Kosova, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çeken bir Balkan ülkesi. Uzun yıllar Osmanlı Devleti’nin hakimiyetinde kalan Kosova’da gezilecek yerler nereler merak ediyorsanız gelin birlikte keşfedelim. İşte kapsamlı Kosova Gezi Rehberi!
İçindekiler
Kosova Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Resmi adıyla Kosova Cumhuriyeti’nin nüfusu yaklaşık 1 milyon 873 bin. Ayrıca ülkenin %95’i Arnavut, %3’ü Sırp. Resmi diller Arnavutça ve Sırpça olsa da 400 yılı aşkın Osmanlı egemenliğinde kalan Kosova’da Türkçe aşina olunan bir dil. Bunun yanı sıra 2008 yılında Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Kosova aynı zamanda Avrupa’nın en genç ülkesi. Ülkenin resmi para birimi avro (euro). Fakat ülke Avrupa Birliği’ne girmiş değil.
Kosova’da insanlar oldukça misafirperver, bu da Kosova gezisini hayli keyifli kılıyor. Bunun yanı sıra yabancılık hissetmeden gezebileceğiniz Kosova’nın mutfağı da Türk mutfağından izler taşıyor. Balkanlar turu yapmayı planlıyorsanız listenize Kosova’yı mutlaka ekleyin. Gerek tarihi, gerek doğası ile Kosova beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak.
Kosova Nerede?
Kosova doğusunda ve kuzeyinde Sırbistan, güneyinde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batısında ise Karadağ ile komşu. Balkanlar’da yer alan Kosova denize kıyısı olmayan bir ülke.
Kosova’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kosova’yı vizesiz ziyaret edebiliyor. İhtiyacınız olan tek şey yanınıza pasaportunuzu almak. Ayrıca İstanbul’dan haftanın her günü başkent Priştine’ye direkt uçak seferi bulmanız mümkün. İstanbul Priştine arası uçakla yaklaşık 1.5 saat. Priştine Uluslararası Havalimanı kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Kosova’ya nasıl gidilir diye merak edenler için bir diğer seçenek ise otobüs ile ulaşım. İstanbul’dan Kosova’ya pazartesi-cuma günleri arası belirli saatlerde otobüs seferi düzenleniyor. Otobüs ile Kosova’ya gitmek isterseniz Ferizaj, Priştine, Prizren, Cakova ve İpek şehirlerinden dilediğinizi görebilirsiniz. Bunun yanı sıra İstanbul Kosova arası otobüs yolculuğu yaklaşık 15 saat sürüyor.
Araba ile Kosova’ya gitmeyi düşünüyorsanız Yunanistan-Kuzey Makedonya-Kosova güzergahını takip etmeniz gerekiyor, yol yaklaşık 900 kilometre uzunluğunda.
Kosova Seyahatinizde Kiralık Araç mı Lazım?
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platfomu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracını kiralayabilirsiniz. Kosova seyahatinizden önce veya sonra havalimanına ulaşım için araç kiralamayı planlıyorsanız, İstanbul merkezli araç kiralama seçeneklerine şimdi göz atın.
En iyi araç kiralama fiyatları için ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.
Kosova Bayrağı
Kosova bayrağını hiç merak ettiniz mi? Tasarım, mavi arka plan üzerine sarı Kosova haritası ve ayrıca 6 beyaz yıldızı içeriyor.
Kosova Bayrağındaki Yıldızlar Neyi Temsil Ediyor?
Kosova’da yaşayan 6 farklı etnik grubu temsil ediyor. Bu grupları aşağıda sıraladık.
- Türkler
- Sırplar
- Arnavutlar
- Goraniler
- Romanlar
- Boşnaklar
Kosova Para Birimi Nedir?
Ülkenin para birimi avro (euro). Başkent ve şehir merkezlerinde döviz bürolarında para birimi değişimi yapabilirsiniz. Fakat bu ülkeye giderken yanınızda avro bulunmasında fayda var.
Kosova’nın Dini Nedir?
