Yolcu360 Blog
Kıbrıs'ta araba fiyatları nasıl? kktc sınırı
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Kıbrıs’ta Araba Fiyatları Nasıl? 2023

Kıbrıs’ta Araba Fiyatları Nasıl? 2023

Kıbrıs’ta araba fiyatlarını inceliyoruz. Son zamanlarda artan araba fiyatları ile birlikte ucuza araç satın almak isteyen sürücüler çareyi yurt dışından araç getirmekte buluyor. Nitekim Kıbrıs’ta seçenekler arasında yer alıyor. Peki Kıbrıs’ta araba fiyatları 2023 yılında nasıl? Ucuz araç getirmek mümkün mü? Kıbrıs’tan araç getirmenin şartları neler? Hep birlikte inceleyelim.

Kıbrıs’tan Araba Satın Almak

kibris-araba.jpg

Kuzey Kıbrıs’ta otomobil alım satım piyasası gerçekten çok hareketli. Çünkü Kıbrıs’ta toplu taşıma ile ulaşım çok yaygın değil. Ayrıca istenilen her noktaya toplu taşıma ağı ile ulaşmak da mümkün olmuyor. Çok büyük bir oranla da hane başına 2 araç düşüyor. Çünkü ada halkı, ulaşım ihtiyacınız özel araç ile sağlıyor. Durum böyle olunca Ada’da sıfır ve ikinci el araç piyasası her dönemde hareketli oluyor. Peki, KKTC’de araba fiyatları 2023 yılında nasıl? Halk arasında son zamanlarda sıkça duymaya alışık olduğumuz “Kıbrıs’ta arabaların fiyatları çok uygun.”, “Kıbrıs’tan ucuza araba getirttim.” gibi söylentiler hakim. Aslına bakarsanız Kıbrıs’tan araç satın almak o kadar da kolay değil. Peki, KKTC’de otomobil fiyatlarının Türkiye’ye göre uygunluğu doğru mu? Bu soruların yanıtları için öncelikle 2023 araba fiyatları araştırması yaptık. 

2023 Kıbrıs Araba Fiyatları İncelemesi

KKTC’de araba fiyatları 2023 şeklinde bir araştırma yapabilmek için online araç satış platformlarına bakıyoruz. Bu platformlarda tüm araçların fiyatlarının Sterlin ile ifade edildiğini görüyoruz. Çünkü Yavru Vatan’da İngiliz Sterlini özellikle taşınmaz malların alım satımında tercih edilen para birimi. “Kıbrıs’ta araba satışları Sterlin ile yapılıyor.” şeklinde söylemleri duymuş olmalısınız. Aslında bu konuda net bir kural olmadığını belirtmekte fayda var. Fakat ülke genelinde tıpkı ev fiyatları ya da kiralar gibi araba satış fiyatları da İngiliz Sterlini ile hesaplanıyor.

Peki neden İngiliz Sterlini ile satış yapıldığını merak ediyor musunuz? Kıbrıs vatandaşlarının çok büyük bir kısmı, günümüzde İngiltere’de yaşıyor. Sebebi ise 1878 yılında Kıbrıs Adası’nın yönetiminin İngiltere’ye geçmiş olması. Nitekim bu yıllarda  pek çok Kıbrıslı vatandaş İngiltere’ye göç etti. Ayrıca 1917 yılında Kıbrıslılara İngiltere vatandaşlığına geçmeleri için iki yıl süre verildi. Yine bu dönemde de çok büyük bir kitle İngiliz vatandaşlığını tercih etti. İşte günümüzde de araç ya da ev satışları İngiliz Sterlini ile gerçekleşiyor. Halen Kıbrıs’taki sayısız evde, İngiltere’de akrabaları olanlar yaşıyor. 

Kıbrıs’ta Araba Fiyatları Neden Uygun?

kıbrıs'ta araba fiyatları, sahilde otomobil

Kıbrıs otomobil fiyatları ya da Kıbrıs hafif ticari araç fiyatları, Sterlin kurunu TL’ye dönüştürdüğümüzde ortaya çıkıyor. Bu rakamlar, aynı aracın Türkiye’de fiyatına göre uygun kalıyor. Peki, bunun nedeni ne? Neden basit: Çünkü KKTC’de araba alırken ÖTV ödemiyorsunuz. Özetle; ÖTV yok. Ayrıca bazı araçları ülkeye bireysel olarak sokmak da mümkün. Örneğin ülkede distribütörü olmayan Hint malı x otomobili de isterseniz getirtebiliyorsunuz. Bu da çok uyguna satılan o x modeli alabilmenizi sağlıyor. Kıbrıs’ta da resmi para birimi TL. Peki,  kurdaki durum, orada etkili olmadı mı? Bunu da açalım

Kıbrıs’ta Otomobil Fiyatları Ucuzdu Ama Eskiden

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ikinci el araba fiyatları için online araştırma yapabilirsiniz. Çok sayıda ikinci el araç alım satım platformu var. Bu platformlardaki ilanlar, piyasa hakkında net fikir veriyor. Sterlin ile tanımlanan fiyatları, Türk Lirasına çevirdiğinizde fark ediyorsunuz ki Türkiye’deki aynı marka model ile arada çok büyük bir fark yok. Söz konusu fark ise ÖTV avantajı kaynaklı. Ancak oradaki aracı Türkiye plakasına çevirmek ve direksiyon değişimi sağlamak zaten aynı hesaba hatta bazen daha pahalıya bile gelebiliyor. Bu anlattıklarımıza ek olarak KKTC’de araç fiyatlarının eskiden epey uygun olduğunu da söylemek gerek. Çünkü kur farkı böyle makası açmamışken ÖTV avantajı ile oldukça uygun fiyata araba sahibi olmak mümkün oluyordu. Tabi Kıbrıslılar için.

T.C. Vatandaşlarının Kıbrıs’tan Araba Alma Şartları Nelerdir?

KKTC’de ÖTV yok ve arabaların fiyatı daha uygun olduğunu söyledik. Büyük soru şu: T.C. vatandaşı Kıbrıs’tan araba alma şartları nelerdir? Cevap şöyle: Kıbrıs’ta çalışma izni olmayan kişi, oradan aldığı araba ile Türkiye’ye giremez. Yani T.C. vatandaşı olabilirsiniz ve KKTC’de çalışma izni almış olabilirsiniz. Bu durumda yaşadığınız Kıbrıs’tan araba alıp Türkiye’ye getirebilirsiniz. Elbette bunun da sınırlaması var. Kıbrıs plakalı aracı Türkiye plakaya çevirme fiyatı konusu da çok merak ediliyor. Burada plaka çevirme yapmamanız için KKTC vatandaşı olmanız ya da KKTC’de çalışma izninizin olması gerekiyor. Ardından aracı deniz ulaşımı ülkeye soktuktan sonra sadece 2 yıl kullanabiliyorsunuz. Satış için de KKTC’de işlem yapmak zorundasınız. KKTC’den araba getirme nasıl oluyor onu da anlatalım…

  1. Satın aldığınız aracı Türkiye’ye gemi ile getirebilirsiniz. Bunun için aracınızı taşıtacak olan taşıyıcı firmadan bilet almanız gerek.
  2. Çıkış yapmadan önce araç çıkış belgesi almanız gerekiyor. Bunun için KKTC vergi dairesinde bir ödeme yapmanız da gerekecek.
  3. Çıkış yapacağınız gün taşıyıcı firmanın ofisinde aracın belgeleri yanı sıra araç çıkış belgesini isterler ve işleme alırlar.
  4. Evraklarınız onaylandıktan sonra gümrük çıkış kapısında ilk önce kendi çıkış işlemlerinizi sonrasında da araç ile ilgili çıkış işlemlerini yapacaksınız.
  5. Aracı Türkiye’ye getirmek için taşıyıcı gemiden bilet almanız gerekiyor.

KKTC’den Türkiye’ye araba getirme fiyatları, araç sigortası ve diğer işlemlere göre değişmektedir. Bu nedenle net bir fiyat vermek doğru olmaz.

Kıbrıs Araba Fiyatları 2023

kıbrıs'ta araba fiyatları nasıl?

Kıbrıs’ta araba fiyatları her geçen gün değişiklik gösterse de güncel kurları baz alarak 2023 Kıbrıs araç fiyatlarından ortalama olarak bahsedebiliriz. İşte sıklıkla satışı yapılan birkaç araba modelinin fiyatı şöyle:

  • 2023 Jeep Renegade: 23.900 Euro (Yaklaşık 812.122 TL’ye denk gelmektedir.)
  • 2023 Mercedes Benz E 200: 57.900 Euro (Yaklaşık 1.967.442 TL’ye denk gelmektedir.)
  • 2023 Fiat Tipo Sedan: 15.000 Euro (Yaklaşık 509.700 TL’ye denk gelmektedir.)
  • 2023 Citroen C3: 17.000 Euro (Yaklaşık 577.660 TL’ye denk gelmektedir.)
  • 2023 Toyota Yaris: 18.300 Euro (Yaklaşık 621.834 TL’ye denk gelmektedir.)
  • Toyota Corolla 2016 model: 9.600 Euro (Yaklaşık 326.208 TL’ye denk gelmektedir.)
  • Honda Civic 2017 model: 11.200 Euro (Yaklaşık 380.576 TL’ye denk gelmektedir.)
  • Ford Focus 2015 model: 6.800 Euro (Yaklaşık 231.064 TL’ye denk gelmektedir.)

Kıbrıs’ta Araç Kiralama Fiyatları Nasıl?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle