Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Sadece Türkiye’de Yetişen 5 Özel Bitki ve Bulunduğu Yerler

Sadece Türkiye’de Yetişen 5 Özel Bitki ve Bulunduğu Yerler

Hayatımızın hemen yer yerinde ve zamanında gördüğümüz bitkilerin sayısının ne kadar çok olduğunu tahmin bile edemeyiz. Ama bu bitkiler genelde aynı tip ve sıklıkla gördüklerimizdir. Peki araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, dünyanın başka hiçbir yerinde olmayıp da sadece Türkiye’de yetişen bitkileri görmeye ne dersiniz? Bu bitkilerden 5 tanesi için hazırladığımız gezi rehberi sizi doğal güzelliklerin en önemli parçalarıyla tanıştıracak.

Doğa tutkunları ve doğa fotoğrafçıları için sadece Anadolu’da yetişen eşsiz beş bitki türünü inceledik.

Sadece Türkiye’de Yetişen 5 Bitki

Sevgi Çiçeği / Hacı Hasan Köyü – Ankara

Yanar döner, gelin düğmesi, türbe veya kırmızı peygamber çiçeği adıyla da bilinen Sevgi Çiçeği ülkemizdeki en ender çiçeklerdendir. Genelde bölgesel dağılım gösteren bitkilere karşıt olarak tek bir yerde, Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı Hacı Hasan Köyü’nde yetişir. Üçgenimsi mor yapraklarıyla bilinen çiçek, tarım ilaçlarından kaynaklı olarak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınmıştır.

Ankaraya havayolu ile geldiyseniz Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile Hacı Hasan Köyü’ne ulaşmak için, O-20 otoyolunu takip edip, ODTÜ Ormanından D750’ye sapmanız gerekiyor. Toplamda 50 dakika süren bir yolculukla, ülkemizin bu nadide çiçeğini görme şansı yakalayabilirsiniz.

Ters Lale / Van

Hüznün sembolü olarak bilinen Ters Lale’nin, bu yakıştırmayı aldığı söylenen birçok hikayesi vardır. Hz.İsa’dan sonra Hz.Meryem’in gözyaşlarının düştüğü yerde yetişmeye başlamasından, Ferhat ile Şirin’in birbirine kavuşamamasına üzülen lalelerin boyunlarını bükmesine değin geniş bir alanda hikayelere sahiptir.

Ters Lale’nin görünümü gerçekten terstir. Normalde göğe bakan çiçeklerin aksine Ters Lale yere bakar. Bilinen diğer türlerinin aksine kırmızı renklidir ve soğanlı bitkiler ailesine dahildir.

Van’a havayoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Van Ferit Melen Havalimanı araç kiralama ile de Van – Hakkari arasındaki yaylalara giderek ters laleleri görebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.

Eber Sarısı / Akşehir

Baklagiller familyasına dahil olan Eber Sarısı ya da Akşehir yöresinde bilinen adıyla Piyan, türü kısa sürede yok olacak bitkiler listesinde en üstlerde yer almakta. Sadece Akşehir ve Eber göllerinin alt havzalarında gözlemlenebilen bitki koruma altına alınmıştır. Eber Sarısı’nın en güzel göründüğü ayların Mayıs ve Ağustos arası olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Çünkü bu nadide bitki Mayıs ayında çiçeklenip, Ağustos’ta meyve veriyor.

Kütahya’ya havayolu ile gelecekseniz Kütahya Havalimanı oto kiralama seçenekleriyle yaklaşık 1 saat 35 dakikalık bir yolculukla Eber Gölü’ne varabilirsiniz.  Kütahya Zafer Havalimanı Eber Gölü için D650 karayolunu kullanmanız gerekiyor. Kütahya merkez araç kiralama fiyatlarına yolcu360.com üzerinden bakabilir, buradan kiralayacağınız araba ile de kolayca bölgeye geçebilirsiniz.

Kazdağı Göknarı / Kazdağı

Balıkesir Merkez Havalimanı’ndan D230 karayolunu kullanarak batıya giderseniz, 1 saat 50 dakika içerisinde Kazdağı Milli Parkı’na ulaşırsınız. Birçok doğal güzelliği içerisinde barındırmasının yanında ülkemizde, sadece burada yetişen Kazdağı Göknarı’na da ev sahipliği yapan parka mutlaka uğramalısınız. 30 metreye varan boyu ve silindirik, uzun kozalaklarıyla ilginç bitki türlerinden biridir Kazdağı Göknarı. Truva atının Kazdağı Göknarı’ndan yapıldığına dair ilginç bir rivayet olduğunu da belirtelim.

Asuman Çiğdemi / Antalya

İsmini, ünlü Türk botanikçi Prof.Dr.Asuman Baytop’tan alan ve ender görülen bir çiçektir Asuman Çiğdemi. 900 – 1250m yüksekliklerde görülür. Ekim – Aralık ayları arasında çiçek açan bitki, soyu tükenme tehlikesi altında bulunan türlerdendir. Ülkemizde yalnızca Antalya’da görebilirsiniz. Antalya Havalimanı araç kiralama veya Antalya araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek 4×4 bir araçla gidebilirsiniz.

1 yorum