Kıbrıs’ta araba fiyatları nasıl? Kıbrıs’ta araba fiyatları ne durumda? Bu sorulara yanıt arıyoruz.
Kıbrıs plakalı aracı Türkiye plakaya çevirme fiyatı, Kıbrıs’ta araba fiyatları gibi konu başlıkları çok popülerleşti. KKTC’den ucuz araba alma algısı yaygın ama bu, ne kadar doğru? İşin aslına birlikte bakalım…
Kıbrıs’ta Araba Fiyatları: Kuzey Kıbrıs’tan Araba Almak!
Kuzey Kıbrıs’ta otomobil alım satım piyasası gerçekten çok hareketli. Çünkü Kıbrıs’ta toplu taşıma ile ulaşım çok yaygın değil. Ayrıca istenilen her noktaya toplu taşıma ağı ile ulaşmak da mümkün olmuyor. Çok büyük bir oranla da hane başına 2 araç düşüyor. Çünkü Ada halkı, ulaşım ihtiyacınız özel araç ile sağlıyor. Durum böyle olunca Ada’da sıfır ve ikinci el araç piyasası her dönemde hareketli oluyor. Peki, KKTC’de araba fiyatları nasıl?
“Kıbrıs’ta arabaların fiyatları çok uygun.”, “Kıbrıs’tan ucuza araba getirttim.” gibi söylentiler yaygın. İşin aslı elbette o kadar “basit” değil!
Peki, KKTC’de otomobil fiyatlarının Türkiye’ye göre uygunluğu doğru mu? En önemlisi de Kıbrıs’ta arabalar neden ucuz? Bu soruların yanıtları için Kıbrıs’ta araba fiyatları araştırması yaptık. Önce 2022 ve 2021 Kıbrıs araba fiyatları konusuna bakalım…
2022 Kıbrıs Araba Fiyatları
KKTC’de araba fiyatları 2022 şeklinde bir araştırma yapabilmek için online araç satış platformlarına bakıyoruz. Bu platformlarda tüm araçların fiyatlarının Sterlin ile ifade edildiğini görüyoruz. Çünkü Yavru Vatan’da İngiliz Sterlini özellikle taşınmaz malların alım satımında tercih edilen para birimi.
Kıbrıs’ta Araba Fiyatları Neden Uygun?
Kıbrıs otomobil fiyatları ya da Kıbrıs hafif ticari araç fiyatları, Sterlin kurunu TL’ye dönüştürdüğümüzde ortaya çıkıyor. Bu rakamlar, aynı aracın Türkiye’de fiyatına göre uygun kalıyor. Peki, bunun nedeni ne? Neden basit: Çünkü KKTC’de araba alırken ÖTV ödemiyorsunuz. Özetle; ÖTV yok. Ayrıca bazı araçları ülkeye bireysel olarak sokmak da mümkün. Örneğin ülkede distribütörü olmayan Hint malı x otomobili de isterseniz getirtebiliyorsunuz. Bu da çok uyguna satılan o x modeli alabilmenizi sağlıyor. Kıbrıs’ta da resmi para birimi TL. Peki, kurdaki durum, orada etkili olmadı mı? Bunu da açalım…
Kıbrıs’ta Otomobil Fiyatları Ucuzdu Ama Eskiden 🙂
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ikinci el araba fiyatları için online araştırma yapabilirsiniz. Çok sayıda ikinci el araç alım satım platformu var. Bu platformlardaki ilanlar, piyasa hakkında net fikir veriyor. Sterlin ile tanımlanan fiyatları, Türk Lirasına çevirdiğinizde fark ediyorsunuz ki Türkiye’deki aynı marka model ile arada çok büyük bir fark yok. Söz konusu fark ise ÖTV avantajı kaynaklı. Ancak oradaki aracı Türkiye plakasına çevirmek ve direksiyon değişimi sağlamak zaten aynı hesaba hatta bazen daha pahalıya bile gelebiliyor.
Bu anlattıklarımıza ek olarak KKTC’de araç fiyatlarının eskiden epey uygun olduğunu da söylemek gerek. Çünkü kur farkı böyle makası açmamışken ÖTV avantajı ile oldukça uygun fiyata araba sahibi olmak mümkün oluyordu. Tabi Kıbrıslılar için.
T.C. Vatandaşları Kıbrıs’tan Araba Alabilir mi?
KKTC’de ÖTV yok ve arabaların fiyatı daha uygun, dedik. Büyük soru şu: T.C. vatandaşı Kıbrıs’tan araba alabilir mi? Cevap şöyle: Kıbrıs’ta çalışma izni olmayan kişi, oradan aldığı araba ile Türkiye’ye giremez. Yani T.C. vatandaşı olabilirsiniz ve KKTC’de çalışma izni almış olabilirsiniz. Bu durumda yaşadığınız Kıbrıs’tan araba alıp Türkiye’ye getirebilirsiniz. Elbette bunun da sınırlaması var.
Kıbrıs plakalı aracı Türkiye plakaya çevirme fiyatı konusu da çok merak ediliyor. Burada plaka çevirme yapmamanız için KKTC vatandaşı olmanız ya da KKTC’de çalışma izninizin olması gerekiyor. Ardından aracı deniz ulaşımı ülkeye soktuktan sonra sadece 2 yıl kullanabiliyorsunuz. Satış için de KKTC’de işlem yapmak zorundasınız. KKTC’den araba getirme nasıl oluyor onu da anlatalım…
- Satın aldığınız aracı Türkiye’ye gemi ile getirebilirsiniz. Bunun için aracınızı taşıtacak olan taşıyıcı firmadan bilet almanız gerek.
- Çıkış yapmadan önce araç çıkış belgesi almanız gerekiyor. Bunun için KKTC vergi dairesinde bir ödeme yapmanız da gerekecek.
- Çıkış yapacağınız gün taşıyıcı firmanın ofisinde aracın belgeleri yanı sıra araç çıkış belgesini isterler ve işleme alırlar.
- Evraklarınız onaylandıktan sonra gümrük çıkış kapısında ilk önce kendi çıkış işlemlerinizi sonrasında da araç ile ilgili çıkış işlemlerini yapacaksınız.
- Aracı Türkiye’ye getirmek için taşıyıcı gemiden bilet almanız gerekiyor.
KKTC’den Türkiye’ye araba getirme fiyatları, araç sigortası ve diğer işlemlere göre değişmektedir. Bu nedenle net bir fiyat vermek doğru olmaz.
KKTC’de Araba Fiyatları TL Üzerinden mi?
“Kıbrıs’ta arabalar Sterlin ile satılıyor” şeklinde söylemleri duymuş olmalısınız. Aslında bu konuda bir kural yok. Ama tıpkı ev fiyatları ve kiralar gibi araba fiyatları da İngiliz Sterlini ile belirleniyor. Bu İngiliz yakınlığının nedenine de bakalım…
KKTC vatandaşlarının çok büyük bir kısmı, bugün İngiltere’de yaşıyor. Çünkü 1878 yılında Kıbrıs Adası’nın yönetimi İngiltere’ye geçmişti. Bu dönemde pek çok Kıbrıslı İngiltere’ye göç etti. Ayrıca 1917 yılında Kıbrıslılara İngiltere vatandaşlığına geçmeleri için iki yıl süre verildi. Bu dönemde de çok büyük bir kitle İngiliz vatandaşı oldu. İşte buradan gelen bir İngiliz bağı var. Bugün Kıbrıs’taki evlerin hemen hepsinin İngiltere’de akrabaları var.
Kıbrıs’ta Gezilecek Yerler listesine de bakın!
Kıbrıs’ta Araç Kiralama Fiyatları Nasıl?
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle