Yolcu360 Blog
Bran Kalesi nerede, dracula şatosu transilvanya
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Bran Kalesi Gezilecek Yerler: Kont Dracula’nın Şatosu

Bran Kalesi Gezilecek Yerler: Kont Dracula’nın Şatosu

Kont Dracula’nın Şatosu Romanya’nın en fazla ziyaretçi ağırlayan yerlerinden biri. Asıl ismi Bran Kalesi olsa da Kont Dracula Şatosu olarak ünlenen tarihi kale Orta .ağ döneminden günümüze gelen, 600 yıllık bir tarihi yapı. İrlandalı yazar Bram Stoker’ın yarattığı Dracula karakterinin ilham kaynağı Bran Kalesi, Transilvanya seyahatinin en büyüleyici duraklarından biri konumunda. 

Bran Kalesi nerede? Dracula şatosu fotoğraf

Bran Kalesi Nerede: Bran Kalesi Hakkında Bilgiler

Bran Kalesi Romanya’nın Transilvanya bölgesinde, yeşillikler içerisindeki bir vadinin tepesinde yer alıyor. Braşov şehrine 28 kilometrelik mesafedeki kale, başkent Bükreş’e 135 kilometre uzaklıkta.

kont dracula gerçek mi? kont dracula şatosu nerede?

Burası Neden Kont Dracula Şatosu Olarak Anılıyor?

İrlandalı yazar Bram Stoker dünyaca ünlü hayali karakteri Kont Dracula’yı yaratırken Bran Kalesi’nden ilham almış. Stoker’ın romanındaki Kont Dracula karakteri Transilvanya’da bir vadi içerisinde yer alan yüksek bir tepedeki kalede yaşamaktadır. Hayatı boyunca bir kere bile Romanya’ya gitmeden, tamamen hayali bir şekilde tasvir yapan Bram Stoker 1897 yılında yayımladığı Dracula kitabıyla tüm dünyaya adını duyurmayı başardı.

İrlandalı yazarın Dracula karakterini yaratırken kimden ilham aldığı hep merak konusu olmuştur. Tahminler asıl ismi III Vlad Tepeş olan ve Kazıklı Voyvoda olarak tanıdığımız tarihin en kanlı liderlerinden biri olduğu yönünde. 1431-1476 yılları arasında Eflak Prensi olan III Vlad Tepeş düşmanlarına türlü işkenceler yapmasıyla ünlüydü. Dracula her ne kadar hayali bir karakter olsa da günümüzde Bran Kalesi ve III. Vlad Tepeş ile özdeşleşmiş durumda.

Bran Kalesi iç görünüm

Bran Kalesi Tarihçesi: Kont Dracula Şatosu’nun Geçmişi

Kont Dracula Şatosu’nu gezmeye başlamadan önce geçmişi hakkında kısaca bilgilendirme yapmak istiyoruz. Romanya’da inşa edilen birçok kale gibi Bran Kalesi de 1211 yılında Töton Şövalyeleri tarafından savunma amaçlı inşa edildi. Ancak tahtadan inşa edilen kale 1242 yılında Moğolların saldırısı ile yerle bir oldu. 1377 yılında Macar Kralı I. Louis’in yeni bir kale yapılmasına izin vermesiyle bugün gördüğümüz kale inşa edildi.

1438-1442 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun saldırılarına karşı da savunma amaçlı kullanılan kale o yıllarda stratejik bir konuma sahipti. Dar bir vadide, yüksek bir uçurumun üstünde yer alan kale Erdel ile Eflak arasında sınır konumundaydı. Bu nedenle bir süre gümrük olarak hizmet veren Bran Kalesi tarih boyunca pek çok kez el değiştirmiştir.

1500 yılında kalenin sahibi olan Macar Krallığı Braşov kasabasından yüklü bir miktar borç alarak kaleyi ipotek ettirmiş, ancak borcunu ödeyemediği için Bran Kalesi’nin yönetimi Braşov’a geçmiştir. 1836 yılında Erdel ile Eflak arasındaki sınırın dağlara taşınmasının ardından kale askeri önemini yitirmiştir.

1920’de kale Romanya Kraliçesi Marie’nin resmi ikametgahı oldu. Kraliçe Marie Bran Kalesi’nin içini ve etrafını yeniden tasarlatarak modern bir görünüme kavuşmasını sağladı. 1938 yılında hayatını kaybeden Kraliçe Marie’nin ardından kale Prenses Ileana’ya miras kaldı. 1948 yılında komünist rejim Romanya Kraliyet Ailesi’nin tüm mallarına el koydu. 1956 yılında Bran Kalesi üç bölümden oluşan bir müzeye dönüştürüldü. 2009 yılında yeni çıkarılan iade yasaları ile Bran Kalesi Prenses Ileana’nın oğlu ve mirasçısına iade edildi. Kale günümüzde halkın ziyaretine açık durumda.

