Yolcu360 Blog
kaza-tespit-tutanagi-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kaza Tespit Tutanağı Doldururken Bunlara Dikkat Edin!

Kaza Tespit Tutanağı Doldururken Bunlara Dikkat Edin!

7. Kaza tespit tutanakları araçların bir kazaya karışması sonucunda dolduruluyor. Maddi hasarın kayıt altına alınması için oldukça önemli olan tutanakların kullanım amacı net. Peki kaza tespit tutanağı doldururken nelere dikkat edilmeli? Sigorta şirketi ya da polis ile irtibat kurmadan tarafların anlaşmasına olanak veriyor. Kaza sonucunda maddi hasar gerçekleşti ise iki aracın sürücüsü tutanağı dolduruluyor. Ayrıca kendi aralarında tanzim edebiliyor. 

Kaza tespit tutanak sistemi sayesinde trafikte fazla zaman kaybının önüne geçiliyor. Trafikteki bekleme sorunlarından oluşan tıkanıklık gibi sorunlar da ortadan kalkıyor. Bu içeriğimizde kaza tespit tutanağı doldurulurken dikkat edilecekler hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Yazının devamını okurken kaza tespit tutanağının nasıl doldurulacağını, nereden alınabileceğini, süresini ve nasıl sorgulama yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı Doldururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kaza tutanağı doldurulurken kazanın oluş şekli ilk dikkat edilecek konu. Buna bağlı diğer detaylar da önemli. Şimdi, kaza tespit tutanağı doldururken dikkat edilecekleri listeleyelim:

 

 

  • Kazanın Oluş Şekli

Kazanın oluş şeklini karşı taraf ile birlikte tespit ederek raporlamak gerekmektedir. Bu raporlama sonucunda iki tarafın da yazılı beyanı alınıyor ve iki ayrı tutanak olarak kayıtlara geçiriliyor. 

  • Detaylı İnceleme

 İlk başta dikkat edilmesi gereken konu tespit tutanağı doldurulduktan sonra imzalar atılmadan önce detaylı bir inceleme yapılması gerektiği. Çünkü tutanakta yanlış bir ifade kullanılırsa, kazanın oluş biçimi yanlış aktarılırsa geri dönülemez sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Hatalı olmayan şoförün tutanağa aktaracağı yanlış bir bilgi hatalı bir şekilde değerlendirilmesine yol açabiliyor. Bu nedenle kaza tespit tutanağını doldurulduktan sonra imzalar atılmadan önce dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. 

  • Fotoğraflar

Kaza tespit tutanağının içerisinde kazada farklı açılardan çekilmiş fotoğrafların da konulması oldukça önemlidir. Çünkü fotoğraf olay anını net bir şekilde en iyi ifade edebilecek yöntemlerden biridir. 

  • Tarih ve Saat Bilgisi

Kaza tespit tutanağı doldurulurken kazanın gerçekleştiği tarih, saat ve adres bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Çünkü söz konusu herhangi bir mobese araştırmasında bu son derece önem arz ediyor. 

  • Araç ve Sürücü Bilgisi

Yukarıdaki bilgilerin yanında sürücülerin belgeleri, araçların bilgileri ve trafik sigortaları gibi basit bilgiler de kaza tespit tutanağına işlenmelidir. 

  • Araç Hasar Durumu

Kaza tespit tutanağının diğer bölümünde ise araçların hasar aldığı yerler belirtilmelidir. Burada eksik ya da fazla bir bilgi vermek tarafların haksız duruma düşmesine neden olacaktır. Bu nedenle yalnızca o kazada oluşan hasarlar tutanağa geçirilmelidir. Bunun üzerine kaza anının da şekiller kullanılarak en net şekilde çizilmesi gerekmektedir. Şekillerin düzgün olması son derece önemlidir. Araçların uzunluk mesafeleri, yol, şeritler gibi hususlar da gerçeğe uygun bir şekilde aktarılmalıdır. 

  • Görüş ve Notlar

Son bölümde ise imzalamadan önce sürücülerin kaza ile ilgili görüşlerinin bulunduğu bölümdür. Görüş bölümünde sürücüler kazanın nasıl meydana geldiğini anlatması isteniyor. Bu işlemler yapıldıktan sonra kaza tespit tutanağını dikkatli bir şekilde okumalı ve karşılıklı olarak imzalamalısınız. 

Kaza Tespit Tutanağını Hangi Durumlarda Dolduramazsınız?

Hangi hallerde kaza tespit tutanağı doldurulmaz sorusunun yanıtını bu bölümde bulabilirsiniz. Kaza tespit tutanağının geçersiz olacağı durumlar nelerdir, bakalım…

 

  • Ehliyetsiz sürücü varsa kaza tespit tutanağı dolduramazsınız!

İki taraftan herhangi birinin ya da ikisinin sürücü belgesi yoksa bu tutanak geçersiz sayılacaktır. Çünkü sürücü belgesi olmadan trafikte araç kullanmak zaten suç teşkil etmektedir. 

  • Alkollü sürücü varsa kaza tespit tutanağı geçersizdir!

Bir diğer en önemli husus alkollü olmaktır. Karşı taraf alkollü ise bu tutanak kesinlikle doldurulmamalıdır. Alkollü olduğu anlaşılan sürücünün polis çağrılarak alkollü olduğu resmi bir şekilde tespit edilmelidir. Çünkü en başta alkollü olması bütünün hatanın o tarafta olması anlamına gelir. 

  • 18 yaşından küçük sürücü varsa kaza tespit tutanağı dolduramazsınız!

Bir diğer husus araç sürücüsünün 18 yaşından küçük olmasıdır. 18 yaşından küçük bir kimsenin sürücü belgesi de olmadığı için yukarıdaki madde ile aynı önemi arz etmektedir. 18 yaşından küçük bir sürücü taraf ile kaza tespit tutanağı dolduramazsınız. 

  • Kamu malı zarar gördüyse polis çağırmalısınız!

Kamu kurumuna ait bir araçla kaza gerçekleşmesi durumunda ya da kaza sonucunda kamuya ait herhangi bir şey zarar görmüşse yine polis çağrılmalıdır. Kaza nedeniyle kaza ile ilgisi olmayan üçüncü kişilere zarar gelmesi durumunda da tespit tutanağı doldurulamaz. 

  • Ölüm ve yaralanma varsa tespit tutanağı geçersizdir

Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan kazalarda da tespit tutanağı geçersizdir. Derhal polisin çağrılması gerekmektedir. 

Yukarıdaki durumlarda kaza tespit tutanakları doldurmak doğru değildir. Polise haber vermelisiniz ve araçların yerlerinde hiçbir değişiklik yapmamalısınız.

Kaza Tespit Tutanağı Doldurma İşlemi Detaylı Anlatım

Kaza tespit tutanaklarının doldurulması sırasında adım adım neler yapılması gerektiğini aşağıdaki maddeler üzerinden inceleyebilirsiniz.

  • 1. ve 2. numaralı kısımlar zaman ve mekanı detaylı olarak netleştirmenize yardımcı oluyor. Bu alanda kazanın gerçekleştiği tarih, saat ve adres bilgileri yer alır.
  • 3. numaralı alan ise görgü tanıklarının ifadelerinin yer alabileceği alandır. Bu bölüme bilgiler yazılıyor ve açık adres belirtiliyor.
  • 4. 5. ve 6. numaralı alanlarda tarafların kişisel bilgilerini içermeli.
  • 7. numaralı kısımda kazanın daha iyi anlaşılması için listeli halde başlıklar bulunuyor. Uygun olanları işaretlemelisiniz.
  • 8. numaraları kısım kazaya karışan araçlardan biri yabancı plakaya sahipse doldurmalısınız.
  • 9. numaralı kısımda araçların hasar gördüğü yerleri belirtmelisiniz.
  • 10. numaralı kısım kazanın gerçekleştiği anın ve olay yerinin çizimlerini içeriyor.
  • 11. numaralı kısım araç sahiplerinin görüşlerini belirtmesi gereken bölüm.
  • 12. numaralı kısım ise karşılıklı olarak iki tarafın imzalarını atması gereken bölüm. İmzasız tutanaklar resmi olarak işleme alınmıyor.

Kaza Tespit Tutanağı Nereden Alınır?

 

kaza tespit tutanağı doldururken nelere dikkat edilmeli dendiğinde akla ilk gelen soru: kaza tespit tutanağı nereden alınır sorusunun birkaç cevabı bulunuyor. Öncelikle belirtmek gerekir ki kaza tespit tutanağı her araç sahibinde bulunması gereken bir tutanaktır. Olası her türlü kaza durumuna karşın her araçta ve sürücüde kaza tespit tutanağı bulunmalıdır. Kazaya karışan tarafların polis ya da jandarma çağırmaya gereksinim duymadan kazayı kayıt altına almak için yanlarında kaza tespit tutanağı taşıması gerekmektedir. Zorunlu trafik sigortası yapan sigorta şirketleri bu tutanaktan sürücülere vermektedir. Fakat kaza tespit tutanakları dışarıdan da alınabilmektedir. Tutanak satın almak için kırtasiyeleri tercih edilebilirsiniz. Aynı şekilde matbu evrak satan tüm dükkanlardan da kaza tespit tutanağı talep edebilirsiniz. 

Tutanak Sorgulama

Kaza tespit tutanağı sorgulama işlemi için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sunduğu hizmet kullanılabilir. Bu hizmet sayesinde gerçek kişilerin ve tüzel kişilerin kaza tespit tutanakları ile ilgili sorgulama yapması mümkündür. Kaza tespit tutanağını sorgulamak için yapılması gerekenleri aşağıdan inceleyebilirsiniz.

  • E-Devlet resmi internet sitesine giriş yapın.
  • E-Devlet üzerinden T.C. Kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapın.
  • Arama bölümü kullanarak “Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Sorgulama” yazın.
  • Şahıs aracı için sorgulama yapılacaksa “Gerçek Kişi” seçeneğine tıklayın.
  • Ticari şirket ya da işletme için kayıt yapılan araçların sorgulanması için “Tüzel Kişi” seçeneğine tıklayın.

1 Ocak 2020 tarihli karar ile gerçekleşen maddi hasarlı trafik kazalarının sorgulanmasında bir değişiklik yapılmıştır. Bu düzenleme ile maddi hasarlı trafik kazalarında yalnızca trafik polisleri tarafından düzenlemesi yapılan tutanaklar sorgulanabilmektedir. Bu nedenle kaza tespit tutanağını doldururken trafik polisi onayıyla doldurmadığınız takdirde bu tutanağı E-Devlet üzerinden görüntülemek mümkün değildir.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle