Mardin taş evler ülkemizin dünya vitrininde sergilenen en güzel noktalarından biri. Mardin sokakları hem tarihi dokusu hem de kültürel zenginlikleriyle kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında. Araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, İhtişamıyla gözlerinizi alacak Mardin’i sizler için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı…
Merhaba gezi tutkunları bugün size bendeki yeri diğer 80 ilimizden bambaşka olan Mardin’i anlatacağım. Anlatacağım diyorum ama aynı zamanda böyle bir şehir nasıl anlatılır ki diye kendime soruyorum. 1992 yılının şubat ayın da Mardin’de doğmuşum, çeşitli sebeplerden dolayı ailem İstanbul’a göç etmiş yani zihnimde bu şehre dair pek bir şey de oluşmamış çünkü çok küçükmüşüm o zaman.
Mardin Sokakları
Köysüz topraksız geçen bir çocukluğum oldu İstanbul’da ve sonra bir gün bu masal diyarına ziyarete çıktım. 2 gün kaldım Mardin’de. Şimdi ben de size şuraya gidin şu müzeye girin falan derdim ama inanın bunlara hiç gerek yok. Siz sadece Mardin’in eski sokaklarında kaybolun bu size yetecektir kendinizi Mezopotamya’nın kollarında bulacaksınız. Mardin taş evler ve civarını gezmek için Yolcu360‘tan bir araç kiralayıp yola çıkmanızı tavsiye ederim. Mardin Havalimanı araç kiralama fiyatlarına bakmadan yola çıkmayın.
İnek Yokuşu
Güzel bu kadar mı güzel vurur bir şehre bal rengi var ya işte Mardin tam da o renkte ben baharda gittim badem ağaçlarından badem yedim İnek yokuşu (sok bakar) dedikleri o meşhur telkaricilerin olduğu çarşıdan badem şekeri aldım. Ne bileyim işte memleketimin havasını içime çektim kalbimden selamladım tıpkı Beyrut’u selamladıkları gibi..
“Min kalbi selem li Merdin” ; Kalbimden selam olsun Mardin’e dedim ya bu şehri anlatmak mümkün değil ancak yaşayabilirsiniz. Dicle ile Fırat’ın koynunda kalmış bir ova. Mardin Güneydoğu Anadolu illerimizden biri onun için dillerin, dinlerin ve taşların şehri diyebiliriz. Bu cümle tam anlamı ile bu şehirde can bulur; gündüzleri seyranlık geceleri gerdanlık. Yukarı Mezopotamya bölgesinde bulunan Mardin’in 10 tane ilçesi bulunmaktadır. Şehrin tarihi o kadar eski ki onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, en az 3000 senelik bir geçmişi bulunmakta.
Mardin taş evler ve Mardin Kalesi
Dinlerin şehri demişken bu kadar fazla inancı bir arada tutmanın tek bir yolu vardır elbet bu da tabi ki hoşgörü. Mardin deyince herkesin aklında o kare belirir Mardin Kalesinin o ihtişamlı görüntüsü gece olunca sanırsınız ki yıldızlar yeryüzüne inmiş. Bu kartal yuvasının yapıldığı tarih tam olarak bilinmemekle birlikte 10 yy da inşa edildiği düşünülmekte. Kale turistlere kapalı ama hemen altında bulunan Zinciriye Medresesi ziyarete açık.
Mardin sokaklarında ne yenir?
Mardin’in o uçsuz bucaksız ovasını seyredip etkilenmeyecek birini henüz tanımıyorum. Sokaklarında kaybolmuşken size bir yer önereceğim illa ki acıkmışsınızdır.
Lokantanın adı sizi gülümsetebilir, gösterişten uzak ama lezzeti 12 vurmak isterseniz, İzmir Lokantası tam sizlik. Eski Mardin’de taş evler arasında bir pasajın içerisinde kalıyor Mardin’e has en güzel lezzetleri bu küçük esnaf lokantasında eminim bulacaksınız.
Mardin taş evlere gitmenin tam zamanı
Aslına bakarsanız şimdi yola çıkmak için çok uygun bir zaman. Sonbaharda ne yazın kavurucu sıcağı, ne de kışın ayazı yok aklınız da olsun ilkbahar ve sonbahar ayları tam zamanıdır.
Güzel bir yemeğin ardından eski Mardin’de taş evlerin üst damlarında olan kafelerden birinde güzel bir kahve ile kendinizi şımartın ve gün batımının keyfini çıkarın. Anlatmakla asla bitmeyecek; tüm kalbimle selamlıyorum. Gezginkz der ki; doğa ile kalın, doğa da kalın. Sevgi ile kalın.
Yorum ekle