Yolcu360 Blog
laodikya.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Denizli Laodikya Antik Kenti Gezisi ve Tarihi

Denizli Laodikya Antik Kenti Gezisi ve Tarihi

Ülkemizin her köşesinde ayrı bir tarihin kalıntıları mevcut. Güneyine gitsek Akdeniz tarihi doğusuna gitsek Mesopotamia ortası Asya kuzeyi Rusya nerden baksak tarihin ortasında yaşıyoruz. Tüm bu güzellikler daha çok keşfedilmeyi hak ediyor. Gezilip görülmeli ve bir zamanlar buralarda nelerin olduğunu, kimlerin yaşadığını ve şimdilerde nelerin yaşandığını bilmek gerekiyor. Bu yazıda Ege tarihin en güzel kalıntılarından birini Denizli Laodikya Antik Kenti’ni gezeceğiz. Laodikya Denizli’de bulunan bir antik kent. Denizli hem doğa güzellikleri hem de tarihi dokusuyla gelen misafirleri büyüleyen bir şehir. En çok ön plana çıktığı Pamukkale ile bilinse de daha başka antik kalıntılar da mevcut.  Bunlardan biri olan Laodikya Antik Kenti turizmin yeni merkezlerinden biri olmaya başladı.

laodikya-2.jpg

Laodikya Antik Kenti Nerede?

Laodikya Antik Kenti Denizli’nin 6 km. kuzeyinde yer alıyor.  Kent, Denizli iline bağlı olan Eskihisar, Goncalı, Bozburun gibi köyler bu sınırların içerisinde. Lykos Vadisi’nin en çok önem gören antik kenti olarak yer alan Laodikya, Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından inşa edilmiş ve bu kralın karısı olan Laodike adına kurulmuş.

Denizli Laodikya Antik Kenti Tarihi

Helenistik kentin adının Laodikya olmasının sebebi M.Ö. 3. yüzyılın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulmasıdır demiştik. Bu kent kurulduktan sonra yani M.Ö. 130/129 yılında bölge tamamen Roma’ya bağlanmış ve Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine sahip olmuş. Kentin dört tarafını ise nekropol alanları çeviriyor. Laodikeia, Hristiyanlık dünyası için çok önemli bir yer çünkü kent M.S. 4. yy.’dan itibaren Kutsal Hac Merkezi olma gibi dinsel bir özelliğe sahip olmuş. Bu nedenle İncil’de adı geçen ve Laodikeia Kilisesi adına vahiy gönderilen bir kentte Laodikeia Kilisesi’nin ortaya çıkarılması, bu kutsallığı bir kat daha arttırmış. Kilise, Büyük Constantinus zamanında (M.S. 306-337), Hristiyanlığın M.S. 313 yılında Milano Fermanı ile serbest olmasıyla birlikte yapılmıştır. Bu yönüyle Hristiyanlık dünyasının en eski ve en önemli kutsal yapılarından biri olma özelliğini korumaktadır ve bu nedenle yapı bir hac kilisesidir. Laodikeia erken Bizans Dönemi’nde dini bir merkez haline gelmiş.

laodikya-1.jpg

Öte yandan diğer şehirlerin tam ortasında yüksekçe bir tepede bulunan Laodikya kenti tarih boyunca temiz ve taze su sıkıntısı yaşadığı biliniyor. Bundan dolayı da şehrin birçok noktasında su sarnıçları ve pişmiş topraktan tesisat hatlarını görebilirsiniz. Günümüzde bu su depolama ve dağıtım sistemlerinin gün yüzüne çıkarılabilenleri üzerinde aşırı derecede kireç, kalsiyum, magnezyum ve sülfür katmanları ile kaplandığı keşfedilmiş.

Laodikya’da yapılan kazı çalışmaları sayesinde biirçok tarihi yapıt ortaya çıkmış. Bunlardan en önemlileri 2 tiyatro alanı, 4 hamam kompleksi, 5 agora, 5 nymphaeumu, 2 anıtsal giriş kapısı, Bouleuterionu, tapınakları, Peristylli evleri, Latrina, kiliseleri ve anıtsal caddeleri diyebiliriz.

Laodikeia’nın Yapıları

  • Büyük Tiyatro: Antik kentin kuzeydoğu tarafında, Grek tiyatrosu tipinde araziye uygun olarak Roma inşa tarzında yapılmış. Scene’si tamamen yıkık halde olup, cavea ve orkestrası oldukça sağlam durumda. Yaklaşık 20.000 kişilik.
  • Küçük Tiyatro: Büyük tiyatronun 300 metre kadar kuzeybatısında yer almaktadır. Grek tiyatrosu tipinde araziye uygun olarak, Roma tarzında inşa edilmiştir. Scene’si tamamen yıkık halde olup, cavea ve orkestrasında da bozulmalar var. Yaklaşık 15.000 kişi kapasiteli.
  • Stadyum ve Gimnazyum: Kentin güneybatısında, doğu-batı doğrultusunda uzanıyor. Stadyumun ek yapıları ile gimnazyum bir bütünlük teşkil edecek şekilde. MS 79 yıllarında yapılan stadyumun uzunluğu 350 metre, genişliği 60 metredir. Amfiteatr şeklindeki yapının, 24 oturma basamak sırası var. Büyük bölümü tahrip olmuş. 
  • Anıtsal Çeşme: Kentin ana caddesi ile ara caddesi köşesinde yer alıyor. Roma dönemi yapısıdır. İki cepheli havuz ve nişleri var. Bizans zamanında onarım görmüştür. Meclis Binası: Kentin güney batısındadır. Dikdörtgen planlı olan anıtsal yapı, doğu-batı yönünde uzanıyor. Ana giriş doğu cephesindedir.
  • Zeus Tapınağı: Antik Laodikeia kentinin sütunlu caddesinin doğu kesiminde, küçük tiyatro ile Nymphaeum arasında.
  • Büyük Kilise: Sütunlu caddenin güneyinde caddeye bitişik olarak inşa edilmiş ancak sadece taşıyıcı bölümlerinden bir kısmı ayakta kalmış.

laodikya-3.jpg

Laodikea Antik Kenti’ ne Nasıl Gidiliyor?

Kendi aracınızla gidecekseniz Denizli-Pamukkale yolu takip edilerek 6 kilometre gidin. Bu yol güzergahını daha sonra Korucuk Mahallesinden batı yönde ayrılan yolu yaklaşık 500 metre takip ederek Laodikya Antik Kenti Örenyeri’ne ulaşabilirsiniz. Denizli Otogar’dan Pamukkale’ye giden minibüsler veya Korucuk minibüsleri ile ulaşım imkanı mevcut. Denizli merkezden Valilik önünden 7/1 hatlı belediye otobüsü direkt Örenyeri’ne gidiyor.

Laodikya Antik Kenti Giriş Ücretleri

Bu antik kente müze kartla ücretsiz olarak girebilirsiniz ve bu antik kenti gezebilirsiniz.  Müze kartınız yoksa 55 TL karşılığında antik kente girebilirsiniz.

Laodikya Antik Kenti Ziyaret Saatleri

Laodikya, haftanın her günü ziyarete açıktır. Yaz döneminde 08:00-19:00 (Nisan-Eylül), Kış döneminde de 08:00-17:00 (Ekim-Mart) saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca gişe yaz döneminde saat 18:00, kış döneminde saat 16:30’da kapanıyor.

Denizli’de Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle