoğunluğunu taşıyan Antik şehir tarihin bilinen ilk metropolüdür. Yaklaşık 15.000 kişiyi hitap eden antik tiyatro ihtişamıyla büyülüyor. Tiyatro diğer Roma dönemi eserleri gibi dağda bayırda değil liman kentinde yapılması mimarisinin değerini gösteriyor.

Şehrin en önemli yapılarından birisi de Side şehrinin tanrısıyla aynı adı taşıyan şehrin koruyucu tanrısı Apollon tapınağıdır. Tiyatronun hemen yanında Diansos’un tapınağı yer alır. M.S. 7. yy itibariyle Arap akınları, Rodos, Ceneviz ve Venedik korsanlarının baskın ve talanlarıyla şehir dağılmış. Buradan dağılan halk Antalya’ya yerleşmiş.

Side müzesini görmeden geri dönmeyin…

Şehrin ana kapısı yanında yer alan Side müzesini görmenizi öneririm. Hellenestik, Roma ve Bizans dönemi eserlerini görebilirsiniz. Side Antik Kentinde sadece antik tiyatroyu müze kart ile ücretsiz ya da 20 TL ücret ödeyerek gezebilirsiniz. Side Antik Kenti her gün ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Diğer gezilecek tarihi alanlar yol boyunda olduğu için sadece çevrili alanlar dışında görebiliyorsunuz.Burada dolaşmak büyük bir keyiftir, şu anda yaşamla birleşen tarihi alanları gezerken hayran duyacaksınız.  Türkiye’nin en güzel tarihi alanlarından birisi Side Antik Kentini mutlaka görülecekler listenize ekleyin. Burada tarih adına çok kıymetli eserler var, görülmeli.

Side Antik Kenti ulaşım

Side Antik Kenti, Antalya’ya geldiğinizde mutlaka görülecek yerlerden birisidir. Side Antik Kenti Antalya’ya 80 km Manavgat’a 7 km uzaklıktadır. Antalya araç kiralama hizmetlerine bakarak, Side Antik Kenti için konforlu bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer yaz ayında Türkiye’nin En Güzel Sahilleri‘ni keşfetmek için Antalya’ya geldiyseniz, Antalya Side araç kiralama olanaklarından faydalanıp, Antik kente uğrayabilirsiniz. Aspendos Antik Kenti ve Antalya Havalimanı arası 38 km mesafe bulunmaktadır. Eğer havayolunu tercih ederek Antalya’ya geldiyseniz, Side’ye kolay ve rahat bir ulaşım sağlamak için Yolcu360‘ın Antalya Havalimanı araç kiralama hizmetlerine göz atabilirsiniz.

Side otelleri

Side antik kenti için Antalya’ya geldiyseniz, en baştan belirtelim konaklama konusunda pek çok seçeneğe sahipsiniz. 🙂 Bu kadar çok seçeneğin arasında sizler için en iyi Side otellerini araştırdık ve bulduk. 🙂

  • Narcia Resort Side
  • Side Prenses Hotel
  • Side Sun Hotel
  • Side Resort Hotel
  • Sueno Otel Side
  • Side Alegria Hotel
Antalya gezilecek yerler

Antalya - Alanya Korakesion Sahili

  • Üçağız gezi rehberi: Üçağız, kalabalık tatil sevmeyenler için harika bir yer. Burada kamp yaparak, sabah gözlerinizi huzurlu, samimi bir ortama açabilirsiniz. Özellikle büyük şehirlerden gelenler için tam bir dinlenme yeri diyebiliriz.
  • Korsan KoyuKorsan Koyu, tertemiz ve turkuaz renginde denizi ile yaz tatili için eşsiz bir fırsat. Dalgasız ve dümdüz denizi ile denize girmek için ideal. Koyun adı ise antik çağda bu bölgenin korsan kralı Zeniketes’in eline geçmesinden gelmekte.
  • Damlataş Mağarası: Antalya’nın Alanya ilçesi içerisinde yer almakta. Damlataş mağarası astım ve solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği düşünüldüğü için her yıl binlerce turisti ağırlamakta. Mağara uzun bir zaman önce deniz sularının kayaları aşındırması sonucu oluşmuş. Yağmur yağdığı zaman mağaranın tavanından kireçli su aktığı için Damlataş Mağarası olarak tanınmış. Mağaraya rahat bir ulaşım için Alanya araç kiralama olanaklarını değerlendirebilirsiniz.
  • Aspendos Antik Kenti: 2000 yıllık büyük bir geçmişe sahip Aspendos. Aspendos antik kenti, M. Ö. 10. yüzyılda Akalılar tarafından kurulmuş. Antik kent içerisinde tiyatro, agora, hamam, stadyum ve sarnıçlar bulunmakta.

Antalya tatiliniz esnasında Antalya Aquarium / Antalya akvaryumu mutlaka ziyaret edin.

Antalya ulaşım / Antalya’ya nasıl gidilir?

İstanbul Antalya kaç km? İki şehir arası mesafe 694,8 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, D650 üzerinden 8 saat 56 dakika’da Antalya’ya varılabilir. Özellikle Antalya turu yapmak isteyenler için araç kiralama ideal bir seçenek.

Ankara Antalya kaç km? Ankara ve Antalya arasındaki mesafe 482,4 kilometre. Ankara’dan Antalya için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D695 üzerinden 6 saat 27 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Mutlaka görmeniz gereken diğer antik kentler

Yorum ekle