Yolcu360 Blog
muslu-unluler-7

Muşlu Ünlüler Kimler?

Muşlu ünlüler kimler, diye merak edenler için harika bir liste yaptık. Muş doğumlu ünlüler listesi ile memleketimizin en güzel ve en derin değerleri olan kentlerinden birine doğru yolculuğa çıkmış olduk. Muş’tan çıkmış ünlü kişiler kimler, merak ediyorsanız okumaya devam edin…

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Muşlu Ünlü Sanatçılar ve Ünlü İsimler

Memleketi Muş olan ünlüler denince akla birkaç isim geliyor. Ama daha derin bakınca Muş’tan çıkmış çok sayıda ünlü isim olduğunu gördük. Bürokratların çoğunlukta olduğu Muşlu ünlüler araştırmasında oyuncu ve şarkıcıların yanı sıra gazetecilerle de karşılaştık. 

Belki siz de Muşlu’sunuz ve hemşeriniz olan ünlü isimleri merak ediyorsunuz. Muş doğumlu sanatçılar, şarkıcılar, ressamlar, futbolcular ya da politikacılar için küçük bir araştırma yaptık. Muşlu ünlü sanatçılar ve diğer alanlarda ünlü olan kişiler listesi, başlıyor. 

  • Veysel Diker

muslu-unluler

Muş doğumlu oyuncular listesi arayanlar mutlaka Veysel Diker ismi ile karşılıyor. Pek çok televizyon dizisinde, filmde ve tiyatro oyununda gördüğümüz Veysel Diker, etkileyici oyunculuğu ile akıllarda yer etti. Onu hemen hepimiz Avrupa Yakası dizisinden tanıdı. Veysel Diker, Avrupa Yakası dizisinde Tacettin karakteri ile dikkatleri üzerine çekmişti. Veysel Diker; Oğlum Bak Git, Çılgın Dersane, Tatlı Hayat, Yıldızlar da Kayar gibi yapımlarda görüldü. Ünlü oyuncu Muş doğumludur ve çocukluğu da Muş’ta geçmiştir. 

  • Ali Sürmeli

muslu-unluler-.jpg

Bingöl’de doğmuş olmasına rağmen ailesi Muşlu olan Ali Sürmeli, özel ses tonu ve konuşma tarzının yanında güçlü oyunculuğu ile çok önemli bir isim. Muşlu ünlüler denince de akla ilk gelen isimlerden biridir. 1959 yılında Bingöl’de doğan Ali Sürmeli’nin ailesi Muşlu’dur. Muşu oyuncu Ali Sürmeli, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Tiyatro mezunudur. Çok sayıda tiyatro oyununda oynamış, yönetmenlik yapmıştır. Sinemada onu ilk gördüğümüz film ise Beyaz Ölüm filmidir.

Dönüş, Gece Dansı Tutsakları, Hoş Memo, Mavi Sürgün, Babam Askerde, Düş – Gerçek 1990’larda rol aldığı filmlerdir. Filler ve Çimen, Şellale, Son, Eve Giden Yol, Sınav, Umut Adası ise 2000’lerin başlarında rol aldığı filmlerden bazıları. 2007 yılında çekilen Beyaz Melek ile şöhretinin katlandığını da söylemek gerek. Fırtına, Girdap, Hoşçakal Güzin, Güneşi Gördüm, Kolpaçino, New York’ta 5 Minare, Takiye, Açlığa Doymak, Bir Ses Böler Geceyi, Mucize filmleri de adeta oyuncunun yüzü ile özdeşleşti. Prestij Meselesi filmi ise oyuncu en son gördüğümüz sinema filmi oldu. 

  • Yücel Erten

muslu-unluler-1

1945 Muş doğumlu oyuncu ve yönetmen Yücel Erten de Muşlu ünlüler listesinde çok önemli bir isim. 40 farklı ödül almış bir oyuncudan bahsediyoruz. Almanya’da oyunculuk üzerine eğitim alan Yücel Erten, 2021’den beri de İzmir Şehir Tiyatroları’nın kurucu genel müdürüdür.  50’den fazla kitabı Almancaya çevirmiş ve çok sayıda Alman tiyatro eserini Türkçeye çevirmiştir. 1998 yılında beyazperdede gördüğümüz Cumhuriyet filminde, Salkım Hanım’ın Taneleri filminde kendisini gösterdi. Ayrıca Harry Potter serisindeki Amos Diggory seslendirmesi ile kulaklarımıza yerleşen bir sesi var. Çok izlenen Karadayı dizisinde de İskender Akın rolü ile akıllara kazındı. 

  • Nihat Doğan

muslu-unluler-2

Aslen Muşlu bir ailenin çocuğu olan Nihat Doğan, İstanbul doğumludur. 1976 İstanbul doğumlu olan Nihat Doğan, Kırdın Kalbimi albümü ile çok tanındı. Ardından magazin basınında yaptığı çıkışlarla ünlenen ve dikkat çeken Nihat Doğan, 2011 yılında da Survivor Ünlüler – Gönüllüler yarışmasında izlendi. Kırdın Kalbimi, Ayrılık Acı Bir Yol, Anlamıyorlar, Dayan Yüreğim, Züleyha, Zor Gelir, Seve Seve, Bitanesinden Bitanesine, Zoruna mı Gitti, 1071 adlı albümleri yapmıştır. 

  • İlker Karagöz

muslu-unluler-3.jpg

Televizyon ekranlarında temiz yüzü ve profesyonel sunumu ile tanınan İlker Karagöz de Muş doğumlu. Muşlu ünlüler listesinde yer alan ünlü sunucu, 1980 yılında Muş’ta doğmuş. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu olan İlker Karagöz, ATV ve FOX kanallarında muhabir ve sunucu olarak çalışmıştır.  

  • Ayfer Kalsın

muslu-unluler-4

“Ünlü”​​ denince akla hemen şarkıcı, oyuncu, futbolcu gibi ilgi alanları geliyor. Oysa resim, heykel, seramik, mimarlık gibi alanlarda da dünya çapında şöhreti olan çok sayıda Türk var. Onların gurur veren çalışmaları ile yurt dışında tanınmak da önemli. Ayfer Kalsın da bu isimlerden biri. 1965’te Muş’ta doğan Ayfer Kalsın, tüm dünyaya Türk seramiği hakkında fikir verdi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam bölümü mezunu olan sanatçı, çok sayıda uluslararası ödülün de sahibi. 

  • Kanat Güner

muslu-unluler-5

Ünlü yazar Kanat Güner de Muş doğumludur. 1970 Muş doğumlu olan Kanat Güner, İstanbul’da büyümüştür. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olan yazar, çok sayıda tiyatro oyunu da yazdı. Oyunlarının çoğu da sahnelendi. 

  • Tahsin Saraç

muslu-unluler-6

Türk şairler listesinden yer alan Tahsin Saraç, 1930 yılında Muş’ta doğmuştur. Daha sonra önce Ankara’da sonra da Fransa’da eğitim görmüştür. Fransa’da Fransız Dili Edebiyatı okuyan Tahsin Saraç, Türk şiirinin önemli isimlerinden biridir. Şiirleri, Fransa’da pek çok kitapta yayınlanmıştır. Yazdığı kitaplar; Bir Ölümsüz Yalnızlık – 1964, Güneş Kavgası – 1968, Direnmeler – 1973, Güvercin Kasapları – 1978, Bir Sevgiyi Görüntüleme – 1980, Toplu Şiirler – 1989, Çıplak Kayada Çimlenmek – 1989. 

Muş Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Muş’un  her bir yerinde gizli güçlü bir tarih ve kültürel izler var. Ayrıca Anadolu zaten cennet gibi değil mi…Peki, Muş’u özel kılan özellikler neler?

Öncelikle Muşlu şarkıcı Nihat Doğan’ın son albüm ismi tesadüfi rakamlardan ibaret değil. Nihat Doğan’ın 1071 adlı albümü ile de işaret ettiği üzere Muş, Türklere Anadolu’nun kapılarının açıldığı şehirdir. 1071 Malazgirt Savaşı sonrasında Türkler Anadolu’ya girmiş ve adım adım ilerleyerek büyük bir imparatorluk kurmuştur. Bitlis, Ağrı, Erzurum, Bingöl ile komşu olan Muş, çok köklü bir tarihe sahiptir. Tarihi kaynaklarda eski adının Taron olan kent, dağlarla çevrili olmasının bir avantajı ile tertemiz bir hava ile nefes alma konforu sunar. Sonbaharda tezgahlarda görülen kendine özgü ve dünyada başka hiçbir yerde yetişmeyen bir üzüm çeşidi yetişir. Muş üzümü, endemik türdür ve koruma altındadır. Muş’ta arıcılık çok gelişmiştir. Muş’a seyahat ederseniz bu özel üzümden almanızı öneriyoruz. Ayrıca Muş’tan bal aldığınızda da çok özel tat deneyimleyebilirsiniz. 

Muş seyahati planı yaparken tarih ve doğa odaklı bir heyecanla yola çıkabilirsiniz. Zorlu araziler size yorsa da göreceğiniz doğa manzarası karşısında nefesiniz kesilebilir. O zorlu yolları da arazi aracı ile keşfetmek üzere Yolcu360.com üzerinden araç kiralama yapabilirsiniz. Hemen pratik bir biçimde Muş kiralık araç fiyat ve özellik bilgisine ulaşabilirsiniz. Sonra da köy köy, ova ova Muş’u keşfedebilirsiniz. 

 

3 yorum

  • Muş ünlüleri
    Nimet Ağaoğlu
    Şair ve yazar Melik Köroğlu (salihi)
    Giyasettin Emre
    Feyat Asya
    Şefik Çağlayan
    Mehmet Zafer Çağlayan
    Mehmet Emin Şimşek
    Necmettin Dede
    Şemsettin Ağaoğlu
    Ahmet Hamdi Çelebi
    ismail Bilen
    Erkan Kemaloğlu
    Vahdettin Özkan
    Sırrı Sakık
    Zeki Dede
    Medeni Yılmaz
    Mehdi işık
    Sait Mutlu
    İsa ihsan Bingöl
    Ali Haydar Fırat
    Mehmet Emin Seydagil
    Barlas Kuntay
    Alaattin Fırat
    Zihni Sayan
    Günsal Albayrak
    Mehmet Şerif fırat
    Kerem Al
    Hamdi dayi
    İlyas Sami
    Rıfat Nehir
    Tahsin Sarac
    Mehmet Nuri Yaman
    Rıza Kotan
    Oktay izgiev
    Faruk ışık
    Prf Melike Elif Teker
    Mehmet Emin sever
    Selami öztürk
    Hekimoğlu Süleyman Özcan
    Vehbi Kuş
    Tekin ileri Dikmen
    Haci Kadri Asya (Bey)
    Hayati Kuşhan
    Aliziver Bey (Ali Bey)
    Hacı Kadri (Bey)
    Hacı Medeni (Bey)
    Muzafer Demir
    Ebubekir Köroğlu
    Fevzi çeşitli
    Erol polat
    Yakup Kaya
    Şevin Coşkun
    Ekin Dikmen
    Kerem Geldi
    Necati Kalsın
    Zafer Tursun
    Burhan Garip Şavlı
    Hikmet Karayel
    Zeki Tunçkıran
    İsmail ilhan
    Sabahattin Yıldız
    Mumtaz Yavuz
    Burcu Çelik
    Mensur ışık
    Umut Deniz Güneysu
    Zeki Eker
    Seracettin Karayağız
    Osman Kadrı Bingöl
    Fikret Kale
    Mujgan Güven.

    • İsimlerin çoğunu tanımışlığım, sohbetim oldu.Bu değerli isimlerin yanında eski dönemlerden Tahsin Avcı, İhsan Kalsın, Vahdettin Sabuncuoğlu, İhsan Büyüközer gibi değerli isimler de eklenebilir.

      • Önerileriniz için çok teşekkürler, bir dahaki güncellememizde bu değerli isimleri de listemize ekleyebiliriz 🙂