Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Mor Gabriel Manastırı | Mor Gabriel Manastırı Nerede?

Mor Gabriel Manastırı | Mor Gabriel Manastırı Nerede?

Medeniyetler beşiği Mardin ülkemizin en güzel şehirlerinin başında geliyor. Tarihi Mezopotamya topraklarında yer alan Mardin hoşgörü şehri olarak biliniyor. Kilise ve caminin yan yana olduğu, ezan sesinin çan sesine karıştığı Mardin kültür turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri. Camileri, medreseleri ve manastırlarıyla sizleri büyüleyici bir tarih yolculuğuna davet eden Mardin’de listenize eklemeniz gereken yerlerden biri de Mor Gabriel Manastırı. 1600 yıllık tarihi ile görenleri hayran bırakan manastır Mardin’in Midyat ilçesinde yer alıyor.

Mor Gabriel Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Manastır, Mardin’e yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Mardin ve çevresinde gezip görülecek çok sayıda yer olduğu için mutlaka araç kiralamanızı tavsiye ediyoruz. Mardin-Midyat arası ortalama 60 kilometre. Manastır ise Midyat’tan 20 kilometre uzaklıkta, Güngören Köyü’nde yer alıyor. Bu bölge Süryanilerin ana yurdu olarak bilinen Tur Abdin Platosu.

Mardin merkez araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

 

Mor Gabriel Manastırı Gezisi

Deyrulumur Manastırı olarak da bilinen bu manastır, tarihi dokusu ile görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks Manastırı olma özelliğini taşıyan Mor Gabriel Manastırı inşa edildiği 397 yılından günümüze gelmeyi başarmış nadir yapılardan. Mor kelimesinin Süryanice hürmet belirten ‘’aziz’’ anlamına geldiğini de belirtmek isterim. Manastır aktif olarak kullanıldığı için 60’a yakın öğrenci ve din adamları burada ikamet ediyor. O yüzden manastırı gezerken onların yaşam alanlarına saygı göstermek önemli.

Manastırı bireysel şekilde gezemiyorsunuz. İçeriye giriş yaptıktan sonra manastırın deneyimli rehberleri sizi karşılıyor ve yaklaşık 20 dakikalık bir tur eşliğinde size manastırın ziyaret edilebilen bölgelerini gezdiriyor. Böylece manastırın tarihi hakkında pek çok detayı da öğrenme fırsatı bulabiliyorsunuz.

Manastırın sadece dört bölümü ziyarete açık. İlk olarak tavanındaki mozaik taşlarıyla ünlü Büyük Kilise ziyaret ediliyor. Burada haftalık ibadetler gerçekleştiriliyormuş. İkinci durağımız olan Meryem Ana Kilisesi’nde ise daha çok günlük ibadetler yapılıyormuş. Manastırın en dikkat çekici bölümü ise hiç şüphesiz Azizler Evi. Burada manastırın açıldığı günden bu yana hayatını kaybeden on iki bin rahibin mezarı bulunuyor. Manastıra adını veren Mor Gabriel’in de mezarını burada görebilirsiniz. Manastırın büyük avlusu gezinin son durağı. Burada fotoğraf çekimi için 5-10 dakikalık izin veriliyor.

Mardin’in tarihi yapıları : Köklü geçmişi ve zengin kültürüyle Mardin

Mor Gabriel Manastırı Giriş Ücreti

Mor Gabriel Manastırı’na giriş ücreti kişi başı 15 TL. Aracınızı park edebileceğiniz geniş bir otopark mevcut ve ücretsiz.

  • Mor Gabriel Manastırı Ziyaret Saatleri

Mor Gabriel Manastırı her gün 08.30-11.00, 13.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Kışın manastır bir saat erken kapanıyor.

 

Yorum ekle