Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Dikili: Ege’de sakin bir gezi rotası / Aşıklar Şelalesi

Dikili: Ege’de sakin bir gezi rotası / Aşıklar Şelalesi

Dikili, İzmir’in en sakin tatil noktalarından biri. Size daha önce Aşıklar Şelalesi‘ni tanıtan bir gezi rehberi hazırlamıştık. Şimdi de yazarımız Elif Omput sizler için Dikili’yi gezdi ve yolu yine bu güzel doğa harikasından geçti.

Bölge bölge canım memleketi gezerken bu sefer rotamızı egenin incisi İzmir’e çeviriyoruz. Siz sanıyorsunuz tüm şelaleler Karadeniz de mi? Tabii ki de hayır. Bugün orta seviye doğa yürüyüşü yapabileceğiniz mükemmel ötesi serinleme ile taçlandıracağınız bir rotadan konuşacağız. İzmir Dikili ilçesine bağlı Nebiler Köyü’nde bulunan Aşıklar Şelalesi, İzmir ve yakın civardaki seyyahların hafta sonu için güzel bir kaçamak noktası olabilir.

Dikili ‘ye nasıl gidilir?

Nebiler köyü Dikili – Ayvalık yolu üzerinde anayoldan 3 kilometre içeride kalıyor yol ayrımından içeri girdikten sonra şelale tabelası görünce sol taraftan yaklaşık 1 kilometre devam ediyorsunuz, son 1 kilometre stabilize yoldur ama gözünüz korkmasın, gidilebilinir bir yol. Bu bölgeye yakın 2 havalimanı bulunmaktadır. Birincisi Koca Seyit Havaalanı diğeri ise Adnan Menderes Havaalanı’dır. Yolcu360’tan araç kiralama fiyatlarına bakmadan yola çıkmayın derim. Balıkesir Edremit Kocaseyit Havalimanı araç kiralama fiyatlarını ya da İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Her iki havaalanından da ulaşım oldukça rahat ve kolaydır. Çeşitli lokasyonlara da oldukça yakındır; İzmir’e 130 km, Dikili ilçe merkezine 18 km, Bergama’ya 40 km, Ayvalık’a 33 km mesafededir.

Kısaca Dikili

İzmir il merkezine 120 kilometre kadar uzaklıkta bulunan, Türkiye’nin Ege Bölgesi’ndeki İzmir şehrinin bir ilçesidir Dikili. Yaklaşık kırk bin kişilik bir nüfusu olan ilçe Ege Denizi kıyısında bulunuyor. İlçe, binlerce yıl öncesine uzanan tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor.

Kumsalı meşhur Dikili’nin  ayrıca, kaplıcaları ve diğer termal kaynakları da görülmeye değerdir

Aşıklar Şelalesi’nin hikayesi

Diğer bir adı da bulunduğu köy ile aynı olarak Nebiler Şelalesi’dir. Peki nedir bu şelaleyi özel yapan her şelalenin bir efsanesi var elbet Aşıklar Şelalesi’nin ise şöyle; Bir rivayete göre, o zamanlar yaşayan peri padişahının kızı Sümeyra, civar köylerden Yörük Ali’ye gönlünü kaptırır.

Yörük Ali de peri padişahının kızına,  Ne var ki her hikayede olduğu gibi peri padişahı kızını bir ölümlüye vermek istemez ve bu aşkın önüne geçer. İki aşık ne yapacağını bilemeden çaresiz kalır. Nebiler Vadisi’ndeki koca çınarın altında her gün gizlice buluşur, hasret giderirler. Sonra da kara bahtlarını düşünüp birbirlerine sarılır saatlerce ağlaşırlar. Bunu öğrenen peri padişahı durur mu hiç, bu aşka son vermek için askerleri ile birlikte aşıkların peşine düşer.

Amacı kızının gönlünü kaptırdığı fani Yörük Ali’yi öldürmektir. Tam onları yakalamak üzereyken koca çınar yarılır ve aşıkları içine alır. Bu mucize karşısında peri padişahı insafa gelir. Ancak aşıklar aşklarının sonsuza kadar sürmesi için tanrıya dua ederler. Tanrı da onları kayalıklardan akan bir şelaleye çevirir. Aşkları sonsuza kadar sürer. Kızını sonsuza kadar kaybeden peri padişahı şelalenin yukarısındaki mağaraya çekilir, gözyaşları döker. Ağlama seslerini duyan çevre sakinleri mağaraya “Ağlayan Mağara” adını verir işte efsanede dilden dile böyle dolaşır.

Sevgili doğa severler yolunuz Dikili’ye düşer ise size tavsiyem üşenmeyerek ve azmederek yaklaşık yarım saat yürüme ile varılan Ece Çağlayanı’na kadar gitmeniz eminim onu da çok severseniz oraya gitmişken kendinizi çağlayanın önünde oluşmuş havuzun serin sularına bırakabilirsiniz. Ayrıca aşıklar şelalesi restoran da çok güzel gözleme ve ayran yapıyorlar denemenizi tavsiye ederim. Eğer imkanınız var ise şelaleye haftasonu gitmenizi tavsiye etmiyorum birazcık kalabalık olabilir. Her hali ile çok keyif alacağınızdan eminim sevdiklerinizle güzel bir hafta geçirmenizi diliyorum. Ve Gezginkz der ki;

Doğa ile kalın, Doğa da kalın…

Yorum ekle