Yolcu360 Blog
ogrenci-pasaportu.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Öğrenci Pasaportu Nedir? Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

Öğrenci Pasaportu Nedir? Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkarılır?

Öğrenci pasaportu hakkında merak edilen tüm detaylar yazımızda! Seyahat etmek birçok kişi için oldukça keyifli bir aktivitedir. Özellikle de yeni yerler keşfetmek ve yeni kültürleri deneyimlemek için yapılan seyahatler çok daha eğlencelidir. Yurt dışı seyahatleri de yeni kültürler tanımak ve yeni yerler keşfetmek anlamında çok daha fazla fırsat sunan rotalardır. Ancak yurt dışı seyahatleri gerçekleştirmek için öncelikle bir pasaportunuzun olması daha sonra da gideceğiniz ülkenin talebi doğrultusunda vizenizi almanız gerekir.

Yurt dışına seyahat etmek isteyen kişilerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır. Bunlar; umuma mahsus (bordo) pasaport, hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah) pasaport ve hizmet (gri) pasaporttur. Gri, yeşil ve siyah pasaport alabilmek için belirlenmiş kriterlere sahip olunması gerekirken şartlara uyum gösteren her Türk vatandaşı bordo pasaport sahibi olabilir. Ancak öğrencilerin bordo pasaport alabilmesi için şartlar daha da kolaylaştırılmıştır. Bu nedenle de her ne kadar temelde bordo pasaport olsa da öğrenci pasaportu olarak isimlendirilen bir pasaport türü daha vardır. Şimdi öğrenci pasaportu hakkındaki tüm soruları yanıtlıyoruz!

Öğrenci Pasaportu Nedir?

ogrenci-pasaportu.jpg

Öğrenci pasaportu, seyahat ya da eğitim amacıyla yurt dışına çıkmayı planlayan öğrencilere özel olarak düzenlenmiş olan umuma mahsus (bordo) pasaporttur. Harçsız pasaport olarak da isimlendirilen öğrenci pasaportu, şartları yerine getiren tüm öğrencilere verilebilir. Öğrenci pasaportunun en önemli avantajlarından biri de harç bedelinden muaf olmasıdır. Yani öğrenci pasaportuna başvuran kişiler yasa gereği harç bedeli ödemezler çünkü öğrenci pasaportlarının bordo pasaport gibi süresine göre artan harç ücretleri yoktur. Öğrenci pasaportlarında yalnızca defter bedeli olan ücret ödenir. Kanun gereği her öğrenci yurt dışına çıkış amacı ne olursa olsun öğrenci pasaportu çıkarabilir.

Öğrenci pasaportu bir diğer anlamda da öğrenci vizesi anlamına gelmektedir. Öğrenci vizesi özellikle yurt dışında lisans ve lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilerin çıkartması zorunlu olan bir vizedir. Bu vizenin önemi öğrencilere eğitim süreleri boyunca gittikleri ülkede oturum izni sağlamasıdır. 

Kimler Öğrenci Pasaportu Alabilir?

Yurt dışına çıkmak isteyen ve öğrenciliği aktif olarak devam eden 25 yaşın altındaki tüm öğrenciler, öğrenci pasaportu alabilmektedir. Milli eğitim kurumlarına bağlı kreşlere giden çocuklar, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ile 25 yaşını geçmemiş olan yükseköğretim öğrencileri harçsız öğrenci pasaportu alabilirler. 

ogrenci-pasaportu.jpg

18 yaşın altındaki öğrencilerin öğrenci pasaportu çıkarabilmeleri için bu süreci velileri ile birlikte yürütmeleri gerekmektedir. Başvuru sürecinde gerekli evraklarla birlikte velilerin de hazır bulunması gerekmektedir. 

Öğrenci Pasaportu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öğrenci pasaportu temelde umuma mahsus yani bordo pasaportun öğrencilere özel şekilde düzenlenmiş türüdür. Bu nedenle de öğrenci pasaportu başvuruları da gerekli evrakların tamamlanması ile birlikte il ve ilçe nüfus müdürlükleri üzerinden yapılmaktadır. Nüfus müdürlüklerinden online başvuru randevusu alırken de yapılacak işlem türünün seçilmesi gerekir. Bu alanda seçim yaparken özel olarak “öğrenci pasaportu” seçeneği bulunmaz. Bu nedenle randevu alırken “bordo pasaport” seçeneğinin işaretlenmesi gerekir. Randevu tarihi ve saatinde ise nüfus müdürlüğüne giderek görevli personele öğrenci belgenizi ve diğer gerekli evrakları vererek harç ödemeden öğrenci pasaportu çıkarabilirsiniz. 

Öğrenci Pasaportu için Gereken Evraklar Nelerdir?

ogrenci-pasaportu.jpg

Öğrenci pasaportu başvurusu yaptıktan sonra gerekli evrakları en hızlı ve eksiz şekilde tamamlamanız gerekir. Bu belgeler şunlardır;

  • Nüfus cüzdanı ya da T.C. kimlik kartınızın aslı (ehliyet kabul edilmemektedir)
  • Öğrenci belgesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Varsa eski pasaportunuz
  • Defter ücreti
  • Harçsız pasaport talep dilekçesi

18 Yaş Altı Öğrenciler Öğrenci Pasaportu Alabilir mi?

18 yaş altı öğrencilerin de harçsız öğrenci pasaportu alabilmesi mümkündür. Ancak 18 yaş altındaki öğrenciler harç ücreti ödemese de defter ücreti ödemek zorundadır. On sekiz yaş altındaki öğrencilere en fazla 5 yıl süreli öğrenci pasaportu verilir. On sekiz yaş altı öğrenci pasaportu başvurusu sırasında e-Devlet üzerinden ya da okuldan alınmış öğrenci belgesinin yanı sıra her iki ebeveynin de hazır bulunması gerekir. 

18 Yaşından Büyük Öğrenciler için Öğrenci Pasaportu Ne Kadar Sürelidir?

18 – 25 yaş aralığındaki öğrenciler de öğrenci pasaportu çıkarabilirler. 25 yaşından küçük tüm öğrenciler pasaport harcından muaftır. 18 yaşından büyük öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da öğrencilik süreleri sona erene kadar öğrenci pasaportu alabilirler. Örnek verecek olursak 23 yaşında bir öğrencinin öğrenim süresinin bitmesine 1 yıl kaldıysa yalnızca 1 yıl süreli öğrenci pasaportu alabilir. Ancak öğrenim süresinin bitmesine 4 yıl varsa öğrenci pasaportu 25 yaşına kadar yani 2 yıl süreyle geçerlidir. 

Öğrenci Pasaportu Ne Kadar Sürede Çıkar?

Öğrenci pasaportunun çıkış süresi diğer tüm pasaport türleri ile aynı sürede gerçekleşmektedir. Bu pasaporta yurt içinde yapılan başvurular sonucunda pasaportun çıkış süresi 5-7 iş günü arasındadır. Yurt dışında yaşayan bir Türk vatandaşı için ise bu süre 7-10 iş günü sürmektedir. Pasaport basıldıktan sonra PTT aracılığı ile başvuru sırasında beyan ettiğiniz adrese teslim edilmektedir. 

Açık Öğretim Öğrencileri Öğrenci Pasaportundan Yaralanabilir mi?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi / özel örgün ve yaygın eğitim-öğretim, yükseköğretim kurumlarında örgün, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim alan 25 yaşını doldurmamış olan tüm öğrenciler öğrenci pasaportu alabilirler. Kısacası 25 yaşını doldurmamış açık öğretim öğrencileri de öğrenci pasaportundan yararlanabilirler. 

Öğrenci Pasaportu ile Hangi Ülkelere Gidilebilir?

ogrenci-pasaportu.jpg

Bordo pasaportun bir türü olan öğrenci pasaportu ile, bordo pasaport ile ziyaret edilebilen tüm ülkelere gidilebilmektedir. Tıpkı bordo pasaportta olduğu gibi öğrenci pasaportunda da ziyaret edilecek ülkenin koyduğu şartlara uygun şekilde vize alınması da gerekebilmektedir. Eğer eğitim amacı ile yurt dışına çıkılacaksa gideceğiniz ülkeye uygun olacak şekilde Schengen, İngiltere ya da Amerika öğrenci vizesi gibi vizelerden birini almanız gerekir. 

Eğitim ya da gezi amaçlı yapacağınız yurt dışı seyahatlerinde rahat bir şekilde gezebilmek ve çok daha konforlu şekilde hareket edebilmek için bir araca ihtiyacınız da olabilir. Özellikle de eğitim gibi amaçlarla daha uzun süren yurt dışı seyahatlerinde yaşanan yer ile okul arasındaki mesafeyi konforlu şekilde kat edebilmek için bir arabaya sahip olmak oldukça önemli olabilir. Böyle bir durumda araç satın almak çok mümkün olmayacağından en iyi seçenek araç kiralamak olacaktır.

Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da araç kiralamak için en uygun adres ise tabi ki Yolcu360! Araç kiralama konusundaki uzmanlığıyla Yolcu360 üzerinden 180 farklı ülkede güvenli ve hızlı şekilde araç kiralayabilirsiniz. Araç kiralama konusunda merak ettiğiniz tüm detayları Yolcu360 web sitesinden, mobil uygulamasından ya da 7/24 hizmet veren Misafir Merkezi üzerinden öğrenebilirsiniz. Yolcu360 mobil uygulaması üzerinden ise hem rezervasyon hem de araç kiralama işlemlerinizi çok daha kısa süre içerisinde tamamlayabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle