Yolcu360 Blog
Otomobillerin Kokpitlerindeki Minimalizm Trendi-3
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Otomobillerin Kokpitlerindeki Minimalizm Trendi

Otomobillerin Kokpitlerindeki Minimalizm Trendi

Yeni model otomobillerin içini incelemeye meraklıysanız düz ve aşırı sade bir kokpit evrimi dikkatinizi çekmiştir. Tesla modelleri ile başlayan bu akım, giderek yayılıyor. Otomobillerin kokpitlerindeki minimalizm trendi, en çok Tesla, Range Rover  ve Mercedes modellerinde karşımıza çıkıyor. Peki, bu sade havalı araç kokpit görünümün altında bir tasarım felsefesi mi var? Aynen öyle:)

Otomobil Kokpitleri Sadeleşiyor

Otomobillerin kokpit tasarımları değişiyor! Giyim modası, aksesuar modası, dekorasyon trendleri gibi otomobil tasarımı da zamanın ruhuna göre değişir. Otomobil tarihine bakarsanız bu durumun örneklerini kolayca görebilirsiniz. Dış görünümdeki moda ya da trendler iç mekan için de geçerli. Üstelik otomobil dünyasında moda daha çok kokpitte söz konusu oluyor. Son yıllarda en trend kokpit tasarım anlayışı ise minimalizm. Peki, araba kokpitinde minimalizm nasıl oluyor?

Otomobillerin Kokpitlerindeki Minimalizm Trendi: Arabada Minimalizm mi?

Birçok insan “minimalizm” kelimesinin ne anlama geldiğini bilir. İlk akla gelen tanım ise sade ya da boş dekorasyondur. Gerçekten de minimalizm denilince gözümüzde ilk canlanan tablo; bomboş bir oda içinde işleve yönelik bir iki parça ve gri ya da beyaz renk tonudur. Adeta boşluk hissi…

Peki, arabada minimalizm nasıl oluyor? Aslında iç mekandaki yaklaşımdan çok da farklı değil. Çok sade, çok az ıvır zıvır içeren ve çok temiz bir görünüm şeklinde özetleyebiliriz. Yoğun ekran ve parça parça ekranlar, bolca düşme, boton ve boşlukları da dolduran yivler yok mesela. Bu karmaşık görünüm yerine dümdüz tek bir ekran var. Tamam tamam, bu kadarı Tesla modellerinde oluyor. Ama yeni nesil birçok Avrupa markasının modelinde de benzer tek ekran ya da iki büyük ekran yapısını görüyoruz. Peki, bu ne demek? Amaç, sadece estetik mi? 

Otomobillerin Kokpitlerindeki Minimalizm Trendi: Minimal Kokpitler Hem Havalı Hem Güvenli

Otomobillerde ya da motorlu araçlarda hiçbir paça tesadüfen yerleştirilmemiştir. Başka bir deyişle hiç bir parçanın fonksiyon dışında kullanımı olmamalı. Yani aslında, sadece estetik amaçla araca eklenmiş bir parça olmaz. Öyle ise her parçanın fonksiyon ekseninde bir önemi var. İşte kokpit tasarımı da bu gözle geliştiriliyor. Dolayısıyla kokpitte gereksiz bir buton, ekran, düğme olmaz. Ancak aracı kumanda etmek için gereken parçaların dağılımı karmaşık olabiliyor. Bu da 3 yıldır aynı aracı kullanan için değil ama söz konusu araca ilk kez binen için kafa karıştırıcı olabiliyor. Öyle ise sadelik, bu sorunu çözer mi?

Otomobil tasarımcıları bu konu üzerinde uzun araştırmalar yaptılar. Yıllar süren testler ile sürücünün dikkatini trafiğe yöneltmesi için sade kokpit yapısının önemini göstermiş. Elbette bu tasarım anlayışının benimsenmesinde dekorasyon ve moda trendlerinin de etkisi var. Geçtiğimiz son 10 yıla damgasını vuran trend, minimalizm idi. Otomobil tasarımcılarının da bundan etkilenmesi doğal. 1960’larda ahşap mobilyalarla her yeri kaplamak çok moda idi. Evler, adeta kuş yuvasına benziyordu. Bunun yansımalarını arabalarda da gördük. 

Araba Kokpitinde Minimalizm İyi mi Kötü mü?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yıllar süren araştırmalar, sade kokpitlerin önemini ortaya çıkarmış. Otomobil tasarımcıları, kokpitin fazla kafa karıştırıcı olmaması gerektiği sonucuna varmışlar. Bu son derece sade kokpit tasarımları ile sürücü, dikkatini tamamen trafiğe veriyor. “onun tuşu neredeydi”, “bu ses nereden açılıyor” diye kokpitte gözünü dakikalarca gezdirmiyor. Ayrıca yolcular için de göz yormayan sadelik ve konfor sunuyor. 

Minimalizm Nedir?

Bir uzak doğu felsefesi olan minimalizm, yaşamın tamamına yayılan bir düşünme biçimi. Kelime anlamı “sadecilik” şeklinde. Minimal yaşamak, rahatlatıcıdır. Zen Budizmi’nin temel ilkelerinden biridir. Az konuşmak, az eşya kullanmak, az kıyafet giymek gibi ilkelerle gelişiyor. İhtiyacın olmayan hiç bir şeyi barındırmaman gerektiğini savunan bir akımdır. 

Minimalizm, aslında kapitalizmin tam da zıttını öğütler. İhtiyacın yoksa alma, gerek yoksa tüketme der. Bunda mutluluğu bulanların sayısı hiç de az değil. Sürekli “daha yenisini almalısın” diye bağıran dünyanın baskısından minimalizmle hafifleyenler çok. Düzen düşkünleri ve özellikle obsesif düzeyde düzen takıntısı olanların da minimal iç mekan tercihleri olduğunu söyleyelim.  

Tüm bunların yanında; bu felsefe, bir moda akımı gibi de kullanılıyor. Evler sade döşeniyor, arabalar sade tasarlanıyor.Teknolojide minimalizmi kullanma fikir ise Steve Jobs’a ait. Her gün aynı kot pantolon ve terlikleri giyen Jobs’un minimalizm tutkusunu bilmeyen yok 🙂

Bu arada minimalizm ile tasarlanan bir evi oldukça boş bulabilirsiniz. Minimalist bir yaşam da size fazla boş basit gelebilir. Ama unutmayın! Sadelikle basitlik aynı şey değildir. Sade, işlevsel olan basit ise özelliksiz olandır 🙂

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? Binlerce Marka ve Model Sizleri Bekliyor

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

 

Yorum ekle