Samsun Çarşamba bölgesinden sıcacık mısır ekmeği kokusunu duyuyor musunuz? Yanında da mis gibi Karadeniz çayının dumanı tütüyor. Sıkı tutunun! Hazırsanız Çarşamba’ya doğru yola çıkıyoruz.
Samsun Çarşamba
Sevenlerin kavuşamadığı “Çarşamba’yı sel aldı.” türküsünü işitmeyeniniz yoktur. Türkülere bile konu olmuş Çarşamba olağanüstü güzelliktedir. Ortasından geçen Yeşilırmak ile o kadar uyumlu ki sanki iki aşık gibiler. Hele ay ışığı altında dans edişlerini bir görseniz; inanamazsınız. Buranın havasının ruhunuza iyi geleceğine eminiz.
Samsun Çarşamba Nerede?
Çarşamba, Orta Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri Samsun’da yer almaktadır. Yeşilırmak’ın yanıbaşındadır. Adını da burada bulunan Çarşamba Ovası’ndan almıştır. Samsun ile Çarşamba arası 37 km ve 30 dakikadır.
Samsun Çarşamba’ya Nasıl Gidilir?
Yeşilırmak’ı takip ederseniz o sizi Çarşamba’ya götürecektir. Şaka yapmıyoruz. Gerçekten de Yeşilırmak, Çarşamba’nın tam ortasından geçiyor. Fakat biz yine de alternatif ulaşım yöntemlerini paylaşalım: Samsun merkezden sefer düzenleyen minibüslerle Çarşamba’ya gitmek mümkündür. Ayrıca kendi aracınız ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Samsun Çarşamba Havalimanı
Çarşamba merkez ile Çarşamba Havalimanı arasındaki uzaklık 17 kilometredir. İlçe merkezinden otobüs, taksi ya da özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Çarşamba Havalimanı’ndan Türkiye’nin birçok şehrine direkt uçuş imkanı vardır.
Hem yurtiçi hem de yurt dışı daha rahat ve konforlu yolculuklarınız için Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 aracılığıyla aracınızı seçebilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Samsun Çarşamba Gezilecek Yerler
Havasıyla ve doğasıyla kendine hayran bırakan Çarşamba’da gezilecek yerleri inceliyoruz.
1 – Tıpkı Rüyalardaki Gibi: Kabaceviz Şelalesi
Bazen rüyamızda yeşillikler içerisinde gürül gürül akan bir şelale görürüz. Su sesi öyle rahatlatıcıdır ki rüyanın sürüp gitmesini isteriz. Böylesine büyüleyici bir manzara sadece rüyalarda olur demeyin. Size bir haberimiz var: İşte o şelale tam karşınızda! Eğer rüyalarınızı gerçekleştirmek istiyorsanız bir an önce valizinizi hazırlayıp Kabaceviz Şelalesi’ne doğru yola çıkmalısınız.
2 – Samsun Çarşamba İlçesinde Bir Baba Kız Hikayesi: Rıdvan Bey Camii
Kız çocuklarının ilk aşkı babalarıdır. Babalar için de kızlarının yeri bambaşkadır: Kızlarını daima kalplerinde taşırlar. Bu caminin yapılma hikayesi de bu güçlü sevgi bağından geliyor. Bir gün Rıdvan Bey’in güzel kızı gezintiye çıkmış. Yeşilırmak kenarında dolaşırken birden ayağı kaymış ve nehre düşmüş. Ne kadar çırpınsa da serin sular onu alıp götürmüş. Rıdvan Bey uzun yıllar kızının bir mezarı olsun istemiş. Ama nafile; kızını bulamamış. En sonunda kızının öldüğü yere bu camiyi yaptırmış. Bu güçlü baba-kız sevgisini hissetmek istiyorsanız Rıdvan Bey Cami’ne bekliyoruz.
3 – Mis Gibi Deniz Kokusu: Atakum Sahili
“İçime dolan tüm korkuları, denize bıraktım sahilden.” diyor şarkıda. Uçsuz bucaksız Karadeniz’in içinizdeki sıkıntıları alıp sizi kuş gibi hafifleteceğine kefiliz. Ayakkabılarınızı çıkarıp kumsalda, hafif rüzgar eşliğinde yürüyüş yapın. Ne dert kalır ne tasa! Deniz havası sizi acıktırırsa merak etmeyin kafe ve restoranlar hizmetinizde olacaktır. Tek yapmanız gereken: Küçük bir termosa kahvenizi koyup, Çarşamba Atakum Sahili’ne doğru yola çıkmanız.
4 – Yıllara Meydan Okuyan: Çınar Ağacı
Çınar Ağacı tam tamına 650 yaşında! Dile kolay. Kimbilir kaç sevgilinin buluşmasına şahit oldu? Kaç fırtınanın ortasında dimdik ayakta durmayı başardı? Sizlere anlatmak istediği ne çok hatırası vardır. Çarşamba’nın Kızılot Mahallesi’nde hikayelerini anlatmak için sizleri sabırsızlıkla bekliyor. Bizce yanına bir uğrayın; gövdesine bir dokunun. Bizden de selam söylemeyi unutmayın.
5 – Üçgen Çatılı: Göğceli Camii
Adı sizin de dikkatinizi çekti öyle değil mi? Adının caminin içerisinde bulunan bir mezarlıktan geldiği varsayılmaktadır. Eski zamanlarda insanlar mezarlıkları “bu dünyadan göçüp gidenlerin yeri” olarak adlandırırmış. Yani “göç ehli” derlermiş. Zaman içinde değişime uğramış ve Göğceli olarak anılmaya başlamıştır. Tarihi oldukça eski olan Göğceli Cami, Türkiye’deki en eski ahşap camidir. 1206 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I.Keyhüsrev zamanında yapılmıştır. Dışarıdan üçgen çatılı bir ev gibi görünür. Tavanlarında çeşitli işlemeler, boyamalar vardır. Göğceli Cami gerek mimarisi gerek tarihi önemi açısında ziyaretleriniz arasında yer almalı.
6 – Samsun Çarşamba İlçesinde Biraz Dinlenmek İçin: Adapark
Akşam üzeri ailenizle birlikte göl kenarında çay içip kafanızı dinlemek istemez misiniz? Karadeniz’in tertemiz havasını şöyle bir içinize çekmek güzel olur değil mi? Öyleyse Adapark sizleri ağırlamaya hazır. Yürüyüş alanları, yüzme havuzu, restoranları ile ilçenin merkezi konumunda yer alıyor. Yabancı turistler tarafından da ilgiyle ziyaret edilen Adapark’a dinlenmek için uğramanızı tavsiye ederiz.
7 – El Değmemiş Dünya: Hacıosman Orman Tabiatı Koruma Alanı
Alice Harikalar Diyarında hikayesini hatırlıyorsunuzdur. Alice, çevresinde tavşanların zıpladığı, kuşların şarkı söylediği büyülü bir ormanda kayboluyordu. İşte Hacıosman Orman Tabiat Koruma Alanı da Alice’in ormanı gibi etkileyici görünüyor. Burası kaplumbağaların, köstebeklerin, sincapların dostça yaşadığı el değmemiş bir dünya adeta. Ayrıca Türkiye’nin ilk tabiat koruma alanı olma özelliğiyle de dikkat çekiyor. Eğer geziniz sırasında bir sincabın fotoğrafını yakalayabilirseniz kendinizi şanslı saymalısınız.
8 – Geçmişten Gelen: Su Değirmeni
19.YY’da yapılmış su değirmeni, belediye tarafından yapılan restorasyon çalışmaları ile tekrar ziyarete açılmıştır. Her sene Hıdırellez günlerinde çeşitli etkinliklerin yapıldığı, yemeklerin dağıtıldığı geleneksel bir mekan haline gelmiştir. Geçmişten izler barındıran bu değirmen Çarşamba’nın tarihi için önem taşımaktadır.
9 – Samsun Çarşamba İlçesinde Sevenler Kavuşuyor: Tarihi Çarşamba Köprüsü
1890’lı yıllarda yapılmış olan tarihi köprü Çarşamba’nın iki yakasını kavuşturuyor. Önceleri araç trafiğine açık olan köprü, şimdilerde ziyaret amaçlı kullanıyor. Büyük bir giriş kapısıyla sizleri karşılıyor. Yeşilırmak’ın ayaklarınızdan nazlı nazlı süzülüşünü görmek istiyorsanız köprüye uğramalısınız.
10 – Yüz Yıllık Gelenek: Yumurta Topuk Ayakkabı Heykeli
Çarşamba yöresine ait olan yumurta topuk ayakkabı yaklaşık bir asırdır burada üretiliyor. El yapımı olan ayakkabı, tek parça deriden ve ayrıca dikişsiz şekilde yapılmasıyla benzerlerinden ayrılıyor. Bunun yanı sıra sekiz köşeli kasket heykeli ile birlikte Tarihi Çarşamba Köprüsü’nün hemen yanı başında.
Doğasına aşık olacağınız Çarşamba’yı seyahat rotanıza mutlaka eklemenizi öneriyoruz.
Yorum ekle