Bursa Karacabey’de yer alan Longoz Ormanları’nı keşfediyoruz. Karşınızda Karacabey Longoz Ormanları hakkında kısa bilgiler ve burada yapabileceğiniz 6 aktivite!
Türkiye’deki En Büyük 2. Longoz: Karacabey Longoz Ormanları
Karacabey Longozu, Türkiye’ de bulunan 3 büyük longoz içerisinde 2. sırada. Longoz içerisinde 270 civarı kuş türü yaşıyor. Bölge aynı zamanda birçok böcek familyasına, yabani atlara ve balık türlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Longoz “su basar” anlamına geliyor. Longoz ormanlarını ise, suyun gel git yaptığı ormanlar gibi düşünebiliriz. Dolayısıyla longoz ormanları deniz seviyesindeki ormanlardır diyebiliriz.
Karacabey Longoz Ormanı Nerede?
Karacabey Longoz Ormanları Bursa’ya yaklaşık 85 km uzaklıkta. Bursa’dan araç kiralama yaparak ortalama 1.5 saatte Karacabey Longozu’na ulaşabilirsiniz. Yolcu360’ın Bursa araç kiralama seçeneklerini inceleyebilir, yüzlerce model ve marka arasından dilediğiniz aracı seçerek bir dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz.
Karacabey Longoz Ormanları’na Hangi Mevsimde Gidilmeli?
6 ay sular içinde kalan Karacabey Longoz Ormanı, yaz mevsiminin dahil olduğu 6 ayda da suların çekildiği kurak bir dönem yaşıyor. İşte suların çekilmesi ile birlikte çok fazla bitki türünün patlayıp doğayı şenlendirmesine şahit olunuyor. Nisan 15- Mayıs 15 arası yapılan ziyaretlerde toprağı göremeyebilirsiniz. Baharın gelişi ile birlikte karabaş otu (yaban lavanta bitkisi) her yeri sarıyor. Yani mosmor bir coğrafya bizi bekliyor o tarihlerde. Bu sebeple ilkbaharda doğanın uyanışı ile birlikte longozda ayrı bir şenlik havasına dönüşüyor.
Karacabey Longozu’nda Yapabileceğiniz Aktiviteler
Sandal Gezisi Yapın
Sandalla gezi yapabileceğiniz longoz, sizi şehrin bunaltıcı gürültüsünden kopararak doğanın içine bırakıyor. Sandal gezisinin en güzel yanı bol bol göreceğiniz beyaz nilüfer çiçekleri. Bizlerde şehirden, gürültüden uzak bir şiirin görüntüsü izlemeye koyuluyoruz.
Longoz Fotoğraflarıyla Anı Ölümsüzleştirin
Yeni yeni keşfedilen Longoz olan Karacabey Longozu, özellikle doğa fotoğrafı tutkunlarının merkezi haline gelmeye başlamış. Endemik bitki türlerinin çokluğu, farklı kuş türleri fotoğrafçılar için yeterince cezp edici. Yanınızda fotoğraf makineniz ve vaktiniz varsa çok güzel fotoğraf kareleri yakalamanız mümkün. Bakalım nilüferler çiçek açtığında yakalayabilecek misiniz? 🙂
Film Platosu Gezisi Yapın
Film paltosu için kurulan Afrika evleri ve yaşam alanları gezinizde mutlaka yer almalı. Yakın zamanda film platosu olarak da kullanılan longoz, yazın sıcakların bastırması ve suların çekilmesi ile birlikte belgesellerde izlediğimiz Afrika doğasını hatırlatıyor. Bu yüzden ormanın belli bir kısmına kadar araç ile yaptığınız yolculukta camlarınızı açmamanız bizden size tavsiye.
Gözlem Evinde Kuşları İzleyin
Longoz’un iç kısımlarında bulunan Kuş Gözlem Kulesi’ne giderek longoz ormanlarını ve alanı tepeden izleyebilirsiniz. Kocaçay Deltası ve Longoz Ormanı pek çok farklı kuş türü için de önemli bir beslenme, dinlenme ve üreme alanı. Bölgenin aynı zamanda göç yolları üzerinde yer alması nedeniyle deltada ve longoz ormanlarında yaklaşık 270 farklı kuş türü gözlenebilmekte. Aralarında tepeli pelikan, ak pelikan, kara leylek, flamingo ve kuğu gibi nesli tehlike altına girebilecek türlerin de bulunduğu 12 kuş türü deltada üremektedir.
Ihlamur Çiçekleriyle Derin Bir Nefes Alın
Karacabey Ormanı için Türkiye’nin ıhlamur deposu da deniliyor. Bu sebeple gezinizde çokça ıhlamur ağacına da denk geliyorsunuz. Türkiye’nin kokulu en güzel ıhlamuru bu coğrafya da yer alıyor. Ihlamur çiçeklerinin toplanma mevsiminde doğa hoş bir ıhlamur kokusu ile kaplanıyormuş. Bizim longozu gezdiğimiz vakitler ıhlamur çiçeklerinin vakti olmadığı için biz ne yazık ki bu kokudan mahrum kalıyoruz.
Gübre Böcekleriyle Tanışın ve Barışın
Longoza girişler ücretsiz. Longoz içerisinde yer alan tabelalar sayesinde karşılaşacağınız bitki ve hayvanlar ile ilgili bilgi sahibi oluyorsunuz. Yapılan yönlendirmelerde en çok karşınıza çıkacak uyarı gübre böcekleri ile ilgili. Gübre böcekleri eko sistemi için önemli bir canlı. Yerdeki hayvan pisliklerini yuvarlayacağı kıvama getirip taşıyarak belirlediği alana gömüyor. Böylece toprak doğal yollarla gübrelenmiş ve havalanmış oluyor.
Çok fazla yaban hayvanın yaşam yeri olan longoz, mandalar içinde önemli bir uğrak yeri. Susuz yaşayamayan mandalar ormanın su basan yerlerinde serinler halde görülüyorlar. Son dönemde doğal yaşamanın önemi daha çok belirginleştikçe, mandadan elde edilen ürünler revaçta. Bu sebeple Karacabey longozunda yer alan manda ve sarı inekler daha bir önemli hale geliyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Karacabey Belediyesi’nin longozun eko sistemini korumak ve daha çok turist çekerek, longozu dünyaya tanıtmak için yaptığı çalışmalara rağmen insan elinin değdiği her yer gibi longoz da çöp ile savaş haline girmiş şimdiden. İçeri girerken yemek ve içmek için getirilen malzemelerin çöplerini görmek çok üzücü.
Eko sistem için küçük ama işlevi büyük dışkı böcekleri, kuş türleri, sarı inek, manda, pelikan ve rüya gibi beyaz nilüfer çiçeklerini arkamızda bırakarak longozdan ayrılıyoruz. Umarız Karacabey Longozu doğası insan eliyle hiç bozulmadan hak ettiği değeri görür ve sonraki nesiller de bu güzelliğin tadını çıkarır.
Add comment