Yolcu360 Blog
erikli-yaylasi-44
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Erikli Yaylası Gezisi: Görmeniz Gereken 4 Yer ve Kamp Deneyimi

Erikli Yaylası Gezisi: Görmeniz Gereken 4 Yer ve Kamp Deneyimi

Erikli Yaylası gezisine hazır mısınız? El değmemiş doğal güzelliği ve bol oksijeni ile şöyle derin bir nefes almaya ne dersiniz? Gelin birlikte Erikli Yaylası’nı keşfedelim.

Yaylaya çıkmadan alışverişinizi Teşvikiye köyünden yapabilirsiniz ben köyü oldukça tatlı ve sempatik buldum. Puslu ve hafif bir yağmurlu havada denk gelmeme rağmen bu keşif beni çok heyecanlandırdı. İstanbul’dan gelecekler, Yolcu360‘tan İstanbul araç kiralama seçeneklerini değerlendirip hemen yola çıkabilirler.

Erikli Yaylası Nerede?

Erikli Yaylası nerede? Yayla, Yalova’nın Teşvikiye beldesine bağlıdır. Doğanın masalsı yönünü yansıtan olağanüstü bir yerdir. Yalova halkı Erikli Yaylası’nı artık yayla olarak kullanmadığı için burası çoğunlukla piknik severler ve kamp severleri ağırlamaktadır. Bu yaşam alanı buz gibi tatlı su kaynakları, şelaleler, patika yollar ve daha bir çok güzel doğal güzelliği barındırmaktadır. 

Erikli Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Peki Erikli Yaylası nasıl gidilir? Erikli Yaylası’na ulaşım oldukça kolaydır. Yalova Çınarcık iskelesine ulaştığınızda İDO sefer hatlarının bulunduğu caddeden servisler kalkmaktadır. Gün içerisinde gerçekleşen sefer saatlerini değerlendirerek Erikli Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Eğer sefer saatlerini kaçırdıysanız ya da sizlere uymuyorsa başka bir çözüm de önerebiliriz. Çınarcık İskelesi önünden Teşvikiye Kent Ormanı minibüslerine binip, son durakta aktarma yaparak Erikli Yaylası’na doğru devam edebilirsiniz. 

Erikli Yaylası Hakkında Bilgiler

erikli-yaylasi-

Erikli Yaylası’nda neler yapılır? Ne zaman gidilir? Erikli Yaylası hakkında bilgiler ile devam edelim.

  • Erikli Yaylasında kamp yapmanın tadı bir başkadır. Eğer burada kamp yapmayı düşünüyorsanız sizlere organizasyonların olmadığı günleri tercih etmenizi öneriyoruz. Çünkü organizasyonların olduğu günlerde kamp yapıp, huzur bulmak pek de mümkün olmayabilir. 
  • Erikli Yaylası’nda doğal yaşamın devam ettiği belirtmeden geçmeyelim. Bu yüzden sabah uyanıp, çadırınızın kapısını açtığınızda karşınıza bir inek çıkarsa şaşırmayın. Bizden söylemesi. 😉 Nitekim ayakkabılarınızı ve diğer eşyalarınızı çadırın iç kısmına almanızı öneriyoruz.
  • Erikli Yaylası’nda oldukça keyifli doğa yürüyüş alanları bulunmaktadır. Bu yürüyüş alanlarını kullanırken atlamamanız gereken bazı noktalara değinelim. Eğer gece yürüyüşü gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız etrafınızı güçlü bir şekilde aydınlatan kafa lambası ya da fener bulundurmanız gerekmektedir. Çevredeki şelalelerden gelen kollar küçük bataklıklar oluşturduğu için gece bu alanlara denk gelmeniz muhtemeldir. Bu yüzden önlem almakta fayda var.
  • Erikli Yaylası’nı ön plana çıkaran doğal güzelliğin başında elbette şelaleler geliyor. Bu şelalelerde gönlünüzce vakit geçirebilirsiniz. Fakat şelalelerin yanında yürüyüş sırasında dikkatli olmanızı öneriyoruz. Kayalıklar çok kaygan olduğu için düşme sonucu yaralanmalarla karşılaşabilirsiniz. Hatta yürüyüş sırasında gerekli ekipmanları yanınızda mutlaka bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. 

Erikli Yaylası Gezisi: Görmeniz Gereken 4 Yer

Yaylada gezisi kamp yapmanın yanı sıra keyif veren pek çok rota bulunuyor. Bir tarafta gürül gürül akan şelaleler diğer tarafta yemyeşil tabiat ormanı. İşte Erikli Yaylası gezisi görmeniz gereken 4 yer listemiz. 

  • Teşvikiye Kent Ormanı

Erikli Yaylası ile komşu sınırları paylaşan Teşvikiye Kent Ormanı, Erikli Yaylası gezisi görmeniz gereken 4 yer listemizde ilk sırada bulunuyor. Burası eşsiz güzelliği ile sizleri adeta büyülüyor. Çınarcık ilçesi Teşvikiye beldesine bağlı Yalova Kent Ormanı adeta doğanın bir hediyesi gibi. 2005 yılında 95 hektar alana kurulan Yalova Kent Ormanı, baharın güzelliklerini görmek isteyenlerin ilgi odağı oluyor. Kent ormanı içerisinde piknik alanları, yürüyüş alanları, seyir terasları ve buz gibi şelaleler yer alıyor. Bunun yanı sıra kişisel ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabileceğiniz kafeler, restoranlar ve ortak kullanım alanları bulunmaktadır.

Ayrıca Teşvikiye Kent Ormanı içerisinde trekking yapabileceğiniz alanlar da bulunmaktadır. Ormanının bulunduğu bölgede asli orman ağaçlarından kayın, karaçam, meşe geniş yayılış göstermektedir. Sayıca az da olsa kestane, gürgen, dişbudak, akçaağaç, çınar, kızılağaç, ıhlamur, yabani kiraz, yabani erik de görmeniz mümkündür. Çalı ya da otsu bitkilerden katırtırnağı, yabani sarmaşık, kekik, hiperikum, güzellik çalısı, kocayemiş, pençe çalısı Teşvikiye Kent Ormanı’na ayrı bir güzellik katmaktadır.

  • Çifte Şelale

erikli-yaylasi

Sizleri şehrin karmaşasından kaçırıp, bol oksijen dolu bir yere götürüyoruz. Burası Erikli Yaylası gezisinde mutlaka görmeniz gereken Çifte Şelale. Huzuru içinize çekeceğiniz bir rota. Burada bulunan seyir teraslarında birbirinden keyifli manzaraları izleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra yanınızda deniz eşyalarınızı götürmenizi de tavsiye ediyoruz. Nitekim buz gibi suya girip, serinleme fırsatını kaçırmak istemezsiniz. Çifte Şelale’nin yanında yer alan patika yollardan yürüyüş yapabilirsiniz. Böylece hem doğanın tadını çıkarır hem de şelalenin sesiyle rahatlayabilirsiniz. Kısacası bu rota sizleri biraz olsun şehrin gürültüsünden uzaklaştırarak doğanın kalbine davet ediyor.

  • Küçük Dipsiz Göl ve Büyük Dipsiz Göl

Küçük havzalar şeklinde oluşan göller doğanın adeta gözü gibidir. Erikli Yaylası’nda yer alan Küçük Dipsiz Göl ve Büyük Dipsiz Göl de onlardan biridir. Bu göllerde yeşilin suya yansımasını benzersiz bir şekilde seyredebilirsiniz. Kendinizi etrafınızı kaplayan yemyeşil ağaçlar ve hafif hafif akan su sesine bırakabilirsiniz. Gözünüzü kapattığınızda duyduğunuz kuş sesleri sizleri de hayallerinize eşlik edecektir. Hayatınızın en huzurlu anlarınızı yaşayacaksınız desek abartmış olmayız. Bu yüzden Erikli Yaylası gezisi görmeniz gereken 4 yer listenizde mutlaka bulunmalı.

  • Delmece Yaylası

Erikli Yaylası’ndan sonra Yalova’nın en çok bilinen ve kamp için sıklıkla tercih edilen bir diğer yaylası da Delmece Yaylası’dır. Delmece Yaylası, kamp yapmak için uygun kamp alanlara sahiptir. Bunun yanı sıra yayla, yürüyüş yapmayı sevenler için harika trekking rotalarını da içinde barındırıyor. Fakat bölgede herhangi bir market olmadığını da belirtmek de fayda var. Bu sebeple tüm ihtiyaçlarınızı en son durak Çınarcık’tan satın alabilirsiniz. Delmece Yaylası’nın rakımı 730 metre. Bu durum bahar aylarının hafif serin geçmesini sağlıyor. Delmece Yaylası’na ulaşım da oldukça kolaydır. Asfalt yol üzerinden her türlü motosiklet ya da araç bölgeye rahatlıkla ulaşım sağlayabilir. Çınarcık ilçesinin Teşvikiye beldesinden sonra kahverengi tabelaları takip ederek Delmece Yaylası’na gelebilirsiniz. Erikli Yaylası gezisi görmeniz gereken 4 yer listesinde son rotamız. 

Erikli Yaylası’nda Kamp Deneyimi

Yazarlarımızdan Elif Omput Erikli Yaylası’ndaki kamp anılarını sizlerle paylaştı:

Erikli Yaylası’nda mesire alanları mevcut, elektrik ve su da mevcut gönül rahatlığı ile kamp yapılabilir. Hem ilçe merkezine öyle çokça uzak değil bu yönden avantajlı olabilirsiniz. Kamp alanına ulaştık ve çadırlarımızı kurduk mevsimi umursamadan yola düşen onlarca kampçı vardı; bu bizim ülkemizde de kampçılığın gelişiyor olması anlamına geliyor. Umuyorum ki bilinçli bir akım halinde olur, doğaya en az zarar vererek gelişir.

Erikli Yaylası’nda kampımızı kurduktan sonra 15 20 dakika süren Çifte şelalelere yürüdük. Muazzam o puslu serin hava suyun sesi ve huzur kime sorsanız yalancı cennete vardığını size söyler fotoğrafta da gördüğünüz üzeri mutlu bir Gezginkz var.

Hemen hemen her yazımda tatlı suları sevdiğimi dile getiriyorum ve şelaleler benim gözbebeğim gibi. Ne zaman bir şehre keşfe gitsem ve oralarda bir şelale olduğunu öğrensem ziyaret etmeden dönmek istemiyorum.

Gezi burada son bulmuyor elbet sırada o korku filmlerinden fırlamış gibi görünen Dipsiz göl var. O esrarengiz hava, kapkara rengi ve içine düşmüş kırık ağaç dalları ile oldukça ürkütücü görünüyor. Buraya ulaşmak o kadar kolay ki şu miskin halinizi bir yana koyup en basitinden feribota atlayıp kendinizi bir anda yayla yolunda bulursunuz.

O sisin içinden sizi selamlayan karaçamlar, dalları ile size gülümseyen kestane ağaçları, nazlı nazlı gözkırpan gürgenler ve ismi kendilerine saklı kalan ormanın gerçek sahipleri size tüm samimiyetleri ile evlerini açıyorken bu cömertliğe karşılık vermemek büyük bir haksızlık olur.

Yalova’yı büyük bir kamp alanı gibi düşünebilirsiniz hem İzmir’e hem Ankara’ya hem de İstanbul’a çok yakın. Biraz lüksten uzaklaşıp doğaya yaklaşma fikri size cazip gelebilir. Ailecek bir haftasonu kaçamağı kulağa oldukça cazip geliyor bu sıralar havalar tam soğumadan ya da ilkbahar aylarında eminim şelale daha bir heybetli akarken ziyaret ederseniz unutulmaz bir küçük tatil olur sizin için.

İşleriniz için endişe etmeyin onlar sizi döndüğünüz de bekliyor olacak önemli olan kendinizle veya sevdiklerinizle yaşadığınız zaman dilimi.

Yorum ekle