Kosova, laik bir devlet. Din ve devlet işlerini ayıran bu ülkede yoğun oranda Müslüman nüfusu var. Bunun yanı sıra araştırmalara göre ülkenin %95 İslam dinine mensup. Ayrıca ülkede Hristiyanlık mezhepleri ve Sufizm inançlarına sahip insanlar var.
Kosova’nın Başkenti Neresi?
Ülkenin başkenti Priştine. Şehir aynı zamanda hem ekonomi hem de kültür merkezi.
Kosova’da Gezilecek Yerler: En İyi 7 Rota
Balkanlar’ın gözde destinasyonları arasında yer alan Kosova camileri, manastırları, müzeleri ve yeşilin en güzel tonlarını gözler önüne seren doğasıyla görülmeye değer. Başkent Priştine ile birlikte Osmanlı esintileri taşıyan Prizren şehri gezi listenize ekleyin.
Avrupa’nın en derin kanyonlarından biri olan Rugova Kanyonu ve bir doğa harikası olan Miruşa Şelaleleri de Kosova gezilecek yerler arasında. Kosova küçük bir ülke olmasına rağmen gezip görülecek yerler bakımından hayli zengin. Gelin, hep birlikte bu güzel Balkan ülkesini yakından tanıyalım.
Priştine
Avrupa’nın en genç başkenti unvanına sahip olan Priştine Arnavutlar, Sırplar, Türkler ve Boşnakların iç içe yaşadığı, çok kültürlü bir şehir. 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılan Priştine’de çok sayıda Osmanlı eserine rastlamanız mümkün. Priştine bir günde rahatlıkla gezebileceğiniz bir şehir. Günübirlik Priştine turunda görülmesi gereken yerlere hızlıca göz atalım:
Priştine’de Yapılacak En İyi 7 Şey
- 1461 yılında, Balkanlar’ın fethinin ardından inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Camii’ni mutlaka ziyaret edin. Şehrin eski kent (old town) bölgesinde ziyaret edebileceğiniz diğer camiler Yaşar Paşa Camii ve Çarşı Camii.
- Kentteki Osmanlı eserlerinden Tarihi Saat Kulesi 19. yüzyılda tarihleniyor. Bunun yanı sıra Yaşar Paşa inşaatın başındaki isim. Fatih Sultan Mehmet Camii’ne gitmişken görebilirsiniz, tam karşısında yer alıyor.
- Kosova’nın 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin anısına yapılan Newborn (Yenidoğan) anıtının önünde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.
- Kosova’nın tarihini ve kültürünü yakından tanımak isterseniz Kosova Müzesi’ni ziyaret edin.
- Priştine’nin en işlek caddelerinden biri olan Rahibe Teresa Caddesi’nde tur atın.
- Farklı mimarisi ile dikkat çeken Kosova Milli Kütüphanesi’ni fotoğraflayın.
- Priştine’de fazladan zamanınız varsa 5 kilometre uzaklıktaki Germia Park’ta piknik yapın. Germia Park Kosova’nın en büyük tabiat parklarından biri. Ayrıca yüzlerce farklı hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor.
Prizren
Prizren’e adım attığınız anda kendinizi adeta bir Anadolu kasabasında gibi hissediyorsunuz. Ayrıca rizren Kosova’da Türk nüfusun en yoğun olduğu şehir. Bu nedenle kentte Türkçe tabelalar görmek sizi şaşırtmasın. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Prizren’e en az bir gününüzü ayırmanızı ve bu tarihi atmosferi doyasıya yaşamanızı öneririz.
Prizren başkent Priştine’nin ardından Kosova’nın ikinci büyük şehri. Siz de Kosova turu planlıyorsanız Prizren’i görmeden gezinizi sonlandırmayın. Ayrıca Prizren’de gezebileceğiniz yerlerden bazıları şu şekilde:
Taş Köprü
Balkan şehirlerini gezdiğinizde Taş Köprü sıkça karşınıza çıkan Osmanlı miraslarından biri. Bistriça Nehri Prizren’i ikiye ayırıyor. Bu nehir üzerindeki Taş Köprü 15. yüzyılda inşa edilse de 1979 yılındaki sel felaketinde tamamen yıkılmış. Üç yıl aranın ardından aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Taş Köprü 17 metre uzunluğunda ve sadece yayaların kullanımına açık.
Sinan Paşa Camii
Prizren’de görülmeye değer Osmanlı-Türk eserlerinden biri de Sinan Paşa Camii. Kosova’da Türkçe vaaz verme geleneğinin asırlardır devam ettirildiği tek cami olan Sinan Paşa Camii 1615 yılında dönemin Bosna Valisi Sinan Paşa tarafından yaptırılmış.
Prizren Kalesi
Prizren’i bir de tepeden görmeye ne dersiniz? Geçmişi Antik Roma dönemine uzandığı tahmin edilen Prizren Kalesi şehri panoramik olarak izleyebileceğiniz eşsiz bir manzaraya sahip. Bunun yanı sıra kaleye ulaşmak için biraz yokuş tırmanmanız gerektiğini hatırlatalım. Ayrıca Prizren Kalesi’ne giriş ücretsiz.
Saviour Kilisesi
Prizren Kalesi’ne giderken görebileceğiniz Saviour Kilisesi, 13. yüzyıla tarihlediğimiz bir Sırp Ortodoks Kilisesi. Günümüzde ibadete kapalı olsa da dışarıdan fotoğraflamanız mümkün.
Gazi Mehmet Paşa Hamamı
1574 yılında inşa edilen Gazi Mehmet Paşa Hamamı Prizren’deki önemli tarihi yapılardan bir diğeri. Günümüzde sanat galerisi olarak hizmet veren Gazi Mehmet Paşa Hamamı’nın yanı başında aynı isimli cami ve ayrıca medrese de var.
Prizren’de gezebileceğiniz yerler elbette bu kadarla sınırlı değil. Listenize ekleyebileceğiniz diğer yerler:
- Halveti Tekkesi
- Namazgah
- Arasta Camii
- Cuma Camii
- Şadırvan Meydanı
- Arkeoloji Müzesi
Pec Patrikhanesi (İpek Patrikhanesi)
Kosova’nın Pec (İpek) şehrine iki kilometre uzaklıkta bulunan Pec Patrikhanesi Ortaçağ’dan günümüze kalan Sırp Ortodoks Manastırı. Ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pec Patrikhanesi üçü birbirine bütün olarak bağlı dört kiliseden oluşuyor.
Gracanica Manastırı
Kosova’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan yapılarından bir diğeri Sırp Ortaçağ kilise mimarisinin en güzel örneklerinden olan Gracanica Manastırı. Priştine’ye 5 kilometre uzaklıktaki Gracanica Köyü’nde yer alan manastırın tarihi 1300’lü yıllara uzanıyor.
Mirusha Şelaleleri
Kosova’nın doğal güzellikleri saymakla bitmez. Şimdiki durağımız Priştine’ye 1.5 saat uzaklıktaki Klina şehrinde bulunan ve 13 şelaleden oluşan Mirusha Şelaleleri. Yarım gününüzü ayırarak doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz Mirusha Parkı’nda şelalelerin yanı sıra mağara ve ayrıca kanyonlar da sizleri bekliyor.
Rugova Kanyonu
Kapsamlı bir Kosova turu yapmayı planlıyorsanız ülkede doğası ile hayranlık uyandıran yerleri de görmenizi öneririz. 25 kilometrelik uzunluğu ve ayrıca 1000 metreye uzanan derinliğiyle Rugova Kanyonu nefes kesen bir doğal güzellik. Rugova Kanyonu, 1985 yılında Kosova Ulusal Doğal Miras unvanını kazandı. Çünkü Avrupa’nın en derin ve uzun kanyonlarından biri.
Radavc Mağarası
İpek şehrine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Radavc Mağarası Kosova gezinizin heyecan veren duraklarından biri olacak. Ayrıca ülkenin en büyük mağarası olan Radavc Mağarası Paleolitik döneme ait izler taşıyor. Bunun yanı sıra Radavc Mağarası’na gelmişken yakınındaki Ak Drin Şelalesi’ni de görebilirsiniz.
Add comment