Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Nesin Matematik Köyü | Matematik Köyü Nerede?

Nesin Matematik Köyü | Matematik Köyü Nerede?

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü’nü eminim duymuşsunuzdur. Özellikle 2002 yılında Mayaların kehanetine göre kıyamet sığınağı olarak epey ünlenen Şirince’nin yanı başında ise fazla bilinmeyen bir köy var. Ama bu köy bildiğiniz köylerden oldukça farklı. Geçtiğimiz yaz Efes ve Şirince gezim ile birlikte Türkiye’nin ilk ve tek matematik köyü olan Nesin Matematik Köyü’nü gezme fırsatı buldum. Kayser Dağı’nın yamaçlarına kurulmuş olan köyü görür görmez kendimi Toskana’ya ışınlanmış gibi hissettim. Alabildiğine yeşil vadiler arasına saklanmış bu köyün geçmişi 2007 yılına uzanıyor. Sizde araç kiralama ya da kiralık araba seçeneklerini değerlendirerek burayı keşfedebilirsiniz. 🙂

Matematik Köyü Nerede?

Matematik Köyü İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince’ye 1 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Aracınız varsa Şirince’den beş dakikada bu güzel köye ulaşım sağlayabilirsiniz.

İzmir araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Matematik Köyü’ne Nasıl Gidilir?

İzmir Matematik Köyü arasındaki mesafe yaklaşık 86 kilometre. E87 yolu üzerinden Selçuk-Şirince-Matematik Köyü tabelalarını takip etmeniz yeterli. İstanbul Matematik Köyü arasındaki mesafe ise 544 kilometre. İstanbul-İzmir otoyolunu kullanmak isterseniz yaklaşık 4.5 saatte Nesin Matematik Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

İstanbul araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Matematik Köyü Hakkında Bilgiler

Ünlü yazar Aziz Nesin’in matematik profesörü oğlu Ali Nesin 1995 yılında Türkiye’ye döndükten sonra ülkenin çeşitli noktalarında yaz okulları düzenlemeye başlamış. Zamanla bunu proje haline dönüştürmeye karar veren Ali Nesin bağış yoluyla Matematik Köyü’nü kurmuş. Köyde ilkokuldan üniversiteye kadar her yaştan öğrenci belirli dönemlerde yaz okullarına katılarak matematik konusunda kendini geliştirme şansı bulabiliyor. Burası öyle sessiz ve huzurlu bir yer ki doğa ile baş başa ders çalışmak için daha iyi bir yer olamazdı sanırım!

Açık ve kapalı derslikler, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin konaklamaları için odalar, 7000 kitaplık kütüphane, amfi ve yemekhane… Matematik Köyü’nde her şey düşünülmüş. Burada her şey öğrenciler tarafından yapılıyor. Bahçe sulama, bulaşık yıkama ve temizlik gibi işlerle öğrenciler grup halinde iletişim becerilerini de geliştirebiliyorlar. Burada eğitim veren akademisyenlerin hepsi alanında uzman isimler, hatta yurt dışından gelenler bile var. Köyde aynı zamanda sanat ve felsefe yaz okulları da düzenleniyor. Her yaz okulunun ayrı bir kontenjanı ve ücreti var. https://nesinkoyleri.org/ resmi internet sitesi üzerinden hem eğitim programlarını görebilir hem de ücret bilgisine ulaşıp kayıt yaptırabilirsiniz. Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yaz dönemindeki programlar online olarak düzenleniyor. Dışarıdan gelenler köyü ziyaret edebiliyor ancak buranın bir eğitim yuvası olduğunu unutmamak gerekiyor.

Şirince Otelleri

Matematik Köyü’nün yanı başındaki Şirince’yi günübirlik gezmeniz mümkün ama burada vakit geçirmek öyle keyifli ki birkaç gününüzü ayırarak gezinizi unutulmaz kılabilirsiniz. Üstelik buraya kadar gelmişken Selçuk ve Efes Antik Kenti’ni de mutlaka gezi listenize eklemelisiniz. Şirince’de yer alan konakların büyük bir kısmı pansiyon olarak hizmet veriyor. En çok tercih edilen Şirince konaklama yerleri ise şu şekilde:

  • Zeytinli Konak
  • Sihirbazın Evi
  • Limaki Konak
  • Hotel Nişanyan House
  • Alya Pansiyon
  • Nikbin Konak

Şirince gezi rehberi için tıklayınız.

Yorum ekle