Yolcu360 Blog
onden-cekisli-arkadan-cekisli-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Önden Çekişli ve Arkadan Çekişli Arabaların Farkları Nelerdir?

Önden Çekişli ve Arkadan Çekişli Arabaların Farkları Nelerdir?

Araba almayı mı düşünüyorsunuz? Araba alırken dikkat edilmesi gereken hususlar; alacağınız zaman maliyeti, ihtiyaçlarınıza uygunluğu, yakıt türü, bakımdan arızaya kadar karışınıza çıkabilecek giderler. Bu soruların çoğu yanıtını “Arabanın önden çekişli mi, arkadan çekişli mi?” olduğuna bakarak verebiliyoruz. Hadi, başlayalım! Önden çekişli ve arkadan çekişli arabaların farkları nelerdir?

onden-cekisli-arkadan-cekisli-1

Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır? Yakıt Tüketimini Azaltacak Çok Etkili 5 İpucu yazımızı okumak için tıklayın.

Önden çekiş arkadan çekiş mi, önden çekiş arkadan itiş mi?

Öncelikle yaygın olarak tartışılan “önden çekiş arkadan çekiş mi yoksa önden çekiş arkadan itiş mi” denilmeli konusuna değinelim. Çekiş kelimesi; gücü zemine ileten, aracı taşıyan tekerleklerin ön tekerlekler mi arka tekerlekler mi olduğunu vurgulamak için kullanılıyor. Arkadan itiş denildiğinde de kastedilen şey aynı oluyor. Bu yüzden iki türlü de kullanılabiliyor. Aynı zamanda önden tahrik arkadan tahrikli arabalar olarak da geçiyor.

Önden Çekişli ve Arkadan Çekişli Arabaların Farkları Nelerdir?

Önden çekişli ve arkadan çekişli arabaların farkları nelerdir? Avantaj ve dezavantajları nelerdir? Bunları incelemeye geçmeden önce önden çekişli ve arkadan çekişli arabalar nasıl oluyor kısaca açıklayalım.

Önden çekişli araba ne demek?

Motor gücünün ön tekerleklerde olduğu arabalara önden çekişli deniyor. Önden çekişli arabalarda bütün; motor, şanzıman, aks hepsi birleşik bir sistem olarak önde bulunuyor. Bu yüzden daha küçük ve kompakt yapıda oluyorlar.

Arkadan çekişli araba ne demek?

Motor gücünün arka tekerleklerde olduğu arabalara arkadan çekişli deniyor. Arkadan çekişli arabalarda motor ve şanzıman önde iken aks ve diferansiyel arkada bulunuyor. Güç, şaft ile önden arkaya, diferansiyele iletiliyor. Diferansiyel de arka tekerleklere bağlı olduğu için hareket arka tekerleklerden başlıyor.

İlk arabalar da arkadan çekişli sistemle üretiliyor. Önden çekişli daha sonradan bulunan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Önden Çekişli Arabaların Avantajları Nelerdir?

1-Maliyeti daha düşük oluyor.

Arkadan çekişli arabalara göre dizaynı ve üretimi daha ucuz olduğu için alım gücü yüksek modeller arasında bulunuyor. Önden çekişli sistemlerde daha az parça kullanıldığı için parça maliyeti de düşüyor. Bu nedenle ekonomik arabalarda önden çekiş tercih ediliyor.

2-Yakıt tüketimi daha az oluyor.

Önden çekişli sistemlerin daha küçük ve kompakt olduğundan bahsetmiştik. Bu sayede daha hafif oluyorlar. Daha hafif olması ise yakıt tüketiminin daha aza inmesini sağlıyor. Özellikle çok yol yapan biriyseniz ve benzer güçteki araçlara göre arabanız az yaksın diyorsanız önden çekişli arabaları tercih edebilirsiniz.

3-Rampalarda ve kötü hava koşullarında daha rahat kontrol sağlanıyor.

Bu kompakt sistem ön aksın üzerinde bulunduğu için ağırlık ön tarafta oluyor. Bu da hem rampalarda hem de kötü hava koşullarında arabanın çekiş gücü önde olduğu için arkadan itişlere göre daha az kayıyor ve daha rahat kontrol edebiliyor. Özellikle karlı havalarda bu avantajı hissedebilirsiniz. Yaşadığınız bölgenin iklimini de göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

4-Bakım maliyeti daha düşük oluyor.

5-Bagaj ve iç kısmında daha fazla kullanılabilir alan bulunuyor.

Arkadan Çekişli Arabaların Avantajları Nelerdir?

1-Aracın daha dengeli olmasını sağlıyor.

Viraj alırken, dönüş yaparken daha dengeli ve güvenli oluyor. Özellikle hızlanırken ivmelenme esnasında aracın ağırlığı arkaya, tutuş olan lastiğe biner ve tutuş arttığı için de ivmelenmesi daha iyidir. Bütün bu hızlanma, denge gibi avantajlardan dolayı spor arabalarda da tercih ediliyor.

2-Daha iyi yol tutuş sağlıyor.

Arkadan çekişli arabalarda ağırlık eşit dağıldığı için daha iyi yol tutuşuna sahip oluyorlar.

3-Hızlanırken tork yönlendirmesi sebebiyle sağa ya da sola çekme yapmıyor.

4-Hasarlara karşı daha dayanıklı

Arkadan itişli araçlarda tüm parçalar ön ve arkada birbirinden ayrı konumlandığı için alttan gelen hasarlara karşı daha dayanıklı olabiliyorlar. Ancak önden çekişli araçlarda bütün sistem aynı alanda, önde toplandığı için bir parçaya giden ani şok başka bir parçayı da tetikleyebiliyor.

Arkadan çekişlerde alttan darbe aldığınız takdirde, darbe araç tarafından daha kolay absorbe edilip, yolda kalma ihtimalinizi en aza indiriyor. Araç kompakt olmadığı için zarar gören parçalar çok daha düşük maliyetle değiştirilebiliyor.

5-Yük taşımak daha kolay oluyor.

Önden Çekişli Arabaların Dezavantajları Nelerdir?

1-Direksiyon hissinin ve kontrolünün düşmesi

Hızlanırken aracın ağırlığı arkaya bindiği için önde tutuş kaybına neden oluyor. Bu da direksiyon hissinin azalmasına neden olabiliyor.

Önden çekişli araçlarda bahsettiğimiz, motor ve şanzımanın konumundan dolayı ön aksın bir tarafı diğer tarafa göre kısa oluyor. Kısa olan tarafta burkulma daha az olurken uzun olan tarafta burkulma daha fazla olacağı için iki teker arasında tutuş farkı yaratıyor. Bu da direksiyon hissini olumsuz etkileyen sebepler arasında.

Kötü havalarda bizlere avantaj olarak yansıyan ağırlığın önde, tutuşun fazla olması güzel havalardaki performansında dezavantaj olarak yansıyor. Araba burundan ağır olduğu için hem direksiyon kontrolünde sıkıntı yaşayabilir hem de virajlarda burundan kayma olabiliyor.

2-Yön verme ve frenleme arkadan çekişli arabalara göre rahat olmayabiliyor.

Önden çekişli araçlarda ön tekerlerin üç görevi oluyor. Birincisi; aracın yönünü belirlemek, ikincisi; motordan gelen gücü yere aktarmak, üçüncüsü; frenleri kontrol ederek arabayı durdurmak. Arkadan itişli araçlarda motorun gücünü yere aktarma görevi arkada olduğu için ön taraftaki tekerlere sadece yön verme ve frenleme görevi düşüyor. Bu yüzden arkadan çekişli araçlarda bu görevler daha kolay yerine getirebiliyor.

3-İlk hızlanmada tork yönlendirmesi sebebiyle araba sağa ya da sola çekebiliyor.

4-Arkadan çekmeli sisteme nazaran daha geç hızlanır.

5-Kaza maliyeti

Önden çekişli araçlarda araç, önden hasar aldığını takdirde kompakt yapısından dolayı daha fazla sistemin zarar görmesine sebep olabiliyor. Bu da olası durumda kaza maliyetinizi arttıracak sebepler arasında.

6-Ön takım problemleri

Ağırlık ön tarafta olduğu için ön takım problemlerinin daha kısa sürede yaşanmasına sebep olabiliyor.

Arkadan Çekişli Arabaların Dezavantajları Nelerdir?

1-Maliyetin fazla olması

2-Yakıt tüketimi daha fazla olabiliyor.

Aracın arkadan itişli olması aracın daha ağır olmasına sebep olduğu için yakıt tüketimi arttırıyor. Gündelik kullanım için maliyeti göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

3-Dört mevsim için uygun olmayabiliyor.

Önden çekişli araçların avantajlarında bahsettiğimiz, kışın daha zorlu geçtiği bölgelerde sık yaşanan karlı havalarda önden çekişli araçlar daha güvenli ve dengeli bir sürüş deneyimi sağlıyor.

4-Arabanın iç alanı daha dar.

Şanzıman tüneli ve tahrik mili için ayrılan alan arabanın iç alanının dar olmasına sebep oluyor.

5-Bagaj hacmi az.

Bagajın altındaki parçalardan dolayı bagaj hacmi daha düşük.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle