Kasko sigortası nedir? Neleri kapsar? En uygun kasko poliçesi seçmek için ipuçları neler yakından inceleyelim.
Ulaşım için en sık tercih edilen yollarından birisi de kara yolu. Genel hayat akışı içinde gerek özel araç gerekse de toplu taşıma ile sık sık karayolu kullanıyoruz. Bu kadar sık tercih ediliyor olması karayolu için bazı riskler de barındırıyor. Çeşitli sebeplerle gerçekleşen trafik kazalarının uğrattığı maddi zararları en aza indirgemek için bulunan çözümlerden birisi de kasko sigortası. Kasko Sigortası nedir? Neleri kapsar? En uygun kasko poliçesi seçmek için ipuçları neler yakından inceleyelim.
Kasko Sigortası Nedir?
Araç için oluşabilecek maddi hasarların karşılanması için yapılan sigortaya kasko denir. Kasko aracın çalınması, kaza yapması, yanması gibi tüm maddi hasarlı durumlarda zararın karşılanmasına yönelik yaptırılır. Böylece araç sahipleri araçlarının maddi değerlerini koruma altına almış olur.
Zorunlu Trafik Sigortası Kasko Yerine Geçer Mi?
Zorunlu trafik sigortası kanunen tüm araç sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir sigortadır. Herhangi bir kazada araç sahibinin değil de karşı tarafın maddi hasarını karşılamak üzere yapılır. Kasko ise zorunlu değildir. İsteğe bağlı yapılır. Kaza durumunda araç sahibinin kendi aracının maddi hasarını karşılamak için yaptırılır. Bu sebeple zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası birbirinden tamamen farklıdır.
Kasko Sigortası Yaptırırken Dikkat Edilecek Noktalar
Kasko sigortası yaptırmadan önce mutlaka bir araştırma yapılmalıdır. İçerikler, kapsamlar istenilen şartlar dikkatle incelenmelidir. Birkaç maddeyle dikkat edilecek noktaları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Uzman desteği alınmalı: Kasko sigortası yaptırmadan önce araştırmalar esnasında mutlaka uzman kişilerin fikirleri alınmalı. Poliçelerin kapsamlarının belirlendiği noktalar kafa karıştırıcı olabilir. Tüm ayrıntıları sormak ve bu doğrultuda karar vermek araç sahiplerinin ileriye yönelik zarar uğramalarının büyük ölçüde önüne geçecektir. Kişisel kullanım şekline göre kaskonun içeriğinin belirlenmesi de gerekebilir. Bu sebeple bir uzmanla karşılıklı konuşmakta fayda olacaktır.
- Sigorta kapsamına dikkat edilmeli: Sigortanın genel olarak kapsadığı hasarlar bulunur. Bunlara ek olarak özel durumlar için belirlenen şartlar da vardır. Doğal afetler gibi ekstra durumlar için belirlenen bu şartlar oldukça önemlidir. Bu sebeple her bir ayrıntıya dikkat edilerek oluşturulmuş bir kasko sigortası, araç sahibinin maddi zararını en aza indirgemek için önemli bir noktadır.
- Ödeme planı dikkatlice oluşturulmalı: Kasko sigortası için oluşturulmuş bir ödeme planı bulunur. Araç sahipleri bu ödeme planını kendilerine en uygun şekilde belirlemelidir. Böylece kasko ödemesi aksamaz. Kasko sigortasının ödemesinin aksamaması, sahip olunan haklardan tam olarak yararlanılabilmesi için önemlidir.
- Sigortanın neleri kapsamadığına da dikkat edilmeli: Birçok kişi kasko yaptırırken nelere sahip olacağına odaklanır. Oysaki sigorta tarafından nelerin karşılanmadığı da çok önemlidir. Sayılan birçok kapsam arasında bu durum bazen göz ardı edilebiliyor. Böyle durumlarda kaza anında da mağduriyetler yaşanabiliyor. Bu sebeple kasko sigortasıyla nelere sahip olunmadığı da iyice öğrenilmeli. Gerekirse ek kapsamlarla kasko sigortasının içeriği değiştirilmeli.
Bu ayrıntılara dikkat ederek yaptırılacak kasko sigortasıyla araç sahipleri avantaj yakalayabilir. Bilinçli bir şekilde sahip olunan kasko sigortası araç sahiplerinin çıkarlarını gözetecek doğrultuda çalışır. Böylece kasko ihtiyaç halinde başvurulacak bir destek konumunda bulunur.
Kasko Sigortası Neleri Kapsar?
Kasko sigortası aracın uğrayacağı maddi hasarların karşılanması üzerine yaptırılır. Ancak bu hasarın ne kadarının karşılanacağı poliçenin içeriğine göre değişkenlik gösterir. Farklı sigorta şirketlerinin sunduğu farklı kasko poliçeleri vardır. Burada araç sahiplerinin bütçeleri doğrultusunda seçebilecekleri seçenekler bulunur. Kasko yaptırmadan önce içeriğine mutlaka bakmak gerekir. Hangi şartlar altında ne kadar maddi kaybın yerine konulacağı oldukça önemlidir. Araç sahipleri kasko yaptırarak birçok maddi destekten faydalanabilir. Bu destekler sigortanın içeriği ve kapsamına göre, hangi sigorta şirketiyle çalışıldığına göre değişkenlik gösterir. Kasko sigortasının kapsayabileceği bazı hizmetler şunlardır:
- Çarpma anında oluşan maddi hasar
- Yangın dolayısıyla oluşan hasar
- Aracın çalınması
- Doğal afetler sonucu maddi hasar oluşması
- Aracın camının kırılması
- Çekici hizmeti
- Ferdi kaza karşılanması
- Araç anahtarının kaybolması
- Hukuksal koruma
- İkame araç temini
- Araç onarım hizmeti
Bu hizmetler genel olarak kasko sigortalarının kapsayabileceği hizmetlerdir. Mutlaka sigortanın içeriğine ve sigorta firmasına göre değişkenlik gösterdiği unutulmamalıdır. Bu sebeple araştırmalar sonucunda kasko sigortasının kapsamlarına dikkat ederek karar vermek gerekir.
Kasko Sigortası Ücreti Nasıl Belirlenir?
Araç kasko sigortası yaptırılmadan önce bir değer belirleme çalışması yapılır. Burada aracın ve araç sahibinin kaza geçmişine odaklanılır. Aracın yaşı ,durumu, araç sahibinin kazaya karışmış olması gibi etkenler kaskonun fiyatının belirlenmesinde önemli rol oynar. Her sigorta firması için farklı fiyatlar çıkması da farklı fiyat politikaları izlemelerinden ve içerik kapsamlarında kaynaklanır.
Hasarsızlık Ne Anlama Gelir?
Kasko sigortası yaptırmak için araştırmalar yapıldıktan sonra bir fiyat belirlenir. Bu fiyat ile geçerli sigorta kapsamında araç sahipleri bir hizmet sahibi olmuş olur. Ancak yıl içerisinde araç bu sigortaya ihtiyaç duymayabilir. Aracın hiçbir kazaya karışmaması veya doğal afetler gibi sebeplerle maddi hasara uğramaması hasarsızlık olarak tabir edilir. Kasko sigortası yaptırıldıktan sonra bir yıl geçerlidir. Bir yıl boyunca hasarsız olan araç, bir sonraki kasko dönemi ödemesi için bu hasarsızlık indiriminden yararlanabilir.
Kaza Sonrasında Yapılması Gerekenler
Aracın olası bir kazaya karışması sonrasında ilk dikkat edilmesi gereken araç sahipleri ve araçtaki diğer kişilerin sağlık durumlarıdır. Eğer ihtiyaç var ise gereken sağlık hizmetleri en kısa sürede sağlanmak üzere hareket edilmelidir. Kaza sadece maddi hasarlıysa o zaman tutanak tutma kısmına geçilebilir. Eğer kamu malına zarar verme, yaralanma veya hukuka aykırı koşullarda bir kullanım sonucu kaza gerçekleşmiş ise polislere bildirmek gerektiği de unutulmamalıdır.
Kaza tespit tutanağı ile kazanın ayrıntıları belirlenebilir. Böylece sigorta firmaları neleri karşılayacakları konusunda fikir edinebilirler. Ayrıntılı kaza fotoğraflarının çekilmesi de süreci çok daha kolay ilerletmeyi sağlar. İhtiyaç halinde sigorta firmasıyla bağlantı kurulabilir. Gereken tespitler ve belgelemeler yapıldıktan sonra eğer araç hareket edebilecek haldeyse uygun şekilde trafik açılmalıdır. Hareket edemeyen araçlar için de çekici hizmetinden faydalanmak gerekir.
Yukarıda bahsedilen tüm ayrıntılar dikkate alındığında kasko sigortası zorunlu olmasa da çok önemlidir. Araç sahiplerinin uğrayabileceği maddi zararları en aza indirgemek için oluşturulmuş bir güvencedir. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken noktalar göz önünde bulundurularak bir kasko sigortası sahibi olmak kişileri ileriye yönelik koruma altına alır.
Kişisel kullanım koşulları ve şartlar göz önünde bulundurularak bir seçim yapmak önemlidir.
Hangi kapsamların sizin için gerekli ve önemli olduğuna uzman görüşleriyle karar verdikten sonra, en uygun ödeme planıyla kasko sigortası edinebilirsiniz. Böylece oluşabilecek maddi hasarların sizin için bir kayıp olmasını da engellemiş olursunuz. Trafikte her an herşeyin olabileceği göz önünde bulundurularak yapılacak kasko sigortasının araç sahipleri için önemi büyük.
Araç kiralama ile kasko ve diğer sigorta süreçlerini zahmetsizce geçirebilirsiniz. Zira kiralık aracın kaskosunu veya diğer sigortalarını araç kiralama şirketi yapar. Yolcu360 ile birçok farklı marka ve modeli inceleyebilir, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz!
Yorum ekle