Araç satın alınırken başvurulan ekspertizlerde ne yazık ki çok sayıda hileye rastlamak mümkün. Yeni araç alırken nelere dikkat edilmeli? Diye merak eden kişiler için uzmanlar birçok farklı cevap veriyor. Plaka değiştirme nasıl anlaşılır? İkinci el araç alım satımlarında yapılan hileler yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.
İkinci El Araç Alım Satımlarında Yapılan Hileler
İkinci el araç hileleri kavramı oldukça geniş bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Satış yapan şahıs veya şahıslar aracın değerini yükseltmek veya ellerinde olmayan bir aracı yasadışı yollardan ele geçirip herhangi bir sorun yokmuş gibi satmaya çalışıyorlar. Hurdaya çıkarılmış olması gereken aracı çıkma parçalarla toplayarak satışa sunan kişilerin sayısının özellikle son yıllarda artmış durumda olduğu görülüyor.
Sıfır araçların fiyatlarının son yıllarda artmasıyla birçok kişinin 2. el araçlara yöneldiği bu zamanlarda 2. el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler konusu çok büyük önem kazanıyor. Daha uygun fiyata araç sahibi olmak isteyen kişilerin başvurduğu 2. el araç pazarı çok sayıda farklı araç satıcısına ev sahipliği yapıyor. Bu noktada satın alacağınız araç kadar aracın satıcısına dikkat etmek de oldukça büyük önem taşıyor. İstediğiniz aracı satan satıcıyı bulduktan sonra eğer tavırlarında herhangi bir güvensizlik hissediyorsanız listelediğimiz durumlardan biri araçta mevcut olabilir. Bu noktada yetkili bir ekspertize aracı göstererek muayene ettirmek, sağlıklı ve çalışan bir araç almak ile sorunlu ve tehlikeli bir araç almak arasındaki çizgi olabiliyor. Ekspertizde çalışan uzmanlar tarafından tespit edilebilecek olan bu otomobil hilelerine karşı yapılabilecek bazı eylemler bulunuyor.
Plaka Değiştirme Dolandırıcılığı
Sık rastlanılan kandırmacalardan biri olan plaka değiştirme, ikinci el araç alacak kişiler için büyük bir problem teşkil ediyor. Plaka değiştirme nasıl anlaşılır sorusu da bu problemden mağdur olmamak için büyük önem taşıyor. Plaka değiştirme hilesi özellikle 2. el satışlarda, satılacak aracın kayıtlı olduğu plakanın çıkarılıp yerine sicili temiz bir araçtan çıkarılan bir plakanın takılması ile oluyor.
Böylece satın alacak kişi plakayı sorgulattığında herhangi bir hasar geçmişine denk gelmese de kişinin satın aldığı araç aslında hasarlı bir araç oluyor. Bu duruma düşmemek için aracın şasi numarası ile plakası kontrol ettirilmeli, kayıtlı değişiklikler dikkatle incelenmelidir.
İkinci Elde Değişen Parçaların Gizlenmesi
Kazaya karışmış bulunan bir aracın gerekli parçaları orjinal parçaları ile yetkili bir uzman tarafından değiştirilmiş ve aracın herhangi bir sorunu kalmamış ise o noktada bu aracın kullanılmaya devam etmemesi için pek bir sebep kalmıyor. Fakat bu işlem yinede aracın değerini düşüren bir etken olduğu için genellikle 2. el satıcıları araçlarının karıştığı kaza ve değiştirilen parçaları gizlemeye çalışıyor.
Otomobilin sahip olduğu değerden daha yüksek bir değere satış gerçekleştirmek isteyen bazı satıcıların başvurduğu bu yöntemi gün ışığına çıkarmak ekspertizler için çok da zor olmuyor. Orijinal olmayan parçaların montajı sırasında çoğu kişi araçta takip edilebilecek bazı izler bıraktığından, yetkili bir ekspertiz bu izleri ortaya çıkarıp takip ederek aracın geçmişte bir kazaya karıştığını ortaya çıkarabiliyor.
Arabada Kilometre Düşürme
Belki de en sık duyulan hilelerden biri olan kilometre düşürme hilesi çok sayıda kişi tarafından uzun yıllardır kullanılmakta olan bir hile oluyor. İkinci el piyasasında yaygın olarak bilinen bu hile yüzünden satın alınacak olan aracın kaç kilometre yaptığının doğru bir şekilde öğrenilmesi engellenmiş oluyor. Bu durumun zorlaştırılması için artık araçların elektronik beynine kayıt düşülüyor olsa da, hala bu hileyi kullanan çok sayıda kişi bulunuyor.
Kilometre düşürme nasıl anlaşılır sorusunun ise net bir yanıtı olmamak ile beraber, aracın aşınabilir olan parçalarını dikkatli bir şekilde inceleyerek ve aracın satıcısının tavırları analiz edilerek kilometrenin gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Bunun yanı sıra aynı aracın servis kayıtlarından da kilometresinin düşürülüp düşürülmediği anlaşılabilir. Yüksek kilometredeki bir otomobil, az kilometredeki bir otomobile kıyasla daha düşük bir değere sahip olacağından bu kilometre hilesine çok fazla başvuruluyor.
Araç Birleştirme
Kulağa en inanılmaz gelen durumlardan bir tanesi de araç birleştirme dolandırıcılığı oluyor. Yolda olmaması gereken bir araç ile yapılıyor. Toplanmış araçlar, kullanıcılarına büyük tehlike oluşturuyorlar. Perte çıkmış araçların başka problemli araçlar ile birleştirilerek ucuz yoldan yeniden toplanmaları ile ortaya çıkan bu araçlara Türkiye genelinde rastlamak mümkün. Birleştirilmiş araçlar nasıl anlaşılır? sorusunun ise aslında birden fazla yanıtı bulunuyor. Dışarıdan bakılınca hatta belli kısımlar sökülüp incelenince bile bu araçların normal araçlar olduğuna inanmak oldukça kolay oluyor.
Eğitimli profesyoneller ise aracın değişmemesi gereken yerde değişen parçalar görülmesi durumunda dikkatli bir inceleme yapılması gerektiğini söylüyor. Birleştirilmiş aracı anlamanın en güzel yollarından biri şasedeki kaynak izlerini kontrol etmek oluyor. İşçilik her ne kadar iyi olsa da kaynağın doğası gereği yapıldıktan sonra arkada az da olsa bir iz muhakkak kalıyor. Bu noktada bu izler tespit edilerek aracın birleştirilmiş olup olmadığı tespit edilebiliyor. Bunun yanı sıra aracın şasesini incelemeden, aracın tavan kısmındaki boya katmanlarını incelemek de bir yöntem oluyor. Özellikle farklı renkteki araçların birleştirilmesi sonucunda dışarıdan bile görülebilecek yükselti farkları, aracın boyasının olduğu yüzeyde oluşabiliyor.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Yorum ekle