Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Eskişehir Balmumu Müzesi | Eskişehir Gezilecek Yerler

Eskişehir Balmumu Müzesi | Eskişehir Gezilecek Yerler

Eskişehir, modern ve gençlerle dolu olan müthiş bir güzellikteki bir şehir. Doğal güzellikleri kadar kültürel aktiviteleri ile de ön plana çıkıyor. Daha önce Eskişehir’e hiç gitmediyseniz, Eskişehir araç kiralama için araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak bu şehri keşfetmeye ne dersiniz? Eskişehir gezilecek yerler kapsamında Eskişehir Balmumu Müzesi gezi yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Eskişehir Balmumu Müzesi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından Eskişehir’e kazandırılan ve Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı ünlü 160 kişinin heykeli müze içerisinde yer alıyor.
Eskişehir Balmumu Müzesi içerisinde Atatürk’ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri, Atatürk’ün ailesinin heykellerinin yanı sıra yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların canlı hissi veren heykelleri sergileniyor. Eskişehir Balmumu Müzesi, aynı zamanda Eskişehir’in ve Türkiye’nin tarihinden kesitlere de ev sahipliği yapıyor. Müzenin gelirleri ise bağış şartı gereğince kız çocukları ile engelli çocukların eğitimi için kullanılıyor. 🙂

Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi gezi rehberi için tıklayınız.

Eskişehir Balmumu Müzesi Gezi Rehberi

Heykel yapımlarında neden balmumu kullanılıyor diye merak ediyorsanız balmumu, canlı görünümlü heykeller yapmaya en uygun malzeme diyebiliriz. Balmumundan yapılmış heykellerden oluşan ilk müze, 1835 yılında Londra’da açılmış. Bu müze çoğumuzun adına aişna olduğu belki de gidip gezdiği Madam Tussauds Müzesi.

Türkiye’de balmumu heykelleri müzesinin ilk örneği ise Eskişehir Balmumu Müzesi. 2013 yılında Yılmaz Büyükerşen tarafından açılan müze içerisinde bizzat Yılmaz Büyükerşen’in yıllardır yaptığı  balmumu heykeller yer almakta.
Yılmaz Büyükerşen’e ait balmumu heykeller, Eskişehir Balmumu Müzesi öncesinde de Anıtkabir’de, Samsun’da , İnebolu’da, İzmir’de, Harp Akademilerinde ve Deniz Harp Okulunda sergilenmiş.

 Eskişehir gezi rehberi için tıklayınız.

Balmumu Müzesi Gezisi

Eskişehir Balmumu Müzesi’nin koleksiyonu, beş farklı kategoriden oluşmakta. Bu kategori dizisi A’dan E’ye kadar uzanmakta. Her sergi salonu ziyaretçiye farklı bir deneyim yaşatıyor.

Eskişehir Balmumu Müzesi’nin ilk sergi salonunda, Türk tarihi için önemli kişilerin balmumu heykelleri tasvir edilmiş ve iki farklı bölüme ayrılmış. İlk bölüm Kurtuluş olarak isimlendirilmiş. Bu kısımda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında ve Anadolu’nun bağımsızlığını kazanmasında baş rol oynayan kişilere ait balmumu heykeller yer alıyor. Sağ tarafında ise Osmanlı padişahlarına ait heykeller ile karşılaşıyorsunuz.

Hemen ardından Atatürk ve Ailesi bölüme geçiyorsunuz. Bu kısımda Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatındaki farklı dönemleri yansıtan çalışmalar bulunuyor.

Cumhuriyet bölümünde ise yakın zamana damgasını vurmuş siyasetçilerin ve sanatçıların kopyası niteliğindeki heykeller tarafından karşılanıyorsunuz. Balmumu heykeller, gerçek kişilere o kadar çok benziyor ki şaşıracağınıza eminiz.

Müzenin en popüler bölümü ise B salonu. B salonu; sinema-televizyon, havacılık ve demiryolu, basın yayın, tiyatro, spor, sanayi, bilim gibi farklı kısımlardan oluşuyor. Eskişehir Balmumu Müzesi gerçekten de gezilmesi çok keyifli bir yer. 🙂 Kemal Sunal, Haldun Dormen ve Barış Manço gibi birçok ünlü ismin heykeli bu kısımda yer alıyor. Özellikle çocuklarınızla gidiyorsanız, bu salon onlar için ayrı bir öneme sahip olabilir. Çünkü burası yeni nesilin büyük sanatçılarımızla tanışmaları için harika bir fırsat.

Salon C ise Türk edebiyatının önemli isimlerine ev sahipliği yapıyor. Burada Nasreddin Hoca ve Yunus Emre gibi Türk kültürünün zenginleşmesine önemli katkılarda bulunmuş kişilerin balmumu heykelleri de yer alıyor.

D salonunda ise 1950 ve sonrasında Türk siyasetine yön vermiş devlet adamlarının heykellerini görüyorsunuz. Turgut ÖzalSüleyman Demirel ve Bülent Ecevit’in heykelleri de burada mevcut.

Salon E ise Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e ait çeşitli ödülleri ve kendisini tasvir eden balmumu heykellerden oluşuyor.

Eskişehir Balmumu Müzesi Nerede?

Müze adres: Şarkiye, Atatürk Blv. No:43, 26010 Odunpazarı. Eskişehir oto kiralama için Eskişehir merkez araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, Vatan Caddesi ve Atatürk Bulvarı üzerinden 8 dakika içerisinde müzeye ulaşabilirsiniz.

Müze, Pazartesi günleri hariç, hafta içi ve hafta sonu 10.00 – 17.00 saatleri arası hizmet veriyor.

Eskişehir Balmumu Müzesi giriş ücreti 14 TL, indirimli 7 TL. Eskişehir rent a car opsiyonlarından yararlanarak, şehri yakından tanımaya ne dersiniz?

Eskişehir Ulaşım / Eskişehir’e nasıl gidilir?

İstanbul Eskişehir kaç km? İki şehir arası mesafe 301,7 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu/O-5 ve Bursa Eskişehir Yolu/D200/E90 üzerinden 3 saat 53 dakikada Eskişehir’e varılabilir. Özellikle Eskişehir turu yapmak isteyenler için araç kiralama ideal bir seçenek.

 

Ankara Eskişehir kaç km? Ankara ve Eskişehir arasındaki mesafe 236 kilometre. Ankara’dan Eskişehir için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve Dumlupınar Blv./D200 üzerinden 2 saat 48 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

İzmir Antalya kaç km? İzmir’den Eskişehir’e gidecek olanlar, İzmir araç kiralama olanaklarını değerlendirerek 497,9 kilometrelik yolu, O-5 üzerinden 5 saat 5 dakika içerisinde tamamlayabilirsiniz.

Yorum ekle