Karpat Dağları Bran Kalesi manzarası

Dracula’nın Şatosu Çevresinde Gezilecek Yerler

Tarihin en korku dolu roman ve filmlerine konu olan Dracula’nın Şatosu nam-ı diğer Bran Kalesi’nin geçmişini inceledikten sonra artık gezmeye hazırız. Bran Kalesi 58 odalı ve çok sayıda silah, zırh ve savaş aletine ev sahipliği yapıyor. Romanya seyahatinizi planlarken yarım gününüzü Bran Kalesi’ne ayıracak şekilde plan yapmanızı öneririz.

Bran Kalesi’ne girer girmez kendinizi yüzlerce yıl öncesine doğru yolculuğa çıkmış gibi hissetmeniz olası. Kalenin pek çok bölümünde Romanya Kraliçesi Marie tarafından toplanan sanat eserlerini görmeniz mümkün. 14. yüzyıldan 19. yüzyıla uzanan mobilyalar, tablolar, şövalye kıyafetleri, kişisel eşyalar ve savaş aletlerini burada görebilirsiniz. Kemerli pencereler ve hayranlık uyandıran işçiliğe sahip kapılar orijinalliğini koruyor. Oldukça sade görünüme sahip odaların her biri Kraliçe Marie’nin tasarımı.

Dört katlı müzede ziyaretçilerini ağırlayan Bran Kalesi’ndeki 58 odanın hepsi ziyarete açık değil ne yazık ki. Gotik mimarisiyle hayranlık uyandıran kalede görülmeye değer yerlerden biri de kule. İster avludan ister odaları gezerken yukarıdan fotoğraflayabileceğiniz yuvarlak kule 1593 yılında aslına uygun şekilde restore edilmiş.

Bran Kalesi’nin en fazla ilgi uyandıran yerlerinden biri de “Secret Tunnel” yani Gizli Tünel. 1920’li yıllarda Kraliçe Marie’nin emriyle kalede tadilat yapıldığı sırada işçiler birinci ve üçüncü katları birbirine bağlayan gizli bir tünel keşfetmiş.. Şöminenin arkasına gizlenen kaçış tünelinden binlerce yıl kimsenin haberi olmamış. Kaleyi ziyaret ettiğinizde Gizli Tünel’i görmeyi unutmayın.

Daracık ahşap merdivenleri, küçük pencereli odaları, gizli tünelleri, labirent gibi koridorlarıyla Bran Kalesi Romanya gezisinde gizemli ve büyüleyici bir durak. Kaleyi gezdikten sonra yapay bir gölet de bulunan yeşillikler içerisindeki bahçesinde mola verebilirsiniz.

Bran Kalesi Ziyaret Saatleri

Bran Kalesi haftanın her günü ziyarete açık. Pazartesi 12.00-16.00, Salı-Pazar günleri 09.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bran Kalesi Giriş Ücreti

  • Tam bilet: 45 Lei (9 avro)
  • 65 yaş üstü: 35 Lei (7 avro)
  • Öğrenci: 25 Lei (5 avro)
  • 7 yaş altı çocuklar: 10 Lei (2 avro)

Bran Kalesi iç görünüm, Dracula Şatosu gezilecek yerler

Bran Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Kaleyle ile ilgili her türlü detayı verdikten sonra sıra Bran Kalesi’ne nasıl gidebilirsiniz sorusunu cevaplamaya geldi. Kale, Braşov şehrine 28 kilometre uzaklıkta. Araç kiralayarak gitmeyi düşünüyorsanız yolculuk 30 dakika civarında sürüyor. Bran Kalesi’ne toplu ulaşım ile de gitmek mümkün. Otobüs terminalindeki 2 nolu perondan hafta içi yarım saatte bir, hafta sonları saat başı Bran Kalesi’ne otobüs seferi var.

Başkent Bükreş’ten Bran Kalesi’ne gitmek isterseniz yolculuk ortalama 3 saat sürüyor. Bükreş’ten direkt Bran Kalesi’ne toplu ulaşım yok. Öncelikle Bran kasabasına gelip, buradan tekrar otobüse binmeniz gerekiyor. Bükreş’ten Bran Kalesi’ni ziyaret etmenin en kolay yolu araç kiralamak. Hepinize şimdiden keyifli geziler!

yolcu360 blog arama banner

Romanya Araç Kiralama

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile Romanya’daki en uygun fiyatlı kiralık araçları listeleyebilirsiniz. Üstelik ücretsiz iptal ve iade garantisiyle. Ayrıca ödüllü Misafir Merkezimiz 7/24 yanınızda!

En iyi araç kiralama fiyatları için ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle