Kayıp çalıntı kimlik problemi mi yaşıyorsunuz? Yeni kimlik nasıl çıkarılır bilmiyor musunuz? Merak etmeyin. Yeni kimlik çıkarmanız için gereken belgelerden, ödemeniz gereken ceza tutarına kadar her şeyi sizin için araştırdık.
İçindekiler
Pasaport Süresi Uzatma Nasıl Yapılır? 2024 Pasaport Süresi Uzatma İşlemleri yazımız için tıklayın.
Kayıp Çalıntı Kimlik
Kimlik kartları hayatımızın hemen hemen her alanında kullandığımız önemli bir göstergedir. Hastanede randevu alırken, bankadan para çekerken, uçakla seyahat ederken ve daha pek çok işlemde kimlik kartlarımızı kullanırız. Hal böyle olunca kimliksiz yola çıkmayız.
Gözümüz gibi baktığımız kimlik kartlarımızı kaybedince de epey üzüntü duyarız. Daha önce kimlik kartınızı kaybettiniz mi? Yolda yürürken, farkına varmadan düşürdüğünüz oldu mu? Ya da tanımadığınız insanlar tarafından çalındı mı? Eğer kayıp kimlik sorunu yaşamadıysanız şanslısınız. Her alanda elimiz ayağımız olan kimliklerimizin yenisini çıkarmak biraz zaman alıyor. Aynı zamanda sebebi her ne olursa olsun kimlik kaybetmenin cezai yaptırımı da mevcut.
Kişiye özel resmi belge niteliği dolayısıyla her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşında bulunmalı ve herkes kimlik kartını üzerinde taşımalı.
Yeni Kimlik Kartı Nasıl Çıkarılır?
Peki kimlik kartımızı kaybedince neler yapmalıyız? Hangi resmi makama yeni kimlik için başvurmalıyız? Gelin yeni kimlik kartı nasıl çıkarılır adım adım öğrenelim.
- Öncelikle kimliğinizi kaybettiğinizi ya da çaldırdığınızı düşündüğünüz an hemen “199” numaralı hattı aramalısınız. Çağrı merkezi ile iletişime geçmelisiniz. Dilerseniz kimliğinizi kaybettiğinizi, bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüklerine de bildirebilirsiniz.
- Yeni kimlik kartı çıkartabilmeniz için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu almanız gerekiyor. Randevu talebinizi internet sitesi üzerinden de oluşturabilirsiniz. Randevu almanız için yapmanız gereken tek şey “TC kimlik kartı” bölümüne tıklamanız.
- İstediğiniz gün ve saat aralığına randevu oluşturabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var. Yeni kimlik randevunuza giderken, yanınızda bulundurmanız gereken belgeleri sakın unutmayın.
Kimlik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kayıp kimlik kartı yenileme randevu sırasında yanınızda bulundurmanız gereken belgeler şöyledir:
- Kayıp kimlik çıkarma ücreti olan 83 TL’nin ödendiğine dair makbuz ya da belge.
- Son 6 ay içerisinde çektirdiğiniz 1 adet biyometrik fotoğrafınız
- Bazı nüfus müdürlükleri kayıp kimlik kartı yenilerken, kendinizi kanıtlayabileceğiniz ehliyet, pasaport, aile cüzdanı gibi resmi bir belge daha isteyebilir. Eğer bu kimliklerin herhangi birine sahip değilseniz başvuru sırasında yanınızda anneniz, babanız ya da eşinizinden birinini görmek isteyebiliyorlar.
Kayıp Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar?
2024 yılında, kanuni bildirim süresi dışında doğum sebebiyle düzenlenen kimlik ücreti 130 TL’ye, değiştirme sebebiyle düzenlenen kimlik ücreti 130 TL’ye, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik ise 260 TL’ye yükseldi.
Kayıp Kimlik Ceza Ücretleri Nereye Ödeniyor?
- Kayıp çalıntı kimlik kartınızı yenilemek için öncelikle idari para cezanızı ödemelisiniz. Ceza ücretlerini ödeyebileceğiniz yerler:
- Bulunduğunuz ildeki Vergi Dairesi Müdürlükleri
- Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait internet adresi üzerinden kredi kartınız ya da banka kartınız ile
- Gelir İdarisi Başkanlığına ait internet sitesine
- Dilediğiniz PTT şubelerine kayıp kimlik kartı ceza ücretini ödeyebilirsiniz.
- Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları Hakkında
- Yeni kimlik kartı başvurusunda bulduysanız sizlere, kimlik kartınız teslim edilene kadar geçerliliğini koruyan geçici bir belge veriyorlar.
- Yeni kimlik kartı başvurunuzun hangi aşamada olduğunu, tarafınıza ne zaman teslim edileceğini “199” çağrı merkezinden ya da internet sitesinden ve e-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.
- Dağıtıma çıkan yeni kimlik kartınızı teslim almadığınız takdirde kimlik kartı, başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğüne geri döner. Genel müdürlük tarafından kaydedilen kimlik belirli bir süre bekletiliyor. Süre bitiminde hala teslim almazsanız kimlik kartları imha ediliyor.
- Eğer başkasına ait bir kayıp kimlik kartı bulduysanız bir an önce bulunduğu ilin nüfus müdürlüğüne kimliği teslim etmelisiniz.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 180 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Kimlik kaybeden de ceza ucreti alan ülke batsın diyecek söz yok yazıklar olsun
Ben nüfus cüzdanımı kaybetmedim benim ülkemde benim vatandaşım olmayan suriyeliler çaldı ve ben cüzdanımı çıkartırken neden ücret ödüyorum burda benim günahım ne soruyorum yetkililere
Yaşadığınız bu talihsiz olay sebebiyle geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz. Hırsızlık durumuna dair güvenlik birimlerine tutanak tutturmanız durumunda cezai işlem uygulamasında farklılık uygulanabiliyor. Herhangi bir karakoldan detaylı bilgi alabilirsiniz.
kimligim çalındı karakola haber verdim ne kadar ücret ederim
Selamlar, kayıp ve çalıntı kimliğinizi yeniden çıkartmak için istenilen tutar ve diğer belgeler için yazımızı okuyabilirsiniz.
18 yaşında olanlar velisiylemi gitmeli
18 yaşını doldurmuş her birey reşit kabul edildiğinden işlemleri tek başınıza yapabilirsiniz