Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Efes Antik Kenti’nde Görmeniz Gereken 9 Yer

Efes Antik Kenti’nde Görmeniz Gereken 9 Yer

Efes Antik Kenti çok eski çağlara dayanan bu yapı. Kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına dayanıyor. Efes Antik Kenti, Helenistik dönemden tutunda Roma, Bizans (Doğu Roma), Beylikler ve Osmanlı dönemlerine kadar aktif yerleşim yeri olarak kullanılmış. Asırlar boyu çok güzel şehir planlama örneği olarak büyük öneme sahip olmuş. Bir liman kenti olması sebebi ile de ticaretin merkezi olmuş. Ticaretin geliştiği yerlerde para kaynağının kuvvetli olması şehre hep zenginlik olarak yansımış. Aynı zamanda Hristiyanlığın Hac merkezi olarak kabul görmesi onu asırlardır dini bir merkez hailine de getiriyor. Birçok noktadan öneme sahip olan Efes Antik Kenti yılın her günü misafir ağırlıyor.

Her yıl ortalama 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği, Türkiye’nin en güzel antik şehirleri arasında yer alan Efes Antik Kenti’nde kazılar yaklaşık 100 yılı aşkın süredir devam etmektedir. Her biri görkemli mimari şaheser olan Celsus Kütüphanesi, Yamaç Evler, Antik Tiyatro, Kral Yolu ve çok sayıda arkeolojik eser Efes’i çekici kılıyor.

Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nın Efes’te yer almış olması kente daha çok ziyaretçi çekmesini sağlamıştır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 1994 yılında, asıl listeye ise 2015’te giren Efes Antik Kenti’nin, UNESCO süreci ile birlikte daha fazla ziyaretçinin seyahat planına gireceği düşünülüyor.

Efes Antik Kenti Nerede?

Efes Antik Kenti İzmir’in Selçuk ilçesinde. İzmir merkez ile arasında 80 kilometrelik bir mesafe var. İzmir’den ortalama 1 saat içerisinde Efes Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz.

Efes’e Ne Zaman Gidilmeli?

Sene boyu rahatlıkla gezebileceğiniz Efes’in bizce en güzel vakti doğanın uyanışı olan bahar ayları. Çoğu ziyaretçi ise yazın geliyor ancak İzmir’in sıcağında Efes’i gezmek zor olabiliyor. Eğer siz de yazın gezecekseniz en güzeli, sabahın erken saatlerinde burada olmak. Bu arada antik kente girmeden önce mutlaka bir şapkanız ve bolca soğuk suyunuz olsun. Uzun bir yürüyüş ve tırmanış sizi bekliyor çünkü.

Efes Antik Kenti’ni Gezmek Ne Kadar Sürer?

Önemli bir antik kent gezdiğiniz için çok fazla mimari ve tarihi yapı ile karşılaşacaksınız. Bu yüzden Efes Antik Kent’e en az 2-3 saatinizi ayırmalısınız. Eğer hem Efes Antik Kenti’ni hem de çevredeki Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı gibi diğer önemli noktaları da gezecekseniz geziniz 4-5 saati buluyor. 

Antik kente girişler ücretli. Eğer müze kartınız varsa onunla gezinizi yapabiliyorsunuz. 

Efes Antik Kent Gezilecek Yerler

Liman Caddesi

efes-antik

Liman Caddesi, Efes Antik Kenti’nin en uzun caddesi. Zamanında şehre gelen krallar bu caddede karşılanır, dini törenler bu yol üzerinde düzenlenirmiş. Caddenin iki yanı da görkemli sütunlarla süslü. Gezinizin uzun bir yerini bu caddede sütunları inceleyerek zevkle geçirebilirsiniz. 

Efes Antik Tiyatrosu (Büyük Tiyatro)

efes-antik-kenti-tiyatrosu.jpg

İtiraf etmeliyiz ki Efes Antik Tiyatrosu’nun büyük olduğunu duymuştuk ancak bu kadar büyük bir yapı beklemiyorduk. Antik dönemin en büyük açık hava tiyatrosu özelliğini taşıyan bu tiyatro, tam 24.000 kişi kapasiteli. 

Tiyatronun sahnesi maalesef yıkılmış ancak oturma alanları hala kullanılabilir durumda. Bu tiyatro St.Paul’ün vaazlarının da gerçekleştiği yer olduğundan Hristiyanlık adına da çok önemli bir konumda.

Efes Celsus Kütüphanesi

efes-antik-celsus.jpg

Efes’te bulunan belki de en güzel yapı, Celsus Kütüphanesi. M.S. 106 yılında ölen Efes Valisi Celsius adına oğlu tarafından yaptırılmış. Kütüphane dışarıdan baktığınızda iki katlıymış gibi geliyor. Ancak içine girdiğinizde anlıyorsunuz ki yapı tek katlı ve çok yüksek bir tavana sahip. Döneminde içinde çok fazla kitap barındırdığı için bir eğitim kurumu olarak da işlev görmüş.

Mermer Cadde

 

efes-antik-mermer-cadde.jpg

Kütüphane meydanından tiyatroya kadar uzanan caddeye Mermer Cadde deniliyor. At arabalarının geçişine uygun olarak tasarlanmış olan cadde de yayalar da unutulmamış. Yayalar için her iki tarafa kaldırımlar yapılmış. 

Efes Hadrian Tapınağı

efes-antik-hadrian-tapinagi.jpg

Hadrian Tapınağı, Roma İmparatoru Hadrian adına yaptırılmış. Tapınağın, yapılış amacı ise M.S.128 yılında Efes’i ziyaret eden İmparator Hadrian’ı onurlandırmak. 

Kapısında Medusa kabartmalarını görebilirsiniz. Medusa, Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı kadının adı. Tapınağın kapısında da Medusa kabartmasının bulunmasının sebebi tapınağının bir nevi kötülüklerden korunmasını sağlamakmış.

Efes Belediye Binası 

efes-antik-kenti-belediye-binasi-selcuk-izmir.jpg

M.S.1. yüzyılda yapılan Belediye Binası, İmparator Augustus dönemine denk geliyor. Burada kent yönetimine dair meseleler konuşulur, diplomatik ilişkiler tartışılırmış. Ek olarak burası şehrin en üst düzey yöneticisinin makamı. Üç avlulu yapının üçüncü avlusunda ise ziyafet salonu mevcut.

Meryem Ana Evi 

efes-meryem-ana.jpg

Katolik hacılar Hz. İsa’nın annesi Meryem’in, Havari Yuhanna tarafından bu taş eve getirildiği ve cennete alınışına kadar bu evde yaşadığına inanarak ziyaret etmektedirler. Meryem Ana Evi ile ilgili birçok farklı rivayet de mevcut. Orada karşılaşacağınız Hristiyanlarda size bunları anlatıyorlar.

Efes Artemis Tapınağı

efes-antik-artemis-1.jpg

Tanrıça Artemis’e ithaf edilmiş tapınak Efes’te Milattan önce 550 yıllarında tamamlanmış. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiş. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün ne yazık ki sadece bir iki mermer parçası kalmış.

St. Jean Bazilikası

efes-antik-bazilika.jpg

Hristiyanlığın en önemli figürlerinden biri sayılan St.Jean, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri. “Aziz Yahya” olarak da bilinen St. Jean’ın, “Yahya İncili”ni Efes’te yazdığı düşünülüyor. St. Jean’ın mezarı üstüne inşa edilen bazilika ise erken Hristiyanlık döneminin en önemli eserlerinden.

  • Efes antik kenti Giriş Ücreti

Efes antik kent giriş ücreti 2022 yılı için 150 TL olarak belirtilmiş. Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edilebiliyor. Üstelik öğretmen ve öğrencilere ise giriş ücretsiz.

Efes antik kenti ziyaret saatleri, Nisan-Ekim döneminde 08.00 – 19.00, Kasım-Mart döneminde ise 08.00- 17.00 olarak düzenlemiştir.

Efes Antik Kent’e Nasıl Gidilir?

İzmir ile Selçuk arası 80 kilometredir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatlarına Yolcu360 üzerinden bakabilir ve böylece Efes gibi İzmir’deki tarihi yerleri rahatlıkla gezebilirsiniz.

 

Yolcu360 Blog

1 comment