Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Rumkale: Fırat’ın kadim bekçisi

Rumkale: Fırat’ın kadim bekçisi

Rumkale manzarası, tarihi ve çevresinde yer alan muhteşem turistik noktalarla Gaziantep’e gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken bir seyahat rotası. Araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, Fırat nehrinin kadim bekçisi Rumkale’yi sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı…

Rumkale

Fırat Nehri ile Merzimen Çayı sularının kavuştuğu noktada yüksek bir kayanın tepesinde konumlanmış Rumkale. Bakınca yapıyı kayalardan ayırmakta zorlandığınız, ‘’kale nerede başlıyor, kaya nerede bitiyor’’ diye düşünmeden edemediğiniz ihtişamlı bir yapı burası. Aynı zamanda Siyah güllerin diyarı Halfeti’nin de yan komşusu Rumkale. Yani gezerken bir taşla iki kuş vurmak için en ideal yerlerden biri diyebiliriz burası için. Rumkale’ye rahatça ulaşabilmek için Yolcu360’tan Gaziantep Oğuzeli Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atmayı unutmayın.

Rumkale oldukça eski bir geçmişe sahip.  Şehrin kuruluşunun ilk çağlara dayandığı söyleniyor. Günümüze kadar böyle ayakta kalabilmesi gerçekten şaşkınlık veriyor insana ve aynı zamanda hayranlık da uyandırıyor. O günlerden bugünlere Rumkale ve çevresinden birçok medeniyet gelip geçmiş ancak kalenin son dönemdeki mimari yapısı Genç Roma ve Ortaçağ karakteri taşıyor.

Ayrıca bu bölge Hristiyanlar içinde ayrı bir öneme sahip. Roma döneminde Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Yohannes’in buraya gelip yerleştiği ve İncil’in bir kopyasını çevrede bulunan mağaralardan birine sakladığı rivayet edilmekte. Aynı zamanda Yohannes’in Hristiyanlığı yayma faaliyetlerini de Rumkale’de gerçekleştirildiği anlatılmaktadır.

Eskiden Şanlıurfa ile Gaziantep arasında sınır görevi görmekteymiş Rumkale. O zamanlar Fırat Nehri kıyısında bulunan yapı, günümüzde üç tarafı Baraj gölü ile çevrilmiş bir yarım ada görünümünde. Kalenin eteklerinde ise eskiden antik şehir bulunmaktaymış ancak şuan bu bölge sularla kaplı ne yazık ki.

Gaziantep’ten biraz yorucu bir yolculuk sonrasında ulaşılıyor buraya ama yukarıdan Rumkale’yi görünce insanda yorgunluk adına hiç bir şey kalmıyor. Adeta ruhunuz dinleniyor, kendinizi inzivaya çekmişsiniz gibi bir sessizlik sarıyor dört yanınızı. Değişik bir enerjisi var gerçekten buranın. Hissedilmeye değer.

Rumkale’de Gezilecek Yerler

Rumkale’nin 2 ana giriş kapısı var. Biri Fırat Nehri, diğeri ise Merzimen Çayı tarafında bulunuyor. Günümüzde sadece ayaklarının kalıntısı kalmış olan bir köprü ile kara bağlantısı sağlanmaktaymış eskiden. Şimdi ise bu yapılar baraj sularının altında kaldığından sadece tekne turları ile ulaşım sağlanabiliyor.

Kale içerisinde gezilecek yerler arasında iki eski kilise var. Şair Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı’na ait kalıntılar yıllara meydan okurcasına hala ayakta. Aynı zamanda eski dönemlerden kalma su kuyusu ve sarnıçlarına ait kalıntılar da mevcut. Kuyu 8 metre genişliğinde ve 75 metre derinliğinde. Burada bulunan basamaklar ile Fırat Nehri’nin seviyesine kadar inilebiliyor. Asıl amacının Fırat Nehri’nden su alabilmek olduğu düşünülen bu kuyunun gizli bir geçit olabileceği de söylenenler arasında.

Kıyıdan hareket eden tekneler ile Rumkale’yi yakından görebilirsiniz.  Buraya kadar gelmişken tekne turu yapmadan, sular üstünde tek başına, dimdik, asalet abidesi olarak duran bu kaleyi yakından görmeden dönmeyin deriz.

Rumkale’ye Ulaşım

Rumkale’ye gidebilmek için öncelikle Gaziantep’e ulaşmanız gerekiyor. Sonrasında Yavuzeli ilçesine doğru yola çıkıp bu eşsiz noktaya ulaşabilirsiniz. 2.bir tercih de Şanlıurfa – Halfeti üzerinden bölgeye ulaşmak olabilir. Buralardan tekne ile Rumkale’ye geçebilirsiniz. Şanlıurfa’dan gelecekler de yine Yolcu360’tan Şanlıurfa GAP Havalimanı araç kiralama fiyatlarına göz atabilirler. Nasıl giderseniz gidin, aklınızda kalacak olan güzelliklerle geri döneceğiniz kesin.

 

Yorum ekle