Anadolu’nun en bereketli topraklarına sahip olan Kırıkkale için ne desek az kalır. Zengin tarihi geçmişi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan şehrin tarihi Neolitik Çağ’a kadar dayanmakta. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, Türkiye’nin kültür turizmi için oldukça önemli. Bu güzel şehri konforlu bir şekilde keşfetmek için araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz. Kırıkkale gezi rehberi için Kırıkkale gezilecek yerler yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.
Kırıkkale Türkiye
Yozgat, Çankırı, Ankara, Çorum ve Kırşehir ile komşu olan Kırıkkale, sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak ile özdeşleşmiş. Özellikle 1920’lerde kurulmuş olan silah ve silah mühimmatı üreten fabrika, Devlet Demir Yolları’nın bu bölgeden geçmesi gibi faktörler kentin büyümesinde doğrudan etkide bulunmuş ve kent 1941 yılında belediye statüsüne kavuşmuştur. Kent gelişimini büyük ölçüde bölgedeki sanayi faaliyetlerine borçlu. Kırıkkale’nin nesi meşhur‘un cevabı ise yıllardan beri mühimmat fabrikası ve sanayi yatırımları ile ünlü diyebiliriz.
Kırıkkale gezi rehberi
Kırıkkale harita üzerinde Türkiye’nin İç anadolu Bölgesi’nde bulunan, yaklaşık 270.000 nüfuslu bir il olup, isminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle beraber hakkında rivayetler mevcuttur. Bünyesinde 9 kadar ilçe ve 11 kadar belde barındıran şehir, 21 Haziran 1989 senesinde il haline gelmiştir. Kırıkkale’ye ne zaman gidilir? Şehirde kışları soğuk geçer. O yüzden Kırıkkale gezisi için en uygun mevsim yaz ayları. Ancak Kırıkkale’nin etkinlik takviminin en yoğun olduğu dönem sonbahar ayları olduğu için turistler tarafından bu dönemde Kırıkkale’ye gidilmekte. Her yıl Eylül ayı içerisinde Yahşiyan Yoğurt Festivali ve Delice Üzüm ve Kavun Festivali düzenlenmekte. Yine her yıl Ağustos ayında Ay Çekirdeği Şenliği yapılır.
Kırıkkale gezilecek yerler
- Tarihi Kırıkkale Evleri
1500’lü yıllardan beri var olan Kırıkkale tarihi evleri, 2 katlı bir mimariye sahip. Kırıkkale tarihi evler ve özelliklerine bakıldığında alt kat kagirden, üst kat ise ahşaptan yapılmış. Çatılar üçgen şeklinde. Kırıkkale tarihi evleri arasında en ünlüsü Aslan Bey ve Tayyar Bey Konağı. Kırıkkale gezi rehberi kapsamında burayı mutlaka gezmenizi öneririz.
Kırkkale evleri nerede / Kırıkkale evlerine nasıl gidilir: Keskin İlçesi ve Merkez Hasandede Kasabasında bulunmaktalar. Çorum araç kiralama olanaklarına göz atarak, Kırıkkale’yi rahatça keşfedebilirsiniz.
- Koçubaba Türbesi
Kırıkkale gezi rehberi için yola çıkmışken inanç turizmi kapsamında Koçubaba türbesini de gezebilirsiniz. Cami ve türbe’nin tarihi 15. yüzyıla dayanmakta. Türbenin mimari özellikleri ise sekizgen planlı ve sivri bir külahla örtülü olması. Türbe, Balışeyh İlçesinin Koçubaba Köyünde yer almakta. Ankara üzerinden gelecek olan seyahat severler, Ankara Keçiören araç kiralama imkanlarından yararlanabilirler.
- Karaahmetli Tabiat Parkı
Karaahmetli Tabiat Parkı hakkında bilgi verecek olursak, şehrin ilk tabiat parkı. Özellikle hafta sonu yerel halk tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir yer. Kırıkkale’de piknik yapılacak yerler arasında yer alan tabiat parkı, Kapulukaya Baraj Gölü’nün kıyısında bulunmakta. Kırıkkale gezi rehberi listeniz için şehri keşfederken burada piknik yaparak, dinlenebilirsiniz.
Karaahmetli tabiat parkı nasıl gidilir: Karaahmetli Köyü, Bahşili/Kırıkkale
- Silah Sanayi Müzesi
Kırıkkale gezi rehberi için Silah Sanayi Müzesini gezebilirsiniz. 15 Temmuz 1990 yılında açılan müzenin içindeki eserlerin çoğunluğu 2. Dünya Savaşı döneminden kalma. Müze içerisindeki 299 adet eser, 14. yüzyıldan günümüze kadar kronolojik bir sırayla dizilmiş.
- Sulu Mağara
Kırıkkale Sulu Mağara hakkında bilgi olarak, yarı doğal-yarı yapay ve düden konumlu fosil bir mağara özelliğine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kırıkkale sulu mağara özellikleri arasında kuru ve sıcak bir havaya sahip olması da var. Erken Hıristiyanlık döneminde yapılmış taş geçitlere sahip.
Kırıkkale Sulu Mağara nerede / Kırıkkale Sulu Mağara nasıl gidilir: Kırıkkale gezi rehberi kapsamında gezilebilecek bir yer olan mağara, Keskin ilçe merkezinde yer almakta.
Kırıkkale gezilecek tarihi yerler
- Çeşnigir Köprüsü
Çeşnigir Köprüsü efsanesine göre, köprünün büyük kemeri bir türlü tutmuyormuş. Köprüyü inşa eden mimar köprünün yıkılmaması ve büyük kemerin tutması için gece boyunca Allah’a yalvarmış. Gece uykuya daldığında ise rüyasında kızı ile oğlunun kurban etmiş ve onların kanı ile iki taşın yoğurmuş. Böylece büyük kemerin tuttuğunu görmüş. Uyanınca ise kızı ile oğlunu kurban etmiş ve onların kanı iki taşı yoğurmuş. Bu iki taşı köprüye yerleştirmiş ve büyük kemer tutmuş. Çeşnigir köprüsü yapılış tarihi, Büyük Selçuklu dönemine dayanmakta. Kırıkkale Çeşnigir köprüsü hakkında bilgi olarak, Kızılırmak Nehri üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.
- Ceritkale Kaya Mezarları
Ceritkale Kaya Mezarları hakkında bilgi olarak Demir Çağı’na ait olduğunu söyleyebiliriz. Yapı, bölgenin en eski yerleşim alanları arasında.
Ceritkale Kaya Mezarları nerede: Keskin İlçesine 9-10 km uzaklıkta yer almakta.
- Hasandede Cami ve Türbesi
1605 yılında yaptırılmış olan türbelerden ilk türbe Hasandede’ye, ikinci türbe ise oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ve kızı Ümmühan Ana’ya ait. Türbeler kare plan olarak inşa edilmiş. Türbe, Hasandede Kasabası’nın merkezinde bulunmakta.
Kırıkkale’de ne yenir ? / Kırıkkale nerede yemek yenir ?
Kırıkkale mutfağı, yüzlerce yıldır Anadolu topraklarında bulunan medeniyetlerin tümünün birden katkılarıyla zenginleşmiş, günümüze kalmış bir mutfak. Kırıkkale’de Kömbe, Katmer, Gözleme, Bazlama gibi ünü ülkenin dört bir yanına yayılmış yöresel lezzetlerin yanında, Külleme, Kavurma, kızartma gibi et yemekleri ve Kırıkkale yöresel yemekleri olarak pek çok tarhana çeşidi, Sızgıt, Guymak ve Madımak gibi tatlar da tadılabilir. Kırıkkale Keskin Tava nerede yenir? diye merak ettiyseniz, Yıldırımlar Ocakbaşı‘na uğramanızı öneririz.
Kirikkale merkez kahvaltı mekanları:
- Home Garden Cafe & Bistro
- Eymek Unlu Mamülleri
- Simitçi Dünyası
- Süleymaniye Şehr-i Saadet
- Gözde Aile Piknik Yeri
- Mini Home & Kahvaltı Noktası
Kırıkkale yemekleri için restoran önerileri:
- Kırıkkale Mangal Sefam
- Hocapaşa Restaurant
- Kandemirler Restoran
- Vural Alabalık
- Gölet Kebap
Kırıkkale ulaşım / Kırıkkale’ye nasıl gidilir?
Karayolu için sayısız seçenek mevcutken kentte havalimanı bulunmamakta olduğundan Ankara Esenboğa Havalimanı’nda inip Kırıkkale’e oradan ulaşabilirsiniz. Esenboğa Havalimanı kente yaklaşık olarak 115 kilometre uzaklıktadır. Ankara Esenboğa araç kiralama olanaklarından yararlanarak, şehre kısa sürede ulaşabilirsiniz. Ankara üzerinden Kırıkkale’ye gitmek isteyen gezginler; Ankara Çankaya araç kiralama, Ankara Kızılay araç kiralama ya da Ankara Çubuk araç kiralama seçeneklerinden faydalanabilirler.
İstanbul Kırıkkale arası kaç km: O-4 üzerinden 524,0 kilometre olup İstanbul Kadıköy araç kiralama, İstanbul Beşiktaş araç kiralama veya İstanbul Ataşehir araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak 5 saat 35 dakika içerisinde Kırıkkale’ye ulaşabilirsiniz.
Add comment